Followers

Tuesday, May 26, 2009

Hong Kong Day 2 - Symphony of LightS & Avenue of Stars

Sambungan untuk Hari Kedua di Hong Kong-Bila malam tiba..

Symphony Of Lights

Selesai beriadah di Ocean Park,kami menaiki CityBus No.629 dari Ocean Park ke Admiralty Station..Dan Dari Admiralty Station kami segera membeli Tiket MTR untuk ke stesen Tsim Sha Tsui,bersedia untuk agenda yang seterusnya..

1

Penat tapi tetap gembira..

2

Gimme Five lah!!

3

Jalan-jalan dalam MTR station ni sangat la panjangggg..jenuh nak berjalan tetapi yang pasti kebersihan tetap di jaga Rapi..ehhh SOGO pun ada kat sini..ntah ntah SOGO asal dari sini tak??haha..i dont know..

4

New World Centre Hong Kong

5

erkkk nak kemana kita yek?

6

Actually agenda kami malam ni nak menikmati 'Symphony Of Lights event'-show yang menggabungkan lampu lampu dan laser beam dari 40 jenis bangunan dai kedua-dua arah yang bertentangan di Pelabuhan Victoria.we choosed to enjoy da show by aboard a harbour cruise-supaya dapat tengok symphony of light ni dengan lebih jelas dan dekat.

6b1

Kitorang naik Harbour Cruise Bauhinia-Tiket??pi beli kat Harbour Cruise Bauhinia office at Upper Deck, North Point (East) Ferry Pier, North Point..Harga tiket ni 310HKD each..sekali sekala nak merasa macam ni apa salahnya kan..:)(this Cruise depart pada pukul 7.45..)nasib baik sempat..

6i

Show bermula jam 8 malam..masa duk dalam cruise teruja duk dengar muzik dan ada orang bercakap menerangkan setiap satu light light tuh..tapi haram tak paham sebab diorang cakap cina..actually ada hari bahasa english diorang pakai tapi masa hari kitorang datang ni bahasa cina jadi perantara..hantam sajalah labu..janji lampu lampu tuh memang menawan!!

"World's Largest Permanent Light and Sound Show" by Guinness World Records, has been further expanded to include more than 40 buildings on both sides of Victoria Harbour.

6j

Pic with ISO 1600

''The show creates an all-round vision of coloured lights, laser beams and searchlights performing a stunning, unforgettable spectacle synchronised to music and narration that celebrates the energy, spirit and diversity of Hong Kong..There are five main themes — Awakening, Energy, Heritage, Partnership and the finale, Celebration.''

12

Pic with ISO 800

6k

Memang terpukau gila-gila bila dapat tengok lampu-lampu yang synchronised dari pelbagai arah..One thing i love about Hong Kong-bila malam building nya sangat cantik dengan lampu berwarna warni..pendek kata tak kedekut lampu diorang nih..ntah banyak mana diorang spend untuk electricity kan..apa-apa pun,memang kami terhibur sangat!!

Avenue of Stars

Selesai menyaksikan acara Symphony of lights',kami tidak melepaskan peluang untuk mejejakkan kaki di Avenue of Stars-yang dibina seperti Hollywood walk of Fame-berlokasikan di Victoria Harbour waterfront di Tsim Sha Tsui-sebagai tanda memberi penghargaan kepada selebriti dalam industri perfileman Hong Kong.

7

we @ Avenue Of Stars

8

Ada seramai 103 selebriti dai Hong Kong yang memberi kan 'tanda' kehadiran mereka di sini-berupa tapak tangan dan menandatangani setiap tapak tangan mereka..ini merupakan satu usaha yang baik dari pihak mereka untuk memajukan industri perfileman Hong Kong di samping menjadikan tempat ini sebagai tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara...(hambik ko ayat terus jadik skema..haha)

9

Action!!Camera!!Light!!

9a

Ni antara selebriti selebriti yang Nikli sempat snap di tempat ni..antaranya Magie Cheung,Jacke Chan,Andy Lau,Michelle Yeoh,dan ramai lagi lah..yang tak kenal pun ramai..aku bukannya kenal sangat pelakon Hong Kong ni..kalau Hollywood tuh aku taw..:)

13a

Ramai gilak orang kat sini..semua duk lepak dan tengok keindahan bangunan Hong Kong di waktu malam..jitorang pun just bergedik santai jer..lepak lepak sembang sembang ambik angin buang angin-tak di lupakan juga kes masam masam muka tetap berlaku..hehe..takper,kata gado gado manja kan..:)

13

actor Bruce Lee Figue action

13aa

kami bersama lagenda Bruce Lee

14

Tapi part yang paling best kat sini ialah part mengambil gambar..pedulikan orang sekeliling kan..i Hong Kong maaa..tadak sapa pun kenal so bebas la kami nak melompat ker nak berguling guling ker nak tertiarap kaa..hehe..ramai yang duk tengok tapi dulik ar kan..janji kami hepi..:)

14a

aksi macam macam laaa korang!!

15

yang pasti aksi sakat menyakat mesti ada..tak lengkap hidup aku kalau tak sakat orang nih..nak nak sakat si keding tuh..pasrah ajer lah dia yek..(tengok background gambar-nice kan bangunan Hong Kong!!)

15a

Love all of This Piccas!!

15b

Kat sini siap ada patung orang tengah shooting lagik..nasib takda patung pelakon duk berlakon..haha..apa lagi-Light,Camera Action laaa!!

16

elok elok kami snap ada kapal duk lalu..macam taw taw jer kan..nice!!macam ada 4 orang daaa dalam gambar nih..(kapal merah tu macam pernah nampak la sebelum ni..tapi di mana yaaa..lupa daaaa..)

17

meh kita berlakon!!

17a

skrip takda ok..reka sendirik la..

18

nak amik gambar ngan patung Bruce Lee ni sikit punya payah sebab ramai yang duk Que tunggu giliran..last last kami dapat menguasai tempat ni untuk bergambar..thanks kat apek mana ntah yang tolong snap kan gambar nih..

18a

See..i told you..it was a great view from here!!even if you want to enjoy symphony Of Light this place also can be a good vantage point-for your viewer..Subhanallah..what a beautiful world!!

18a1

ramai yang tak melepaskan peluang untuk amik gambar..

18b

Reflection??not so much..

18b1

Untuk gambar gambar bangunan ni Thanks to Encik tripod sebab bantu kami ambik gambar yang best..kalau tak konpem shake punya lah..korang taw la kan nak amik gambar malam bukan senang..kena guna shutter slow dan pakai ISO yang betul..

18c

Kalerful sungguh!!i like!!

18d

18e

Yeah...i'm started to Love Hong Kong!!

19

Lepas da siap snap segala bagai,baru lah kitorang beredar dari Avenue Of Stars tuh..skarang kitorang nak jalan jalan kat Kowloon..Bandar yang penuh dengan cahaya berwarna warni jugak..rambang mata duk tengok lampu banyak sangat..

21

Masa ni perut dah lapar sesangat..mender yang last kitorang makan ialah French fries kat McD masa kat Ocean Park..just tahan minum air jer dari tadik..so di Kowloon ni memang bertujuan untuk cari makan (to be precised nak carik nasik..)..dan Alhamdulillah,kami ada jumpa satu kedai makanan arab-yang ada segala jenis nasik..Best!Best!!

Ok itu aku akan ceritakan untuk entry seterusnya ya..cukup dulu setakat nih..

(To Be Continued..)

Rumusan Untuk Hari Kedua(Symphony of Light & Avenue of Stars)

''Sangat teruja dengan persembahan 'Symphony of Lights'-tak pernah melihat persembahan lampu yang seumpamanya..pengalaman yang tidak dapat di lupakan!!..Di Avenue of Stars menjanjikan satu Vantage point yang baik untuk menyaksikan keindahan Bandaraya Hong Kong di Malam hari..''

50 comments:

mummysyafie said...

aik..macam tak cukup je ni. lily ngan ea tak ikut yer?

Dakjaat™ said...

ko ni axim .. g negara aku hongkong pun tak habaq.. kalau tak boleh aku jadi pemandu pelancong ko ... btw aku tinggal kat kowloon park laa.. wakakakakaka! :p

A.R.A.S.H. 910 said...

indahnya Hong Kong di mlm hari..bermandikan cahaya sgt! =)

Anonymous said...

wah..cantik nyer axim...:-0


dbi

budleee said...

hahaha i love the pictures of you three :D

i never knew hong kong is this colourful

bozzobattousai said...

gambor2 scenary tuh memang cun...sogo asal dari jepun la G...

zai said...

bestnyaaaaaa...
jenuh dok posing sakan..ahak

zai said...

bestnyaaaaaa...
jenuh dok posing sakan..ahak

zai said...

bestnyaaaaaa...
jenuh dok posing sakan..ahak

kojah said...

cantekkkkkkkkkkkkk!!

bravo la bro =)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh...beshnyerrr dpt tgk lampu2...cun gilerr r..bilerr laa N dpt g sane ekk...

Miss Nazla said...

seriously, gamba2 bangunan lampu tu takde la berjaya memikat hati naz. walaupun naz tau mesti cantik gila kalo tgk live kan


tapi gamba pepatung org tgh shooting tu cool la! ;D

naz sukaa. suka la dgn gamba yg axim duduk atas kosi, kakdik kat camera pastu nikli kat lampu. mcm real!

@xiM said...

Mummy Syafie,

haah,tak cukup korum sebab Lily ngan EA tak dapat join..diorang ada hal..family matter so tak dapat nak join..next time yaa korang!
:)

@xiM said...

Dakjaat,

nak habaq macam mana hang mai penang pun tak bagitau ceq..hehe

@xiM said...

ARASH 910,

Seriously dude,Hong Kong di malam hari memang sangat nice!!cahaya yang tidak kedekut,hehe

@xiM said...

dbi,

aku yang cantik ker atau gambar yang cantik??hehe

@xiM said...

Budlee,

suka sebab banyak aksi ekk..hehe

tu lah,i never knew about this before until i saw it with my naked eyes..

awesome!!

@xiM said...

Bozzo,

kalau cun sila amik wat desktop bacground..haha

SOGO asal jepun ekk..ok ok tq 4 da info..

:p

@xiM said...

Zai,

memang jenuh kami duk tekan kamera pastu berlari lari..kata guna tripod kan..ahakz..

@xiM said...

Kojah,

cantekkkkk..

bravo bravo!!

@xiM said...

Princess N,

sabaq naa..nanti one fine day pi lah ngan Husband N k..

:)

@xiM said...

Miss Nazla,

nazz tak suka gambor lampu bangunan tuh??rugiiiii...lawooo sangat tuh kalau tengok secara live..only in Hong Kong ..hehe

patung patung orang duk shooting tuh memang cool!!suka tengok..

Anonymous said...

Action!!Camera!!Light!!

- Helo bro, salah atur... Camera, Light... ACTION!

Dah action baru nak roll camera? Dah action baru nak adjust lighting?

And pleaselah, your English is still bad. Kalu dah beratus entry masih tak improve, better just write in Bahasa Malaysia kan?

It's good to berangan, tapi terover berangan, jadi macam kelakar pulak...

Just my two-sen's worth...

Uncle William's disowned gardener.

MiSZuE said...

cantek nye view...
best giler dpt holiday....
cantek la piccas atas nie...sape kah yg amik ek :P

Kiah Ronggeng said...

saya suka gambar lampu yang berkerlipan itu..

bila kamu pergi HK ni??

WanHidayat said...

Salam Xim, Kawe baik2 jeak...cuma kurang sihat, dah seminggu lebih...

Kawe tokleh tengok gambar2 demo kat HongKong...rasa gembira pastuh jadi sedih...

guana pulok?

Tokyo BLUE said...

aku baru nak g hong king kong bulan depan

@xiM said...

Anonymous,

pernah dengar ungkapan 'Ketam Mengajar anaknya berjalan lurus'??aku taw hang pernah dengaq..maksudnya sendirik silap pun duk sibuk nak perbetulkan orang-sama macam ketam yang tak berjalan lurus tapi duk pulun ajaq anak suh jalan betul..

pathetic..haha

Action!Camera!Light

ok i admit i was wrong-but so do you

camera-light-action!!

kalau takdak light macam mana nak action mamat psycho oiii...haha..yang sebetulnya-

LIGHT!!CAMERA!!ACTION!!

(pehhhhhh lawak sehh..gelak guling guling aku skarang ni sebab hang bersungguh sungguh duk cari silap aku..kahkahkah..duk cari bahan sampai duk pulun baca words by words in my damn nice blog!!TQ TQ TQ)

shame on you..nak perbetulkan orang tak selidik dulu diri sendiri..kan dah termalu di khalayak ramai..haha

no hard feeling,but your english is atrocius either..nothing special about ur english language-and by saying i'm not so good in english doesn't make you better in it EITHER.PLEASE,just wake up ok..:)

my blog is my copyright-so it's hundred percent belongs to me and its depend on how i want it to be..who da hell are you people to questioning me about it-because i know you just got irritate by my GREAT blog..:)..you just full with jealousy,aren't you??just admit it..:)

orang berangan mampu mencapai apa yang di inginkan sebab anganan akan jadi kenyataan bila ada usaha..but for you,i just dont think so sebab you will keep berangan tanpa berbuat apa-apa,melainkan keep coming back for more to view another successful story of me..and thanks to you for dat..at least you reflect the phrase 'the more the merrier' in my page..thank you so much..:p

so my advise to you is-just kep coming back here for more till you just got tired to do so,because nothing will stop me to live my own life happily watching DUMB person like you on EARTH..:)

as usual,do TAKE EXTRA-CARE ok!!

you might wake up and noticed you someone you're not..:)

*expected another visit from you later..:)

@xiM said...

MisZue,

cantik??kalau cantik sila berterima kasih kat encik Tripod yang banyak membantu kami mengambil gambar di malam hari nih..

:)

@xiM said...

Kiah ronggeng,

Kiah,saya mai HK ni dari 11th May-17 May yang lalu..:p

@xiM said...

Wan Hidayat,

lorrr ye ker..tak sehat rupanya..do take care ok..

hmmm naper tengok gambar HK tak boleh??ada kenangan kah di masa lalu??:p

@xiM said...

Tokyo Blue,

really??yeahh..you should..Hong Kong is really a NICE place!!

:)

nazzman ibrahim said...

salam hari rabu xim


wahhhh sakan ko jejalan yerrr apa pun mmg menarik setiap gambar yang ko ambil tu

anne said...

amboi jauh holiday kali ni....mesti best kan. dah balik ke belum ni...kalau belum masih sempat wish happy holidays. krm salam kat ziana n nikli

Ziana said...

kak anne::
w'salam...
kami dh balik kak :)

bile mo ketemu lagik nih kak??
:)


axim ::
dah 2 hari dok baca entry nih..
senyum2 sengeh2 jek..
suke tgk pic tuh.. teringat time2 nk bekejar2 mase gune tripod..
hehehe..
bape kali pic goyang..
xleh nak freeze!!
huhuhu..

ok..
next!!
:)

wahdi said...

Hi Axim, Wah dah jadi geng DSLR, pakai camera model apa? pics not bad! sikit hari lagi master tu..;)

btw i've been to HK back in 2003 mcm tak byk perubahan nampaknya yer..

CATZ said...

axim..
meriahnyaaa trip ko ke HK..
penuh warna warni..penuh acara...
btw..nice photos...

@xiM said...

Nazzman,

salam rabu kembali!!

memang menarik kan..kalau hang pi tengok sendirik mesti lagi menarik..hehe

@xiM said...

Anne,

dah balik la anne..da dua minggu balik ni penceritaan semula jek..

anyway,thanks for da wish..sure will send ur regards to ziana n nikli:)(diorang dah baca kat sini pun,hehe)

@xiM said...

Ziana,

haha..tu la pasal..duk set time pastu terkejar kejar takut tak sempat..memang lawak sangat time tuh..

mula mula menyentap semua orang pastu jumpa terus jadik ok balik..Love you guys!!yang penting nak terguling guling ke nak melompat terbang takdak yang nak bising..hehe

ok ok nantikan next entry melantak okeh..:)

@xiM said...

Wahdi,

Hi wahdi,aku pakai kamera D60 Nikon ajer..kamera ko lagi gempak kan..banyak lagi nak belajar nih-memang best kalau dapat capture great moment!!..

i'm still in da learning process,between learning is a long life journey,remember??it willl never end..

wooohooo..2003??6 tahun dulu tuh..maybe HK tak banyak berubah sangat..just populasi la kot yang makin bertambah..

have a nice day to you!!

:)

@xiM said...

Catz,

nantikan acara acara yang lebih menarik bakal menyusul nanti k..

JUST stay tune with AXIMUD..

:P

Miss Nazla said...

one more time axim,

BRAVO!

@xiM said...

Miss Nazla,

:)
:)
:)

:D
:D
:D

Malim said...

Lama tak singgah sini... it seems that ur blog gained momentum so much. Lots of entry.... I believe you have a great time in HongKong. Learning is a lifelong process. One day you will be able to capture a beautiful shot.

The secret is: Never leave your camera even just for a second as a great moment can happen anytime. :)

syukur said...

sukanya kota Hong Kong... best la Axim dengan kamera DSLR snappy snappy.... cantik gambarnya !!

bozzobattousai said...

biar lantak la org nak komen hang punya english...at least ko tau yg dia baca...that what important...at least dia ada interest kat hang punya blog....kejayaan jugak tuh...

@xiM said...

Malim,

thanks Malim!!you are right..learning is a lifelong process..great moment can happen anytime anywhere,so i guess it was so true-never leave ur camera..

between,thanks for dropping by yaa!!

:)

@xiM said...

Syukur,

kota HK memang sangat cantek!!

nak amik gambar pun rasa bertenaga jer!!wallah!

@xiM said...

Bozzo,

yezzaa..that's what i'm talking about..hehe

lantak kat orang yang duk reti nak komen tapi diri sendirik pun tak terjaga kan..

at least dia duk pulun mai gak baca blog AXIMUD nih..applause!!applause!!

*errr camana nak kasi terer English nih..kasi ar tips skit wahai encik interpreter..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails