Followers

Thursday, December 11, 2014

TRIP DECEMBER 2014 TO SINGAPORE PART 1 : THE ARRIVAL, GREEN KIWI BACKPACKERS HOSTEL & NIGTLIFE AT CLARKE QUAY RIVERSIDE POINT

Cerita trip ke Singapore awal December baru ni.
 
5 DECEMBER 2014
 
Flight pagi ni sepatutnya jam 7am. memang tak sempat lah aku nak kejar.. sebab malam sebelumnya dari Kual terengganu balik ke Paka pun dah jam 1 am.. nak shoot terus ke KL memang tak larat lah.. mengantuk. so i changed the plan. Beli Tiket flight dari KL ke Singapore jam 4.50pm. Plan asal nak solat jumaat di Masjid Sultan Arab Street Singapore gagal. tak apa lah. ada lah hikmahnya tu. Allah lebih mengetahui. So dari paka pagi jumaat tu aku bertolak ke KL pada jam 9am. Sempat sampai solat jumaat di Masjid al-Hidayah Ampang jam 1pm.. Lepas solat jumaat terus park kereta di Terminal Bandar Tasik Selatan (BTS) sebab parking nya 3 ringgit per day. park di KLIA2 sehari RM60. Buat lah pilihan yang bijak ya. Ambik ERL Transit ke KLIA2.
 

Sampai dalam jam 3.30pm di KLIA2. Tak sempat lagi nak buat web checked in. terus cari kaunter Air Asia dan checked in dulu. takde tambah luggage pun. lucky bila checked in tak kena bayar. biasa ada bayaran rm10 dikenakan sebab tak buat web checked in. selamat duit aku. Lepas dah checked in terus masuk balai berlepas antrabangsa. kena cepat sebab korang tahu je lah jarak nak berjalan sampai ke Gate. ada yang boleh up to 45 minit nak sampai ke Gate berlepas.. so please be early ya.


this is my boarding Pass


The thing that i hate the most at the airport. Bila nak masuk scan barang barang kena buang tali pinggang segala. i hate this. malas nak masukkan balik dalam seluar sebenarnya. what if kalau orang pakai seluar terlondeh. entah lah. maknanya kalau korang nak travel sila lah pakai seluar takde belt ataupun seluar yang tak longgar ya. Kena faham lah prosedur diorang kan. ikut saja lah. kalau tak nanti takleh travel pula. so masuk ke gate berkenaan dan terus masuk flight.


Masuk dalam flight tengok ada majalah baru. ye lah. masih di awal bulan. aku teringat zaman 7-8 tahun lepas waktu mula-mula excited bersama Air Asia. selalu sneak out buku ni bawak balik rumah. now zaman dah dewasa. takyah lah nak bawak balik ke rumah buku ni. buat semak jer. lagi pun boleh baca online ya. Dalam airport takde order makan apa pun. plan nak makan di area bugis street jer nanti. perjalanan memakan masa satu jam jer pun. nak tidur pun tak sempat. 


and finally i'm arrived at Singapore. Again..


Nak ke MRT nya kena naik skytrain ya. dari Terminal 1 menuju ke MRT Stesen. quite memakan masa jugak.. beli tiket MRT ke stesen Bugis. Actually sekarang ni kalau travel ke Singapore memang aku akan ke area Bugis tu jer. Ada Arab Street. Ada masjid. Makan senang. terpulang pada korang lah. aku cadangkan saja.


Sampai di area Bugis ni pun dah masuk maghrib dah.. jam 7.30pm.. jalan kaki menuju ke Hostel tempat aku booking.. dari jauh nampak Mimbar masjid Sultan.. sebab dah 3-4 kali datang sini so tak risau dah. dah tahu arah tuju.


So penginapan yang dipilih ialah Green Kiwi Backpackers Hostel. Dah booking awal-awal seminggu sebelum sampai sini. Untuk dua malam 49 SGD. Quite cheap lah. ( Cuma sekarang currency SGD dah makin tinggi.. 1SGD = RM2.75!!!) aku ambik mixed dorm yang kongsi 14 katil. aku sorang jer so tak kisah. ada jugak bilik 4 orang kalau nak privasi dan dalam group. mahal sikit lah yang tu. dari segi prestasi kebersihan dan keselesaan aku reccomend this hostel. receptionistnya pun very friendly. siap ada sarapan pagi lagi. another one is jalan kaki 10 langkah jer dah boleh sampai ke Masjid Sultan. the main reason aku pilih duk area ni : senang nak solat dan senang nak makan halal.


This is Masjid Sultan Arab Street Singapore


Lepas dah siap checked in, mandi segala orang dah azan isyak. So terus lah aku ke Masjid solat isyak dan jamak solat maghrib sekali. Sedap sangat imam baca surah At-Taubah masa ni.. mendayu-dayu.. Moga Allah beri hidayah pada orang lain yang bukan islam bila dengar bacaan merdu al-Quran dari imam masjud. Speaker pun bunyi kuat jer kat luar.


