Followers

Friday, August 16, 2013

TRIP KOTA KINABALU JUNE 2013 PART 4 - MENUJU KE PUNCAK KINABALU!! DAN TURUN KEMBALI KE KAKI GUNUNG MELALUI TIMPOHON TRAIL

15 JUNE 2013

Tidur pada jam 9pm. dalam jam 1am dah kena bangun. sebab nak kena bersiap siap meneruskan pendakian ke Puncak. nasib baik aku boleh tidur nyenyak. tak lama pun tidur tapi kualiti of sleep tu yang penting. Cuaca standard lah sangat sejuk. atas gunung maaa..


By 2.30am semua peserta dari group kitorang dah ready.


Sepatutnya ada supper disediakan pada jam 1am. di Laban Rata Guest House. tapi nak menapak ke sana satu hal lah pulak. jauh jer rasa nak turun then nak kena naik balik. so makan apa yang ada je lah kat Gunting Lagadan Hut ni. Makan roti ngan kaya. lapik perut dulu. takut pening pulak nanti kalau tak cukup tenaga. dalam jam 2.30 am ramai dah bergerak menuju puncak. tapi grup kitorang tunggu semua yang lain bergerak dulu baru kami bergerak. almost 3 am jugak lah bertolak. ada satu grup korea kena marah marah dengan malim gunung sebab lambat.


Pendakian bermula. untuk part mendaki dari laban rata ke puncak, adalah lebih mencabar dan laluannya mula berbatu. masa di awal perjalanan aku mula pening. dan rasa nak muntah. mungkin mountain sickness sudah meresap ke dalam jiwa. tapi aku kuatkan semangat. tak peduli sangat rasa pening. keep walking dan moving. sesekali bila penat berhenti. sampai di sayat sayat check point kena daftar dengan kaunter situ. bagi number giliran. untuk penyediaan sijil nanti. sampai di KM8 aku, faiez dan encik Ahmat sampai sama sama. ambik lah gambar dulu apa yang patut.


Korang kena extra careful sikit nak daki kat sini. ada tali disediakan. kena berpaut pada tali tu betul betul.. cabaran utama masa kitorang naik bagi aku ialah angin. angin terlampau kuat. so sejuk sampai ke tulang.. kalau takder angin takpe. ni angin kuat..sampai satu kawasan batu yang dah rata kami berhenti solat subuh. ni satu part lagi yang seksa. nak bukak semua baju sejuk sebab nak ambil wudhuk. dah ambil wudhuk siap siap tapi terbatal di tengah jalan. kena ambik wudhuk lagi skali. melompat kesejukan. tapi atas arahan Allah. solat perlu diutamakan.last year jemaah dengan fadhlul hadi. this year dengan Faiz. next year dengan sapa pulak? hehee..


di area yang dah mula rata ni rasa lega sangat.. cuaca pun dah nak mula cerah. almost nak sampai ke puncak dah waktu ni.. so tak perlu nak rushing. follow your own pace..


Dan siang pun menjema.. jam 6 am.. terang..


Encik Ahmat orang first sampai di puncak low (Low's Peak). Dia sampai sama sama ngan Orang korea. punya lah sanggup tunggu aku sampai atas puncak sebab nak ambik gambar. heheee.. ats puncak ni macam biasa lah. bukan senang nak ambik gambar. orang adalah ramai dan perlu ambil giliran. main redah jer pun sebenarnya. mana yangs empat.


seriously rasa tak selesa bila sampai puncak. maybe sebab pening dan angin kuat. siap selesema lagi. aku memang tak berapa sihat masa memulakan pendakian. syukur Alhamdulillah berjaya sampai jugak. buat kali kedua.


As usual kami berempat dahulu yang tiba.. Ema tu kuat sungguh. stamina tinggi. good for her. Encik Ahmat sempat promote company scuba dia. insya Allah perancangan tahun depan nak ambil lesen diving pulak. nanti aku cari encik Ahmat. ambil lesen ngan company dia. kena bagi diskaun yaaaa!!


puncak kejayaan


tak mampu nak stay atas tu lama lama. rasa nak balik turun cepat jer memandangkan angin sungguh kuat. dalam perjalanan turun terserempak dengan Rahmaan dan kak Siti norhana. dah nak sampai tu..keep moving guys! Rahmaan is a unique guy. proud with him sebab dapat sampai ke Puncak despite of what he dealing with.:)


Shah Momo dan abang Zahari


peace peace kacang pis!!


suka tengok pemandangan atas gunung ni. sangat indah. rasa tenang jer lihat alam ciptaan Tuhan..nampak sayup saujana mata memandang pemandangan dari atas.. mengenangkan betapa kerdilnya kita sebagai seorang makhluk..


Untuk pendakian kali ini, dah plan untuk buat kelainan sikit, Rugi lah panjat kinabalu style orang lain. so kali ni aku bawak persalinan Baju Melayu untuk dipakai atas Gunung. tak lama lagi nak raya kan. so boleh buat poskad guna gambar atas gunung post kat Facebook. heheeee.. siap bersampin ya. jangan main main.


Selamat Hari rayaa Aidilfitri 1434 Hijrah!!


