Followers

Wednesday, February 11, 2009

Antara Mimpi Dan Kenyataan

Huhhh..

Baru sekarang dapat menghela nafas lega..Dari pagi duk sibuk ngan tah hape hape paperwork yang melambak nih..bosan tul..tapi dah tanggungjawab..nak wat camana..pahit pun kena telan kan jer.

Ni aku lari sat dari bilik Mr.L,boss aku dulu kini dan selamanya..dia panggil sebenarnya ni tapi aku nak update blog dulu..boleh kaa macam tu??boleh saja..hehe..biaq pi kat dia tunggu aku..aku kan pekerja kesayangan dia.takan dia nak marah.wakakaka..

Kat mana kita yek?owh..ok aku dah janji nak citer pasal majlis pertunangan yang lalu..Saspen nih..hehe..Moh la kiter moh..Layankan ajer yek..Zasss....

*********************************

Segala persiapan dah siap..dari Hantaran tunang hinggalah ke Cincin merisik bertunang sumer dah settle.Sedara mara sahabat handai sumer dah di jemput,maka bertolaklah segerombolan rombongan meminang dari Kemaman ke Temerloh(Keluarga Bakal Pengantin Perempuan Orang Temerloh).

*Cincin emas putih bertatahkan batu biru tu Cincin untuk bertunang..Cantik tak?tempah kat Hong Kong nih.Yang kaler Gold tuh cincin merisik la kiranya..


Arakian maka tersebutlah kisahnyer rombongan kami sampai ke kawasan Temerloh ni dalam pukul 12.30 tengah hari.Masa yang tepat seperti dala rancangan.

Bergegas lah semua mak dara dan anak dara duk sibuk nak bawak hantaran Tunang ni..gigih siap duk buat barisan lagik..kellazz..


Ni tempat nak letak Cincin.

Yang ni tepak sirih
Yang ni Coklat Ferrero Rocher
Yang lain lain tu ada lagi..7 dulang semuanya.
Ni ketibaan kami semua..sementara nak masuk rumah bakal pengantin perempuan..Ketibaan di sambut dengan senyuman oleh tuan Rumah.
Terkejut eden menengok depa duk sibuk buat kanopi lagik..meriah benau..biasa nya kan kalau bertunang ni takdernyer nak buat kanopi siap berjemout ramai orang nih..takper lah..itu cara depa.The more the merrier right?
Kitorang ni keluarga besar so skali masuk rumah terus memenuhi ruang yang ada..Nasib bai cukup tu pun sampai ke Pintu lagi duk ada orang duduk..Berkat majlis Tunang ni.
Tuan Rumah pun memulakan upacara sessi berbalas balas pantun,bincang berbincang hati ke hati berapa hantaran nya,berapa mas kahwin nya,bila tarikh majlis dan sebagainya..Setelah kata persetujuan di capai dari kedua dua belah pihak..
Maka Muncul lah bakal Pengantin perempuan bersama pengiringnya..
Masa untuk menyarung Cincin ke jari pengantin perempuan
Mak yang bertanggungjawab menyarungkan cincin pertuanagan kepada bakal menantu.Simbolik untuk satu ikatan yang diharap akan kekal abadi.
Mencium tangan bakal ibu mertua
siap berpeluk cium bagai..mestilah kan..kata nak jadi ahli keluarga kami nanti..
Selesai istiadat menyarung cincin pertunangan Bacaan doa selamat di mulakan oleh Ustaz jemputan..
Khusyuk para hadirin meng-amin-kan doa..
Dan inilah dia Bakal Pengantin Perempuan..Bakal menjadi ahli keluarga ni tak lama lagik..tarikh kahwin nyanya biarlah di rahsiakan dulu yek..
Kak Tie dengan bakal adik Ipar nya..
Ehhh anak-anak kak Tie pun tak melepaskan peluang untuk bergambar sama..
Hantaran dari Pihak Pengantin Perempuan
Hantaran Dari Pihak Pengantin Lelaki

Majlis dah selesai,apa lagi-Majlis makan makan la pulak..

Macam macam lauk yang ada..Yang pasti Ikan Patin Masak Tempoyak tetap menjadi Piliha..Temerolh kan Terkenal sebagai Bandar Ikan Patin..hidangan wajib la kat sini..Ada ayang goreng berempah,sambal udang petai,Daging Gulai..
Ulam-ulam dan sambal belacan pasti tak di lupakan..
Dan buah tembikai & Kek sebagai pencuci mulut..
Haaaa dah macam kenduri la pulak kan..meriah meriah..
Sanak saudara yang tak melepaskan peluang menjamu selera..
Mak dan Ayah..Yang bakal menerima menantu baru tak lama lagi..
Ni Abang Jali dan Kak La yang baru jer Kahwin Oktober 2008..Kira baru lagi la kan..5 bulan macam tu lebih kurang..

Sedap nyer tengok lauk pauk ni..Campur sekali biar kasi lagi Umppphhh..

Nak tambah malu la pulak kan..hehe

Selesai majlis makan-makan..dalam lebih kurang Pukul 3 Petang,Kitorang pun nak minta diri..Dah nak balik..

Sebelum balik maka kena lah mengusung dulang dulang hantaran yang di balas oleh pihak pengantin perempuan..


Dukung anak kak Ina lah dulu yek..nanti dah kahwin baru la dapat timang anak sendiri k..Selamat bertunang!!


Selamat Bertunang Kepada Abang Shukry dan Kak Shafeeza..Semoga Jodoh kekal hingga ke Jinjang Pelamin ya..Gambar Abang Shuk takder sebab dia tak ikut..Ikut adat dulu dulu kan Bakal Pengantin Lelaki tak boleh ikut..Aku pun tak tahu kenapa..Tapi zaman sekarang ramai yang dah tak ikut kan..main redah jer..hehe..Janji Sah bertunang kira ok la kan..

Apa-apa pun,selamat Bertunang buat Abang Shukry!!Aku bakal mendapat kakak Ipar lagi sorang la nampak gayanya nih tak lama lagik..Congratulations to Both of You!!

**********************************

Maka dengan Ini tamat lah sudah segala spekulasi yang terbina..Maaf kan aku ya kawan-kawan semua..bukan niat di hati nak kasi saspen,saja nak suh korang gelisah tertanya tanya cerita sebenar jer..hehe..kasi gimik,baru lah ceria sikit kan hidup korang bila ada kejutan..jangan Marah naaa..Nanti Kena Jual..

Maaf la yek kepada semua rakan yang dah wish macam-macam..Hakikatnya bukan aku yang bertunang..tu semua propaganda semata-mata..Maaf dari hati aku yang Ikhlas..Terima kasih atas sokongan anda semua.

*Aku masih single..ada sapa sapa berkenan?kalau ada yang berkenan sila bagitau nanti boleh aku masuk meminang..hehe

36 comments:

kuchairies said...

Huhuhu.. medapat jemputan khas untuk menjadi org pertama komen kan.. hahaha.. tapi kan bakal akak ipar ko tuh macam muka family ko gak ler.. macam ko pakai tudung pun ader.. hehehe...

Lily.Lulu said...

ehehehhee ...
tergelak aje sbb mmg dah tau
yang lain2 tu la
saspen jek dorang kan
hihihi
:D

congrats buat abg syuk dan tunangnya
semoga cepat kahwin


axim ..
bila lagi yeh ?

ehem ~
:P

ChePuanSally said...

Haha..best komen number satu. camtu ek zim muka ko pakai tudung. aku ingatkan tunang si angah ngan sam. die org kan tunang mggu ni. anywaysss camne plan ko pg kawen angah ni???

bluecrystaldude said...

wah.. Dah lama tak pergi tengok orang bertunang.. May be tahun ni dpat tengok kot.. (abang macam cakap dia nak kahwin tahun ni. Hoho).. Anyway, like Lily.Lulu cakap, Axim bler lagi? ngeh2

farhanaabubakar said...

congrats 2 abg syuk =)

Abg Axim bila lg??? heee~

Luth Textile said...

aku igt hang nak kawen,bro!

A.R.A.S.H. 910 said...

congrates kpd yg bertunang tuh..:)

Wahidah said...

wah surprise je taw..sabar jer laa..ingtkan axim yg tunang

axim said...

Kuchairies,

erkkkk macam muka aku pakai tudung??apa kah...haha..

jodoh kuat tu kalau muka ada iras..

axim said...

Lily,

hehe..nasib la kan..saja jer nak buat suprise...kasi orang berdebar debar sikit tunggu kesinambungan..

axim bila lagi??

Bila larut malam....

hehe

:)

axim said...

