Followers

Thursday, November 20, 2014

ACCOMODATION IN PENANG : WASSUP YOUTH HOSTEL, NEAR THE KOMTAR WALK

Tahun lepas datang ke Penang main walk in jer hotel mana yang sempat. Tahun ni lain macam sikit sebab bila nak try book banyak nya hotel yang dah fully booked. yang tinggal hanya di area Batu Feringghi. Tak nak lah stay area sana sebab jauh melainkan kalau ada bawak family dan anak kecik. 2 days before going to Penang Romzy ada whatsapps suruh check di Booking.com ada Wassup Youth Hostel masih available. tak pikir panjang terus book sebab areanya di KOMTAR. Senang nak jenjalan nanti. Tapi ratenya quite mahal lah. Dapat bilik Private RM188 per night. Nasib lah kan daripada takde terus.
 

Wassup Hostel is conveniently located in the heart of Georgetown, a UNESCO world heritage site, the hotel is 2 minutes walk from Komtar - shopping mall and main bus terminal. Penang's major historical landmarks and tourist attractions are just within short walking distance and great Penang Food (local hawkers) are all available at your doorstep.


Hotel ni hotel baru. So memang lah cantik dan bersih lagi. Konsepnya aku suka. Quite warna warni. dan spacious kat area bawah. yang tak bestnya rate macam tu tak sedia breakfast. Memang tak best. patutnya buat lah skali ngan sarapan pagi. Baru orang lebih tertarik. Ada dormitories juga di sini sharing bilik air. Aku ambil bilik private bilik air kat dalam.


menarik betul tangga warna warni ni. Selipar dan kasut kena tanggal kat bawah. Teringat Hostel sleepy Kiwi di Singapore macam ni jugak konsepnya. tapi ni lagi cantik lah. maklum lah baru lagi. the funny thing is diorang baru buka 3 hari dah fully booked. Dashyatnya penangan PBIM2014. Semua datang Penang. Good for tourism.


 
Suka pintu hitam putih
 

All rooms are with window, air-conditioned,and ensuite bathroom.Private rooms are furnished with 32' LCD TV, free WIFI in rooms ,mini bar, writing table,safety deposit box and wardrobe.


Bila masuk biliknya, quite okay dan satisfactory lah walaupun rate nya mahal. Mahal sebab high demand kot. Lepas ni tak sure lah harganya berapa. siap ada iron board lagi dalam bilik (opkos lah sekali dengan iron). Biliknya pun besar. 4 orang ke 5 orang boleh stay sini actually.


The property features include:
-Free Toiletries
-Free Coffee and Tea
-Ensuite bathroom for all room catergory (even the dormitory room)
-Powerful Hot Water Shower
-Free WiFi and Internet access
-Large Lockers for Dormitory room
-Safety Deposit Box for all private rooms
-Free Maps and Tourism information
-32 inch LCD TV (private rooms only)
-No curfew


Ada balkoni lagi kat luar. Kalau smoker sesuai lah ambik bilik camni 


Ni area untuk surf internet. Ada free wifi juga di sini. ada dua bijik komputer untuk keguanaan tetamu bilik. Bean bag banyak di letak kat ruang ni. sebab tak pakai selipar atau kasut so nampak bersih lah.


area living room belah bawah


The ground floor is a spacious TV lounge area and a shared kitchen and a Library with free usage of computer with internets for guests to relax and interact. You can watch movie, surf internet, drive into book or enjoy tea break here.


Overall bagi aku Hotel ni okay tapi overprice. Lokasi sangat strategik lah. kalau takder pilihan boleh la ke sini lagi. Tapi actually banyak lagi Hostel di area Penang Road ni yang murah dan berpatutan siap provide breakfast. In time, they will get better sebab Penang sentiasa ramai tourist.
 
Ok sekian Review Accomodation di Penang. Next??
 
Jom kita gi makan lagik!!

4 comments:

An said...

Cantik tapi overprice lar for a hostel. Thanks for review :)

Ren said...

Hotel lawa dan nampak baru. tapi part overprice tu kena tengok bajet dulu lah nampak gayanya.

Zati Arshad said...

Standard double room boleh masuk 4 org tak? Line clear tak if nak masuk kan 4 org?

@xiM said...

An,

actually ada yang macam dormitory jugak. yang tu murah jer 80 satu malam.. bilik air ad adi luar

Ren,

ada bilik murah.. kalau bilik air di luar satu bilik 4 orang dalam rm80 sahaja

Zati,

Boleh saja..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails