Followers

Wednesday, December 10, 2014

RACE REPORT : STANDARD CHARTERED MARATHON SINGAPORE 2014

Okay. Mood rajin dah datang. Mari membuat race report tentang Acara Marathon yang disertai hujung minggu lalu di Singapore. Maka terimalah race report :- STANDARD CHARTERED MARATHON SINGAPORE 2014

7 DECEMBER 2014
 



Malam sebelum Race ni agak gila. berjalan sampai jam 11pm ke Orchard Road.. Balik semula ke Green Kiwi Backpackers Hostel dah 11.30 pm.. baru lah masa ni nak bersiap baju apa nak pakai masa race. nak siapkan air dan sebagainya. Sepatutnya malam sebelum race kena rest yang cukup. Tapi entah lah. kali ni rasa macam rugi kalau tak berjalan habis habisan.. Runcation lah katakan..Belasah saja lah. Aku cuba nak lelapkan mata jam 12am tapi takleh nak tidor.. dalam jam 1am jugak baru lelap. agak gila sebab kitorang kena bangun jam 3am! maknanya tidor 2 jam saja. 


Dalam jam 3am aku terjaga. tengok Gme dan Man masih nyenyak tidor. so aku sambung tidor balik. jam 3.30am Gme datang kejut aku. Tak boleh dah nak sambung tidor. memang kena bersiap siap. sebab flagoff jam 5am.. So kami bersiap dan turun ke bawah hostel around 4.am.. bergambar lah dulu sebelum naik MRT ke tempat Flag off. Baju Team Malaysia ni memang kami pakat-pakat untuk sama-sama pakai di hari race.


Tiba di MRT stesen tu diaaaa. Orang dah ramai membanjiri kawasan. semua peserta marathon lah ni. 14000 katanya peserta Marathon. Sangat Ramai. Sistem MRT kat Singapore ni sangat ringkas dan mudah difahami. so jangan bimbang lah nak sesat. susah nak sesat. Kami kena tukar tren menuju ke City Hall. Berhenti di Orchard Road punya stesen.


Bergambar dulu sementara menanti Train Tiba


Sampai di Orchard Road, Geng Team Harimau Malaya yang lain dah sedia menanti.. Khidir, Edward, Bha, dan Mizan. memang semangat lain macam bila team ramai macam ni..timing belakang kira janji kami having fun!


Di starting Point. Sebab ramai yang join, peserta dilepaskan secara berperingkat. ada banyak wave. Gme ambik first wave. Tengok kaler Bib dia pun kaler biru. Kami yang lain ni Bib kaler merah.. maknanya dalam 6-7 jam lah.. Cutoff time untuk SCMS ni ialah 8 jam. woww. thats a lot of time. so boleh leisure run lah jawabnya ni. Jumpa Hamid juga di starting line. Boleh pulak terjumpa dalam ribuan orang ni kan. pandai dia cari. Nice to meet you Papa Jeeda! Kerja kat JB so takder masalah lah datang singapore. In fact dia ni selalu jer join event marathon di Singapore. Lagi dekat nak ke sini dari ke KL kan.


Flag off time jam 5am sepatutnya. Tapi sebab batch by batch kitorang bertolak dalam jam 5.20 am. Nak start mula mula ni memang kena berjalan saja lah. Orang terlalu ramai.. so kami melepasi garisan permulaan tu starting time 5.20am. Go Team Harimau Malaya you guys can do it!!
 

Gme dah bertolak awal. so tinggal lah kami berlima yang meneruskan perlarian sama-sama.. Seronoknya dapat lari dengan Khidir. Dia bawak Gopro sekali dengan magic sticknya tu. So memang sakan lah bergambar. Bukan setakat bergambar, gila-gila semuanya. duk kacau orang dan buat bising. haha. Nice to run with you guys!! at least tak lah penat sangat tersa. Mula-mula ni ok lah lagi.. lepas KM21 Nanti kita tengok lah macam mana ya.


Sampai di KM6 kami singgah di Mall apa ntah.. Subuh dah masuk waktu so baik selesaikan dulu solat subuh.. kebetulan mall ni buka dan ada tandas yang tersedia. So ambil kesempatan ini lah. dah selesai solat baru lega nak buang air ke atau apa tak perlu nak risau dah pasal air sembahyang.. aku memang da ada wudhuk dari awal lagi. so sampai sini terus solat jer. Berlari tu berlari juga, Solat jangan lah sesekali kita tinggalkan. Tak berbaloi lah tinggal solat sebab berlari. Allah tak suruh kita berlari. Tapi Solat tu perintah Allah. (self reminder)



Then kami sambung berlari lagi.. Cikgu Khidir ni memang peramah orangnya.. habis volunteer bertugas dia tegur. Bekerjasama pulak dengan Bha memang perfect combination lah.. tak lah bosan sangat berlari ada diorang.. ni first time berlari dengan Khidir dan Man..aritu masa jumpa di Penang Bridge Marathon sempat lari sama sama sekejap jer.. last last aku tertinggal jauh di belakang. Mizan arini jadi slow runner pula. Biasa dia mesti dah jauh ke depan. Dia tak berapa sihat so dia kata mala snak push. Good. tak perlu lah paksa badan kan.. Marathon event akan sentiasa ada. Badan kita cuma satu nak pakai lama.


Menarik gambar dari belakang ni


Macam-macam aksi dirakamkan..


Ni dah lebih dari KM10 dah.. ada Kamera man atas flyover.. aku suka gambar ni.. Thanks Khidir for the nice shot..Masa ni pace masing masing maintain.. sama sama lagi dapat berlari.. sampai waktu nak masuk ke ECP, Mizan dah laju ter ke depan. so aku decide nak ikut pace Mizan.. kalau dia berhenti aku berhenti.. dia laju aku follow.. Somehow at the end, you have to follow your own pace jugak.. tapi kali ni saja buat Mizan jadi benchmark kononnya.


Sampai KM20, Di water Station aku dan Mizan jumpa Gme. apparently lambat pula Gme hari ni. Ye lah.. last week baru buat Marathon di Fujisan jepun. Minggu ni pula dah di Singapore pula. Marathon back to back to back.. setiap minggu ada event. Takpe lah. janji boleh habis dan free injuries. So kami decide nak gerak sama-sama 3 orang.. Ada geng baru best bersembang sembang..Thanks Tan Kim Lai for this Photo.


Selepas KM21, Ada Uturn di ECP ni. so di pertengahan jalan bertembung lah dengan Khidir, Man dan Abang Sham.. Diorang ter ke belakang sikit dari kami bertiga. Apa lagi bergambar lah dulu.. kot kot nanti tak jumpa dah.. Cuaca pun dah terang benderang masa ni.. Bahang kepanasan mula terasa.


yeahhh kami Team Malaysia!!


Di KM25 kami bertiga decide untuk beli Coke dan berhenti minum di area East Coast Park E. Dengan harapan dapat tunggu lah Khidir and Man sampai.. dalam 20 minit juga habis masa di sini. Aku memang tak peduli dah pasal timing. Janji dapat habis dalam cutoff time cukup lah. Malas nak push lebih lebih. Sebab tahu training tak berapa cukup dan tak cukup rest. so buat lah ikut kudrat apa yang ada. Refreshing sangat dapat caffeine dalam badan. Boost our energy. Tunggu punya tunggu diorang tak sampai sampai so kitorang jalan lah dulu..



Gambar terakhir bersama Mizan sebelum dia terus meninggalkan aku dan Gme di belakang.. takper. ko pergi lah dulu.. make your own pace ya. aku memang nak stay lari ngan Gme jer..jalan laju. then lari. then jalan laju lagi. Menyanyi nyanyi. karaoke sendiri. Hiburkan hati.


So korang boleh bayangkan lah panas macam mana waktu ni.. terang benderang dan matahari memancar dengan teriknya..memang heat training sangat.. kena tempuh jua lah walau panas membara sekalipun..Gambar atas ni Gme yang ambik.. Nice shot!


Sebelum nak sampai KM30 bertemu pula syafwan.. Pelari dari Kota Kinabalu Sabah.. baru kenal semalam.. hari ini sudah jadi member. itu lah kelebihan jadi runner. Mudah dapat kawan baru yang berkongsi minat yang sama.. nampak sign board KM30 ni terus ambik gambar dulu. One thing aku suka about this SCMS kerana mark boardnya besar gedabak dan disertai kata-kata semangat dan pendorong bagi runners. I think all the running events should provide this marker board size. Baru best!


Di KM30 tu lah keluarnya kami dari ECP yang tak berapa best ni.. i mean tempatnya best tapi untuk lari macam boring sikit. Masa 2xu Marathon Singapore pun route ni. Sundown Singapore pun route ni. Bertabah lah.. dengan cuaca yang panas membahang..Actually kalau sapa nak buat PB boleh sangat sebab route nya tak berbukit bukau pun. Flat jer..


Kata-kata di Mark Board KM32 ni best - ' You did not sign up for this to walk. RUN!!'. Macam tau tau jer. sebab memang most of participants yang lalu area ni semuanya berjalan kaki dah.. ada laju ada slow. tapi takder rasanya yang berlari..Tak apa lah.. janji semua target nak sampai ke garisan penamat saja. Dapat kata-kata macam ni at least jadi penyuntik semangat sekejap.


Masa di KM 35 ni aku dah tak lari dengan Gme. aku ke depan terus. Sebab tengok masa macam tak sempat aku nak catch flight jam 2.45pm nanti..nak balik Hostel lagi nak checkout lagi nak naik MRT lagi ke Airport.. takut rush sangat.. so aku start lari sikit-sikit..Tinggalkan Gme. Gambar ni ehsan Khidir.. Gme jumpa diorang masa KM34 then terus lari sama-sama..Lari or jalan?. entah. hehehe..


Tengok gambar ni rasa rugi sangat takleh lari ngan diorang.. Banyak shot shot menarik dan cantik dari Gopro Khidir! if tak sebab aku nak kejar flight memang aku stay ngan diorang jer. Ada lah yang tanya korang ni nak berlari ke nak bergambar. So aku jawab we want both! lari jugak. Gambar ambik lah jugak. Laju laju nak ke mana. Dah laju dapat Medal Finisher Tee pastu balik rumah takder gambar boleh dikenang. Rugi Beb! biarlah orang nak kata apa kan janji kita bahagia. Smpai KM38 aku rasa macam tensen dah. Water station siap air tak ada. Pisang pun memang takder diorang bagi.. ada energy Gel saja. Aku tak suka makan energy gel. so memang kembung perut minum 100 plus je lah.. dengan Cuaca panas terik rasa nak cepat-cepat habis saja.. lari sikit.. jalan laju-laju..


And finally aku sampai di garisan penamat depan City Hall Singapore.. catatan masa better sikit dari PBIM 6 Hours 50 minutes. I take it. biar lah teruk pun. always ada another event. yang penting having fun setiap event. itu yang paling penting. No point terlalu serius dan tak enjoy kan.. aku pose cantik di depan kamera finishing Line. Gambar di Marathon Photo ada 18 keping yang best. nanti nak beli lah!


Dah collect Finisher Medal dan Finisher Tee cari spot untuk bergambar sekejap.. takleh nak lama-lama sangat sebab nak balik check out.. dah lebih jam 12pm.. kang kena caj lebih pula. harap harap tak lah. gambar ni gigih la suruh orang yang ada kat sini ambik.. Mizan dah sampai awal lagi.. dah balik dah pun.. dia lagi lah. nak kena check out jam 11am.


Yes i am!! Finished the Standard Chartered Marathon 2014 Singapore!! Standard Chartered KL tak pergi aritu. so abiskan yang Singapore punya je lah..Alhamdulillah dapat habiskan tanpa kecederaan kaki. Boleh berjalan dengan baik lagi. 


Tukar Finisher Tee dan Finisher Medal. Mintak tolong akak Filipina ambik gambar ni. akak tu siap minta emel aku lagi dia nak emelkan gambar yang kami ambik berempat.. tengok lah camana nanti. sampai sekarang takder pun dia emel gambar. hehe..


This is the Finisher Medal


And this is the Finisher Tee. terus tukar nak ambik gambar punya pasal.. dari finishing line aku jalan kaki ke MRT City Hall nak balik semula ke stesen Bugis..Jumpa Syafwan dan dia lah yang ambik gambar ni. Tq Bro! see u in FB nanti..Mujur lah kaki ok boleh laju laju jalan lagi.. so straight balik ke Hostel, Mandi kemas barang dan Check Out..Masa nak keluar dari Hostel terserempak dengan Gme dan Man. Diorang baru sampai.. diorang pun nak kejar bas jam 2pm tu..semua sempat Alhamdulillah.. aku pula ke airport memang ngam-ngam saja masa..last call katanya. Mujur sempat masuk dan terus boarding jer.. Flight jam 2.45. sampai airport jam 2.15pm.. memang kalau aku lewat lagi 5 minit kena tinggal dah. Kuasa Allah.


Masuk jer dalam flight nampak ada lah 4-5 orang pakai finisher Tee jugak sama macam aku.. duduk cari seat dan tanpa apa apa lagi aku dah terus tidur.. sangat letih ya! sebab cuaca panas.. tapi sampai airport hujan lebat.. penerbangan delay 10 minit pula.. tak kisah lah. janji aku nak tidor.. lapar tapi tak rasa nak makan.. aku makan di KLIA2 saja nanti.. Sampai di KLIA2 dalam jam 4pm.. naik Train ke TBS jumpa lah dengan Hafeez Ameen dan Mizan dalam train. Teman berlari kan. dalam train bertemu jua.

Maka berakhirlah kisah race report SCMS 2014. Race ni menarik. Sebab ada banyak gambar menarik. dan kawan kawan pun semua sempoi. Terima kasih Gme, Suhirman, Khidir, Mizan, dan Bha serta Edward sebab jadi Team Malaysia yang havoc! harap nanti kita dapat berlari sama sama lagi di episod Marathon yang lain akan datang.Oh ya, Ini adalah Marathon saya #19.

Ok dah.

Tunggu Event Marathon lain pulak ya.

Stay Tune with AXIMUD!

1 comment:

Etuza Etuza said...

hebat bro..http://madey09.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails