About AXIMUD

Tuesday, February 3, 2009

Asam Pedas Penang Mai

This time I wonder what it feels like
To find the one in this life
The one we all dream of
But dreams just aren't enough
So I'll be waiting for the real thing..

Hujung minggu baru ni aku takder plan apa apa pun..just melepak kat rumah dan merehatkan minda yang dah penat berjalan seminggu hari bekerja..Niat di hati memang la nak kuar pi jalan jalan cari barang ker..jalan jalan cari makan ker..tapi aku MALAS..Tambah plak ngan badan tak berapa sihat dan selesema yang dashyat..so baik aku stay kat rumah jer..

Dah malas kuar rumah kena la masak sendiri..kalau tak mati kebuluran la aku kat rumah..This time around aku duk teringat-ingat Asam pedas Melaka Sejati yang kat Ampang kolumpor tuh..tapi tak tercapai dek akalmu la nak pi sanakan..jauh maaaaa...what to do,masak sendiri je lah.Jimat pun jimat.

Duk geledah peti sejuk jumpa lah segala mender yang boleh di jadikan bahan untuk memasak..Cadangannya nak wat asam pedas kan so let's lah:

Mula-mula aku tumbuk bawang putih,bawang merah,halia sekali gus..kalau pakai lesung batu lagi sedap dari pakai blender..petua orang dulu-dulu tuh..tak cayer cuba terai okeh..(walhalnya rumah aku takdak blender..wakakaka..alasan sangat kan.)

Then amik periuk yang sederhana besarnya masukkan air untuk di didih

aku campak jer bahan bahan yang aku tumbuk tadi skali dengan Serai,Cili Giling, dan Lengkuas.. then tunggu mendidih..jangan lupa masukkan skali asam keping dua keping..kalau tak namanya tak jadi 'asam pedas'..jadi 'Pedas' jer nanti...ngeeeee...

Dalm peti sejuk ada Ikan Jenahak beli kat Carrefour..mahal rupanya ikan jenahak nih..takpa lah..skali skala kan..lagi pun isinya memang sedap..sluurpp..Goreng pun sodapp..

Campak je lah isi ikan tu..didih sampai isi ikan masak..taruk garam n rasa lah sedap ke idak..kalau kuarng garam taruk la lagi..setengah orang suka manis campurlah gula,aku tak suka kuah kuah manis nih..

Pastu taruk lah bendi n tomato..kalau nak lagi ummpphh ko taruk Bunga Kantan dan daun kesum.Hampeh punya Carrefour masa aku nak cari Bunga Kantan n Daun kesum sumer dah habis..so guna je lah apa yang ada..Tapi aku suka bunga kantan..wangi jer bau dia..

Tadaaaaa....dah siap la asam pedas yang tak seberapa nih..Siap di hidang dan sedia di makan bersama nasik panas..memang pehhh laa..(Warning:lepas da masukkan bendi tomato tuh jangan layur atas api lama sangat kalau tak bendi akan layu macam dalam gambar di atas..tak cantik untuk Illustrasi blog)

Takkan Asam pedas jer??mesti la ada sidekick nya...mana boleh asam pedas itu berdiri dengan sendirinya..dengan bantuan lauk-lauk tambahan yang lain..apakah lauk tambahan yang lain?jom kita semak:

Mesti lah kena ada sambal belacan.Aku taruk gula,belacan,Cili padi then tumbuk sampai lumat..

jangan lupa perah asam limau nih lepas sumer tu dah lumat..baru siap sambal belacan versi bujang nih..pedas nya meletop okeh..

Hidang sambal belacan tu ngan Ulam ulaman.Makan lah ulam ulaman sebab ia baik untuk kesihatan.Pesanan ini di bawa khas dari Kementerian kesihatan Malaysia,khas untuk anda.


Part yang paling aku meleleh tak hengat mesti lah part ikan tenggiri masin nih..memang sedap gilas gilas gilas laaaa...!!aku kasi A+++++++ Untuk yang ni..Lepas dah goreng masa tengah panas tu ko perah asam limau tabur Bawang dan letak hirisan Cili padi tuh..then makan ngan nasi putih saja pun dah cukup..Sedap sangat!!!memang faveret lah..

Telur dadar ada..

Kerapu Goreng pun ada..(amboihh banyak nya lauk macam makan 3 orang plak kan..walhanya makan sorang sorang jer..takpa..sendiri mau ingat la kan..)

Ini lah Lunch orang bujang di hujung minggu..penawar kebosanan..dah tak tau nak watper memasak pun ok,boleh gak makan kan..dari duk membuta jer..tapi membuta pun best..takyah sibuk sibuk nak basuh periuk kuali pinggan segala..hehe.Ikut korang la yek,tepuk dada tanya selera..janji korang bahagia.

Sambil makan sambil aku duk layan Grey's Anatomy season 1..saja nak tengok balik asal usul Doktor doktor kat Seattle Grace Hospital..Skarang dah masuk Season 5 dah pun..Dah lauk lauk macam gini mau tak bertambah 3 kali makan..opsss..matilaaa orang duk kutuk aku makan banyak...pedulik arr kan..janji aku kenyang.

Actually this is my first attempt masak asam pedas.

Rasanya??Sedap jer..

:)

Cause nobody wants to go it on their own,
And everyone wants to know they're not alone,
Somebody else that feels the same somewhere,
There`s gotta be somebody for me out there.


48 comments:

  1. perghhhhhhhhhhh !!
    menggugat !!
    tergugat !!!


    dah boleh kawen nih
    bertuah sape yang dpt laki rajin masak macam axim

    :D

    huhu ~
    weeeeeeee ~

    ReplyDelete
  2. walaweh..haha
    seyes terliur nengoksss ..

    adoiiii..laperrrrr

    ReplyDelete
  3. axim! axim! (angkat tangan)

    ko ni kategori chef lembut or chef yang original chef?? wakakakaka! =))

    bestnyer .. aku takdelah reti sangat masak .. asal nak masak jer call mak .. hahaha! tanye resipi masakan rumah .. hehehe!

    ReplyDelete
  4. wahhh sedapnyer!!! =)
    tba2 easa lapar plak nie =(
    best tgk blog axim part masak memasak nie, bleh terliur dibuatnyer ;)

    ReplyDelete
  5. rajin masak..sgt bagus!

    asam pedas yg u mkn tew..dkt dgn umah i jer..huhu

    u dok KL or somewhere else? confused..

    ReplyDelete
  6. hahahahahahaha..
    menu tiru bulat2 kat Asam Pedas Melaka ari tuh ek..
    siap ngan ikan tenggeri cili padi and bawang tuh!!!
    Pergh!!

    mcm nk hidang utk mak mertua lak ek... opss!!
    muahahahha!!
    bahan x sudey!!
    ampunnn :P

    ReplyDelete
  7. perghhh..nampak macam beshh

    bertuah anies dapat hang hehe

    ReplyDelete
  8. big clap tuk axim! i wish la shaka tu at least pandai masak nasi goreng...tp hampeh!hehe..nak buat caner i sendiri pun tak pandai masuk.isk teruknya!

    axim rumah aku ada blender yg beli tapi tak pernah pakai....nak pinjam dipersilakan...hehe

    ReplyDelete
  9. Lily,

    dah boleh kawen??tak boyeh..tak boyeh..

    duit tak cukup lagik..haha

    ReplyDelete
  10. MisZue,

    tadik lunch tak??haaa tu lah orang kata takyah diet diet..makan ajer..hehe

    :)

    ReplyDelete
  11. DakJaat,

    ya saya !ya saya!

    aku kategori naked Chef..masak sambil berbogel..

    aku main hentam jer..kalau tak taw memang duk tanya mak aku kat kampung jugak..wat rujukan..

    ReplyDelete
  12. Cik Ijau,

    suka part masak memasak ekk..nanti AXIMUD tampil dengan pelbagai lagi resepi resepi yang ganteng..hehe

    ReplyDelete
  13. ARASH 910,

    dah boring tak taw nak watper cuti hujung minggu maka memasak lah aku di dapur yang tak seberapa itu..haha

    owhh yang asam pedas melaka sejati ampang tu dekat ngan hang nyer rumah...hari hari la hang duk makan kat situ yek..

    gwe mengungsi di Penang maaa..

    ReplyDelete
  14. Ziana,

    sebenarnya memang tiru menu kat asam pedas tuh..cuma ada telur asin tapi tak sampai hati nak rebus sebab lauk dah terlebih banyak dah...tak baik membazir kan..

    mak mertua nak mai makan skali??silakan..silakan..

    :)

    ReplyDelete
  15. Lindosh,

    nampak macam Besh,kalau hang makan skali lagik besh..

    Beruntung anies ada kawan baik macam aku..

    hehe

    :)

    ReplyDelete
  16. Eliya Shaka,

    Shaka tu bukan tak reti memasak..dia malas tuh..haha..kalau skali dia masak mesti sedap..

    ada blender tak pakai??jual kat aku boleh kaaa??haha

    ReplyDelete
  17. Walllahh!!! Kelas memasak bersama Axim.. ermm.. rasanya pasni boleh buat potluck kt umah you! Ajk geng2 tuari! =P

    ReplyDelete
  18. sedap nya oghang bujang masak na..
    terliuq ceq nengok asam pedas hang..

    ni nak habaq sket..org laki tak buleh makan timun selalu..tak elok..
    huhuhuhu..

    kalo nak merasa makan asam pedas kaw2 punya, meh la dtg kampung ceq,,kt melaka..huhuhuhu

    ReplyDelete
  19. Untungnyeeeee sapa dapat jadi isteri Axim...hahaha...beruntung....

    Bila dapat rasa nih????

    Pembuka dan Penutup tuh???...bukan ke dah ade...yang di depan mata jgn tak ternilai Xim...we never know...never....

    ReplyDelete
  20. oic..i tot u were in KL..sori bro! *wink*

    ReplyDelete
  21. Tny,

    boleh jer nak buat potluck!!kita pi serbu umah eliya dulu k..dia ada blender yang dia tak pernah pakai..hehe

    ReplyDelete
  22. Acap,

    awat orang laki tak boleh makan timun banyak banyak??mengganggu penghasilan sperma atau produktiviti sperma??haha..

    nanti kalau nak balik melaka bagitau la ceq naa..boleh ikut rasa asam pedas mona kat melaka plak..

    :)

    ReplyDelete
  23. Wan,

    kalau nak rasa sila la mai ke Penang nih..nanti aku wat nasik briyani pulak yek..hehe

    yang dah ada depan mata terbentang??siapakah...

    (terus aku buat buat tak paham..hehe)

    ReplyDelete
  24. ARASH,

    tak salah kalau bertanya..

    malu bertanya sesat jalan..

    *wink*

    ReplyDelete
  25. lu pikir la sendiri..
    huhuhuhu..

    sape itu mona..
    chef..?
    waitress..?
    mak hayam..?

    pokcik tak kenal..
    ko pekena asam pedas makcik aku je beb..mau terangkat ko pastu..

    ReplyDelete
  26. Teringat masa bujang2 dulu - Abg mmg rajin memasak. Tp bila dah kahwin - penyakit malas memasak tu start sejak habis honeymoon hingga hari ni.
    Pd awek2 yg bercita2 nak cari lelaki rajin ke dapor sebagai calon suami boleh berhati2 sikit - Ramai antara kami ni yg rajin memasak masa bujang2 je - kalau dah kahwin selalunya lah tugas masak memasak ni diserahkan pd isteri yg lebih pakar, lebih penyabar dan yg penting, lebih rajin ... he he. Tak gitu ?

    ReplyDelete
  27. aximmmmm..
    ouhh... u sgt pandai masak..
    dasat neh.. harus la eliya wat pot luck kat umah dia...hahahaha.. I x sabar okeh...
    nampak menyelerakan.. btw, I x lunch arineh coz bizi seharian ngan kelas.. huhuhu..

    lapar la pulak~!!!

    ReplyDelete
  28. axim... hg ni mmg keji la tak ajak aku pun! :(

    asam pedas tumis melaka ni mmg favorite aku :(

    ReplyDelete
  29. Pandai memasak rupanya Axim nih.. Tak pedas sgt ke mkn asam pedas, dgn sambal belacan lagi? Kalau kja, mau lari terjun sungai sbb tak tahan pedas!!

    ReplyDelete
  30. wah2 ko ni.......terus aku rasa lapor

    ReplyDelete
  31. bertuah anies dpt axim..=)

    ReplyDelete
  32. huh...setakat asam pedas.. biasala tue en axim...

    hah.. nak extreme.. cuba masak mee segera ala2 carbonara seafood...

    leh ker?? (sambil senyum sinis tak hengat dunia)

    ReplyDelete
  33. ayooo axim, zal org bujang pun takdelah sampai gitu masakan nyer, complete siot~! Ni baru masak time malas ek, kalau time rajin apakejadahnya masakan kamu tu nanti hehehe.. eh axim, nanti zal pegi penang tau bulan tiga ni, sudi-sudilah jemput dtg umah, nak merasa ni masakan axim nih hehehehe.. peace bro :)

    ReplyDelete
  34. halamakkk!!!
    malu dowhhhh...

    ai pon xreti msk sampai gini.... waduhhhh

    ReplyDelete
  35. encik axim..pandai masak na.....hehe

    ReplyDelete
  36. weh kalu asam keping tak um sangat..pakai asam jawa bancuh ngan air skit pekat tuang..jangan banyak sgt masam sgt nnt..terer ah lu bro..nnt dtg penang ko tak masak kat ako siap

    ReplyDelete
  37. giler neleh air liur...
    bengang ah tgk..ni mls nk masuk page mung ni cik axim oi....
    makang aje...ngeh3...
    gerang cik Xora tgk...jeles2...

    =P

    ReplyDelete
  38. aduhai terliurnyer...sedap2..lauk utara tue..:DD

    ReplyDelete
  39. sedapnyeee...
    yg paling best tgk tang cili api yang berlambakan tu..
    pembuka selera =)

    ReplyDelete
  40. sgt mengiurkan tatkala pukol 1230 membaca blog ini.

    sgt hebat kamu didapur mengalahkan sara.

    sgt untung si cenderella aty kamu!

    ReplyDelete
  41. bukan blog axim nama nyer kalau tak ada n3 masak2 n makan2..he he he

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  42. WOW.. teror jgak bujang satu nie ek.. ngalah ank darah skrg nie.. untung sapa yg bersuami kn axim nie.. gayanya goyang kaki je bini u nnt..hehehhe..;p

    ReplyDelete
  43. fuhhhh meleleh air liur siot
    betsnyer asam pedddaasssssssssss

    ReplyDelete
  44. axim...
    meletupnya dapur ko sekali sekala ko masak kan..puh..banyaknya lauk...tang ikan tenggiri masin dgn cili tuh tak boleh tahan lah tgk..
    kalau aku...mau 5 pinggan nasik aku mkn ni (tahap mengkedarah hihihi)..
    rajin2 lah masak axim...sure badan ko kembang kebih cepat...
    wah..untung partner ko nih....sejuk perut mak ko ye..

    ReplyDelete
  45. cayalah axim.. ni barula namanya laki mithali. untung la bini hang nnt.

    ReplyDelete
  46. Betullah sebijik macam yang kat Ampang sana... waaaa sedapnya... tapikan..masa bila masuk cili giling tu? tetiba jer jadi merah... kalau kami kat johor kami akan tumis bahan bahan tu... tapi nampak tetap sedap tu... erghhhh...

    ReplyDelete

What do you think about this entry?tell me..