Oh. Ada orang kahwin malam ni.. Majlis Akad Nikah versi singapore


Lepas solat saja tunggu sekejap dan berkongsi kemeriahan penduduk setempat yang akad nikah di sini malam ni. sebelum majlis ada bacaan quran dan berzanzi oleh kumpulan macam dalam gambar di atas. pun sedap sedap suara mereka.


Selamat pengantin baru! Semoga berbahagia ke akhir hayat. Till jannah!!


Ambil peluang bergambar dalam masjid


Dah selesai solat, agenda seterusnya ialah mencari makanan.. lapar gilaaaa!! tak elok lah tahan perut lapar lapar macam ni. tadi memang tak makan sangat.. ada beli buah jer dalam kereta sepanjang bertolak ke KL.. ingat nak makan di Restoran Zam-Zam tapi teringat nak makan kacang pool. dan Restoran Glam Cafe ni ada kacang pool macam di plaza larkin Johor Bharu. So aku menuju ke sini.. just opposite dari Masjid Sultan.. laluan pedestrian street tu jugak..Orang adalah ramai.. kena cari tempat duduk ya.

 
So this is my dinner merangkap lunch jugak sebenarnya.. Kacang Pool. Ada telur dan dimakan dengan roti benggali tu. Kalau korang pernah makan Coney Dog A&W, haaa macam tu lah lebih kurang rasa kacang pool ni. nak cari resepi lah nanti. Boleh buat sendiri kat rumah insya Allah.. this menu cost me aroun 5SGD sahaja. air minum air masak. save calories. easy way to shed calories intake into your meal.


Di pedestrian walk ni banyak kedai makan yang ada. especially makanan arab. so semuanya halal.. ada jual kain kain dan cebderahati juga.. nice place to hang out lah senang cakap.. ada kampong glam kat belakang tu.. Selesai makan aku make a move. to where? i plan to go to Clarke Quay Riverside Point.


Bugis Street (just state the obvious)


Semangat nak krismas mula muncul.. ni area Bugis Mall..


Beli standard Ticket MRT dari Bugis ke Clarke Quay. jangan naik teksi. caj adalah mahal. naik saja MRT dan ikut papan tanda jalan. senang je MRT kat sini. Insya Allah tak sesat. Kira efisyen lah MRT di singapore. :)


Dari Bugis kena tukar Train line purple. Outram Park Station. Then straight ke Clarke Quay


Jauh juga nak berjalan kaki. tapi bawah tanah macam ni tak rasa jauh sangat bila orang ramai kiri kanan


And finally aku sampai di area Clarke Quay. area ni kiranya area yang nightlife nya happening.. banyak restoran dan bar yang ada.. riverside point nya menarik. dengan lampu lampu yang banyak. am not going for fun. just sightseeing and photography. nothing more than that.


Nampak orang ramai sangat beratur di Hokaido Ice Cream ni. teringin lah pulak rasanya nak makan ice cream. lama tak makan. so beratur dan bila sampai giliran ice cream Green Tea dah habis.. ambik lah apa yang ada jer..


Soursoap Ice Cream. Makan. Alone.


Malam minggu. Ramai nya orang..


enjoy the nigt scenery here..


gigih pasang timer snap gambar sendiri.. :p


i love this picture!

 
Ada game lambung lambung apa ntah. G-Max nama diberi..


tempat ni hidup dari tengah malam sampai pagi. nak balik esok pagi pun takpe


Untuk mengelakkan kena naik teksi, aku beransur pada jam 11.15 pm.. train sebelum jam 12am akan berhenti beroperasi.. so i better cepat naik MRT balik semula ke Bugis Stesen.. Best sebenarnya kalau dapat lepak lama lagi di Clarke Quay ni tapi sebab sorang so better tak perlu lah. Sampai di area hostel aku lepak minum lagi di Kampong Glam Cafe.. apparently cafe ni jer bukak sampai jam 3am.. Zam-zam Restaurant dan yang lain lain dah tutup jam 12am.. so melepak sampai jam 2am sambil layan online. Buat data roaming maxis RM38 per day. Balik Hostel, around jam 3am jugak baru tidur.. maka berakhirlah satu hari lagi dalam sejarah hidup azim Ashaary..
 
Ok nanti aku sambung kisah hari seterusnya pula.
 
Stay Tune.
 
*to be continued..

5 comments:

Jane said...

x pernah lagi pusing Singapore waktu malam... mcm feeling2 romantik jerk plak lampu keliling kan haha

Etuza Etuza said...

http://madey09.blogspot.com/ done follow blog anda,,jengok blog pula orang kampung ua bro!

Etuza Etuza said...

http://madey09.blogspot.com/ done follow blog anda,,jengok blog pula orang kampung ua bro!

Etuza Etuza said...

santa memukau hati..terpesona sejenak..hebat traveling bllogging

Etuza Etuza said...

santa memukau hati..terpesona sejenak..hebat traveling bllogging

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails