Followers

Thursday, November 3, 2011

FOOD REVIEW : RESTORAN MOHD CHAN ABDULLAH, MAKANAN CINA MUSLIM

Kepenatan.

Baru sampai Penang..tadi petang drive dari KL setelah menghadiri seminar di TNB research Bangi..Last minit punya plan boss aku minta attend.so atas dasar 'saya yang menurut perintah' maka datang sahajalah.agak kelam kabut sikit sebab esok (jumaat) kena masuk opis juga..so aku just nak story pasal semalam dan hari ini.


This is Surat panggilan seminar..nama my boss yang kena nominate but since dia ada kerja lain aku have to attend this..semalam drive dari penang ke Bangi dan menumpang di Rumah Sam..bukan tak mau duk kat Hotel,tapi macam rugi sebab dah lewat malam,then esok pagi dah nak check out.ada rumah member apa salahnya menumpang kan..Sam ngan angah ok punya..bestfren lah katakan..:p


Sampai Bangi semalam dalam pukul 10pm terus ke seksyen 7..Alhamdulillah selamat sampai..takut giler aku bawak kereta sebab hujan lebat sepanjang jalan..tak nampak jalan sampai banyak kereta yang pasang lampu kecemasan.memang ngeri..minta doa banyak banyak ngan Allah supaya memudahkan perjalanan..Alhamdulillah selamat sampai.siap sam jamu aku ngan Ungkep.nak resepi Ungkep?rujuk link ni.Angah dan Irsyad dah tidor so aku ngan Sam lah duk bersembang pasal kalori di ruang tamu sebelum masuk tidor..Lepas ni hopefully sam boleh applied konsep calorie in calorie out tu.nak lose weight just a simple math : calorie in < calorie out.tu jer.(cakap memang senang..nak buat tu yang payah.heheee)


Pagi tadi pula Angah buat cucur Bilis sebelum aku ngan Sam keluar rumah..memang sedap!lama aku tak makan cucur bilis home made macam ni..rindu nak balik kampung..Then dari rumah Sam aku terus ke TNB Research dan attend the seminar..Seminar tu pasal Carbon Footprint.nak identify pasal green house gases..very good seminar..ilmu baru ni bagi aku..habis seminar dalam pukul 1pm..then aku ada lunch date dengan seorang blogger pemes..dia kerja di area bangi jugak..so aku minta dia bawak aku pi makan kat restoran yang best di Bangi ni.


Here we are at Restoran Mohd Chan Abdullah..Chinese muslim food..


Orang agak ramai masa kami sampai (ni gambar masa nak balik bila dah sudah makan tu yang nampak tak berapa ramai)..Kedai ni kedai baru jugak..i mean,cawangan nya baru buka di Bangi..punya lah lam atengok menu sebab tak sure nak makan apa..mula mula ingat just nak order masakan panas tapi last last tukar order nasi putih dan lauk lauk.so apa yang kami order??:


ini namanya SHARK FIN SOUP..Harga bagi satu mangkuk macam ni RM18..dah ambik yang small.tapi rupanya small punya portion boleh makan sampai 6 orang!!dah la order lauk lain jugak..kena menghabiskan juga lah.hehee..This shark fin soup look delicious right??


i bet it is.Memang sedap!lepas ni aku dah tahu lah nak cari shark fin soup yang sedap kat mana..memang bertambah tambah la makan..sementara tunggu nasik sampai appertizer dengan this soup dulu.makan soup ni saja pun macam dah kenyang.tapi serius sedap!reccomended lah!


LOU ZUE SHUE vegetables..ok nama tu aku main buh jer..memang nama this sayur ala ala nama cina.tapi actually this is sayur campur lah.ok rasanya.sedap standard sayur.masak dengan sos tiram i think.sepinggan macam ni RM12


BUTTER PRAWN yang mantap!!!ada 6 ekor semuanya,harga RM22 satu pinggan.susah nak cari kedai melayu yang pandai buat Udang butter sedap..ehh lupa pulak ni kan kedai Cina muslim..this is another recommended meal for the day..aku suka yang jaring jaring telur tu..lemak lemak manis rasanya.rangup..!


saiz udangnya pun sederhana.tak besar dan tak lah kecik sangat.puas makan!


Last but not least, AYAM LEMON..ayam tu di goreng dan disadur tepung..kemudian ada sos lemon yang cukup sedap!serius aku suka jugak ayam lemon.Harga satu pinggan : RM15.


so lets eat eat and have a little chat..


Overall aku suka makanan dalam restoran ni.another time nak datang lagi untuk cuba meal lain pula..agak banyak ya makanan yang di makan pada hari ini.tapi after all semuanya terletak pada kita untuk mengimbangkan kalori intake..tengahari dah makan banyak macam ni so untuk dinner memang tak makan dah laa..serius kenyang sampai malam..Thanks for the treat my fren!


kepada sesiapa yang nak datang makan kat sini,this is the address :

Bandar Baru Bangi
No 30, Jalan Medan Pusat 2c, 
Pusat Bandar Baru Bangi, 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Tel: 03 - 8922 1001


Lepas dah siap makan aku ke Pejabat kak leez (Utusan Karya)..saja nak lawat opis dia..dapat juga jumpa beberapa kenalan lain yang kenal masa join cabaran sihat di FRIM last week..i get a new friends!berkawan biar seribu berkasih biar satu..Thanks kak leez for all of the magazine terbitan Utusan Karya.boleh la baca sampai tertidur kejap lagi ni..Ada umur kita jumpa lagi.Dari Bangi tadi aku terus shoot ke Penang..sampai pun dalam pukul 10 pm tadi..cukup 24 jam aku ke hulu dan ke hilir..dari penang ke Bangi dan dari Bangi ke Penang semula.

Ok dah mengantuk dan dah nak tidur.

Assalamualaikum..

*esok malam nak balik Terengganu pula untuk sambut Hari Raya Aidiladha pada 6 November nanti..my weekend never empty..sentiasa ada plan dan aktiviti..sementara badan masih kuat i just want to live my life to the fullest.Thank You Allah atas nikmat tubuh badan dan kesihatan yang baik..Alhamdulillah syukur.

4 comments:

Warna Warni said...

sedapnya tgok....tetiba rasa lapar hehe...

Ezu Mizu said...

oh my... that sharkfin soup sgt menyelerakannn..... terliuqq... lama sudey x mknn... sbb kedai tu dah tutup!!

DLJ said...

Restoran ni ada cawangannya di Seksyen 15 Shah Alam...

Anggerik Berduri said...

wallawehhh,, the food makes me drooling lah. hahahaha kite xpnah try this place even dkat gile dgn rumah sbb bangi kan Food Heaven. LOL ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails