Followers

Tuesday, February 7, 2012

MENGUCAPKAN SELAMAT TINGGAL ADALAH TIDAK MUDAH

Kalau bermalam di Hospital, biasanya memang tak akan lena.sebab dalam satu jam mesti Nurse akan masuk untuk cek tekanan darah ayah..tapi malam tadi aku tidur dengan sangat nyenyak..sedar sedar dah dekat nak subuh..Letih sangat lah tu maknanya..Terjaga dengar ayah duk merintih sakit..dia kata sakit dada..mesti ada kaitan dengan jantung nya tu..


Lepas solat subuh tadi ayah suh aku dan mak balik ke Ampang rumah Kak Tie..Ayah minta mak buat Nasi Goreng Kampung yang dia suka..so aku dan mak menuju ke Ampang, and aku ambil kesempatan untuk berlari 10 KM di bukit Ampang tu..area lookout Point tu sangat lah mencabar..!10 KM rasa macam 20 km..But i did it anyway..selesai berlari balik rumah Kak Tie dan diorang seua dah ready untuk ke HKL semula..dah kira macam brunch sebab makan dekat pukul 12 tengahari..Ayah pulak akan buat hemodialisis hari ni..Aku memang plan nak balik awal ke Penang.at least boleh rehat sikit memandangkan esok dah kerja.


Lawat ayah sekejap di tempat dia buat Hemodialisis Then its time to say goodbye..i hate this part tapi ada komitmen lain di Penang yang perlu diselesaikan..esok dah kerja..dan keadaan sekarang sudah berubah..i'm an adult now..an adult with my own responsibility..berat hati nak meninggalkan mak dan ayah di sini but i have to.no choice.


Mak pernah cakap kat aku..Tempat Isteri adalah di sisi suaminya..aku faham maksud mak..walau macam mana pun keadaan ayah mak tetap akan berada di sisi ayah..Syurga Allah bukan mudah nak dapat..atas Rahmat dan kasih sayang Nya lah kita akan di masukkan ke dalam syurga..tapi kena seiring dengan amalan amalan yang mahmudah dan amalan soleh..


Time to say Goodbye..Halalkan makan minum saya mak..ada umur insya Allah kita bersua lagi..minggu depan saya akan datang bertandang.Insya Allah..Mak jaga lah ayah baik baik kat sini..apa apa hal yang berlaku jangan lupa untuk telefon kami..kirim kan salam saya pada ayah..maaf sebab harus segera pulang ke Penang..Harap mak dan ayah faham.


Melihat wajah mak, sayu berasa di dalam hati..Mak sedang tersenyum.ya sedang tersenyum.tapi perasaan dalaman tiada siapa yang tahu..melihat anak anak berlalu pergi bukan perkara mudah bagi seorang ibu.aku faham.namun kefahaman aku ada batasnya..Hanya mak yang faham segala erti itu..Untuk sebuah kasih sayang yang tak pernah putus mak beri pada kami semua, aku ucapkan terima kasih yang tidak terhingga.Untuk sebuah cinta tanpa syarat yang mak dan ayah curahkan pada anak-anak, aku ucapkan terima kasih sekali lagi..Hanya Tuhan mampu membalas jasa kalian berdua..

Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin.. 

*Sekarang aku dah selamat sampai di Penang..Alhamdulillah boleh sampai sebelum malam menjelma..Boleh la berehat dan selesaikan kerja mana yang patut..Good Night All!

2 comments:

Miss uCu said...

sya juga x suka time to say goodBye..apa pun..kena juga demi tugas kita.Hanya doa akan sentiasa bersama insn2 tersyg yg jauh d mata.

Rapunzel Cikilolo said...

parent aku pun baru masuk spital. bersabar eh azim :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails