Followers

Tuesday, February 3, 2009

Asam Pedas Penang Mai

This time I wonder what it feels like
To find the one in this life
The one we all dream of
But dreams just aren't enough
So I'll be waiting for the real thing..

Hujung minggu baru ni aku takder plan apa apa pun..just melepak kat rumah dan merehatkan minda yang dah penat berjalan seminggu hari bekerja..Niat di hati memang la nak kuar pi jalan jalan cari barang ker..jalan jalan cari makan ker..tapi aku MALAS..Tambah plak ngan badan tak berapa sihat dan selesema yang dashyat..so baik aku stay kat rumah jer..

Dah malas kuar rumah kena la masak sendiri..kalau tak mati kebuluran la aku kat rumah..This time around aku duk teringat-ingat Asam pedas Melaka Sejati yang kat Ampang kolumpor tuh..tapi tak tercapai dek akalmu la nak pi sanakan..jauh maaaaa...what to do,masak sendiri je lah.Jimat pun jimat.

Duk geledah peti sejuk jumpa lah segala mender yang boleh di jadikan bahan untuk memasak..Cadangannya nak wat asam pedas kan so let's lah:

Mula-mula aku tumbuk bawang putih,bawang merah,halia sekali gus..kalau pakai lesung batu lagi sedap dari pakai blender..petua orang dulu-dulu tuh..tak cayer cuba terai okeh..(walhalnya rumah aku takdak blender..wakakaka..alasan sangat kan.)

Then amik periuk yang sederhana besarnya masukkan air untuk di didih

aku campak jer bahan bahan yang aku tumbuk tadi skali dengan Serai,Cili Giling, dan Lengkuas.. then tunggu mendidih..jangan lupa masukkan skali asam keping dua keping..kalau tak namanya tak jadi 'asam pedas'..jadi 'Pedas' jer nanti...ngeeeee...

Dalm peti sejuk ada Ikan Jenahak beli kat Carrefour..mahal rupanya ikan jenahak nih..takpa lah..skali skala kan..lagi pun isinya memang sedap..sluurpp..Goreng pun sodapp..

Campak je lah isi ikan tu..didih sampai isi ikan masak..taruk garam n rasa lah sedap ke idak..kalau kuarng garam taruk la lagi..setengah orang suka manis campurlah gula,aku tak suka kuah kuah manis nih..

Pastu taruk lah bendi n tomato..kalau nak lagi ummpphh ko taruk Bunga Kantan dan daun kesum.Hampeh punya Carrefour masa aku nak cari Bunga Kantan n Daun kesum sumer dah habis..so guna je lah apa yang ada..Tapi aku suka bunga kantan..wangi jer bau dia..

Tadaaaaa....dah siap la asam pedas yang tak seberapa nih..Siap di hidang dan sedia di makan bersama nasik panas..memang pehhh laa..(Warning:lepas da masukkan bendi tomato tuh jangan layur atas api lama sangat kalau tak bendi akan layu macam dalam gambar di atas..tak cantik untuk Illustrasi blog)

Takkan Asam pedas jer??mesti la ada sidekick nya...mana boleh asam pedas itu berdiri dengan sendirinya..dengan bantuan lauk-lauk tambahan yang lain..apakah lauk tambahan yang lain?jom kita semak:

Mesti lah kena ada sambal belacan.Aku taruk gula,belacan,Cili padi then tumbuk sampai lumat..

jangan lupa perah asam limau nih lepas sumer tu dah lumat..baru siap sambal belacan versi bujang nih..pedas nya meletop okeh..

Hidang sambal belacan tu ngan Ulam ulaman.Makan lah ulam ulaman sebab ia baik untuk kesihatan.Pesanan ini di bawa khas dari Kementerian kesihatan Malaysia,khas untuk anda.


Part yang paling aku meleleh tak hengat mesti lah part ikan tenggiri masin nih..memang sedap gilas gilas gilas laaaa...!!aku kasi A+++++++ Untuk yang ni..Lepas dah goreng masa tengah panas tu ko perah asam limau tabur Bawang dan letak hirisan Cili padi tuh..then makan ngan nasi putih saja pun dah cukup..Sedap sangat!!!memang faveret lah..

Telur dadar ada..

Kerapu Goreng pun ada..(amboihh banyak nya lauk macam makan 3 orang plak kan..walhanya makan sorang sorang jer..takpa..sendiri mau ingat la kan..)

Ini lah Lunch orang bujang di hujung minggu..penawar kebosanan..dah tak tau nak watper memasak pun ok,boleh gak makan kan..dari duk membuta jer..tapi membuta pun best..takyah sibuk sibuk nak basuh periuk kuali pinggan segala..hehe.Ikut korang la yek,tepuk dada tanya selera..janji korang bahagia.

Sambil makan sambil aku duk layan Grey's Anatomy season 1..saja nak tengok balik asal usul Doktor doktor kat Seattle Grace Hospital..Skarang dah masuk Season 5 dah pun..Dah lauk lauk macam gini mau tak bertambah 3 kali makan..opsss..matilaaa orang duk kutuk aku makan banyak...pedulik arr kan..janji aku kenyang.

Actually this is my first attempt masak asam pedas.

Rasanya??Sedap jer..

:)

Cause nobody wants to go it on their own,
And everyone wants to know they're not alone,
Somebody else that feels the same somewhere,
There`s gotta be somebody for me out there.


48 comments:

Lily.Lulu said...

perghhhhhhhhhhh !!
menggugat !!
tergugat !!!


dah boleh kawen nih
bertuah sape yang dpt laki rajin masak macam axim

:D

huhu ~
weeeeeeee ~

MiSZuE said...

walaweh..haha
seyes terliur nengoksss ..

adoiiii..laperrrrr

Dakjaat™ said...

axim! axim! (angkat tangan)

ko ni kategori chef lembut or chef yang original chef?? wakakakaka! =))

bestnyer .. aku takdelah reti sangat masak .. asal nak masak jer call mak .. hahaha! tanye resipi masakan rumah .. hehehe!

cik ijau said...

wahhh sedapnyer!!! =)
tba2 easa lapar plak nie =(
best tgk blog axim part masak memasak nie, bleh terliur dibuatnyer ;)

A.R.A.S.H. 910 said...

rajin masak..sgt bagus!

asam pedas yg u mkn tew..dkt dgn umah i jer..huhu

u dok KL or somewhere else? confused..

Ziana said...

hahahahahahaha..
menu tiru bulat2 kat Asam Pedas Melaka ari tuh ek..
siap ngan ikan tenggeri cili padi and bawang tuh!!!
Pergh!!

mcm nk hidang utk mak mertua lak ek... opss!!
muahahahha!!
bahan x sudey!!
ampunnn :P

lindosh said...

perghhh..nampak macam beshh

bertuah anies dapat hang hehe

.::EliyaShaka::. said...

big clap tuk axim! i wish la shaka tu at least pandai masak nasi goreng...tp hampeh!hehe..nak buat caner i sendiri pun tak pandai masuk.isk teruknya!

axim rumah aku ada blender yg beli tapi tak pernah pakai....nak pinjam dipersilakan...hehe

axim said...

Lily,

dah boleh kawen??tak boyeh..tak boyeh..

duit tak cukup lagik..haha

axim said...

MisZue,

tadik lunch tak??haaa tu lah orang kata takyah diet diet..makan ajer..hehe

:)

axim said...

DakJaat,

ya saya !ya saya!

aku kategori naked Chef..masak sambil berbogel..

aku main hentam jer..kalau tak taw memang duk tanya mak aku kat kampung jugak..wat rujukan..

axim said...

Cik Ijau,

suka part masak memasak ekk..nanti AXIMUD tampil dengan pelbagai lagi resepi resepi yang ganteng..hehe

axim said...

ARASH 910,

dah boring tak taw nak watper cuti hujung minggu maka memasak lah aku di dapur yang tak seberapa itu..haha

owhh yang asam pedas melaka sejati ampang tu dekat ngan hang nyer rumah...hari hari la hang duk makan kat situ yek..

gwe mengungsi di Penang maaa..

axim said...

Ziana,

sebenarnya memang tiru menu kat asam pedas tuh..cuma ada telur asin tapi tak sampai hati nak rebus sebab lauk dah terlebih banyak dah...tak baik membazir kan..

mak mertua nak mai makan skali??silakan..silakan..

:)

axim said...

Lindosh,

nampak macam Besh,kalau hang makan skali lagik besh..

Beruntung anies ada kawan baik macam aku..

hehe

:)

axim said...

Eliya Shaka,

Shaka tu bukan tak reti memasak..dia malas tuh..haha..kalau skali dia masak mesti sedap..

ada blender tak pakai??jual kat aku boleh kaaa??haha

Tny said...

Walllahh!!! Kelas memasak bersama Axim.. ermm.. rasanya pasni boleh buat potluck kt umah you! Ajk geng2 tuari! =P

amirul usheruff dzulkarnain said...

sedap nya oghang bujang masak na..
terliuq ceq nengok asam pedas hang..

ni nak habaq sket..org laki tak buleh makan timun selalu..tak elok..
huhuhuhu..

kalo nak merasa makan asam pedas kaw2 punya, meh la dtg kampung ceq,,kt melaka..huhuhuhu

WanHidayat said...

Untungnyeeeee sapa dapat jadi isteri Axim...hahaha...beruntung....

Bila dapat rasa nih????

Pembuka dan Penutup tuh???...bukan ke dah ade...yang di depan mata jgn tak ternilai Xim...we never know...never....

A.R.A.S.H. 910 said...

oic..i tot u were in KL..sori bro! *wink*

axim said...

Tny,

boleh jer nak buat potluck!!kita pi serbu umah eliya dulu k..dia ada blender yang dia tak pernah pakai..hehe

axim said...

Acap,

awat orang laki tak boleh makan timun banyak banyak??mengganggu penghasilan sperma atau produktiviti sperma??haha..

nanti kalau nak balik melaka bagitau la ceq naa..boleh ikut rasa asam pedas mona kat melaka plak..

:)

axim said...

Wan,

kalau nak rasa sila la mai ke Penang nih..nanti aku wat nasik briyani pulak yek..hehe

yang dah ada depan mata terbentang??siapakah...

(terus aku buat buat tak paham..hehe)

axim said...

ARASH,

tak salah kalau bertanya..

malu bertanya sesat jalan..

*wink*

amirul usheruff dzulkarnain said...

lu pikir la sendiri..
huhuhuhu..

sape itu mona..
chef..?
waitress..?
mak hayam..?

pokcik tak kenal..
ko pekena asam pedas makcik aku je beb..mau terangkat ko pastu..

AnakPkn said...

Teringat masa bujang2 dulu - Abg mmg rajin memasak. Tp bila dah kahwin - penyakit malas memasak tu start sejak habis honeymoon hingga hari ni.
Pd awek2 yg bercita2 nak cari lelaki rajin ke dapor sebagai calon suami boleh berhati2 sikit - Ramai antara kami ni yg rajin memasak masa bujang2 je - kalau dah kahwin selalunya lah tugas masak memasak ni diserahkan pd isteri yg lebih pakar, lebih penyabar dan yg penting, lebih rajin ... he he. Tak gitu ?

*SiRibenMerah said...

aximmmmm..
ouhh... u sgt pandai masak..
dasat neh.. harus la eliya wat pot luck kat umah dia...hahahaha.. I x sabar okeh...
nampak menyelerakan.. btw, I x lunch arineh coz bizi seharian ngan kelas.. huhuhu..

lapar la pulak~!!!

Faisal Admar said...

axim... hg ni mmg keji la tak ajak aku pun! :(

asam pedas tumis melaka ni mmg favorite aku :(

kak ja said...

Pandai memasak rupanya Axim nih.. Tak pedas sgt ke mkn asam pedas, dgn sambal belacan lagi? Kalau kja, mau lari terjun sungai sbb tak tahan pedas!!

ab geldofg said...

wah2 ko ni.......terus aku rasa lapor

Nem0 o0h Nem0 said...

bertuah anies dpt axim..=)

alhaqimi said...

huh...setakat asam pedas.. biasala tue en axim...

hah.. nak extreme.. cuba masak mee segera ala2 carbonara seafood...

leh ker?? (sambil senyum sinis tak hengat dunia)

RizaL said...

ayooo axim, zal org bujang pun takdelah sampai gitu masakan nyer, complete siot~! Ni baru masak time malas ek, kalau time rajin apakejadahnya masakan kamu tu nanti hehehe.. eh axim, nanti zal pegi penang tau bulan tiga ni, sudi-sudilah jemput dtg umah, nak merasa ni masakan axim nih hehehehe.. peace bro :)

sHwEeT ByAtcH said...

halamakkk!!!
malu dowhhhh...

ai pon xreti msk sampai gini.... waduhhhh

Marzalina said...

encik axim..pandai masak na.....hehe

-FAME- said...

weh kalu asam keping tak um sangat..pakai asam jawa bancuh ngan air skit pekat tuang..jangan banyak sgt masam sgt nnt..terer ah lu bro..nnt dtg penang ko tak masak kat ako siap

ixora said...

giler neleh air liur...
bengang ah tgk..ni mls nk masuk page mung ni cik axim oi....
makang aje...ngeh3...
gerang cik Xora tgk...jeles2...

=P

aLeenA Adli said...

aduhai terliurnyer...sedap2..lauk utara tue..:DD

farhanaabubakar said...

sedapnyeee...
yg paling best tgk tang cili api yang berlambakan tu..
pembuka selera =)

I'm LeGend said...

sgt mengiurkan tatkala pukol 1230 membaca blog ini.

sgt hebat kamu didapur mengalahkan sara.

sgt untung si cenderella aty kamu!

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bukan blog axim nama nyer kalau tak ada n3 masak2 n makan2..he he he

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

IfaH M said...

WOW.. teror jgak bujang satu nie ek.. ngalah ank darah skrg nie.. untung sapa yg bersuami kn axim nie.. gayanya goyang kaki je bini u nnt..hehehhe..;p

KNizam said...

fuhhhh meleleh air liur siot
betsnyer asam pedddaasssssssssss

budleee said...

wah byk nyer lauk :D
yum!

hijz said...

sodap nyo

Catz said...

axim...
meletupnya dapur ko sekali sekala ko masak kan..puh..banyaknya lauk...tang ikan tenggiri masin dgn cili tuh tak boleh tahan lah tgk..
kalau aku...mau 5 pinggan nasik aku mkn ni (tahap mengkedarah hihihi)..
rajin2 lah masak axim...sure badan ko kembang kebih cepat...
wah..untung partner ko nih....sejuk perut mak ko ye..

Izan said...

cayalah axim.. ni barula namanya laki mithali. untung la bini hang nnt.

Beruang Madu said...

Betullah sebijik macam yang kat Ampang sana... waaaa sedapnya... tapikan..masa bila masuk cili giling tu? tetiba jer jadi merah... kalau kami kat johor kami akan tumis bahan bahan tu... tapi nampak tetap sedap tu... erghhhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails