Hari minggu ni memang terasa macam nak memasak.petang semalam duk pulun wat nasik goreng..hari ni pulak rasa nak masak lunch..mungkin gian kot sebab dah lama dapur tak berasap..asyik makan kat luar sajer..so sempena hujung minggu yang berbahagia ni aku amik kesempatan untuk rilek-rilek di rumah dan kemaskan apa yang patut-di samping memasak untuk diri sendiri skali..
Pagi-pagi yang tak berapa buta dah keluar pi beli barang basah kat pasar tani sebreang jaya(tapak pasar malam hari rabu)..Plan nya tak taw nak masak apa,last last aku beli mender-mender nih:
Ketam Bunga Betina ada teluq
Sotong RM14 sekilo(beli suku kilo RM3,50)..(mahal tak??)
Ayam Suku ekor(Rm3)
Tak di lupakan juga sayuran yang akan memberi warna dalam masakan nanti..Dah beli barang barang basah ni mula lah aku bersilat di dapur..Cadangan masakan untuk Hari Ahad ni ialah:
*Tomyam Sotong Campur Ayam Mahligai
*Ketam Bercili Samudera Indah
*Ayam Goreng Tiram Emas
Ya,aku taw nama nih memang poyo tapi sebab aku yang masak maka hak cipta terpelihara di kurniakan untuk menu yang aku buat nih..hoho..Poyo tak poyo lain cerita,jom kita mula memasak..Ayuh!!
Seperti Biasa Siapkan bahan apa yang patut..kerat bahan bahan dengan berhati hati supaya tidak terkerat jari sendiri..kalau tak nanti jadik macam raja bersiong..suka makan darah..wahaha..
amik periuk,buh ayaq,rebus sampai mendidih,masukkan pes tomyam,campak ayam sotong,biar 15 minit kasi empuk,Then campak semua sayuran yang ada----->SIAP!!
Sedia untuk di hidang
Menu hat ni lama sikit nak kena buat..amik bawang putih dua tiga ulas then tumbuk sampai tak nberapa nak hancur-tumis sampai naik bau-masukkan cili giling..Renehkan(?) Cili giling tuh sampai bau cili hilang tanda lada dah masak,then masukkan sos tiram..Biarkan atas api lagi 5 minit..make sure api perlahan supaya lada tak hangit..lada hangit alamak kena buang jer lah..huhu
Lepas tuh apa lagi,masukkan jer lah ketam yang dah di siang(kat pasar suh orang jual ketam kerat siap siap..malas nak kerat kat rumah..hehe)
Gaul sampai ketam masak..biarkan 20 minit di atas dapur api sederhana untuk kasi isi ketam masak menyeluruh..masa ni bau yang mengancam akan keluar menyebabkan korang rasa nak ratah ketam ni masa tuh jugak...slurrpp..
Bila isi ketam dah masak then masukkan segala sayuran yang ada nak kasi menarik sikit makanan nih..hehe..gaul dalam sepuluh minit then sedia untuk di hidang---->SIAP!!
Last but not least,ayam goreng Tiram Emas nih..amik ayam,basuh,gaulkan ngan sos tiram then goreng ngan gorengan tenggelam..aku guna periuk untuk goreng..hasilnya---->SIAP!!
Apa kena mengena Lemon ni dalam chapter nih??actually ni untuk buat air..air lemonade aximud..hehe
perah lemon,buh gula campur air-->SIAP!!
Lauk dah siap,air dah siap apa lagi--->JOM KITA MAKAN!!
Ketam Bercili Samudera Indah
Tomyam Sotong campur ayam Mahligai
Ayam Goreng Tiram Emas
Haaaaa tapi harus di ingatkan yek-->jangan lupa pulak nak masak nasik putih..pernah gak terjadi beberapa ketika aku duk pulun masak lauk nih tapi nasik lupa nak masak..kali ni aku tak lupa sebabnya ni nasik lebihan wat nasi goreng semalam..haha..tak basi lagi ok so watper nak membazir..Rezeki dari Tuhan jangan di sia-siakan..Alhamdulillah..
Selamat Mencuba ya Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekelian!!Moh jemput makan..Bismillah..
*Selamat Hari Bapa buat ayah tersayang..Just so you know that You are the greatest dad i've ever had(u owez be),and i'm so lucky to have you in my life..Thanks Dad for everything..I LOVE YOU and i will always do..You Take Care..
Have I told you lately that I love you
Have I told you there's no one else above you
Fill my heart with gladness
take away all my sadness
ease my troubles that's what you do..
ada lauk lagi tak encik azim oi!! lapa negok ketam 2!! haha
ReplyDeleteWuish, siyes, lapo giler. Sedap betul masakan anda. Adakah anda chef? Gaya macam Naked Chef.
ReplyDeletenyummy!!!!!
ReplyDeletesila masak bile we all smpi sane okeh!!
Sambal belacan brunei mane??
:)
my god azim!!!!terer ok masak!ahahahha.pasepa u guna pes tomyam nmpak wow gila. pes tomyam i pkai cayaq ja.brand apa u pkai nie.ada add apa2 lg ka? tel me tel me!
ReplyDeleteAl-Haqimi,
ReplyDeleteada lagi nih tomyam..meh jemput mai umah..hehe
Grunge,
ReplyDeletesedap tak sedap kena lah try dulu,hehe
saya bukan Chef,saya sekadar mencuba nasib di bidang masakan..:)
Ziana,
ReplyDeleteokeh no hal!!
sambal belacan lupa nak buat..tapi ni pun kira ok dah..
:)
Sitijamilahazmi,
ReplyDeleteohhh lupa nak habq mai,guna pes tomyam tapi campuq ngan santan sikit,lupa nak bagitau dalam entri..campur santan kasi pekat dan rasa lemak sikit..
ajimmm..
ReplyDeletemama baca ur entry..
meleleh ayaq liur katanyerrr..
huhuhuhu...
Ziana,
ReplyDeletelorrr ye ker..:p
cakap kat mama tak sedap pun tuh,nampak jer sedap..haha..
wahhh mama bukan main baca blog yek..suh dia bukak blog tunjuk koleksi kain batek dia tu ok gak..ngeeeee..
:)
kalau rasa2 tak larat nak habis makan sorang, takpe boleh jemput saya sekali...umah kita dekat je...ha ha ha ha
ReplyDeletemcm cawan ikea lah :D
ReplyDeleteazim... pernah tengok tak cerita desperate housewife... bukan abg bear nak kata azim tu desperate ker atau housewife ker tapi kalau ada resepi yang ringkas dan bebaik tu apa kata buku kan macam di buat oleh bree van der kemp tu... mesti akan lebih kaya
ReplyDeletegud2..
ReplyDeletelamanya saya dah tak memasak...huhu (^_~)
wuiii, teror masak noks!
ReplyDeleteMazddaud,
ReplyDeleteawat tak habaq awai awai..kalau tau aku jemput hang..tomyam duk ada lagi kat dapur tuh..tak habis lagi..haha
BUDLEE,
ReplyDeleteYou got that right buddy!!memang cawan IKEA la tuh..hehe
BERUANG MADU,
ReplyDeletehaah,tengok citer desperate housewife tuh..tapi menu yan axim buat nih tak capai tahap dewa dewi lagik..akan di fikirkan cadangan abang tu..hehe
ARASH910,
ReplyDeletetu la pasal,sebab dah lama tak memasak yang duk gian memasak hari nih..
KOJAH,
ReplyDeletetakder la terer,setakat boleh makan kira ok lah..:p
pandainya u masak. Tomyam tu nampak pekat dan sedap. Alang2 dah tunjuk gambar tu...bagi ler resepi sekali. hehehe...
ReplyDeleteEwahhhh, pandai masak ye Axim nih.
ReplyDeleteterasa lapar lk kul 4 pg baca entry nih.. mana nak cari ketam pepagi buta nih, haha
org lain teguq[jgn marah org penang,he he] pasal ketam , tomyam n dll.Aku nak teguq psal gambaq terakhir tu , nampak sedap je nasik tu.guna beras apa? ,kalau takde nasik,takde le lauknya, he he.
ReplyDeleteajim, nak bagi seikit cdgn;
ReplyDelete1. air lemon tuh gantikan gula dgn madu...lagiiii masyukkk rasanya.
2. satu lagi pasal sunnah, kalau boleh usah campurkan lauk-pauk yang di darat dengan laut. Bila masuk perut sekaligus, toksicated. Mungkin menu hari ini tomyam campur (seafood) dengan ketam goreng cili sahaja. Ayam masak esok..ihiks..
tp apapunnn ajim mmg pandai masakkkkkkk~ nanti org dtg sana, masak utk kita bolehhhh keeeee ihiksss(ketam goreng cili tuh..knp xmasukkan bwg merah ek?)
uish..sedapnya..!
ReplyDeleteer..nak order..
*Tomyam Sotong Campur Ayam Mahligai
*Ketam Bercili Samudera Indah
*Ayam Goreng Tiram Emas
tambah satu lagi..
* paprik daging ye..
cepat sikit..hantar kat meja saya.. dah lapar ni..!
mekasih
Leez,
ReplyDeleteTomyam tu just guna pes tomyam adabi,them campak sayur ayam sotong,then masukkan santan sedikit nak kasi lemak berkrim di sukai ramai..siap..hehe
NBC,
ReplyDeleteterasa lapar yek..kalau pukul 4 pagi sila cari ketam masak pedas dalam mimpi..:p
XPLORER,
ReplyDeleteowh,tu beras cap rambutan jer..haha..beras murah 5% hancur..kalau nak sedap pakai beras siam wangi..peh bau jer dah membangkitkan selera..
Gila kentang. Kau buat aku terliur.
ReplyDeleteRudy,
ReplyDeleteyer cadangan di terima
1-ya betullll..kalau masukkan madu mesti lagi masyukkk..nanti aku try..
2-haah laa..betul tuh..aku lupa..mak aku selalu pesan kalau nak makan jangan campur laut dan darat..thanks atas ingatan..:)
kalau nak merasa masakan simple tapi boleh laa setakat nak makan ni sila lah bertandang ke teratak buruk aku nih..haha..tak sedap jangan marah nooo..
(ekkk bawang merah lupa nak beli,lagipun memang aku suka pakai bawang puteh jer..jarang pakai bawang merah..)
PUTU BAMBU,
ReplyDeletepaprik daging mastika okeh namanya..
okeh okeh..tunggu 30 minit kami hantar..
kalau lebih 30 minit kira kami belanja naa..
sabaq..
:)
PakCique,
ReplyDeletesabaqq pakcik..lagi 2 jam ni lunch time..pastu sila lah pi bedal ketam..:)
mcmlah ni lah kot gerai2 tomyam masak dgn cepat ! guna pes tomyam rupanya.
ReplyDeletewaaaahhhn sedapnya...
ReplyDelete(buat muka comel sambil hulur mangkuk tingkat)
hehe
rasa tercabar tgk entry ni.. tapi saya takleh la masak sendiri, sedap sgt (haha) nanti tambah byk, gemok... cemana ni?
ReplyDeleteEhhh .. ini masakan kat rumah ke kat restoran ni? Umphh .. sedapnyer! Dah ler haku belum makan ni ...
ReplyDeletepandai masak rupanya...:-D
ReplyDeletewalah...
ReplyDeletemeleleh dehhh
huhu
sodapppp:)
wah wah nama dia. boleh masuk pertandingan memasak sempena bulan puasa. :P
ReplyDeleteAnakPKN,
ReplyDeletesaya pun merasakan benda yang sama jua..mesti diorang pakai pes-senang cepat sedap jimat--->Untung..
AnakPKN,
ReplyDeletesaya pun merasakan benda yang sama jua..mesti diorang pakai pes-senang cepat sedap jimat--->Untung..
Siti Asiah,
ReplyDeletemangkuk tingkat tak cukup ruang la nak buh tomyam..hehe
KucingOrenGemok,
ReplyDeletekalau macam tuh kena la makan kat kedai ari ari..sebab kena bayar so boleh catu makan sikit..:)
Precious,
ReplyDeleteni la namanya masakan simple orang bujang di hujung minggu..jemput jemput..:p
Anne,
ReplyDeleteboleh la sikit sikit..:p
MisZue,
ReplyDeletegoreng pun sodap!!
:P
CAHAYA,
ReplyDeleteNama yang poyo itu sengaja di reka khas untuk kasi entry nih lebih perasa..hehe
amboii..terernya chef axim ni masak..mengalahkan anak dara hehehe
ReplyDeleteoit. ko memang tak reti ajak aku makan ke?
ReplyDeletemalam ni maybe aku gi seberang... kalau badminton cancel.
jom jumpa!
Marzalina,
ReplyDeletesaya anak teruna..:p
Faisal Admar,
ReplyDeletekalau mai seberang jangan lupa sms aku
insya Allah boleh jumpa since aku takder plan malam nih..
Kalau dulu kat KL jauh,,.sekarang ni pi Seberang Jaya tu less than an hour dari sini..ikut highway....masak lebih nanti bolehlah pi tumpang makan ..h he
ReplyDeletesedap sedap sedappp... ayaq lemon tu tak bleh tahan !!!!! adoiii
ReplyDeleteaduih axim oi....
ReplyDeleteleleh ayaq liuq akak ni. hahahahahahahhahah
naseb bek N bace n3 ni mlm..klo siang td mau kecur..sbb poser..
ReplyDeletewow..lama x berblog hopping
ReplyDeleteduk baca entry ni
tetibe rasa macam nak masak dn makan
huhu
best2
rajen2 blog sal entry resipi ringkas2 tp best cmni lg k
thanx~!
Syukur,
ReplyDeleteagak agak dah bosan makan kat hospital mai la makan kat umah ni pulak..hehe
Mrs.Sheikh,
ReplyDeleteayaq lemon tuh kalau buh madu gantikan gula mesti lagi mengancam kan..:)
perghhhhhhhhhhh !!
ReplyDeletekelaparan dibuatnya !!
ayam tiram emas tu ala ala macam william jek masaknya tu tengok
pulak tu dengan pinggan color biru
alahai ...
nak makann !!!
lapaq ni lapaqqqq !!!!!
Izan,
ReplyDeletedah meleleh kaa akak??cepat cepat suruh Mirko kesatkan..:)
Princess N,
ReplyDeletebaguih la tu ganti poser..puasa dah tak lama nih..
Alialala,
ReplyDeleteorait!!rajen rajen la singgah ke sini lagi k..:)
Lily,
ReplyDeletehaaaa ni boleh celen william nih..bila nak mai penang??boleh pa masakkan untuk kamu berdua..
wow axim,
ReplyDeletesesekali dapur ko berasap..tu diaaaa...melampau2 menunyaa..
pergh..pepagi ni aku duk pi blog ko..lapor sakan aku nih...rasa nak jilat skrin komputer nih..
veryyyyy de melampau tauuu..
aku jadik kelaparan...
huhuhuhuhu...
ko masak2 le selalu axim..
rajin sungguh Azim memasak! untung la bakal isteri dia!
ReplyDeletewahhh..sedapnyaa lauk pauk..lapaqnyaaa.. pos aloq staq sket ajim!!
ReplyDelete