Followers

Monday, October 24, 2016

EUROPE TRIP 2016 : BARCELONA CITY DAY 1


Trip Spain/Portugal ni dah plan setahun lalu. Tapi macam biasalah. Sibuk memanjang, seminggu sebelum trip baru sibuk nak study attraction place + booking hostel + booking bas + booking tiket atraction + stop point mana dan sebagainya. Ada beberapa masalah sikit timbul di awal nya kerana ada antara kami tak dapat pelepasan cuti. Long story cut short, semua nya lepas dapat cuti dari management. Then aku yang plan all the itinerary schedule dan stop point serta kat mana akan tidur termasuklah overnight atas bas. Memang itinerary yang memenatkan but that's how it is. Travel bukan untuk bersenang lenang. Kena gunakan masa yang ada sebaiknya dengan rehat yang minima. Itu style aku. Jadi diorang serah semua pada aku, jadi ikut je lah apa yang telah direncanakan. 


So here we go.

(I'd rather do this part by part or else it's gonna be a long long story)

1 OKTOBER 2016

KUALA LUMPUR - BARCELONA, SEPANYOL

Flight dari KLIA menaiki Singapore airline, transit di Singapore dahulu. 


Geng-geng Opis nak ke Spain!!


The one and only Azim Ashaary




Flight dari KLIA ke Singapore dengan menaiki Singapore Airline




Di Changi Airport, Singapore


Kami tiba di Frankfurt Germany



Setelah menempuh perjalanan selama 12 jam dalam flight lufthansa dari Singapore, akhirnya kami tiba di Airport Frankfurt Germany. Flight Lufthansa yang kami naiki sangat selesa dan makanan halal juga disediakan kerana kami telah request terlebih dahulu beberapa bulan sebelum Trip Spain/Portugal ini bermula. Dalam flight macam biasalah. Tidur , makan dan layan movie. Sedar sedar dah nak sampai. Kami berempat dalam seat paling depan dalam line jadi that's quite nice. More room for leg. No complaint about flight. Everything was tastefully done. 




Dari Frankfurt kami kena naik another connecting flight ke Barcelona selama dua jam. Flight lufthansa kali ini kecil sahaja. Untuk kegunaan domestik rasanya. Dalam flight ada disediakan kek butter dan jus buah/soda whicever you want for breakfast. Selepas dua jam, Macam tak percaya akhirnya tiba di Barcelona, Sepanyol. Syukur Alhamdulillah.


Kepenatan sebab flight 12 jam dari Singapore ke Frankfurt


Snack dalam flight dari Frankfurt - Barcelona


Wajah kegembiraan kerana telah tiba di Barcelona!! walau kepenatan..


Setelah mendarat..



Barcelona Airport ini boleh tahan besarnya. Sampai di airport cari toilet dulu untuk refreshing. Seperti yang telah diketahui umum mana mana tandas di eropah memang tak akan ada air di dalam. Jadi sila standby botol kosong untuk memastikan korang sentiasa dalam keadaan bersih dan suci. So how do we get to the Barcelona city?


Mulanya kami bercadang untuk menaiki bas ke kawasan hostel yang telah di booking. Bas will cost us seorang around 10 Euro. Jadi kami decide untuk menaiki teksi yang akan cost us sebanyak 40 Euro . Lebih kurang sama sahaja kosnya. Cuma dengan teksi perjalanan lebih mudah kerana akan terus dibawa depan hostel. Untung berjalan 4 orang kerana boleh split the cost. Dalam teksi tengok meter macam bergerak laju sahaja. Tak apa lah janji selamat sampai di kawasan hostel. Sampai di area town hall Barcelona, drebar teksi memberhentikan kami di tepi jalan sahaja kerana kereta tidak boleh masuk ke dalam, ada perhimpunan persatuan orang pekak. Ramai betul.



Dalam teksi dari Barcelona Airport ke Barcelona city



Ni lah persatuan orang pekak di Barcelona.. ada perhimpunan diorang waktu ni

Kerana teksi tak boeh nak masuk jalan ni, Jadi kami berjalan kaki mencari di mana hostel yang telah di booking. Jalan dalam 10 minit akhirnya jumpa. So here we are at Sun and Moon Hostel. (Hostel 15 € seorang per night)



Hostel sun and moon ini aku booking kerana berdekatan dengan jalan La Rambla. Selain mudah mencari makanan halal, jalan la rambla ini juga merupakan favorite bagi kebanyakan pelancong yang datang ke Barcelona. Jalan La Rambla ini berdekatan dengan Plaza Catalunya, yang merupakan city center di Barcelona. Seperti biasa kerana kami sampai awal jam 9am, jadi masih belum boleh checked in. Checked in time pada 12pm dan ke atas. 


Selesaikan urusan booking terlebih dahulu dan kami bersarapan di Hostel sebelum memulakan perjalanan. Makan apa yang ada. Maggi, Brahim dan air 3 in 1 yang dibawa dari Malaysia. Kebanyakan hostel di Eropah memang facility nya bagus. Ada kitchen ada peti ais ada tempat makan yang luas dan sesetengahnya ada perkhidmatan dobi. Just ask the receptionist. Makan dahulu dan kami bersiap siap untuk pusing area city yang berdekatan. City walking tour sahaja.


Makan megi asam laksa.. sedap!!

Keluar dari hostel, kami menuju ke area city hall. Di situ masih ramai orang kerana perjumpaan persatuan orang pekak masih belum usai. Kami berjalan mengikut kaki sahaja melalui lorong lorong yang ada. European style building nya memang klasik dan cantik. Berjalan kaki hingga lah kami berjumpa cathedral of the city. Eropah dan gereja tidak dapat dipisahkan. Kerana gereja itu lah simbol kekuatan mereka. Jadi gereja adalah besar dan gah. Bersebelahan chatedral ini ada muzium gaudi. Siapa gaudi? Antoni Gaudi ni arkitek catalan yang berasal dari Reus, yang banyak memodenkan barcelona ni dengan design architecture nya. Yang femes di Barcelona ni Casa mila, casa batillo dan sagrada familia. Kami tak masuk pun muzium ni. Lebih berminat untuk jalan-jalan explore kawasan.



Ada flea market juga berdekatan chatedral ni jual barang barang antik. tengok tengok sajalah di situ, tak ada apa yang berminat nak beli pun.

Lanjut lagi ke hadapan dari bahgian Chatedral ni, kami lalui satu lorong yang ada picasso museum. Aku dan marwan berminat nak masuk tengok karya picasso. Bai dan hadi senang tunggu di luar sahaja kerana bukan minat mereka katanya. Beratur punya beratur sampai di kaunter tu aku nampak diorang tulis hari ahad entrance adalah percuma. Hari ini sabtu, jadi aku dan marwan cancel nak bayar fee entrance. Keluar dan kami sambung jalan-jalan lagi. Kononnya nak datang esok lah. sebab esok hari ahad.

Menuju ke kedai souvenirs. Beli souvenirs. Jumpa kedai kopi singgah dulu minum dan makan rotinya. Kopi murah dalam 1 euro sahaja. It's our first day so takde apa nak rushed. Just enjoy our day. Cuaca pun nyaman sekitar 22 degree celcius. Jumpa restoran makanan halal dan kami merasa Tapas - udang dan sotong. Tapas ni makanan tradisional spain lah kiranya. Nak tahu lanjut pasal Tapas sila tanya abam gugel.

Sangkaan kami barcelona ini pasti payah mencari makanan halal. Rupanya banyak sahaja yang ada. Kena pandai cari lah. Ada kedai roti & pastri halal. Kedai kebab pun ada dua tiga kedai. Semua ni boleh dikatakan dekat dengan kawsan La Rambla jadi tak risau sangat pasal makan. Lagipun sarapan pihak hostel pun ada sediakan. Nak makan sedap sedap tunggu balik Malaysia lah.

Jam dah menunjukkan 4.30pm waktu tempatan. 

So we decide to going back to hostel dan checked in untuk mandi dan rest sekejap sebelum keluar semula waktu senja nanti. Bilik hostel kami ni 8 orang satu bilik so basically memang share with others. Bilik air di dalam. Ok jer locker pun besar. Katil double decker. For 15 Euro per night this is worth the money. Kami masuk bilik untuk mandi dan solat serta rehat seketika sebelum merayap semula.

Jam 6.30pm, kami bersiap keluar untuk berjalan di La Rambla street. Jalan ni memang femes untuk pelancong. Kiri dan kanan jalan ada kedai macam macam. La rambla ni merentang straight sampai ke plaza catalunya. Metro pun ada kat sini. Memang must visit place if you in Barcelona. Tujuan kami nak ke La Bouqeria Market - market yang jual buah segar dan dessert serta barang- barang basah sama ada seafood ataupun ayam dan daging. Market ni wajib singgah yer. Memang best beli buah dan makan. Cuma kami sampai da lewat, market ni close jam 8pm. Tapi sempat je beli buah buahan yang di ingini. Aku beli buah 1.50 Euro dan beli kacang mixed harga 14 euro.. beli ikut timbang. boleh la buat bekal makan atas bas dalam perjalanan ke mana mana nanti. Suasana market ni aku suka. macam pasar kat freemantle perth.. macam kat Queen Victoria market Melbourne. lebih kurang macam tu lah.

Selepas market tutup, hari sudah gelap. Kami teruskan perjalanan melihat gelagat pelancong dan juga orang tempatan yang membanjiri street ini. Suasana mula dingin. Sampai di depan satu teater, ramai betul orang. Seolah sedang menunggu untuk menyaksikan persembahan. Bangunan tersebut ialah bangunan teater poliorama. Rupanya malam ni ada persembahan magic dari magician Jorge Blass - palabra de mago. Mende macam ni bukan senang nak tengok live. So after some discussion with my travel buddies semua setuju nak masuk tengok magic show ni. Teringat last year masa di Berlin tengok juga show di palace of Berlin. Kali ini di Barcelona tengok persembahan magic pula. Tak pernah dengar pun nama jorge blass ni tapi dari crowd yang ada boleh agak persembahan mesti best. Harga tiket walk in per person 29.50€. Maybe kalau beli online lagi murah. But this is adhoc plan so bayar je lah. 

Kami berempat dapat seat atas. Ok jer. Nampak jelas juga dari atas. Cuma tak paham sebab magician jorge blass ni cakap spanish. Tapi menghiburkan je magic yang dibuat. Kerana penat dari awal lagi travel sampai malam dua daripada kami dah tertidur tidur dah. What to do kan. Hadi dan marwan dah tak tahan mata. Tinggal lah aku ngan bai enjoy the show. Ada aksi potong badan. Ada aksi tukar katak jadi manusia. Dan macam macam lagi. Nak kata kamera trick pun aku tak sure sebab all of it nampak sangat real. Memang tersilap lah mata aku. Aku boleh katakan berbaloi jer duit fee entrance dengan show ni sebab memang best! Tak sesia kami masuk tengok. Tapi yang tidur tu tak dapek den nak nolong nya lah. Hehehe.. 

Habis magic show bergambar dengan jorge blass. Sembang sembang dengan dia skit. Dia tanya aku magician from asian ker. Aku kata no. Just peminat magic. Tetiber. Padahal sebelum ni takde nya nak tengok magic show macam ni. Well, that's the beauty of arrange your own vacation. Boleh sesenang je nak add dan buang agenda yang kita suka.

Sambung berjalan kaki lagi di malam hari sampai ke plaza catalunya. Plaza pun da tutup sebab da jam 11pm. Member aku hadi da balik bilik dulu sebab mengantuk sangat. Tak tahan dah kena rest. So kami bertiga je lah jalan jalan menuju ke hard rock cafe barcelona. As usual mana boleh lepas dari singgah hard rock. Beli baju tshirt 27€ dan shotglass classic design 6.90€ . Design tak banyak yang latest. Ada satu je design latest. As usual aku selesa beli yang collection gambar bendera setiap negara tu. Lain dari tu takde beli apa. Oh lupa nak pesan sila minta diorang beri borang untuk claim VAT nanti ya. Banyak juga kalau setiap tempat ada hard rock shop korang nak singgah di Europe ni.

Keluar dari hard rock shop kami just jenjalan di lorong belakang nak menuju ke hostel sun and moon. Semua dah keletihan. Untuk hari ni ok lah sebagai pengenalan Barcelona. Belum panas engin lagi. Esok akan kami jelajahi city barcelona ni dengan naik bus city tour. Dengan masa singkat that's the best choice untuk dapat cover satu city barcelona ni. Balik hostel terus tidor dan berehat.. 

End of day 1 in Barcelona,Espana.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails