Followers

Monday, June 17, 2013

TRIP KOTA KINABALU JUNE 2013 PART 3 : PENDAKIAN DARI KAKI GUNUNG KINABALU KE LABAN RATA VIA MESILAU TRAIL

Assalamualaikum.

14 JUNE 2013

Jom kita sambung lagi kisah pendakian Gunung Kinabalu.


Alhamdulillah semalam dapat rehat yang cukup. Selimut entah berapa lapis sebab memang sangat sejuk di Mesilau ni. Ada shower air panas tapi macam tak function jer. air sejuk pun sejuklah janji boleh mandi.. lepas solat subuh bersiap lah terus semua barang barang. sebab akan bergerak terus lepas sarapan pagi. suasana pagi yang sangat mendamaikan jiwa!


SUTERA Sanctuary Lodge


Sarapan pagi disediakan dari jam 6am sampai 10am. dalam jam 7.30am kami semua dah sampai di cafe untuk bersarapan. agak kelaparan juga lah. lagi pun kena makan untuk bekalan tenaga. 8 km nak mendaki ke Laban Rata. Harap Allah permudahkan.


Ni je ke aku makan? ok tipu. ada lah nasik lemak sikit aku ambik. dan a few kuih kuih lain. 


Rakan rakan yang sudah bersedia untuk mengerah keringat mental dan fizikal


kat cafe ni ada disediakan Wi Fi percuma. Tapi coverage macam tak berapa kuat. nak instagram pun tak lepas. haha..tapi ok lah boleh berwhatsapps. just whatsapps my wife to inform her yang kami semua dah ready untuk bertolak naik ke Laban Rata. sebelum ke tempat briefing aku masuk toilet dulu. buang lah apa yang patut. takut tercicir di perjalanan susah pulak nanti. Actually aku tak berapa sihat. baru jer recover dari demam. harap harap bioleh lah mendaki dengan baik. running nose. tak selea. tapi ku tetap redahi jua.


semua peserta berkumpul untuk briefing 


This is our guide. malim hutan. namanya aku dah tak ingat. dia dan his 2 another member will assist us untuk naik ke atas. mana mana yang tak larat nak bawak beg boleh beri pada Porter. Bayaran yang dikenakan sekilogram RM8. so pada yang tak larat nak carry beg sendiri boleh la minta pertolongan porter. siap duit je lah. Our guide just explain about this trail. yang akan memakan sejauh 8km ke laban rata. additional 2 km daripada Timpohon Gate.


apa aku duk sembang ngan shah momo tu???


Nak naik ke Gunung Kinabalu kena ada permit. so kena ada Tag ni juga. sebab di tag ni ada nombor siri. kita punya ID lah kiranya di atas sana. untuk urusan sijil juga. nanti bila sampai di sayat sayat check point they want to see this tag.


apa kesistimewaan Mesilau Trail ni berbanding ngan Timpohon?? dah la lagi jauh 2km. best ke laluan ni?? so let me tell you straight away - Mesilau Trail tak psiko sangat berbanding Timpohon trail. kalau naik melalui Timpohon you guys akan menaikkkkkk jer memanjang. banyak Giant stairs. macam tak abis abis. so kalau mental tak kuat boleh down lah. kalau mesilau jalannya lebih landai. ada naik turun naik turun. pemandangannya pun lebih cantik. tak rasa terkurung sangat. later you guys tengok gambar kat bawah ni then you will know what i'm saying just now.


This is semua peserta yang naik sekali untuk trip kali ini. 19 orang.


Di depan Mesilau Operation Room ni kami buat simple stretching. kena lah stretching jugak untuk reduce risiko injured time mendaki. Faiz yang lead. dalam 10 minit macam tu jer. Thanks Melor tolong snap gambar masa kami duk stretching. Kemudian baca doa apa yang patut sebelum memulakan misi pendakian ke Laban Rata.


semua dah ready??GO!!!! Waktu bertolak 8.45am


Konsep mendaki ni biar start slow but finish strong. sama jer macam konsep berlari. untuk km awal awal ni biar slow slow dulu. nanti baru catch up. yang dah ke depan masa ni emma ngan Encik Ahmat. laju depa. tak nampak bayangan dah. hehe


Baru KM 0.5!! ok lagi. still tak panas lagi..


Kak Ana duk sibuk ambik gambar tumbuh tumbuhan dalam perjalanan. yeap, this is the right things to do. jangan fokus sangat pada pendakian. try tengok alam sekeliling. feel free with nature.. enjoy the trail. tak perlu nak stress stress. this is not a race. even if its a race, its a race within yourself. you just compete against yourself.Pokok yang banyak nampak ialah pokok periuk kera. tapi kecik kecik. aku nak cari yang besar. mungkin kat depan depan nanti ada.


Yang duk kat tengah tu kak suhla. Both of them kak Ana dan kak Suhla first timer. doesnt matter pun sebenarnya as long as you want to do this why not give a try. Age doesn't matter also. challenge yourself. get out from the comfort zone. seize the time to do this outdoor activity. its fun and healthy too!! ok now i'm sounds like a motivator. cukup. balik ke topik asal please.


See. Baru jer sampai KM1 via mesilau Trail  dah nampak scenery yang cantik macam ni. kalau via Timpohon kiri kanan Hutan jer lah yang ada.Kalau korang tak pernah naik Gunung Kinabalu, aku sarankan supaya korang ambik via mesilau terus. sebab akan turun via Timpohon jugak. so kalau korang naik via timpohon akan turun tempat yang sama. so better this trail. additional 2km tu tak lah jauh sangat. terpulanglah. tepuk dada tanya selera.


Berehat sebentar di Pondok pertama. Pondok Schima. bersembang sembang dengan Kak Ana dan Kak suhla. baru nak break the ice. sebab semalam duk bersembang ngan geng geng lain. ada juga dua tiga orang porter berehat hisap rokok.


 after KM 1.5 jumpa Pondok berehat kedua. Pondok Bambu.


Ini aku tak pasti buah apa. Tanya orang depa kata Ceri hutan. Wallahualam.


Pada KM2 nampak ada satu mini air terjun. gigih la ada dua mat salleh duk posing ambik gambar kat sini. 


steady lagik. 


Macam cantik jer kan. tak tahu ni apa. ambik gambar jer.


Lepas daripada KM3  ada jambatan Gantung merentangi air terjun. ni pun satu lagi kelebihan mesilau Trail compared dengan Timpohon Trail. Timpohon trail just ada air terjun jer di awal perjalanan. tak ada jambatan gantung macam ni. another point why you should vote for mesilau trail.


subhanallah.. cantik kan air terjun ni..


Berhenti di satu lagi check point. Pondok rehat. Makan dulu bekalan yang ada. lapar. Thanks to my wife yang bekalkan banyak cokelat untuk ekspedisi kali ini. makan share dengan kawan kawan.. Biasa naik Gunung macam ni baru seronok duk makan cokelat. kalau kat rumah berlambak dalam peti sejuk tak makan pun.. bawak naik sini rasa macam sedap gila.. tenaga segera..


Perjalanan di teruskan lagi.. bersaing rapat dengan minah salleh ni. tak sure dia dari mana. tapi sangat laju ya berjalan. memang laju. stamina tinggi ni.Alhamdulillah sangat cuaca adalah baik. teringat masa naik last year, hujan sepanjang jalan. memang lencun. nasib baik ada kamera underwater Olympus. kali ni boleh la snap guna DSLR D90.


Akhirnya bertemu dengan encik Ahmat yang laju di permulaan tadi..for his age, he really fit. ye lah bila sembang dengan dia dulu masa muda muda belia remaja dia marathoner. banyak lah join event larian. sekarang dia instructor SCUBA. bukan instructor biasa but his own company. (kalau tak silap aku lah). Untuk orang yang suka outdoor, no wonder lah stamina tinggi. hopefully aku boleh bina stamina yang tinggi juga sampai ke tua nanti.. insya Allah.


Aku dan Faiez sampai dulu di Pondok Lampoyou ni dari encik Ahmat. Emma dah sampai dulu. tengah makan. agak lapar jugak. aku pun tak sure kenapa aku tak ada bekalan makanan. diorangs emua dapat. terlupa nak ambik lah tadi lepas sarapan pagi. so pow roti dari emma jer lah. ngan makan cokelat dan kacang apa yang ada. bekalan air Alhamdulillah mencukupi.


Tupai yang mencari makan


Ni apa ni? lalat? tebuan? lebah???


Dari pondok Lampoyou kami meneruskan lagi pendakian ke atas. baru nak bergerak encik Ahmat pulak sampai. dia pun lapar. bekalan makanan dia ada ngan si Emma. so aku beri je lah mana cokelat dan air yang ada. Kira tunggu dulu lah dia makan. boleh jugak aku rest rest sikit. kabus dah mula tebal. dah mula sejuk. kena pakai baju sejuk lah. Running nose pun makin menjadi jadi. tak berapa selesa. urggghhh..


cantiknya pemandangan belakang tu


Selepas dari Pondok Nepenthes kami terjumpa dengan Pokok Periuk kera yang besar macam ni.dari tadi asyik terjumpa yang kecik jer.. sepanjang perjalanan ni sebab tak mau kebosanan sangat pasang lagu dan we sing along the trail. dapat lah 10 - 15 lagu. tak boleh nak nyanyi lama lama sangat. bateri fon dah low. haha


Boleh buat masak nasik ke kat dalam ni?


 Semua pendaki gunung tanpa permit akan didakwa di bawah seksyen bla bla blaaa..


This is it! akhirnya kami sampai di Check Point pertemuan antara Timpohon Trail dan Mesilau Trail. Laban Rata lagi 2 Km ke atas..dah tak jauh dah. as we go higher cuaca memang dah mula menjadi sejuk.. quite selesa lah dengan cuaca macam ni..bukan lah sejuk gila gila pun.


Rest 5 minit kat pertemuan jalan.. ambik gambar minum air dulu


Sembang dengan mamat australia ni. dia rileks jer pakai seluar pendek naik ke atas. tempat dia lagi sejuk kan.Masa ni kaki aku krem seketika. sapu krim panas. baru muscle jadi ok balik. i learn something. kalau tanak krem jangan berehat teralu lama. bila muscle dah sejuk tu yang akan jadi cepat krem. kalau boleh just jalan jer. perlahan lahan pun takper. jangan stop lama lama sangat. masuk angin.


Cubaan mencari signal. ada signal H++ lagi. so upload lah sekeping gambar kat Instagram. kat atas sana nanti rasanya tak berapa nak ada line. tak kisahlah. turun nanti boleh upload pics bebanyak..


Geng geng porter yang hebat. bawak muatan 20-30 kg tak ada masalah. mereka dah terbiasa macam ni. they even got paid for it so why not. kita ni lain lah. bawak barang 10 kg pun dah rasa macam 100 tonne. Practice makes perfect. i just cant imagine pakcik yang bawak tong air naik ke atas. ada dalam rancangan majalah 3 Tahun lepas. salute lah kat you pakcik!!


Baru KM 4.5. lagi 1.5 KM untuk sampai ke Laban Rata


Spooky tak? hehe.. kabus dah tebal..yang putih putih tu kabus.


 Sampai kat Pondok Villosa aku dah lega dah. sebab ni Pondok terakhir check point yang ada sebelum sampai ke Laban Rata. Kat Pondok Villosa ni rest lama sikit. makan cokelat. Minum air. makan kacang. masuk toilet. buat lah apa yaang patut.


Emma sampai dulu di pondok Villosa.. so kami rest dulu kat tepi batu. menikmati pemandangan. menikmati kesejukan. menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan. Orang pun dah ramai yang sampai di check point ni. aku mintak minah korea ambik gambar kitorang ni. 


amboi. bercinta nampak. gelak sakannnnnnn...sambil makan roti


Ini lah 4 orang yang terhadapan. encik Ahmat akhirnya sampai di pondok Villosa ni. kitorang plan untuk gerak sekali lah. tak kisah sapa sampai dulu, yang sampai dulu nanti tolong ambik kan kunci bilik untuk our group. kuat stamina budak Emma ni. daripada perempuan yang ada dia paling laju. 


5KM already!! lets go to the Laban Rata!! sebab cuaca dah makin sejuk, kena pakai baju sejuk dan tutup kepala. penutup kepala tu aku punya ayah mertua kasi pinjam. thanks papa Jo!! budimu aku kenang!


breath taking scenery. awesome!! Subhanallah!! Maha suci Allah


Top 3


Nampak jer bangunan tu, Alhamdulillah sesangat. maknanya lagi beberapa langkah kami akan sampai di Laban Rata. masa sampai kat Waras Hut tadi pun rasa penat sket. tapi kena paksa. Push up a lil bit. then you gonna be fine. Mental kena kuat. jangan layan sangat mental yang duk suh stop. teruskan melangkah inysa Allah kejayaan milik kita semua. cewwah!!


lets follow the arrow. Laban Rata Entrance


yes!! i did it again. sampai lagi buat kali kedua di tempat ini. last year ambik gambar di atas batu ni jugak bawah sign board. pun pakai baju windbreaker merah ni lah. masa tu dengan Fadhlul Hadi. ak Tie tak sampai lagi. kali ni aku ngan Faiz yang sampai dulu. yang lain lain masih dalam perjalanan. Hopefully they will arrived safely.


Well done you have reach Laban Rata resthouse!!. sampai jer sini first thing aku buat ialah cari toilet dulu. then salin baju. sebab  baju berpeluh, bila cuaca sejuk badan jadi sejukkk sangat. so pakai baju sejuk lain. to cover up my body. warm up my body. Faiz uruskan urusan pendaftaran dulu apa cerita pun. waktu kami sampai ialah 3.30pm. bertolak jam 8.45am. Kira ok lah. tak lah cepat sangat dan tak la lambat sangat.


Ingat dapat stay di Laban Rata resthouse, sekali dapat di Gunting Lagadan. kena naik atas sikit lagi untuk ke dorm ni.tak kisah la. janji ada tempat nak tidor. last year dapat stay di Laban Rat aRest House, kali ni dapat rasa Gunting Lagadan pula. basic dormitory. satu bilik ada yang kongsi sampai 6 orang. 8 orang pun ada. Ikut nasib man abilik yang available lah.


Buffet akan bermulapada jam 4.30pm. dekat sejam lah nak menunggu waktu makan. so kami beli air dulu. beli kopi dan minum teh o limau panas. air segelas macam ni sampai RM12. biasalah. harga atas Gunung. tapi sebab nak menunggu lama lagi so better get something to drink. sambil sambil tu tengok jugak T-Shirt yang ada. last year aku dah beli sehelai. kali ni tak rasa nak beli lagi. kalau pergi lagi tahun depan mungkin boleh la beli. tu pun kalau design cun. Faiz ambik sehelai.


Semua dah menunggu masa untuk makan.


Apa lagi jom kita serangggggggg!!laparrrrr!!


Boleh tahan jugak lauk lauk yang ada kat sini. ada meggi goreng. ada ayam panggang. Telur masak merah. sayur campur. Pucuk paku pun ada. Daging masak apa ntah. semua sedap sedap belaka lah kalau time lapar macam ni.. rasa nak makan semua. Dah buffet style. lagi lah tak dapat nak kekang nafsu.


Dessert dan buah buahan


Kami makan berempat dulu. masa ni emma dan encik Ahmat dah sampai..so kitorang makan la dulu sementara menanti ketibaan kawan yang lain.


Lapar. penuh pinggan. Alhamdulillah kenyang!!


Dalam jam 5.30pm macam tu ramai dah sampai.


Dah siap siap makan semua terus la menuju ke Gunting Lagadan Hut. This dormitory ada 60 beds semua sekali. shower tak function sebab rosak. merasa lah nak mandi sejuk sejuk sat lagi. ada hall luas jugak untuk solat. ada dapur untuk panaskan air. Overall ok lah. not bad. cuma jauh dari tempat makan.  


Lepas dah siap solat semua duduk kat luar sementara tunggu hari gelap. encik Ahmat duk bersembang dengan orang korea. depa mai satu grup. ramai jugak lah. sembang apa pun tak paham. aku just ambik gambar je lah ngan diorang.


Dekat jam 8pm jugak lah baru semua ahli rombongan kami sampai..4 orang lewat sampai masa dah gelap. tak apa janji korang sampai. so lepak dalam dormitory solat maghrib isyak semua, then kemas barang sket untuk dibawa ke puncak nanti. dalam pukul 9pm aku dah siap siap nak tido. kaki masih penat. sat lagi jam 1 am nak bangun dah. Untuk meneruskan pendakian ke Puncak.

*to be continued..

3 comments:

Mohd Syafei Ahmad said...

Aduhh potong stim ah.. cepat lah sambungan.. macam tunggu episod Teduhan Kasih lak.. tak sabar ni.. best gila la zim.. tak sabar ni.. subhanallah cantiknya kinabalu..

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Al-Manar said...

Unless one is a gifted writer a good photographer can do a lot better. You have done well.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails