Followers

Thursday, April 28, 2011

NASI LEMUNI OH NASI LEMUNI !!

Pagi tadi bersarapan pagi di Astaka Taman Tun Sardon,again..
.
Semalam pun menyinggah makan kat tempat sama.Makan Kuteau Sup.Entah la.aku memang suka lah sarapan pagi kat sini.Banyak pilihan dan pilihannya pun memang amat menarik sekali..ada sandwich ada kuteau sup ada Roti canai ada Char Kuteau ada nasi lemak dan macam macam lagi lah..Untuk pagi ni aku teringin nak makan nasi lemuni.
a

Bila duk kat Penang ni baru aku kenal nasi lemuni.kat belah terengganu takder ataupun jarang lah dipopularkan..Nasi ni kalernya agak kehitaman,dibuat dari daun Pokok Lemuni.pokok lemuni ni herba dan elok untuk kesihatan badan,terutamanya untuk wanita yang baru lepas bersalin.untuk merapatkan balik kot.haha..aku pun tak sure..tapi lauk untuk makan nasi lemuni ni sama macam nasi lemak jugak..sambal bilis dan telur..(Gambar atas Nasi lemuni makan kat gerai kak noor minggu lepas.yang makan pagi tadi gambar di bawah.)


Nasi lemuni ni lagi hitam lagi lah banyak daun lemuni maknanya..rasanya macam nasi herba..ada santan sekali.cara nak masak sama macam masak nasik lemak tapi campurkan daun lemuni untuk perasa dan kaler hitam..sedap jugak.aku suka.makan dengan rendang daging serta sambal bilis.fuyooooo sangat sedap okeh..another signature dish in Penang.hehe..Proud to live in Penang..*wink..wink..

*i'm still the same old me,but of course i'm getting older as the day goes by.i learn so many things regarding situation that happened around me..aku dah mula belajar untuk terima kelemahan dan kekurangan orang lain..:)

3 comments:

alhaqimi said...

axim: dah bace blog aximud hari2 balik semula.. mcm best je nasik tue...nak g penang la macam ni...

Buzu Ediany said...

WAhhh..sy likes...daun lemuni ni kaleer pepel...tp kalo lg gelap kaler nasik tu lg sodapp...

yarismi said...

Salam, azim leh bagi tak plan nak ke situ..ingat balik ni nak p la.....mekacih....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails