Followers

Sunday, June 26, 2011

FUN RUN 5 KM : STANDARD CHARTERED KL MARATHON 2011

it all started 2 month ago..

Ada a few incidents yang berlaku.and at that time i was so devastated and frustrated with something that only me,myself and i understand it well. To help me through all of the pain, and try my best to get over all of those feeling, i need to channel my energy into something new.something that will help me to forget things easily, so i decided to run. i started to jog every evening and it works for me..my issues disappear slowly, and suddenly i think i love to run.When i post about this activity at Facebook, there's a friend suggested to me to join KL marathon that will be held on 26th June 2011, organize by Standard Chartered.Thanks a lot to him and so here i am today, looking for some possibilities to participate in this run.


Pagi-pagi lagi aku dah bangun jam 3.30 pagi..tumpang tidur di rumah encik sepul kat Damansara..bangun awal pagi sebab nak kejar shuttle bas di LRT Kelana Jaya.ada free shuttle bas untuk ke Padang Merbok tempat aku akan start berlari nanti.Singlet hijau ni dapat dalam race kit awal bulan Jun yang lalu..


Keluar dari Damansara jam 4 pagi.maaf lah encik sepul sebab terpaksa kejutkan ko dari tidur..aku drive ke LRT Kelana Jaya.nak parking masalah pulak sebab Touch N Go aku tak cukup baki.terpaksa lah parking jauh..di LRT kelana Jaya ni jumpa ngan Bard, orang yang beri ilham pada aku untuk join this run.sebelum ni aku ada dengar jugak pasal aktiviti berlari macam ni tapi tak pernah ambik pusing pun nak join.Bila ada orang ajak terus aku sign up dan hopefully ini akan menjadi satu permulaan untuk perkara baru dalam hidup aku.Ramai dah orang lain yang duk tunggu bas jugak masa ni.most of them is Chinese.diorang memang suka berlari kot.


Bas bawak kitorang terus ke Padang merbok..untuk permulaan aku just join dalam fun run 5 KM..everybody has to start somewhere kan..so sebagai permulaan aku rasa ok lah untuk ambik 5 km ni jer.selama ni pun training for 5 KM only.Tengok dulu camana nanti.


Masa ni pukul 6 pagi,orang baru je lepas azan subuh..kitorang pi solat dulu kat masjid Bukit aman..aku tak pernah sampai lagi kat masjid ni..nasib baik dah standby bawak kain pelekat semua..ramai jer peserta peserta lain yang solat dulu.Alhamdulillah.


selesai solat patah balik kat area tempat race nak bermula.terserempak dengan seelan paul,boss besar Hot.Fm..aku ingat mamat ni tinggi rupanya lebih kurang aku jer.hehee.tapi mesra alam lah..kata selebriti mana boleh sombong sombong kan.dia participate dalam 10 KM run yang akan bermula jam 7 pagi nanti.


orang ramai dah mula membanjiri kawasan padang merbok


a few weeks before this race begin kaki kiri aku injured.sakit kat hamstring..so aku rasa macam dah tipis harapan aku untuk join..tak nak lah bawak mudarat nanti lagi teruk kaki aku cedera.semalam pi poliklinik damansara then doktor bagi Pain killer.Bangun tidor pagi tadi rasa sakit dah hilang so gagahkan diri jugak untuk berlari..sakit lepas ni lain cerita lah kan.


Dah dekat pukul 8 pagi..hari dah cerah matahari pun dah nak muncul..masa ni makin rasa berdebar..ramai peserta fun run 5 KM dah mula warming up dulu.aku just buat lite lite warming up jer..tengok peserta peserta lain macam macam ragam dan gaya.Tahun ni semua peserta jumlahnya 22 ribu orang compared than last year 17 ribu..


Tepat jam 8 pagi semua peserta fun run 5 KM berlepas..ramai sangat masa starting point so tak dapat nak berlari dulu.just jalan rileks rileks jer..dah la aku bawak beg sandang berat..ada 3 botol air,ada kain pelekat ada seluar dan baju sepasang..ingat ada tempat nak simpan beg skali bila dah ramai camni better bawak jer skali masa lari kang hilang lagi susah.


Then boleh berlari cam biasa..tengah berlari beg sandang aku tali tercabut..terpaksa berhenti kejap then sempat lah takeout camera ambik gambar depan Sogo ni.hehee..last last aku berlari sambil tangan sebelah pegang beg sandang..berat memang berat tapi race kena habiskan jugak..kaki pun mula rasa sakit balik..masa aku nak mula give up tak larat dah nak berlari ternampak signboard 4.1 KM - maksudnya kitorang semua dah berlari 4.1 KM terus aku jadi semangat balik sebab lagi sikit jer nak sampai..lagi excited bila dah nampak Dataran merdeka dari kejauhan..semangat nak habiskan perlumbaan beb!!


Alhamdulillah!!despite of my injury ngan bawak beg berat tuh,aku still berjaya habiskan race dalam masa 35.86 minit..biasa aku training pun dapat 30 minit untuk 5KM..kali ni lebih sikit pasal beg aku tu berat!!(alasan nih.hehehe)..kalau dapat berlari 5 KM bawah 30 minit dapat lah finisher medal.takper.ni baru permulaan.aku nak dapat gambaran camana race ni berlansung.so lepas ni kalau aku join lagi aktiviti macam ni aku taw lah what do's and dont. 


Berlari ramai ramai macam ni tak sama macam aku duk berlari sorang sorang..berlari ramai macam ni excitement tu lebih..seronok jugak rupanya join this aktiviti..Insya Allah tahun depan aku akan join lagi.dengan training yang lagi mantap nanti boleh berlari untuk 10 KM pula..


peserta berpusu pusu untuk mendapatkan sijil penyertaan dan finisher medal.


Bard and his future wife..congratulations!we all manage to finish the run..:)


Acara penyampaian hadiah berlansung..untuk open kategori semua peserta dari KENYA yang dapat..semua diorang sapu.grand prize 17,500 USD..berbaloi lah tiket flight diorang datang ke sini..race berakhir di Dataran merdeka.


Thanks Standard Chartered untuk satu event besar yang berprestij.


Lepas dah ambik sijil penyertaan,kitorang just lepak kat tepi sambil sembang sembang..jumpa ramai lah member si Bard..dapat kenal orang baru..sambil duk tengok peserta full marathon ngan Half marathon baru sampai.ada peserta yang OKU jugak.camana lah diorang boleh berlari 42 KM ngan 21 KM..aku nak sampai tahap tu kena selalu training lah..Overall aku rasa teruja dapat join this aktiviti.i think i got a new things to put in my list right now.running.:)


Dari dataran merdeka kitorang pi makan di Burger King..Boleh pulak takder beger daging.ada beger ayam sahaja.rata rata dalam this restaurant semua orang yang terlibat dengan KL marathon.Sebelum race memang aku tak makan apa apa pun.just minum air 100 plus sahaja untuk kasi tenaga..nasib baik tak pengsan tengah jalan.heheheee


after makan naik LRT di Masjid Jamek


Dari stesen LRT kelana jaya kitorang berpisah..aku akan balik ke Penang hari ni, sebab esok kerja..Thanks again to Bard and Wani sebab jadi peneman for this Standard Chartered KL marathon.hopefully boleh hangout sama sama lagi di lain kali.Insya Allah.Badan penat ni.kalau boleh tidor mesti syiokkkk..and now kaki aku duk sakit balik..takpa lah,janji event ni dah berakhir.

*tadi aku sempat ke Shah Alam.ada orang bagi apam dot dot..nanti aku promote kat Blog aku ok..Then malam nanti aku akan bergerak ke Penang.Sekarang tengah lepak kat The Curve Mutiara Damansara..jalan jalan cuci mata.:)

10 comments:

bard. said...

Azim..We did it!

kuchalana said...

keep it up bro.. ni ada sikit reference for 2011 event in running community and also motivational blog on runnning.. hope to see u in some of the event soon..

www.pacesetters.com.my/
www.yimster.blogspot.com/

Rya Rizyana said...

saya pun ada disana ritu.. cek my post here: http://akuyangria.blogspot.com/

@xiM said...

BARD,

yeah!!!we did it finally!!

@xiM said...

KUCHALANA,

thanks for the link bro..nanti ada event apa apa aku refer kat blog ko okeh..see you soon.:)

kemang~ said...

brape kilo turun aximud ? Hihi

@xiM said...

RYA RIZYANA,

ok dah cek out your blog.thanks for drop by here.:)

@xiM said...

KEMANG,

takdak turun.makin naik berat ada.hahaaa

mummysyafie said...

congrats jim..patutla lately suka benor nak berjogging. ada matlamat alkisahnya. kalau akak la..2.4km pun tak larat :P

@xiM said...

KAK NOR,

yeap..sebab tu rajin berjogging sebab nak join this KL Marathon..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails