It is a tradition in Sarawak, Malaysia to serve Sarawak Layered Cakes on special occasions. In the Malay language they known as Kek Lapis Sarawak, Kek Lapis Moden Sarawak, Kek Sarawak or Kek Lapis. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali, birthdays and weddings.
People in Malaysia practice an open house on festival day. A unique feature of Sarawak's open houses is the modern layered cakes.
-definition kat atas tu aku ambik kat Wikipedia..ni gambar gambar masa kitorang beli kek lapis kat kedai Siti Payung di Miri..nyesal lak aku tak beli banyak..ish ish ish..
SITI PAYUNG nama kedai di beri..
cara-cara membuat..nampak senang tapi renyah yang amatzzz
dekat board tuh ada gambar artis artis yang pernah beli kek lapis kat kedai ni..femes ko
sebatang macam ni di jual paad harga RM18..murah la tu kan.kat sini tak dapek la harga tuh
MODEL KEK LAPIS SARAWAK..
Besar ni pun RM3.50 satu..bayangkan lah harga kek ni..mahalnya terletak pada cara buat
yang macam ni pun ada..3 ketul kecik tuh RM12
Lepas dah ambik gambar kek dalam freeze jangan lupa tutup pintunya ok..:p
Actually kitorang beli kek lapis ni dalam keadaan tergesa-gesa sebab nak kejar flight balik pada jam 9.40pm..Alhamdulillah Farid,Wan dan Suhail dah tolong Check in kan untuk kitorang sementara Nikli bawak beli kek lapis ni.Itu lah gunanya kengkawan kan..Thanks A lot..Tapi aku tetap menyesal sebab beli kek lapis ni dua batang jer yang RM18 tuh..patut dah alang alang nak beli beli lah bebanyak..huhu..nanti nak kirim kat NN suh bawak balik.
*Hari ni kat stesen ada bacaan Yasin dan Solat Hajat masa tengahari tadik..ada jamuan makan siap ada nasik Hujan Panas dan Satay..nyam nyam nyam lamanya aku tak makan satay..sodapppp...Alhamdulillah Rejeki dari Tuhan..Syukur.
uish,
ReplyDeletesedap2 sungguh kek lapis nie,
x sabar nak ke sarawak dah nie,
hihihihihi,
ha?
nasik hujan panas????
mcm mana tue?
1st time dgr ok,
hihihihi;)
CIK WANIE,
ReplyDeletebila wanie ngan mama nak ke sarawak??beli terubuk masin banyak banyak okeh..:)
nasik hujan panas tu sama ngan nasik minyak..sodapp!:)
mengiurkannya kek lapis tuuuu.. hntr cni 1 boley?? :P
ReplyDeleteLady Dyla,
ReplyDeletenak antar satu tak boleh dah..dah habis stok..kena pi Sarawak lagi beli lain..hehe
RM18 ajo? kalo tak salah aku kat midveli yang kat booth kecik kecik tuh depa juai rm28
ReplyDeletewallah..kaler kek tu ngancam...
ReplyDeleteENCIK SEPUL,
ReplyDeletetu lah.kena borong kat Miri kek lapis ni banyak banyak then ko juai kat KL..jual 25 pun dah untung banyak tuhhhh...
CIK ZAI,
ReplyDeletememang kaler kek tu sangat mengancam...cantek!
serender ler nak uwat kek lapis. makan boleh ler, ahaks
ReplyDeleteMAKSU,
ReplyDeletemaksu terer ke buat??taw macam mana nak buat?kalau terer try lah meniaga..mesti laku macam goreng pisang panas..
insya-ALLAH cik wanie ngn mama akn ke sarawak pada hujung bln jun,
ReplyDeleteiaitu selepas abisnya musim cuti sek,
hihihihi...
tapi kami nak ke KUCHING,
hurm...
blh saja kalau nak beli terubuk byk2,
nanti nak suruh Axim masak utk kami,
ok x???
hihihi
kek lapis mc tikar mengkuang tuh sedap...!! (pic yg betindih ngan kekkaler purple)
ReplyDeleteand x lupe kek lapis asam :)
nk kirim ngan NN laa nxt mth
:)
WANIE,
ReplyDeletesetakat nak goreng terubuk masin tuh sebelah mata ni jer ha..hehe..
selamat pergi ke KUCHING nanti yaa!!
ZIANA,
ReplyDeletelor ye ker sedap..kalau taw beli jugak yang tu..
meh kita kirim jer ngan NN banyak banyak nanti bior dia bayar excess luggage sebab barang kiriman.hehe
paling aku suka benda kat sarawak ni, ikan terubok masin!
ReplyDeleteFAISAL,
ReplyDeletesama la ngan aku..terubuk masinnya meletoppp!!
saya suka gambir sarawak..
ReplyDeleteMotip suka gambir sarawak?nak bagi tahan lama ker??
ReplyDelete