Followers

Sunday, February 5, 2012

KISAH BALIK KAMPUNG PART 1 : MELAWAT AYAH DI HKL & MAKAN SATAR/KEROPOK LEKOR DI KUALA KEMAMAN

Bersiaran dari kampung halaman tercinta..

Cuti panjang aku manfaatkan untuk pulang ke kampung halaman sebab nak lawat anak adik perempuanku yang baru sahaja melahirkan seorang cahaya mata baru..Dah sebulan lahir baru aku berkesempatan untuk nak lawat anak sedara baru..Mak dan Ayah masih di Kuala Lumpur,sebab ayah masih tak boleh keluar dari wad..kitorang lari sekejap ke Terengganu nanti malam akan patah balik ke KL semula..Insya Allah kejap lagi akan bergerak ke rumah adik da di terengganu.. Pagi ni aku siap sempat jogging 5km di Pantai Kemasek..nanti aku share gambar pantai kemasek ngan korang ya..Jom kita reverse sikit cerita pasal semalam..

4 FEBRUARY 2012

Awal pagi sabtu.

Aku bangun seawal jam 5 pagi untuk kemas rumah sedikit dan packed kan barang barang untuk ke Kuala Lumpur..cadangannya nak bertolak jam 5 pagi..tapi since tak ada benda yang nak di rush kan so aku just take my own sweet time untuk kemas apa yang patut, tunggu azan subuh,solat dan terus bergerak meninggalkan Penang..dalam pukul 7am ++ lah kiranya aku bertolak..Trafik lancar dan smooth jer pagi pagi macam ni..siap dapat tengok sunrise di Highway..Subhanallah indahnya ciptaan mu..Biasa kalau drive sorang memang aku just berhenti di satu RNR sahaja untuk refreshment kemudian meneruskan perjalan yang masih berbaki..Alhamdulillah aku sampai ke KL jam 11 am..


Telefon Kak Tie di mana lokasi dia berada, kak tie dan Kak Ina bersama Nurul (yang kebetulan turut ada melawat ayah since dua hari lepas),diorang baru nak bertolak ke HKL..alang alang nak ke HKL kitorang singgah dulu di Kampung Bharu untuk beli lauk makan tengahari..Ikan terubuk bakar ni sangat sedap dan lemak..bawak ke HKL dan Lunch sama sama, ayah siap kata dah lama tak makan Ikan terubuk..cumanya terubuk ni beli sikit sangat..Ikan cencaru tu patut ganti ngan terubuk..hehe..apa apa pun syukur dengan rejeki dari Allah.


Lepas dah siap lunch sama sama, Ayah kena turun tingkat satu untuk buat Hemodialisis..Tinggal lah kitorang di bilik bersembang kejap dengan Mak..Kak Ina datang ke Kl dengan Nurul dan Mimi..Hari ni jugak diorang nak balik ke Terengganu so plan asalnya ialah kami akan konvoi dua kereta pulang ke kemaman.


Si Nurul ni bukan main suka posing sekarang.Pantang nampak kamera ada je lah pose yang dia duk buat..sampai kan dari pakai tudung siap bukak tudung..haha..she is so comell..cahaya mata tunggal Kak Ina dan Abang Azhari.Abang Azhari tak turut serta sebab sibuk dengan Bisnes dia di Dungun.


Bergambar dalam wad ayah sementara mak berkemas apa yang patut lepas makan tengahari tadik..Seronok ada adik beradik ramai macam ni..at least tak lah mak dan ayah sunyi sangat ada jer anak anak yang datang melawat..Aku faham perasaan mak dan ayah, yang kalau boleh nak anak anak sentiasa dekat dengan mereka..In theory mungkin boleh tapi secara praktikalnya kami semua ada komitmen dan tanggungjawab masing masing..so tolak ansur kena wujud supaya tiada salah faham berlaku kelak..


Then kami turun ke Tingkat satu tempat ayah tengah buat Hemodialisis..so far keadaan ayah macam ni lah..aku just rasa keadaan di Hospital tidak menjadi pemangkin untuk ayah kelihatan sihat dan segar..suasananya macam mendorong untuk kelihatan lesu..cuba lah Nurse bagi ayah keluar kejap kami bawak dia ke Chow Kit ker mesti dia sihat..Tapi prosedur Hospital tak membenarkan perkara macam tu..kena hormati juga diorang punya prosedur..cannot simply make our own rules..


Dan kami bersalam-salaman dengan ayah dalam pukul 2pm..target asal nak balik pukul 12pm..tapi sebab ayah masuk hemodialisis lambat kami tunggu lah kejap..bertolak lepas Zohor lebih baik.at least dah jamak sekali solat ngan asar so tak perlu lah berhenti dah dalam perjalanan nanti..semoga ayah akan cepat dapat keluar dari wad di HKL..aku faham perasaan dia yang dah sebulan lebih berada di HKL..Mesti sangat bosan dan memenatkan..tapi at least ada lah nurse around in case anything happened.Cuma aku kesian kat mak lah..dia yang menjaga nya mesti penat jugak..aku tahu dia isteri yang tabah dan baik..Terima kasih, Mak.


Dari tempat ayah buat Hemodialisis kitorang menuju ke tempat parking..si Nurul sibuk nak angkat kotak untuk bawak balik kat Pok Li dia..Pok li duk bisnes kerisik sangat sekarang so perlu lah kotak kotak untuk delivery..hehe..semoga Bisnes abang Zalee bertambah maju..Tuah ayam nampak di kaki, Tuah manusia siapa yang tahu..Hanya Allah sahaja mengetahuinya..


Keluar dari Wad Nefrologi di depan bangunan ada mesin air besar gedabak macam ni..sekarang dah banyak tempat minuman macam ni di pasang merata tempat..antara tempat popular ialah di masjid dan kawasan sekitar perumahan student..airnya tak lah mahal dalam range 60 sen hingga 90 sen sahaja..siap boleh pakai duit kertas tu yang jadi lebih mudah..Kak Ina geleng kepala setiap kali lalu sini sebab mesti Nurul akan mintak dibelikan air oren..hehe.nasib kak ina lah kan.Bila lagi nak manjakan anak..sementara dia kecik ni lah..


Mula mula senyum lah dapat minum air..pastu lepas minum air duk bergaya dengan spek hitam sampai tergolek jatuh tangga sebab tak nampak jalan..kehkehkehk..kitorang gelak kan ajer lah..nasib baik dia tak menangis..lawak pulak kalau aku teringat time dia jatuh tu.Rugi tak snap pic.


and now its time to say Goodbye to mak pulak..mak kata alangkah baiknya kalau dia boleh ikut sekali balik ke Kemaman..dia dah rindu sangat sangat dengan rumah..ni lah orang kata Hujan emas di negara Orang hujan batu di negeri sendiri lebih baik lah di negeri sendiri..Mak kata dia tak boleh nak tinggal ayah..in case ayah nak apa apa sapa nak ambikkan since ayah takleh nak berjalan dah on its own..perlukan bantuan tongkat ataupun kerusi Roda..


kami pulang dulu ya mak!!sekejap sahaja..esok dah balik KL semula..


Kak Tie ngan Kak Ina naik satu kereta, Faiz dan Mimi naik ngan aku..masuk jer dalam kereta Faiz dan Mimi terus hanyutt tidoqqq..tinggal lah aku sorang diri terkontang kanting menahan kemengantukan di tengahari macam ni..dah la baru sudah lepas makan nasi ngan ikan bakar..lagi lah best kalau dapat tidor..aku drive dengan agak berhemah sampai kak Ina dah jauh ke depan aku ketinggalan 50 KM dari dia..aku rasa kak ina bawak kereta memang macam hantu..aku dah tekan minyak 120km/j pun still tak dapat nak kejar dia..minah rempit sangat kakak aku ni.


Akhirnya setelah berhempas pulas menahan kemengantukan yang melanda jiwa, (Nasib baik lawak Ustaz Azhar Idrus dalam ceramahnya berjaya membuatkan aku terjaga) sampai lah kami di kampung halaman kami iaitu Kemaman..Kak Ina terpaksa tunggu 15 minit kat area sini sebab kami takkan balik ke rumah lagi..ke mana kah?alang alang dah sampai Kuala kemaman jom pekena Satar dan keropok lekor dulu..sampai area kemaman dalam jam 5.30pm.Atas takdir dan ketentuan Allah kami semua selamat sampai..

“Dan pada sisi Allah-lah kunci-kunci semua yang ghaib; tidak ada yang mengetahuinya kecuali Dia sendiri, dan Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya (pula), dan tidak jatuh sebutir biji-pun dalam kegelapan bumi, dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitab yang nyata (Lauh Mahfudz)” [ Al An'am : 59 ]


Mula-mula kitorang ke Satar Che Wan.Orang sangat ramai seabab time cuti panjang ni so ramai lah yang balik bercuti..so tengok dah ramai macam tu siap tak dapat tempat duduk lagi better kami ke Restoran lain..terus ke Restoran Warung Aziz Satar..dah siap duduk dalam kedai masa nak ambik order akak tu kata satar otak otak keropok lekor semua dah habis.dah habis buat apa lah tunggu lagi kat situ.so kitorang cabut dan terus lah ke kedai lain yang mana ada menjual satar.tersinggah lah di Kedai Satar Amal..orang serius tak ramai..senang kami adik beradik nak melepak.


Terbukti lah kenapa tak ramai orang di kedai satar amal..rasa satar nya sangat lah kurang..rasa kelapa jer yang lebih..Kurang ikan dan Kurang garing..tapi sebab malas nak menunggu di gerai yang sedap makan ajo lah..ada rejeki nanti boleh makan di tempat satar sedap..


Kalau bab Keropok lekor tak leh nak celen lah..Keropok lekor hat teregganu lain rasanya dari yang biasa dijual di pasar malam KL atau Pulau Pinang..isi ikannya banyak dan terasa..serius terliur wehhh tengok keropok lekor..order dalam 3 pinggan..


Asalnya kami berenam yang datang dari KL sahaja join makan satar, sekali abang Jalee dan Kak La serta anak anak muncul untuk memeriahkan majlis..The more the merrier right?Kisah sebenarnya hari ni abang jalee dah nak ke Kuala Lumpur lawat ayah.sekali dengar kitorang balik ke Terengganu kejap nak lawat anak adik da, terus dia tak jadi ke KL dulu..akan ke KL sama sama esok..insya Allah.


Ni nurul Qiadah, anak kelahiran sulung abang jalee..dah comel sangat dah sekarang..tapi pendiam tak banyak bercakap macam ayah dia..manja sangat dengan abang jalee sekarang..kak la tersilap beri qiadah makan satar sampai menangis budak ni kepedasan..hehe..another lesson learned ok..


Tengok budak ni buat aku geram sangat!!Abdul Qayyum, cahaya mata kedua abang Jalee..sangat tembam dan debab!berusia 5 bulan tapi berat dah lebih dari 10KG..Kategori baby Obes..baby obes kita nampak cute dan comel..kalau orang dewasa obese comel ker tak??lu pikir lah sendiri ya.hehe..Qayyum ni our version of sin Chan..Bulat dan mata sepet!


Owh lupa nak habaq kami tak la makan satar dan keropok lekor semata mata..ada lah jugak nasi Goreng, Mee soup dan Bihun sup..Order sekali lah kiranya sebagai early dinner..Rasa makanannya bolehhh lah..just so so..satar tak berapa sedap.order minum air kepala muda juga.


Anak sedara bergurau sesama mereka..so adorable lah budak kecik kan!


Dah setel makan selesaikan bayaran dan kami memulakan perjalanan semula ke Rumah tercinta..singgah solat dan mandi di Rumah dulu sebelum kami bersiap siap untuk keluar main Bowling di Mesra Mall Kemasek..Next entri lah aku cerita pasal main bowling family di Mesra Mall..teruskan bersama AXIMUD ya!nanti aku sambung cerita lagik..

Firman Allah SWT :Maksudnya: "Demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah SAW itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang-orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)". (Surah Al-Ahzaab : Ayat 74).

*to be continued..

5 comments:

chazully said...

Salam Azim...terharu pula baca blog ni...kak Chah pun pernah melalui suasana yang sama bila ayah dan mak kita masuk wad...kasih ibu membawa ke syurga kasih ayah sepanjang hayat.

chazully said...

Salam Azim...terharu pula baca blog ni...kak Chah pun pernah melalui suasana yang sama bila ayah dan mak kita masuk wad...kasih ibu membawa ke syurga kasih ayah sepanjang hayat.

sudipVSsenduk said...

hope and pray that your dad gets better soon.


satar!! drooling :p

!eNa PnG said...

alahai.. dekat jer dengan tempat ina bertugas..

Leez M. Saaid said...

Semoga ayah azim cepat sembuh...insya allah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails