Followers

Friday, January 31, 2014

HONG KONG HERE WE COME!!








 

*Our first year anniversary trip. Hong Kong and Macao!! Honeymoon lagi!!

Monday, January 27, 2014

Sunday, January 26, 2014

HIDUP INI PENTAS LAKONAN

Tanpa pengalaman yang pahit, macam mana kita akan bisa untuk hargai setiap pengalaman manis?

Pena sudah terangkat. Dakwat sudah kering. Semua telah siap tertulis dalam rahsia Allah.

Dan peranan kita hanya sebagai pelakon yang melakonkan watak yang telah ditetapkan oleh sang Pencipta.

"Sesungguhnya di sisi Allah jualah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat. Dan Dialah jua yang menurunkan hu...
jan, dan yang mengetahui dengan sebenar-benarnya apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seorang pun yang betul-betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati, Sesungguhnya Allah Amat Mengetahui, Lagi Amat Meliputi Pengetahuannya."

(Surah Luqman : 34)

Saturday, January 25, 2014

BACK IN PENANG AGAIN


Malam tadi makan Nasi Knadar Beratur,
 
Pagi ni layan Roti Canai Argyll Road pula.
 
Penang memang syurga Makanan!! 


SO LONG AND GOODBYE, PENANG..

So long and goodbye Penang..you served me well for the past 7 years.. you will always be missed.

And I know, after today, my life has just begun..

Let's start this journey together, and never turn backwards darling..


Friday, January 24, 2014

KISAH MAKANAN HALAL DI MYANMAR

Komuniti islam di Myanmar adalah minoriti. Secara keseluruhan lebih 50 juta penduduk Myanmar dan 20% daripada nya adalah muslim. Tapi pemerintah myanmar cuma mengiktiraf 4% sahaja dan selebihnya di anggap pe...ndatang asing.

Ketika berada di Yangon, alhamdulillah tidak sukar untuk mencari makanan halal. Dengan kewujudan beberapa buah masjid di sekitar bandar yangon, makanan halal juga wujud di kawasan sekitar masjid. Ada restoran nasi briyani dan ada juga restoran masakan panas. Seleksi makanan pula tidak kurang bezanya dengan negara kita. Sempat singgah di restoran black canyon coffe, tetapi tidak mencuba makanan di situ kerana bercampur antara yang halal dan tidak.

Untuk mengenali restoran halal di sini adalah mudah. Jika ada tanda bismillah ataupun tulisan Allah Muhammad, inaya Allah itu restoran halal. Beberapa restoran halal yang dikenalpasti di sekitar bandar yangon - new delhi restaurant, inwa restauran, nilar briyani, penang muslim restaurant, kss restaurant.

Ada restoran halal yang ditandakan dengan nombor 786. Yang mana ianya dikatakan bermaksud 'bismillahirrohmanirrahim'. Kenapa 786? Sebenarnya itu cara mereka menukarkan huruf jawi kepada nombor dan ada perkiraan tertentu, menjadikan bismillah sebagai 786. Jangan jadikan hal ini sandaran kerana ianya bercanggah dengan islam. Tidak ada dalam syarak cara sebegini. Sekadar untuk panduan sahaja. Malah fatwa di Malaysia banyak sudah mengharamkan mana-mana restoran mamak yang menggunakan kod 786 di premis makanan.

Ok berbalik kepada kisah halal di Myanmar.

Aku juga berkesempatan untuk ke pasar pagi di sini. Melihat street food yang dijual timbul rasa keinginan untuk mencuba. Tapi tak berani sebab status adalah diragui. Kebetulan satu malam lalu di lorong india muslim dan ada street food seperti roti canai, samosa, bergedel daging, karipap dan beberapa kuih lain. Singgah untuk makan malam setelah selesai solat isyak berjemaah bersama penduduk tempatan di masjid berhampiran.

Suatu yang unik, warung tepi jalan nya kerusi dan meja adalah kecil dan comel. Sesuai untuk orang kerdil. (Rujuk gambar) Tapi itu lah kehidupan di sini. Yang menarik perhatian, di waktu malam tiada wanita atau perempuan yang akan makan di tepi jalan sebegini. Cuma lelaki sahaja. Itu budaya di sini. Harga street food di sini adalah murah. Status halal insya Allah. Takut juga kalau sakit perut tapi demi sebuah pengalaman di tempat orang, cuba sahaja lah. Tawakkal kepada Allah moga perut tidak meragam. Alhamdulillah tiada apa apa berlaku. Dan pengalaman ini tiada nilainya!

Sebelum ke yangon Myanmar aku sedikit gusar tentang makanan halal. Jadi ini aku berpesan, banyak makanan halal dan diyakini status kehalalannya di yangon, Myanmar. Tidak perlu risau dengan makanan. Dan porsinya juga adalah banyak bagi satu hidangan! Komuniti islam adalah sedikit, tapi jika mereka bersatu insya Allah pihak pemerintah Myanmar tidak akan sewenang-wenangnya menidakkan status kewarganegaraan mereka semata-mata kerana sentimen agama. Krisis di Myanmar barat masih belum pulih, mudah-mudahan Allah selamatkan dan peliharakan semua umat islam walau di mana jua kita berada.

Wallahualam.


Tuesday, January 21, 2014

BEDAK TANAKA KEBANGGAAN PENDUDUK MYANMAR


Di sekitar Yangon.

Kelihatannya ramai penduduk setempat memakai sesuatu di wajah mereka. Persis bedak sejuk. Yang unik - tak kira lelaki, wanita, kecil atau dewasa, tua ataupun muda, rata-rata selesa berada di tempat awam sebegitu rupa. Da...
n ia menjadi satu kebiasaan dan lumrah di sini untuk memakai serbuk kuning ajaib itu.

Bedak Tanaka.

Itu lah nama partikel kuning yang melekat di wajah-wajah penduduk Myanmar. Bedak tanaka diperbuat daripada kayu tanaka, dipercayai punyai banyak khasiat dan kebaikan untuk kulit. Ala-ala bedak sejuk. Cuma bezanya ia di aplikasikan secara meluas dalam kehidupan harian. Antara khasiat - melicinkan kulit, menyejukkan kukit, tanggal sel mati, tegangkan kulit muka dan macam-macam lagi.

Sebelum ni aku pernah dengar sahaja pasal bedak tanaka. Tu pun sebab Nora danish yang jual. Maka ramai lah yang beli dengan harapan dapat jadi cantik tulus dan mulus seperti Nora Danish. Dia kan keturunan Myanmar. But the weird thing about this - masa di Myanmar tak jumpa lah pulak orang myanmar secantik Nora danish. Mungkin aku terlepas pandang.

Jadi di sini, dapat saksikan sendiri betapa mereka amal pakai bedak tanaka tak kira siang atau malam. Actually bukan terhad pada muka sahaja, nak pakai seluruh badan pun boleh. Sebab dengarnya this bedak boleh juga rawat ruam di badan.

Ok that's it.

Another fact about myanmar that you have to know.
  

 
*ada borong bedak thanaka bawak balik Malaysia. Nak meniaga jugak macam Nora Danish. PM me jika berminat

Monday, January 20, 2014

RACE REPORT : YOMA YANGON INTERNATIONAL MARATHON 42 KM

Yoma Yangon Longyi run 42km

19 January 2014, 3am in the morning.

Received wake up call from the hotel reception (May Flower Inn) as I told them earlier to do so. Don't want to be late in this marathon event. I've never been to Myanmar before, so basically this is the greatest way to do something that I love the most in one go : travel & marathon. Time was limited but I enjoyed every bit of it!...


So here's the race report for this event.

Yoma yangon international marathon took place at Thuwana stadium. Flag off time for 42km at 5am. There's also another category - 21km and fun run. At starting point, for 42 km category more or less only 300 participants. Hopefully I won't be the last person to arrived at the finishing line later. I did set my target - sub 5. Never achieved this before, maybe this could be a good start for 2014.

5 am. And the race begin.

I just maintained my pace around 6.00 or 6.15 minutes per km for the first 21 km. long way to go, don't want to felt exhausted earlier than I should be. The road was not in a good condition though. Holes here and there, and the runner had to watch their steps. I'm quite surprised with the cheering support from the local people! They keep clapping and shouting to boost our spirit and guess what? It works for me! They're so supportive and that's another reason why I can clocked my first 21km at 2 hours 7 minutes.

Most of the route at suburbs area. Passed by through a few universities and city area. The villagers was so nice! They provide water and food for the runners. The water station itself was sufficient. Medical support too. No complaints about that. The traffic control also terrific from the police on duty. Great effort. I still remember the feeling when I ran beside the inya lake. So calm and peaceful.

At km 30.

Bumped with
Faiez Buer . He looks like struggling with the cramped. And we clocked 3 hours 28 minutes at this particular distance. With balance 12 km, it is so possible to achieve sub 5 considering we had 1 hour 30 minutes left for us to complete the marathon. So I start to dream, and put my hopes up high for it to comes true. PB in myanmar. How nice was that?

At km 34.

Walking. And run. Slowing down. And walk again. And mingle with other runners as well. I stopped to talk to them for a few minutes, figuring it would provide the psychological boost I needed to make it to the finish line. But when I started running again, I knew from the first stride that I had made a mistake in stopping for so long. My muscles had frozen, and every step was excruciating in a way that I hadn’t felt up to that point.

But I have to keep running!

This agonising condition never eased, and in fact quite horrible all the way to finish line, making the last 10 kilometres an extremely uncomfortable experience. With the dusty road and the weather is amazingly hot, I knew I won't be able to finish the race below 5 hours. And the dreams just fade away at km 39, where I clocked 4 hours 57 minutes.

The last 3 km is the hardest one for me. Finally it comes to an end. Can't wait to end this, Unofficially clocked 5 hours 34 minutes at the finishing line. And I'm so happy to earned the finisher medal and finisher tee. Worth the pain. Not my personal best but still, better than my last marathon in PBIM2013. The real satisfaction for me not about the timing (as I know I'm not quite a fast runner), but when I can said that 'I have finished this!' - thats, the real satisfaction for me! Alhamdulillah!

Congratulations to my other fellow friends that joined the marathon together.
Shaiful Zakaria you did a great job! Sub 4! Syed Jay - sub 5! Faiez and I - sub 6. At least none of us become the last person to arrived. Good job you guys! It always felt good to see runners from the same country.

Overall, the event was successfully organised. Probably better than last year. I know the organisers already make a lot of money for this event but hey, I look at this situation as a win-win situation. I can travel to Myanmar and doing a marathon at the same time. And one thing for sure - I love the way orang kampung there become so supportive and friendly.

Ok. Done with the race report. See you guys again next year. Maybe I should come again and renew my timing.

Insya Allah.
 


 

 
*Oh, did I mentioned that I run with longyi? Yes. It's myanmar style. Locals Kain sarong. And all the way 42km with this longyi such a totally new experience for me.

Sunday, January 19, 2014

GOODBYE MYANMAR

Sunset view from shewdagon Pagoda. As the sun goes down, it's time for us to leave yangon Myanmar. Until we meet again, so this is goodbye.

Maybe I'll come back here later to explore bagan area, insya Allah.

I'm coming home.


Saturday, January 18, 2014

KISAH HIDUP PENDUDUK YANGON, MYANMAR

Juara pengunyah sirih.

Setibanya di yangon airport kelmarin, selesai urusan imigresen terus meluru ke tempat teksi. Rata-rata mereka memakai kain sarung persis kain pelekat. Pengudaraan yang bagus untuk objek sekitar bawah pinggang, barang...
kali. Ketika ditanya mengenai teksi, 10USD tambang untuk ke hotel di area pusat bandar yang memakan masa lebih kurang setengah jam.

Tiba-tiba ketika sedang bargain harga untuk teksi pemandu teksi itu meludah. Aku sangka kan dia marah atau apa. Marah sebab banyak soal. Air ludah warna merah. Oh. Itu air kunyahan sirih. Dan dari tempat dia meludah, aku dapat lihat banyak lagi bekas ludahan yang seumpama itu. Ok. Now I know apa maksud my friend yang pernah ke sini. Ludah itu bukan kerana marah. Ludah itu adalah lumrah hidup mereka. Yang sudah jadi rutin bagi orang tempatan.

Masuk dalam teksi, bau nya semacam. Bau sirih seperti itu kah? Sesekali pemandu teksi membuka pintu untuk meludah air merah dan aku tak putus-putus berdoa dari belakang agar air ludahan tidak tertempias pada insan yang tak berdosa seperti aku. Mujur pemandu itu banyak meludah ketika lampu merah di jalan raya. Jika tidak dia akan meludah dalam plastik sahaja.

Itu lah budaya di sini. Myanmar. Atau Burma.

Di tepi-tepi jalan banyak gerai kecil menjual sirih. I always wonder apa rasa sirih. Not interested to try once. Kat sini sirih sudah seperti rokok, ketagihannya merata-rata. Muka hensem seperti model tetapi bila senyum barisan gigi merah kelihatan dan they just spit everywhere! Hehe. Not a problem for me. Just something interesting to see at other people's country. Dalam masjid pun ada disediakan baldi khas untuk meludah. Untuk tujuan kebersihan.

Allah itu Maha Kaya. Diciptakan manusia itu berbagai bagai bangsa dan keturunan agar kita dapat saling kenal-mengenali. Subhanallah. Maha suci Allah. 

 
 
*Ok nanti aku share cerita pasal bedak tanaka pula. Hari ini mahu ke morning market, bogyoke market dan shewdagon pagoda. Insya Allah

Tuesday, January 14, 2014

SALAM MAULIDUR RASUL 1435H

Dalam keghairahan kita menyambut hari keputeraan baginda Rasulullah, jangan sekadar kita melafaz selawat di bibir semata-mata tanpa ada penghayatan terhadap perjuangan baginda dalam memartabatkan islam di muka bumi Allah. Contohilah akhlak Rasulullah dan cubalah amalkan sunnah Baginda mana yang mampu.. Tak dapat buat semua jangan tinggal semua.

Teruskan istiqamah berselawat kepada junjungan besar...
kita Nabi Muhammad S.A.W. Sesungguhnya besar pengorbanan mu ya Rasulullah.. Semoga kami umatmu di izinkan Allah bertemu denganmu di akhirat nanti.. Semoga kami umatmu mendapat syafaat dari mu di alam sana..

Betulkan niat dari sekarang dan ubah lah sikap kita yang merugikan. Mari kita jadi orang baik, dengan mencontohi akhlak dan perjuangan Rasulullah s.a.w.

Salam Maulidur Rasul 1435H.

Saturday, January 11, 2014

ULANGTAHUN PERNIKAHAN YANG PERTAMA

Tahun lepas.
11 januari 2013.
Di waktu sebegini.
Jam 3.45 pm.

Debaran di hujung rasa. Bersilih ganti lawak jenaka tok kadi bertanya isu semasa. Dan soalan agama. Alhamdulillah sekali lafaz, aku selamat dinikahkan dengan wanita pilihan h...
ati. Majlis akad nikah serba sederhana di Masjid ittifa' Bayan Baru Penang. Terima kasih pada semua tetamu yang hadir.

Setahun sudah berlalu.

Selamat di nikahkan, itu perkara kecil. Kecil jika dibandingkan kehidupan yang perlu ditempuhi di alam perkahwinan. Komitmen. Tanggungjawab. Menjaga hati. Dosa pahala. Perkongsian hidup. Dugaan dan cabaran menerpa. Kadangkala goyah ditiup angin hasad. Tapi aku percaya. Allah sentiasa ada. Untuk menjaga hamba-Nya.

Setahun jagung. Banyak lagi perlu dipelajari antara satu sama lain. Semoga badai melanda menjadi penguat kasih dan sayang antara kami berdua. Berpayungkan rahmat illahi, hanya redha-Nya yang perlu kita cari.

Untuk tahun-tahun seterusnya, moga keluarga sakinah mawaddah wa rahmah jadi kenyataan.

Selamat ulangtahun pernikahan yang pertama, azim ashaary & azlydia johar.
 


Thursday, January 9, 2014

JUARA PENCETUS UMMAH

Semoga air mata kemenangan Pencetus Ummah Hafiz adalah jua air mata yang tumpah ketika sujud kepada Allah..Tahniah PU Hafiz atas kemenangan dalam mimbar akhir Pencetus Ummah musim pertama. Kepada PU yang lain, anda semua insya Allah Dai'e yang mampu menggerakkan ummah ke arah memartabatkan islam di bumi Malaysia khusunya dan ke seantero dunia am nya.

PU Rahmat, anda punya masa depan yang cerah. T...
eruskan perjuangan di usia muda. Bakat yang ada semoga terus di salurkan ke jalan Allah..berbuat apa saja kerana Allah pasti ada balasan setimpal dari-Nya! Tahniah juga kepada ASTRO atas rancangan realiti sebegini yang mampu membuka mata dan minda anak muda untuk mencintai Allah dan Rasul-Nya dengan lebih dekat.

*terkesan dengan kata-kata Ustaz Pahrol, dalam berdakwah seorang Dai'e perlu menjadi insan, bukan menjadi Tuhan. Kita sama-sama manusia maka jangan sesekali meletakkan hukuman ke atas manusia lain seolah-olah mereka layak ke neraka Allah dan kebaikan kita akan melayakkan kita ke syurga. Belum tentu lagi, sebab semuanya dalam rahsia Allah. Hanya Allah selayaknya memberikan hukuman dan balasan kepada kita semua. Wallahualam.

Tuesday, January 7, 2014

MISTERI SEORANG MAKCIK

Ketika sedang menikmati kebab di Restoran Mr.Kabab & Briyani Presint 19 Putrajaya, datang seorang makcik tua menjual kerepek. 3 bungkus RM10.

Dan aku lihat. Beli. Bukan sebab aku nak makan kerepek tu. Tapi sebab kesian melihat makcik tua itu ke hulu dan ke hilir membawa dua plastik besar kiri dan kanan penuh dengan kerepek. Dalam minda cuba membayangkan apa perasaan jika makcik itu ialah mak kita.

Hati ini sedikit tersentuh...
bila aku bayar dan makcik itu kata:

'Terima kasih nak sebab tolong makcik. Semoga Allah memurahkan rezeki kamu. Assalamualaikum'

Jika dihalusi, makcik itu takkan bersusah payah jika dia tidak benar-benar memerlukan wang ringgit. Mungkin untuk anak-anak bersekolah. Mungkin saja untuk wang perubatan. Atau mungkin saja untuk menyara hidup hari demi hari.

Walau apa jua alasan, sebagai orang luar apa salahnya kita hulurkan bantuan. Ingat - dalam rezeki kita ada rezeki orang lain. Allah itu Maha Kaya. Kita tolong orang, yakin lah balasannya lebih baik Allah akan beri pada kita. Semoga Allah mempermudahkan urusan makcik tua itu.

Dan bayangan makcik itu hilang sedikit demi sedikit dalam kelam malam..

 
*Done with 19 km run. LSD tak cukup sifat. POJ aku datang.. Now it's time to get some rest, I guess.

Sunday, January 5, 2014

CINTAILAH AKU, SEPENUH HATI..

 
 
"Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu... Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada..."
(Kahlil Gibran)

Saturday, January 4, 2014

TANDA-TANDA HATI MATI

Kuliyyah subuh di Masjid Jamek Kemasek: (punca hati mati)

Hati mati kerana tidak berfungsi mengikut perintah Allah iaitu tidak mengambil iktibar dan pengajaran daripada didikan dan ujian Allah.

Allah berfirman bermaksud:

“Maka kecelakaan besarlah bagi orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya adalah dalam kesesatan yan...
g nyata.”

(Surah al-Zumar ayat 22)


Menurut Sheikh Ibni Athoillah Iskandari dalam kalam hikmahnya yang berikutnya;

Sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails