Followers

Sunday, January 31, 2010

KARI KEPALA IKAN SALMON

Mai-mai Kita masak Kari Kepala Ikan Salmon pulak yek..

1

Kepala Salmon ni beli kat JUSCO,kat situ jer kot yang ada..harga tak ingat tapi murah la dari Isi Ikan Salmon..

2

antara sayur wajib..

3

kari in the making

4

ada kisah di sebalik kari kepala salmon ni..Dulu ada orang janji ngan aku dia nak masak kari salmon ni..tapi sekarang janji tinggal janji.what to do,nak merasa kena la masak sendirik..when it come to an end,you have TO LET GO..:)

5

Aci tak kalau korang amik jer resepi kat Blog ni?hehe..Kak Ijan,kongsi Resepi yek..:)Terima kasih daun keladi,ada resepi lain kita boleh kongsi lagi..

Kari Kepala Ikan Salmon

  • 500 gm ikan salmon (atau ikan lain)
  • 1 biji bawang besar- dikisar
  • 2 ulas bawang putih- dikisar
  • 1 sudu besar halba campur
  • 4 biji bawang merah-dihiris
  • daun kari
  • sedikit air asam jawa
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • garam & gula
  1. Campurkan bahan kisar, santan pekat, serbuk kari ikan dan garam dalam mangkuk.
  2. Tumiskan bawang merah, halba campur dan daun kari sehingga wangi.
  3. Masukkan campuran santan tadi dan tumis lagi. Kacau sekali skala dan tunggu hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ikan, air, air asam jawa dan gula. Kalau kuah agak pekat, boleh tambah air lagi.
  5. Ejas rasa masam, masin dan manis ikut selera masing2.
  6. Masak hingga kuah agak pekat. Siap.
*aku berweekend di Kuala Lumpur

Saturday, January 30, 2010

KOPI & HUJUNG MINGGU

SSSS

Coffee production is a major source of income for Vietnam.

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU RAKAN-RAKAN!!ayuh kita nikmati segelas Kopi ais Vietnam ini..rasanya enak sekali yaa!!

*entry pasal trip vietnan masih dalam pembikinan.kalau aku dah malas sangat nanti aku taruk gambar jer lah.Happy weekend!!

Thursday, January 28, 2010

WELCOME BACK..(PG-KUL-SGN-KUL-PG)

passport

SAIGON here we come..

dong

1000 VD = RM0.178883..hehe

welkam

Welcome to Ho Chi Minh City

bangunan

US in front of Vietnam Government Building

goddess

Goddess in Vietnam

HELMET

Helmet yang tak safety..ada berani mau cuba?

khusyuk

entrance Lobby Hotel

awek vietnam

dapat awek Vietnam Sorang.Komunis lagik.

nenek

Neneks a.k.a Souvenir..meh ambik sorang satu.

vietnamese lifestyle

Mission accompished.Thank you Guys..:)

(eventhough on my side,it's not fully complete.But it still better than nothing..)

*HCMC is a Nice place to Visit..full entry about this trip wil coming soon..:p

Tuesday, January 26, 2010

PAPPA RICH @ BUKIT BINTANG

Salam semua..

Salam 1 Malaysia..tetiba terpatriotik pulak..haha..kebelakangan ni busy dan penat..Hujung minggu lalu pi Bercuti kat Vietnam(nanti la aku cerita pasal trip tuh..tengah takder mood lagik..).Cuma kali ni nak story pasal belated besday celebration Nikli dan Zie (Disember yang lalu..).Almost a month dah,tapi sebab kali ni baru dapat jumpa ramai-ramai,so let's..

23 JANUARI 2010

Aku sampai KL jam 12.30 am..Nikli dari Miri pun dah sampai KL,Zie dan Liyana memang dah ada kat KL,Aida pulak tiba dari JB..So kami berjumpa dan decide nak pi makan kat mana..almost 1 am so tak banyak pilihan yang ada..alih alih kami mengorak langkah ke Bukit Bintang..Jumpa kedai Papa Rich terus jer singgah.

1

Pappa Rich Bukit Bintang

2

Aida,Liyana,Ziana dan Nikli

4

Kari Ayam dan Roti

5

Kueytiow Sup

6

Ayam Stim

7

Bila menu makanan sampai,terus la kami makan.memang lapar sangat masa ni..Plus dengan cerita cerita yang banyak..memang happening la kalau jumpa dorang ni.ada jer mender yang nak tergelak..sampai sakit tekak aku bercvakap banyak sangat..huhu

7a

Aida ada SPONSOR kek Besday Nikli dan Ziana..Very nice of her..it's a Cupcakes actually..So Colourful..Comel sesangat..Tengok pun macam sayang nak makan..hehe

8

Happy Belated Besday Nikli dan Zie

9

meriah tak kawan-kawan??

10

Sessi suap menyuap kek

11

suap sendiri ajer ok..

12

Sessi makan makan di teruskan lagi..dengan yopik topik yang lebih hangat dan mencabar..Hepi Belated Besday to both of you yaa!!May all if your dream will come true..Take Care.

13

Cup cakes yang aida SPONSOR ni sebenarnya cake carrot-sangat sedap!!aku bukan minat sangat kek carrot tapi kek yang ni aku suka!!sedap sesangat..you shud try.tapi aku tak leh nak try lebih lebih.ni bukan kek besday aku.ini kek Nikli dan Ziana yang punya..:)

14

US @ PAPPA RICH

15

Besday Boy yang di raikan..

16

Sessi berbagi hadiah..awat muka Nikli jadi lagu tuh..haha..macam eksen sesangat kan sebab dapat hadiah..Murah rezeki dia dapat hadiah..ini hadiah Aida yang sponsor..

17

Aku mampu bagi hadiah kecik ni jer..at least tanda ingatan seorang kawan.takper,lain tahun aku bagi hadiah besar sikit..tunggu aku naik pangkat dulu lah yek.Hope ko still suka ngan hadiah ni walaupun kecik.

20

sessi membuka hadiah..

20a

Bukan main kan,siap dapat USD Dolar lagi neh..macam nak pi Travel pulak..nak kemana tuh??tunggu entri yang akan datang ok..jeng jeng jeng..

21

Ni Jaket CALVIN KLEIN yang sangat nice!!Aida yang kasi.She's so Generous..:)..aku suka tengok jaket yang macam ni,yang ada kolar tak berlipat..memang suit him sangat..Jangan jadi mat rempit sudah la yek..:p

22

senyum tak sudah..:p

23

hadiah da bagi,sessi seterusnya sambung bersembang la kan..

24

Hot Chocolate Liyana

25

Aku suka la interior Pappa Rich ni..memang sangat Cozy dan yang paling penting lagu lagu yang best di putarkan sepanjang kami melepak kat sini..memang layan sesangat..syahdu jer di buai angan angan kala pukul 3-4 pagi macam ni..

26

Anyway,Happy Belated Besday to Nikli and Zie..Semoga Panjang Umur dan sentiasa di murahkan rezeki..ameen..Thanks to all yang dapat bertemu lagi buat kesekian kalinya..gambar ni tokey kedai yang amik..haha

27

Kan dah kata,kami kalau duk melepak sampai kedai nak tutup..masa ni dah pukul 4 pagi..kedai ni pun dah tutup separuh..so destinasi seterusnya ialah ke airport LCCT..Aida dan Liyana nak hantar kami bertiga(aku,Nikli dan Zie) ke airport-sebelum Journey to VIETNAM bermula..Thanks to Liyana n Aida sebab sanggup tunggu dan hantar..

Stay Tune for more with AXIMUD..:)

*takkan ada orang akan pernah faham apa yang kita rasa melainkan diri kita sendiri..:).Just suck it up.and face it with arm wide open.

Monday, January 25, 2010

Saturday, January 23, 2010

Friday, January 22, 2010

HOLIDAY @ BALI DAY 3 - DINNER DI JIMBARAN BAY

Apalah ertinya pergi ke Bali jika tidak singgah di JIMBARAN BAY.

Selesai menonton Kecak Dance di Uluwatu,kami bergegas ke Jimbaran Bay,untuk menikmati makan malam di sini.Orang kata kat sini pun Nice sesangat kalau nak tengok Matahari Terbenam tapi kami memilih untuk tengok sunset di Uluwatu.mana boleh nak ada di dua tempat pada satu masa.

1

Kawasan ni kata Pak Aris memang penduduk setempat yang meniaga.memang orang dari kampung berhampiran yang bukak Restoran di sini.One more thing,harga bagi setiap Restoran yang ada di sini adalah seragam.Mungkin itu strateginya.Standarkan semua Harga.Rasa sahaja yang berbeza-beza.

2

Pak Aris suggeskan DAMOS CAFE untuk kami.so singgah jer lah di sini,dan melihat makanan laut yang ada.memang lapar masa nih..

3

Kawasan makan kat sini Unik sebab betul betul berhampiran laut.Ombak kat sini kuat dan angin pun best jer..kami memilih untuk makan di meja yang berhadapan dengan laut.

4

Datang pelayan membawakan menu.Teliti punya teliti terkejut tengok harga makanan kat sini.Memang mahal.Memang harga untuk pelancong betul..kalau harga untuk pelancing europe memang munasabah la.untuk yang dari Malaysia ni alamat pikir dua tiga kali la masa nak membayor nanti.haha.Sekali sekala punya [asal,order jugak la apa yang patut..

6

ntah apa yang Zie duk ngumpat pasal aku ngan Yana

7

senyum dalam keletihan..

8

terserlah wajah kepenatan

9

pak aris jugak yang steady..

11

Sementara Tunggu makanan sampai,kami duk pulun bergambar jer lah..nak buat apa lagi..Liana pulak sibuk menguruskan Pak Aris.i mean,dia duk bersembang pasal sejarah ngan Pak Aris.Topik berat tu so aku malas nak masuk campur.haha..baik layan bergambor..

12

tengok tu..Khusyuk Liana bersembang ngan Pak Aris

13

happy peoples

14

dari macam macam sudut ni.bagus bangat dong!

15

Tidak lama kemudian,makanan yang di order pun sampai..Kami order dua set lah sebab meja panjang.actually Pak Aris tak nak join pada mulanya tapi setelah mendapat desakan hebat dari kitorang akhirnya dia akur dan turut serta..sapa tanak makan free beb..lagi pun kami insist sebab sebelum ni time makan mesti dia hilang..ni dinner terakhir kami di Bali tu yang ajak dia makan skali..

15A

Sementara tunggu makanan semua sampai,sempat lagi Liyana duk pi mengorat abang jual jagung bakar kat tepi pantai..hehehe..macam mamat kat Malaysia dah takder kan..nak taw apa yang kami makan malam tu:

16

Kangkung Goreng Belacan

17

Sambal ni wajib ada

18

Ikan Kerapu Tiga Rasa

19

Ikan Kerapu Sambal Pedas

20

Udang Bakar Sambal

21

Sedap udang nih..!

22

Sotong Goreng Tepung

23

Nasik dalam bakul

24

Meh jemput makan..Bismillah..Tengah-tengah makan tetiba datang la sekumpulan pemuzik freelance ni duk mai menyanyi..siap boleh request lagu.tapi sah sah la kena bayar tips kan.jangan lupa,hehe..Kami request suh diorang nyanyi lagu ISABELLA..ingat diorang tak taw,skali sedap pulak diorang nyanyi..

25

Tengah diorang nyanyi Nikli,aida,zie dan Yana pi join skali..menari nari kat situ.amboihh sakan sangat korang ni kan..

26

gelek jangan tak gelek..

27

menikmati lagu sesudah dinner..

28

Alhamdulillah.selesai makan.Rasa?ok lah.boleh tahan.tak la sedap sangat.tapi memang boleh layan..nak tau harga kami makan ni berapa seorang?200 ribu rupiah seorang..bersamaan dengan 90 hengget kita.Mahal tak mahal laa kan sorang sampai RM90..Wuhhhuuuuuuuu...memang Graph makin menaik nih..(u know i know)

29

Tengah bayar tetiba Dessert sampai.lambat sangat lah diorang hantar Dessert.kami makan buah ni depan Cashier tu jugak.haha.Tak paa lah.janji ada buah juagk..

30

Ni bergambar depan Kedai.sebelum kami semua pulang Ke Hotel.Untuk berehat dan bersantai..Ingatkan nak rehat tapi rasa macam rugi pulak kalau berehat.so bila sampai Hotel kami bersiap dan keluar jalan jalan sekitar Pekan Kuta tengah-tengah malam.

Nantikan Entri yang seterusnya k..:)

*Selamat Hari Jumaat semua!!dan selamat berhujung minggu..Hujung minggu ni jom kita pi Oversea lagik.hehe


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails