Hari ni ada gotong royong di tempat kerja buat Bubur Lambuk.
Seronok nya bekerjasama buat Bubur lambuk ni,gambar ada ambik nanti aku share..Petang nio at least ada dah mender nak berbuka piuasa..Jimat lagi di situ..Bulan Ramadhan ni sepatutnya kita tak boleh makan melebih lebih..sebab matlamat asal puasa ialah untuk menDHAIF kan NAFSU kita..Kalau time berbuka puasa duk hidang macam macam sampai tak habis,tak ke membazir dan totally defeat purpose kita berpuasa..Sekadar berkongsi Tazkirah malam tadi di Balai islam..
Bangun sahur pukul 5 pagi.
Terasa nak makan Sardin dan Nasik Putih..so masuk dapur bersilat lah depan Kuali dan Periuk..
Ambik fry pan,masukkan Sardin ADABI(saja aku beli jenama ADABI ni,keluaran Bumiputra..sokong lah barangan tempatan)..tak taw lah rasanya boleh beat Ayam Brand ker tak.Tapi still lah sardin kan..
Bawang di hiris,Tomato ptong 6,then racik cili padi campak dalam kuali..Biasanya Sardin mesti hanyir so perah lah asam limau dua bijik ikut suka lah nak masam macam mana..nak buh asam keping pun boleh.Then masuk kicap sikit nak kasi kuah kaler gelap..Then siap..
Goreng Telur mata Kerbau sejibik
dan Hidang lah atas nasik panas panas..
Memang layan lah makan di pagi hari..sambil tengok citer NUR KASIH kat TV3..sebelum ni aku tak layan pun citer ni tahun lepas..kali ni tergerak hati nak tengok..and sekarang aku faham kenapa orang duk kata citer ni BEST sesangat..aku setuju..dan aku suka..nak cari DVD bleh??hahahaa..khabarnya tak lama lagi akan ada Filem..sama sama kita tunggu.
*ada berita nak kongsi ngan korang..tapi nanti lah.tengok jadi ker tak nanti baru aku announce..within this 2 month.
aku rasa, kalu hang goreng sardin tu dulu...perghhh lagiii meletup...huhuhu...
ReplyDeletehang dah try ke belum cara ginni???
alhamdulillah. walaupun lauk simpel tapi tetap mengenyangkan. weh berita apakah itu?
ReplyDeleteIZAN,
ReplyDeleteowhhh..kalau goreng sardin tu dulu lagi best ekk?tak pernah try.nanti boleh cuba.thanks bagi buah fikiran dan cadangan
asal dpt bersahur, dh kira syukur tuh.. hehe..
ReplyDeletemmg sedap layan sardin panas ngan telur mata kerbau + nasi panas, layan plak citer nur kasih... tak sedar jer kang dh masuk imsak.. hihihi..
try resipi sardin kaktiny..
ReplyDelete- panaskan minyak dlm kuali (hehe).
- tumis bawang merah sampai kekuningan, masukkan 2 sudu cili kisar. masukkan garam dan sedikit gula. biar sehingga terbit minyak (pecah minyak).
- masukkan sardin (tanpa kuahnya), goreng sikit sampai nampak garing kulitnya.
- masukkan sedikit kicap manis.
- campurkan air asam jawa skit ke dalam kuah sardin, dan masukkan ke dalam kuali.
- potong bawang besar bulat2 dan hiris serong cili merah, masukkan ke dalam kuali.
- kacau rata - dan taraaaa.... umpph.. (pagi tadi sahur kaktiny pon masak sardin.. kehkehkeh).
ENCIK SEPUL,
ReplyDeleteyer betul tu encik sepul..simple lah yang bagus.:)
berita tu?nanti lah.kalau bagitau hang dah tak seprais la nanti
Axim,
ReplyDeleteSedap tak sardin adabi tu? Akak ni hantu sardin..tu yang tanya tu..nak juga beli barangan bumiputera ni..
Selamat berpuasa ya..lama akak tak jenguk blog axim
terliur la plak. nak masak sardin jugak la nnt.. mm... dapnye!!!
ReplyDeleteKAK TINY,
ReplyDeletethanks kak tiny berkongsi resepi..saya duk buat sardin macam tu asal boleh jer..hahaha..nak cepat lah katakan..
KNIEDAZ,
ReplyDeletependapatan saya Sardin AYAM brand lagi sedap..tapi mari lah kita sokong barangan tempatan..kita modified sikit resepi kasi best mesti sedap jer..sardin kan.sama jer memana pun..
akak ni Hantu Sardin??hehe..saya tak lah hantu sangat.ntah apa apa saya komen kan sebab dah tingtong tunggu masa nak balik kerja..:p
NIZAREENA,
ReplyDeletesila masak yer kak..guna resepi Kak Tiny tu pun ok..:)
slalu masak sardin style Kak Tiny tuh..
ReplyDeletekene tumis2 bagai :)
janji sardine..!!
mmg sedap..!!
mkn ngan royi pon sodap :)
axim... makan sardin time puasa ngan telur mata atas nasi panas memang sedap.. aiishh tingin plak akak nak masak sardin malam nie.. hehehehehe
ReplyDeleteapa beriter tuh..???
nie la menu terbaik pembuka selera time sahur...for me la...x taw la org lain, simple but of course fabulous kan...hehehe
ReplyDeletewww.ddfabulous.com
masak kat kedai lagi best bang! haha
ReplyDeletewai kalo masak sardin mmg goreng ikan tu dl..br ilang hanyir..n lg umpp...well tk pernah try lg sardin adabi..so bole beat ayam brand dak???
ReplyDeletewah ade pengumuman la..mcm pengumuman raya la pulak..:)
ZIANA,
ReplyDeletei tak tumis sebab bawang putih dah hanes kat rumah..hahaha..nanti nak kena pi beli lain..:)
MIMIE,
ReplyDeleteso akak dah buat lum sardin??hehe..sodappp..
berita tu nanti lah kongsi..:)
DD FABOLOUS,
ReplyDeletebetul betul..di kala tengah baru bangun memang ni lah lauk terbaik pembuka selera..
LUTH,
ReplyDeletemamak yang tolong masak kan ker?haha..
selamat berpuasa bro!
WAI,
ReplyDeleteayam brand lagi best..tapi apa salahnya sokong produk tempatan kan..beli lah barangan buatan Malaysia..
pengumuman tu ehem ehem..sabar yaa..:p
adoiii sedapnyer..
ReplyDeletebaru kul 9.30 pg ni tgok masakan axim trus laparrrrr!
mlm kang nk msk sardin gak laaaaa :)
slmt berpuasa
wow bestnye...walaupun sardin janji sedap dan mengenyangkan! happy ramadan too
ReplyDeleteadoiiii..sodapnya..ngeh3
ReplyDeletewah berdebar² plak nak tunggu berita dari cik @xim, hihihi...
ReplyDeletesardin mmg matching sgt dgn telur goreng..slurp!
ReplyDeleteILLA,
ReplyDeletenak masak sardin jugak??belilah SARDIN CAP ADABI..hehehe..
AIEN,
ReplyDeletemengenyangkan dengan puas..:)
happy Ramadhan to u yaa..
ARASH LIBRA,
ReplyDeleteSangat sodaaaaapppp!!
KOG,
ReplyDeletenak buat pengumuman raya lah.hahahaa
LILY LOTUS,
ReplyDeletebetul!!!padanan yang mantap akan menjadikan kita puas hati..:)
cara kite masak sardin mcm kak tini tu le en. axim. walla!!! cedap!!!
ReplyDeletetumis dulu baru ummpp!!
next time wai nk try la...:)
ReplyDeleteehem2 mcm pengumuman penting jerkk..hehehe....x pe..sbr dl..:)
Adussshh!!! Masak sardine makan nnn telur mata pun dh nmpk sedaap.. presentation sardine tu menarik! :)
ReplyDeleteSahur nanti nak buat camni gak la ..
ReplyDeleteNIEZAREENA,
ReplyDeletekalau camtu nanti nak buat kena tumis dulu lah jugak..boleh tengok macam mana ummppp tuh..:)
WAHIDAH,
ReplyDeletetry jangan tak try..:)
TNY,
ReplyDeleteNampak dah menarik kalau makan lagi tertarek..
ELLY,
ReplyDeletedah buat tak kak??
Sekali sekala boleh makan sardin... jangan selalu... bahaya!!!
ReplyDelete