About AXIMUD

Thursday, August 19, 2010

MENU BERSAHUR : SARDIN ADABI + TELUR MATA KERBAU

Hari ni ada gotong royong di tempat kerja buat Bubur Lambuk.

Seronok nya bekerjasama buat Bubur lambuk ni,gambar ada ambik nanti aku share..Petang nio at least ada dah mender nak berbuka piuasa..Jimat lagi di situ..Bulan Ramadhan ni sepatutnya kita tak boleh makan melebih lebih..sebab matlamat asal puasa ialah untuk menDHAIF kan NAFSU kita..Kalau time berbuka puasa duk hidang macam macam sampai tak habis,tak ke membazir dan totally defeat purpose kita berpuasa..Sekadar berkongsi Tazkirah malam tadi di Balai islam..

Bangun sahur pukul 5 pagi.

Terasa nak makan Sardin dan Nasik Putih..so masuk dapur bersilat lah depan Kuali dan Periuk..

16

Ambik fry pan,masukkan Sardin ADABI(saja aku beli jenama ADABI ni,keluaran Bumiputra..sokong lah barangan tempatan)..tak taw lah rasanya boleh beat Ayam Brand ker tak.Tapi still lah sardin kan..

17

Bawang di hiris,Tomato ptong 6,then racik cili padi campak dalam kuali..Biasanya Sardin mesti hanyir so perah lah asam limau dua bijik ikut suka lah nak masam macam mana..nak buh asam keping pun boleh.Then masuk kicap sikit nak kasi kuah kaler gelap..Then siap..

18

Goreng Telur mata Kerbau sejibik

19

dan Hidang lah atas nasik panas panas..

20

Memang layan lah makan di pagi hari..sambil tengok citer NUR KASIH kat TV3..sebelum ni aku tak layan pun citer ni tahun lepas..kali ni tergerak hati nak tengok..and sekarang aku faham kenapa orang duk kata citer ni BEST sesangat..aku setuju..dan aku suka..nak cari DVD bleh??hahahaa..khabarnya tak lama lagi akan ada Filem..sama sama kita tunggu.

*ada berita nak kongsi ngan korang..tapi nanti lah.tengok jadi ker tak nanti baru aku announce..within this 2 month.

40 comments:

  1. aku rasa, kalu hang goreng sardin tu dulu...perghhh lagiii meletup...huhuhu...

    hang dah try ke belum cara ginni???

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah. walaupun lauk simpel tapi tetap mengenyangkan. weh berita apakah itu?

    ReplyDelete
  3. IZAN,

    owhhh..kalau goreng sardin tu dulu lagi best ekk?tak pernah try.nanti boleh cuba.thanks bagi buah fikiran dan cadangan

    ReplyDelete
  4. asal dpt bersahur, dh kira syukur tuh.. hehe..

    mmg sedap layan sardin panas ngan telur mata kerbau + nasi panas, layan plak citer nur kasih... tak sedar jer kang dh masuk imsak.. hihihi..

    ReplyDelete
  5. try resipi sardin kaktiny..

    - panaskan minyak dlm kuali (hehe).
    - tumis bawang merah sampai kekuningan, masukkan 2 sudu cili kisar. masukkan garam dan sedikit gula. biar sehingga terbit minyak (pecah minyak).
    - masukkan sardin (tanpa kuahnya), goreng sikit sampai nampak garing kulitnya.
    - masukkan sedikit kicap manis.
    - campurkan air asam jawa skit ke dalam kuah sardin, dan masukkan ke dalam kuali.
    - potong bawang besar bulat2 dan hiris serong cili merah, masukkan ke dalam kuali.
    - kacau rata - dan taraaaa.... umpph.. (pagi tadi sahur kaktiny pon masak sardin.. kehkehkeh).

    ReplyDelete
  6. ENCIK SEPUL,

    yer betul tu encik sepul..simple lah yang bagus.:)

    berita tu?nanti lah.kalau bagitau hang dah tak seprais la nanti

    ReplyDelete
  7. Axim,
    Sedap tak sardin adabi tu? Akak ni hantu sardin..tu yang tanya tu..nak juga beli barangan bumiputera ni..

    Selamat berpuasa ya..lama akak tak jenguk blog axim

    ReplyDelete
  8. terliur la plak. nak masak sardin jugak la nnt.. mm... dapnye!!!

    ReplyDelete
  9. KAK TINY,

    thanks kak tiny berkongsi resepi..saya duk buat sardin macam tu asal boleh jer..hahaha..nak cepat lah katakan..

    ReplyDelete
  10. KNIEDAZ,

    pendapatan saya Sardin AYAM brand lagi sedap..tapi mari lah kita sokong barangan tempatan..kita modified sikit resepi kasi best mesti sedap jer..sardin kan.sama jer memana pun..

    akak ni Hantu Sardin??hehe..saya tak lah hantu sangat.ntah apa apa saya komen kan sebab dah tingtong tunggu masa nak balik kerja..:p

    ReplyDelete
  11. NIZAREENA,

    sila masak yer kak..guna resepi Kak Tiny tu pun ok..:)

    ReplyDelete
  12. slalu masak sardin style Kak Tiny tuh..
    kene tumis2 bagai :)

    janji sardine..!!
    mmg sedap..!!
    mkn ngan royi pon sodap :)

    ReplyDelete
  13. axim... makan sardin time puasa ngan telur mata atas nasi panas memang sedap.. aiishh tingin plak akak nak masak sardin malam nie.. hehehehehe

    apa beriter tuh..???

    ReplyDelete
  14. nie la menu terbaik pembuka selera time sahur...for me la...x taw la org lain, simple but of course fabulous kan...hehehe

    www.ddfabulous.com

    ReplyDelete
  15. masak kat kedai lagi best bang! haha

    ReplyDelete
  16. wai kalo masak sardin mmg goreng ikan tu dl..br ilang hanyir..n lg umpp...well tk pernah try lg sardin adabi..so bole beat ayam brand dak???


    wah ade pengumuman la..mcm pengumuman raya la pulak..:)

    ReplyDelete
  17. ZIANA,

    i tak tumis sebab bawang putih dah hanes kat rumah..hahaha..nanti nak kena pi beli lain..:)

    ReplyDelete
  18. MIMIE,

    so akak dah buat lum sardin??hehe..sodappp..

    berita tu nanti lah kongsi..:)

    ReplyDelete
  19. DD FABOLOUS,

    betul betul..di kala tengah baru bangun memang ni lah lauk terbaik pembuka selera..

    ReplyDelete
  20. LUTH,

    mamak yang tolong masak kan ker?haha..
    selamat berpuasa bro!

    ReplyDelete
  21. WAI,

    ayam brand lagi best..tapi apa salahnya sokong produk tempatan kan..beli lah barangan buatan Malaysia..

    pengumuman tu ehem ehem..sabar yaa..:p

    ReplyDelete
  22. adoiii sedapnyer..
    baru kul 9.30 pg ni tgok masakan axim trus laparrrrr!

    mlm kang nk msk sardin gak laaaaa :)

    slmt berpuasa

    ReplyDelete
  23. wow bestnye...walaupun sardin janji sedap dan mengenyangkan! happy ramadan too

    ReplyDelete
  24. wah berdebar² plak nak tunggu berita dari cik @xim, hihihi...

    ReplyDelete
  25. sardin mmg matching sgt dgn telur goreng..slurp!

    ReplyDelete
  26. ILLA,

    nak masak sardin jugak??belilah SARDIN CAP ADABI..hehehe..

    ReplyDelete
  27. AIEN,

    mengenyangkan dengan puas..:)

    happy Ramadhan to u yaa..

    ReplyDelete
  28. ARASH LIBRA,

    Sangat sodaaaaapppp!!

    ReplyDelete
  29. KOG,

    nak buat pengumuman raya lah.hahahaa

    ReplyDelete
  30. LILY LOTUS,

    betul!!!padanan yang mantap akan menjadikan kita puas hati..:)

    ReplyDelete
  31. cara kite masak sardin mcm kak tini tu le en. axim. walla!!! cedap!!!

    tumis dulu baru ummpp!!

    ReplyDelete
  32. next time wai nk try la...:)

    ehem2 mcm pengumuman penting jerkk..hehehe....x pe..sbr dl..:)

    ReplyDelete
  33. Adussshh!!! Masak sardine makan nnn telur mata pun dh nmpk sedaap.. presentation sardine tu menarik! :)

    ReplyDelete
  34. Sahur nanti nak buat camni gak la ..

    ReplyDelete
  35. NIEZAREENA,

    kalau camtu nanti nak buat kena tumis dulu lah jugak..boleh tengok macam mana ummppp tuh..:)

    ReplyDelete
  36. WAHIDAH,

    try jangan tak try..:)

    ReplyDelete
  37. TNY,

    Nampak dah menarik kalau makan lagi tertarek..

    ReplyDelete
  38. Sekali sekala boleh makan sardin... jangan selalu... bahaya!!!

    ReplyDelete

What do you think about this entry?tell me..