Che Puan Sally,

agak lah..haha..plan??simple plan jer..nanti kita pi skali nanti yek..habis cerito..see ya..

:)

axim said...

Blue Crystal dude,

haaaa kalau lama tak tengok nantikan lah majlis abang you tuh..macam jawapan tadi jugak,bila larut malam...

heeh

:)

axim said...

Farhana Abu Bakar,

Tocey tocey tocey...

:)

axim said...

Luth Textile,

itu semua hanyalah propaganda semata mata..hehe

axim said...

A.R.A.S.H.910

Tocey tocey tocey..

:)

axim said...

Wahidah,

Life is like a box of Chocolate,you will never know what you gonna get

-Forrest Gump

:: p R i n c E s S _ N :: said...

jarang tgk hantaran in blue...cantek gak kan...

RIZAL said...

ader tagged khas di tinggalkn ntok anda~

cik ijau said...

diriku tertipu!!! =)

Rya said...

sila ambil award best actor anda di kaunter 3 ya.. : p

.::EliyaShaka::. said...

aku mmg dah agak tau ni misti bukan hang! ishhh tp agak saspen jugaaa citer hang ni...miahaha

AnakPkn said...

Dah agak dah bukan Axim yg bertunang sebab bila check blog A***S tak de apa2 pun. Selalunya pihak pompuan yg tak leh simpan rahsia kan ?
Anyway selamatlah bertunang tu. Hu Hu Hu 'Koi' sukalah sebab Abg Axim bertunang orang Negeri Koi. Meriah nanti ye Ganu & Pahang.

~ gyena~ said...

huh. pandai axim kenakan org...penat den wish memacam.. herm tp x pe la, yg axim ni bila lg? ahaks!!

Ziana said...

hehehehe..
ramai yg suspen :P

Congrats Abg Syuk!!!

eh.. make sure tarikh kawen Abg Syuk x clash ngan date2 penting for this yr ek!! make sure tu tau!! jgn jd mcm lastt yr :)
pi block date and inform Abg Syuk dulu :P

incik ajim bile laie??
x saba den nk pi minang kan
hehehehe

*SiRibenMerah said...

hahahaha.. I da agak dahhh.. adoi laa.. gimik yg menjadi sungguh... paling best ayat last skali tuh...

"*Aku masih single..ada sapa sapa berkenan?kalau ada yang berkenan sila bagitau nanti boleh aku masuk meminang..hehe"

hahahaha.. axim buat lawak.. neh, weken neh jom layan muvi.. =P~

ixora said...

haha..sbb da bole agk..bkn mjlis Axim..huhu..

ermmm...axim single ker...?
agak2 ah wei...lagi tak mau ngaku ke...? ngeh3...

=P

PUTUBAMBU said...

axim & anies..bila pulak?

Faisal Admar said...

kan aku dah cakap! mesti gimik :P
eh ko makan ikan paten ke azim??

masni qisrine said...

baru mnjengah blog awk hr ni
so mmg xtau ujung pgkl cerita
gimix apa yg tlh dibuat dan siapa yg tlh tertifuuuuu..
hehehehe...

CaTwOmEnS said...

Buat suspen yg menjadi, ingatkan axim yg btunang.. Nak sedih la juga.. Kih kih kih.. Emmm ramai rasanya yg bkenan dgn awak tu.. Kot awak yg tak nak ler.. Nak buat gossip bleh? Syhhh nanti ziana marah.. :P

miss cloudy said...

laaaaaaaaaaaaaaa................iskk...

CAHAYA said...

haha, suka buat suspen. ramai dah frust nonggeng ari tu. :)

tahniah buat keduanya. :)

p/s: lauk ikan patin tempoyak ke? uish!

Ad Rifza said...

Suspen..suspen..hehe...baca dgn teliti takut ada tertinggal perenggan tadi...last2 bukannya azim..huhu...
Meriah betul macam kenduri kawin dah..Best2 makan2 kenduri nih...

mummysyafie said...

zaman akak dulu pun yg lelaki nya tak ikut. kater orang tua x manis.

ingat kan azim tadi.

Costa Rica said...

wahhhh tahniah....
bila la CR nak tunnag ni....nak mintak tips ahh bley ak...

Beruang Madu said...

Tahnih untuk Shuk... Azim nak kami carikkan ker?? nak yg macam mana? tapi Azim tak desperate kan... tunggu jer jodoh sampai sapa tahu macam dalam mimpi ker

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails