About AXIMUD

Sunday, June 21, 2009

My Weekend Meal's

Hari minggu ni memang terasa macam nak memasak.petang semalam duk pulun wat nasik goreng..hari ni pulak rasa nak masak lunch..mungkin gian kot sebab dah lama dapur tak berasap..asyik makan kat luar sajer..so sempena hujung minggu yang berbahagia ni aku amik kesempatan untuk rilek-rilek di rumah dan kemaskan apa yang patut-di samping memasak untuk diri sendiri skali..

Pagi-pagi yang tak berapa buta dah keluar pi beli barang basah kat pasar tani sebreang jaya(tapak pasar malam hari rabu)..Plan nya tak taw nak masak apa,last last aku beli mender-mender nih:

1

Ketam Bunga Betina ada teluq

2

Sotong RM14 sekilo(beli suku kilo RM3,50)..(mahal tak??)

3

Ayam Suku ekor(Rm3)

4

Tak di lupakan juga sayuran yang akan memberi warna dalam masakan nanti..Dah beli barang barang basah ni mula lah aku bersilat di dapur..Cadangan masakan untuk Hari Ahad ni ialah:

*Tomyam Sotong Campur Ayam Mahligai

*Ketam Bercili Samudera Indah

*Ayam Goreng Tiram Emas

Ya,aku taw nama nih memang poyo tapi sebab aku yang masak maka hak cipta terpelihara di kurniakan untuk menu yang aku buat nih..hoho..Poyo tak poyo lain cerita,jom kita mula memasak..Ayuh!!

6

Seperti Biasa Siapkan bahan apa yang patut..kerat bahan bahan dengan berhati hati supaya tidak terkerat jari sendiri..kalau tak nanti jadik macam raja bersiong..suka makan darah..wahaha..

7

amik periuk,buh ayaq,rebus sampai mendidih,masukkan pes tomyam,campak ayam sotong,biar 15 minit kasi empuk,Then campak semua sayuran yang ada----->SIAP!!

8

Sedia untuk di hidang

9

Menu hat ni lama sikit nak kena buat..amik bawang putih dua tiga ulas then tumbuk sampai tak nberapa nak hancur-tumis sampai naik bau-masukkan cili giling..Renehkan(?) Cili giling tuh sampai bau cili hilang tanda lada dah masak,then masukkan sos tiram..Biarkan atas api lagi 5 minit..make sure api perlahan supaya lada tak hangit..lada hangit alamak kena buang jer lah..huhu

10

Lepas tuh apa lagi,masukkan jer lah ketam yang dah di siang(kat pasar suh orang jual ketam kerat siap siap..malas nak kerat kat rumah..hehe)

11

Gaul sampai ketam masak..biarkan 20 minit di atas dapur api sederhana untuk kasi isi ketam masak menyeluruh..masa ni bau yang mengancam akan keluar menyebabkan korang rasa nak ratah ketam ni masa tuh jugak...slurrpp..

12

Bila isi ketam dah masak then masukkan segala sayuran yang ada nak kasi menarik sikit makanan nih..hehe..gaul dalam sepuluh minit then sedia untuk di hidang---->SIAP!!

13

Last but not least,ayam goreng Tiram Emas nih..amik ayam,basuh,gaulkan ngan sos tiram then goreng ngan gorengan tenggelam..aku guna periuk untuk goreng..hasilnya---->SIAP!!

5

Apa kena mengena Lemon ni dalam chapter nih??actually ni untuk buat air..air lemonade aximud..hehe

14

perah lemon,buh gula campur air-->SIAP!!

15

Lauk dah siap,air dah siap apa lagi--->JOM KITA MAKAN!!

16

Ketam Bercili Samudera Indah

17

Tomyam Sotong campur ayam Mahligai

18

Ayam Goreng Tiram Emas

19

Haaaaa tapi harus di ingatkan yek-->jangan lupa pulak nak masak nasik putih..pernah gak terjadi beberapa ketika aku duk pulun masak lauk nih tapi nasik lupa nak masak..kali ni aku tak lupa sebabnya ni nasik lebihan wat nasi goreng semalam..haha..tak basi lagi ok so watper nak membazir..Rezeki dari Tuhan jangan di sia-siakan..Alhamdulillah..

Selamat Mencuba ya Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekelian!!Moh jemput makan..Bismillah..

*Selamat Hari Bapa buat ayah tersayang..Just so you know that You are the greatest dad i've ever had(u owez be),and i'm so lucky to have you in my life..Thanks Dad for everything..I LOVE YOU and i will always do..You Take Care..

Have I told you lately that I love you
Have I told you there's no one else above you
Fill my heart with gladness
take away all my sadness
ease my troubles that's what you do..

66 comments:

  1. ada lauk lagi tak encik azim oi!! lapa negok ketam 2!! haha

    ReplyDelete
  2. Wuish, siyes, lapo giler. Sedap betul masakan anda. Adakah anda chef? Gaya macam Naked Chef.

    ReplyDelete
  3. nyummy!!!!!
    sila masak bile we all smpi sane okeh!!
    Sambal belacan brunei mane??
    :)

    ReplyDelete
  4. my god azim!!!!terer ok masak!ahahahha.pasepa u guna pes tomyam nmpak wow gila. pes tomyam i pkai cayaq ja.brand apa u pkai nie.ada add apa2 lg ka? tel me tel me!

    ReplyDelete
  5. Al-Haqimi,

    ada lagi nih tomyam..meh jemput mai umah..hehe

    ReplyDelete
  6. Grunge,

    sedap tak sedap kena lah try dulu,hehe
    saya bukan Chef,saya sekadar mencuba nasib di bidang masakan..:)

    ReplyDelete
  7. Ziana,

    okeh no hal!!

    sambal belacan lupa nak buat..tapi ni pun kira ok dah..

    :)

    ReplyDelete
  8. Sitijamilahazmi,

    ohhh lupa nak habq mai,guna pes tomyam tapi campuq ngan santan sikit,lupa nak bagitau dalam entri..campur santan kasi pekat dan rasa lemak sikit..

    ReplyDelete
  9. ajimmm..
    mama baca ur entry..
    meleleh ayaq liur katanyerrr..
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  10. Ziana,

    lorrr ye ker..:p

    cakap kat mama tak sedap pun tuh,nampak jer sedap..haha..

    wahhh mama bukan main baca blog yek..suh dia bukak blog tunjuk koleksi kain batek dia tu ok gak..ngeeeee..

    :)

    ReplyDelete
  11. kalau rasa2 tak larat nak habis makan sorang, takpe boleh jemput saya sekali...umah kita dekat je...ha ha ha ha

    ReplyDelete
  12. azim... pernah tengok tak cerita desperate housewife... bukan abg bear nak kata azim tu desperate ker atau housewife ker tapi kalau ada resepi yang ringkas dan bebaik tu apa kata buku kan macam di buat oleh bree van der kemp tu... mesti akan lebih kaya

    ReplyDelete
  13. gud2..

    lamanya saya dah tak memasak...huhu (^_~)

    ReplyDelete
  14. Mazddaud,

    awat tak habaq awai awai..kalau tau aku jemput hang..tomyam duk ada lagi kat dapur tuh..tak habis lagi..haha

    ReplyDelete
  15. BUDLEE,

    You got that right buddy!!memang cawan IKEA la tuh..hehe

    ReplyDelete
  16. BERUANG MADU,

    haah,tengok citer desperate housewife tuh..tapi menu yan axim buat nih tak capai tahap dewa dewi lagik..akan di fikirkan cadangan abang tu..hehe

    ReplyDelete
  17. ARASH910,

    tu la pasal,sebab dah lama tak memasak yang duk gian memasak hari nih..

    ReplyDelete
  18. KOJAH,

    takder la terer,setakat boleh makan kira ok lah..:p

    ReplyDelete
  19. pandainya u masak. Tomyam tu nampak pekat dan sedap. Alang2 dah tunjuk gambar tu...bagi ler resepi sekali. hehehe...

    ReplyDelete
  20. Ewahhhh, pandai masak ye Axim nih.
    terasa lapar lk kul 4 pg baca entry nih.. mana nak cari ketam pepagi buta nih, haha

    ReplyDelete
  21. org lain teguq[jgn marah org penang,he he] pasal ketam , tomyam n dll.Aku nak teguq psal gambaq terakhir tu , nampak sedap je nasik tu.guna beras apa? ,kalau takde nasik,takde le lauknya, he he.

    ReplyDelete
  22. ajim, nak bagi seikit cdgn;

    1. air lemon tuh gantikan gula dgn madu...lagiiii masyukkk rasanya.

    2. satu lagi pasal sunnah, kalau boleh usah campurkan lauk-pauk yang di darat dengan laut. Bila masuk perut sekaligus, toksicated. Mungkin menu hari ini tomyam campur (seafood) dengan ketam goreng cili sahaja. Ayam masak esok..ihiks..

    tp apapunnn ajim mmg pandai masakkkkkkk~ nanti org dtg sana, masak utk kita bolehhhh keeeee ihiksss(ketam goreng cili tuh..knp xmasukkan bwg merah ek?)

    ReplyDelete
  23. uish..sedapnya..!

    er..nak order..

    *Tomyam Sotong Campur Ayam Mahligai

    *Ketam Bercili Samudera Indah

    *Ayam Goreng Tiram Emas

    tambah satu lagi..

    * paprik daging ye..

    cepat sikit..hantar kat meja saya.. dah lapar ni..!

    mekasih

    ReplyDelete
  24. Leez,

    Tomyam tu just guna pes tomyam adabi,them campak sayur ayam sotong,then masukkan santan sedikit nak kasi lemak berkrim di sukai ramai..siap..hehe

    ReplyDelete
  25. NBC,

    terasa lapar yek..kalau pukul 4 pagi sila cari ketam masak pedas dalam mimpi..:p

    ReplyDelete
  26. XPLORER,

    owh,tu beras cap rambutan jer..haha..beras murah 5% hancur..kalau nak sedap pakai beras siam wangi..peh bau jer dah membangkitkan selera..

    ReplyDelete
  27. Gila kentang. Kau buat aku terliur.

    ReplyDelete
  28. Rudy,

    yer cadangan di terima

    1-ya betullll..kalau masukkan madu mesti lagi masyukkk..nanti aku try..

    2-haah laa..betul tuh..aku lupa..mak aku selalu pesan kalau nak makan jangan campur laut dan darat..thanks atas ingatan..:)

    kalau nak merasa masakan simple tapi boleh laa setakat nak makan ni sila lah bertandang ke teratak buruk aku nih..haha..tak sedap jangan marah nooo..

    (ekkk bawang merah lupa nak beli,lagipun memang aku suka pakai bawang puteh jer..jarang pakai bawang merah..)

    ReplyDelete
  29. PUTU BAMBU,

    paprik daging mastika okeh namanya..

    okeh okeh..tunggu 30 minit kami hantar..

    kalau lebih 30 minit kira kami belanja naa..

    sabaq..

    :)

    ReplyDelete
  30. PakCique,

    sabaqq pakcik..lagi 2 jam ni lunch time..pastu sila lah pi bedal ketam..:)

    ReplyDelete
  31. mcmlah ni lah kot gerai2 tomyam masak dgn cepat ! guna pes tomyam rupanya.

    ReplyDelete
  32. waaaahhhn sedapnya...
    (buat muka comel sambil hulur mangkuk tingkat)
    hehe

    ReplyDelete
  33. rasa tercabar tgk entry ni.. tapi saya takleh la masak sendiri, sedap sgt (haha) nanti tambah byk, gemok... cemana ni?

    ReplyDelete
  34. Ehhh .. ini masakan kat rumah ke kat restoran ni? Umphh .. sedapnyer! Dah ler haku belum makan ni ...

    ReplyDelete
  35. walah...
    meleleh dehhh
    huhu
    sodapppp:)

    ReplyDelete
  36. wah wah nama dia. boleh masuk pertandingan memasak sempena bulan puasa. :P

    ReplyDelete
  37. AnakPKN,

    saya pun merasakan benda yang sama jua..mesti diorang pakai pes-senang cepat sedap jimat--->Untung..

    ReplyDelete
  38. AnakPKN,

    saya pun merasakan benda yang sama jua..mesti diorang pakai pes-senang cepat sedap jimat--->Untung..

    ReplyDelete
  39. Siti Asiah,

    mangkuk tingkat tak cukup ruang la nak buh tomyam..hehe

    ReplyDelete
  40. KucingOrenGemok,

    kalau macam tuh kena la makan kat kedai ari ari..sebab kena bayar so boleh catu makan sikit..:)

    ReplyDelete
  41. Precious,

    ni la namanya masakan simple orang bujang di hujung minggu..jemput jemput..:p

    ReplyDelete
  42. Anne,

    boleh la sikit sikit..:p

    ReplyDelete
  43. CAHAYA,

    Nama yang poyo itu sengaja di reka khas untuk kasi entry nih lebih perasa..hehe

    ReplyDelete
  44. amboii..terernya chef axim ni masak..mengalahkan anak dara hehehe

    ReplyDelete
  45. oit. ko memang tak reti ajak aku makan ke?

    malam ni maybe aku gi seberang... kalau badminton cancel.

    jom jumpa!

    ReplyDelete
  46. Marzalina,

    saya anak teruna..:p

    ReplyDelete
  47. Faisal Admar,

    kalau mai seberang jangan lupa sms aku

    insya Allah boleh jumpa since aku takder plan malam nih..

    ReplyDelete
  48. Kalau dulu kat KL jauh,,.sekarang ni pi Seberang Jaya tu less than an hour dari sini..ikut highway....masak lebih nanti bolehlah pi tumpang makan ..h he

    ReplyDelete
  49. sedap sedap sedappp... ayaq lemon tu tak bleh tahan !!!!! adoiii

    ReplyDelete
  50. aduih axim oi....
    leleh ayaq liuq akak ni. hahahahahahahhahah

    ReplyDelete
  51. naseb bek N bace n3 ni mlm..klo siang td mau kecur..sbb poser..

    ReplyDelete
  52. wow..lama x berblog hopping
    duk baca entry ni
    tetibe rasa macam nak masak dn makan
    huhu
    best2
    rajen2 blog sal entry resipi ringkas2 tp best cmni lg k
    thanx~!

    ReplyDelete
  53. Syukur,

    agak agak dah bosan makan kat hospital mai la makan kat umah ni pulak..hehe

    ReplyDelete
  54. Mrs.Sheikh,

    ayaq lemon tuh kalau buh madu gantikan gula mesti lagi mengancam kan..:)

    ReplyDelete
  55. perghhhhhhhhhhh !!
    kelaparan dibuatnya !!

    ayam tiram emas tu ala ala macam william jek masaknya tu tengok
    pulak tu dengan pinggan color biru

    alahai ...
    nak makann !!!
    lapaq ni lapaqqqq !!!!!

    ReplyDelete
  56. Izan,

    dah meleleh kaa akak??cepat cepat suruh Mirko kesatkan..:)

    ReplyDelete
  57. Princess N,

    baguih la tu ganti poser..puasa dah tak lama nih..

    ReplyDelete
  58. Alialala,

    orait!!rajen rajen la singgah ke sini lagi k..:)

    ReplyDelete
  59. Lily,

    haaaa ni boleh celen william nih..bila nak mai penang??boleh pa masakkan untuk kamu berdua..

    ReplyDelete
  60. wow axim,

    sesekali dapur ko berasap..tu diaaaa...melampau2 menunyaa..
    pergh..pepagi ni aku duk pi blog ko..lapor sakan aku nih...rasa nak jilat skrin komputer nih..
    veryyyyy de melampau tauuu..
    aku jadik kelaparan...
    huhuhuhuhu...
    ko masak2 le selalu axim..

    ReplyDelete
  61. rajin sungguh Azim memasak! untung la bakal isteri dia!

    ReplyDelete
  62. wahhh..sedapnyaa lauk pauk..lapaqnyaaa.. pos aloq staq sket ajim!!

    ReplyDelete

What do you think about this entry?tell me..