Kalau ikutkan mood sebenarnya memang dah tak larat nak tukar. tapi sebab dah bawa, so dalam keadaan tak berapa best ni gagahkan diri jugak. bila senyum dalam kamera orang nampak happy jer. padahal tengah bergelut dengan sakit kepala tu. hehe. sometimes not everything kita boleh show kan. mana yang boleh kita hide, just keep it to ourself..:). Agak menarik kali ni duduk atas puncak kinabalu pakai baju melayu. Tahun depan kalau mai lagi nak bawak jubah dan serban lah pulak.


Jom kita turun


ni puncak yang macam dalam duit seringgit kita


Subhanallah!! Indahnya ciptaan Allah.


Berehat sebentar bersama kit kat


Tumbuhan Gunung


Tiba di Sayat sayat check point. half way dah untuk turun ke bawah.. kat sini ada tandas dan ramai yang memilih untuk berhenti rehat. rehat pun takleh lama lama sebab nak checkk out dari Gunting Lagadan Hut pada jam 10.30 am. lewat kena extra charge pulak nanti.


suka pokok sebatang ni


sila ikut dan gunakan tali ni untuk keselamatan anda. masa nak turun ni quite mancabar sebenarnya. make sure korang ada sarung tangan yang tebal. takut tangan melecet.


malas nak letak caption. biarlah gambar berkata kata.


memperkenalkan HERO dalam filem Deejavu di Kinabalu!!


Masa nak turun aku nampak ada grup turun Via Ferrata. Hajat di hati nak naik lagi Kinabalu tahun depan dan turun Via Ferrata. will see how nanti. kalau ada kewangan dan masa mencukupi akan peri lagi tahun depan. ajak wife sekali. erkkkk harap harap wife sudi ber outdoor bersama saya.


Sampai di Gunting Lagadan Hut pada jam 9.15am.. sampai jer sini kemas barang dan mandi. pastu aku sempat tidor kejap sementar amenanti orang lain sampai..dalam jam 10.30am dah siap siapuntuk check out dan menuju ke Laban Rata hut untuk sarapan pagi.. makan dulu sebelum bertolak turun. tu lah bagusnya sampai bawah awal. boleh tidur dulu sementara menanti orang lain tiba.


Nasi goreng, telur hancur dan Hot dog. cukup lah untuk sarapan pagi. memang lapar sesangat. Masa kami turun di cafe diorang dah siap siap kemas.. nasib baik ada lagi makanan diorang simpankan untuk grup kitorang. so makan dulu apa yang ada. then dalam jam 11.45am kami semua bersiap untuk bertolak turun.


Pemandangan dari Cafe Laban Rata Hut


Our Group yang memang sempoi dan fun! semua berhati waja dan kental walaupun ada 3 orang tak dapat sampai ke Puncak. Encik Ahmat, Shahrinaz dan akhmal dah turun dulu.. so basically this is our group untuk mendaki kali ini.. we really had a great time! semoga bertemu lagi di lembaran akan datang. terima kasih atas sokongan semua.


Bismillah.. memulakan perjalan turun ke Timpohon Gate


Untuk turun kali ini aku dan Faiz ikut pace porter. gila laju diorang turun. bukan berjalan. siap berlari lari lagi. agak bahaya jugak sebenarnya sebab ada lah 2-3 kali aku hampir terjatuh. 1 jam 40 minit jer kami ambil masa untuk turun. tak selaju porter tapi agak laju dah tu. so takder gambar diambil sepanjang perjalanan turun sebab nak kejar masa. Dalam pukul 1.40pm kami dah sampai di Timpohon Gate. Turun tak ada masalah sangat..


Alhamdulillah urusan Turun dipermudahkan. sampai di Timpohon Gate first thing aku buat ialah beli air Hundred Plus dan air soya. dahaga gila wehhhhh.. lutut macam sakit sakit sikit sebab duk paksa turun laju. Boleh training ni untuk masuk climbathon suatu masa nanti.. kat pintu gate ni ada nama nama winner for climbathon.. sementara tunggu yang lain sampai pihak organizer hantar makanan dulu.. ada nasi goreng kosong dan air sirap. emmmmmm expecting something more than that, but at least ada makanan dari takder lansung. syukur jer lah kan..dalam jam 3.30pm baru kami bergerak ke Kinabalu Park untuk ambil barang yang diinggalkan di sana.





Overall pendakian kali ini adalah best. sebab lalu mesilau dan turun di Tompohon. walaupun laluan mesilau jauh by 2km dari Timpohon, but my advice is kalau korang first time nak naik kinabalu baik lalu laluan mesilau. Kurang psiko sebab banyak laluan landai. kalau timpohon menegakk jer dengan tangga yang besar besar.. lagipun akan turun di Timpohon jugak so dah dapat rasa dua dua trail. Next attempt ialah via ferrata pulak.Insya Allah kalau dipanjangkan umur dan ada kesempatan!

Ok done with cerita pendakian ke puncak Kinabalu Tahun ini. Jumpa lagi tahun depan!

*sebarang pertanyaan mengenai pakej dan tips mendaki boleh emel pada saya di azimashaary@gmail.com. insya Allah saya cuba menjawab mana yang boleh.

1 comment:

tenku butang said...

done follow sini no. 542
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails