-kunyit hidup,bawang merah,bawang putih,cabai besar dan cili padi(kuantiti agak agak saja) di tumbuk halus,kemudian tumiskan minyak dan masukkan bahan bahan ni.
-selepas air dah mendidih masukkan ketam yang telah siap di siang dan tunggu hingga ketam itu masak.
*sebelum santan dimasukkan
-setelah ketam dah masak,masukkan serai dan daun kunyit.
-jangan lupa untuk masukkan sedikit garam dan bahan perasa(untuk kali ni aku masukkan kiub pati ayam maggi)
-bila dah wangi,masukkan santan pekat dan kacau kan ia sehingga mendidih dan terus tutup api.jangan didihkan santan terlalu lama.
*beginilah ghupenye bila santan dah di masukkan
-tadaaaa.....ketam masak lemak cili api telah siap untuk di hidangkan,dan masa ni makan ngan nasi panas panas,fuuhhh...memang best...rasanya pun boleh tahan...hehehe
Percubaan pertama yang agak baik,sekurangnya boleh la makan,hehe,tapi ketam mahal la...masa aku beli ni 100 gram rm2.30...nasib baik beli 2 ekor jer..next time aku nak cuba buat kari ikan la pulak,('',)
*maaf lah ye resepi agak simple...dah tu yang shuk bagitau kat aku..aku ikut jer la...jadi aper masak lemak ni,hehehe