Followers

Friday, November 21, 2014

DARI DAPUR AXIMUD : GRILLED SALMON & GRILLED VEGIE

Assalamualaikum..
 
Lamanya Dari Dapur AXIMUD tidak bersiaran.. Sekarang siaran nya disambung kembali sebab tuan punya blog dalam mood rajin memasak sejak dua tiga menjak nih.. Maka di hari Jumaat yang berbahagi ini, hari cuti di sini, jom kita masuk dapur.
 

Tengok dalam peti stok ikan salmon masih ada. stok sayuran pun banyak lagi. Bukan susah sangat nak masak bila bahan bahan semua dah ada. tinggal rajin atau malas sahaja. Minggu ini mungkin minggu Ikan. Beli ayam lah pulak minggu depan. nanti bosan pulak asyik makan yang sama saja.


Ikan terlebih grill. hangit sikit bahan perapannya. Untuk bahan perapan ikan aku ambik rempah McCormick saja. dah siap ada sesoning lemmon pepper, and rosemary. gaul dengan ikan, grilled atas frying pan. Untuk Vegie (asparagus, Tomato dan Bawang) just grilled kosong. letak minyak zaitun sikit. Dah siappp!! boleh hidang dan makan.

 
Bila masak salmon, aku akan masak sekejap saja kat luar. supaya tak well done di dalamnya. kalau masak semua isi akan jadi dry. tak juicy. tak rasa manis ikan. biar raw sikit kat dalam baru sedap makan ikan salmon. atas citarasa masing masing lah. Kebanyakan orang memang makan mentah jer pun ikan salmon ni. aku masak separuh macam ni kira ok dah. And kalau korang perasan masakan ni simple dan menyihatkan. sedap asparagus!! i like!! 
 
Ok jom kita makan!! Sekian dulu dari Dapur AXIMUD. Bertemu lagi di rancangan akan datang.
 
Nanti aku share gambar resepi lain pulak.
 
Insya Allah.

*Jumaat kali ini rest di rumah. dan mengemas apa yang patut. a lot of things to do kat rumah. banyak barang nak buang. thanks Mak, Kak Ija dan angels datang tolong kemas rumah. i love you guys so much!! Sedap kan Magnum Gold? heheheee..(atas orang faham..)

1 comment:

Najib Ariyan said...

Rajin masak boss... tetiba teringat Julia Robert citer Eat Pray Love... makan asparagus rebus... hehehe... baru balik jogging ker... sorry malam tadi dah separuh dalam mimpi tak larat nak angkat phone...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails