Followers

Sunday, October 4, 2009

3 CERITA DI HUJUNG MINGGU

It's a BEAUTIFUL SUNDAY.

Hujung minggu ni aku terima kunjungan dari Sam dan Angah yang datang dari KL sebab nak attend majlis kenduri kahwen famoque arini.Diorang sampai pagi semalam pukul 3.45 pagi..Then tidur dulu rehat rehat pastu aku bawak diorang pi Breakfast kat Pasar Pagi Seberang Jaya..

2

Laki bini..berpeluk pun takpaa lah kan..hehe

3

Seronok sebenarnya kalau pagi-pagi bangun keluar sarapan pagi beli newspaper then lepak lepak santai..Hujung minggu kan memang hari untuk melapangkan fikiran..so apa salahnya kan..datang pasar ni dah lambat sebenarnya..dalam pukul sepuluh lebih dah.Time yang best datang dalam pukul 7 pagi,waktu hari baru nak terang..hehe

4

Sampai Pasar terus duk order makan lor..kat sini macam macam ada,nasi ayam kaa mee udang kaa char kueytiow kaaa keytiow sup kaa..just name it ok..aku rasa macam nak makan kueytiow sup pulak..

5

Kueytiow soup yang so-so

6

Sam ngan Angah pulak order Roti Canai..lama gila dah aku tak makan Roti canai..teringin la pulak..nanti lah aku carik.tapi orang kata makan Capati lagi bagus sebab takder minyak.

7

It's bekpes time..

8

Amik telur goreng ngan sambal nak kasi kueytiow lagi kick.sambal ni tak pedas tapi manisnya yang lebih..

9

Kopi o untuk aku,Milo ais untuk depa.

10

Selesai makan terus kitorang balik rumah bersiap siap untuk attend majlis akad nikah famoque kat MASJID NEGERI,which is aku tak pernah sampai pun since aku ada kat Penang ni..ironik bukan..haha..Then tanya my member kat sini diorang la kasi direction..sonang yoo..ikut jalan ke ayer itam sana then sampai la..dalam pukul 12.30 tengahari kitorang gerak sebab majlis akad nikah akan bermula lepas zohor..

1

Sampai kat permulaan Jambatan Hujan dah start rintik rintik..masuk ke pertengahan jambatan tetiba hujan menjadi sangat lebat dan di situlah bermulanya satu tragedi yang membuatkan aku TERGAMAM..dalam samar samar aku tengok kereta depan berhenti,dan kereta aku yang tengah nak laju terus aku tekan BREK..ALHAMDULILLAH sempat brek dan kereta aku tak sempat nak cium kereta depan..masa ni aku dah selawat tak henti dah..nak jadi kan cerita,kereta belakang Myvi cium bumper belakang aku..:(

2

Kemalangan atas Bridge ni melibatkan 8 BUAH KERETA -6 daripadanya semua teruk hentam menghentam antara satu sama lain..samapi bonet terbukak dan memang kerosakan teruk lah di bahagian hadapan.

3

Tu dia,Bonet sampai terbukak..aku rasa Orang depan sekali duk Brek then terus yang lain dalam duk laju tak sempat nak brek habis habisan sampai langgar semua tuh..

4

VIVA dan WIRA yang terlibat..memang masa ni dah la hujan,orang pun dah buntu nak buat apa..yang TOW TRUCK memang sengehhh la duk tengok kejadian macam ni..rezeki diorang la tuh kan..bergembira atas kecelakaan orang lan..macam mana tuh..but itulah lumrah alam.

5

Bukan senang wooooo nak amik gambar atas Penang Bridge macam ni..tu yang aku cepat cepat pi kat Kereta amik kamera dan sanap apa yang patut..masa ni Hujan dah serik dan hanya rintik rintik..Sam ngan Angah pun takda apa,ok semuanya selamat..Alhamdulillah.

6

hati hati memandu semasa hujan yaa..

7

Ni lah jarak kereta aku ngan ISWARA depan tuh..memang sikit lagi nak kena tu..aku duk Brek habis habisan sampai terjungkit 3 kali aku rasa..Then kereta berhenti tapi bahagian belakang bunyi macam kena langgar..adussss..aku ingat dah tak kena..hmmm...

8

Then aku turun tengok belakang Bumper tuh,takder apa pulak yang berlaku..memang MyVi belakang tu pun takder papa jugak,sempat cium jer kot dan ada lah calar sikit tapi demi untuk tidak memanjangkan isu aku consider mender tu takder apa lah..nak berbanding ngan 6 bijik kereta lain kat depan tuh..tengok lah bahagian depan MyVi tu pun takder apa kan.syukur sangat sangat masa ni..

9

muka lega sebab kereta aku selamat.

12

Kemudian perjalanan di teruskan..masa ni dah pukul 1.20 pm..waktu zuhur dah lepas,nasib baik sampai kat masjid negeri majlis tak bermula lagik..memang syukur sesangat eksiden tadi tuh tak melibatkan kerosakan kereta aku..kalau tak banyak hal yang leceh nak kena buat..minta di jauhkan lah..Selamat sudah famoque bernikah ngan pilihan hatinya,(nanti aku buat entri khas),dan after majlis kitorang pi BUKIT BENDERA sat jalan jalan then balik rumah dalam pukul 9 malam..

DSC_0162

Sebelum sampai rumah singgah kat GIANT sat beli ayam,sebab Angah nak buat UNGKEP malam tadi..lama dah nak merasa Ungkep ni tapi tak dapat dapat,malam tadi dah dapat merasa makanan Jawa nih.memang sedap,dan cara membuatnya pun senang..pasni boleh al aku buat kalau tak taw nak makan apa..:)Thanks angah sebab perturunkan ilmu..

1

Makan UNGKEP ni ngan nasi kosong jer pun dah sedap.takyah lauk lain pun takper..cukup rasa dah..kalau ada sambal belacan sikit pun ok gak..ngan ulam ulam..hehehe..dan pagi ni pun still bekpes mender yang sama sebab ada balance malam tadi..haha..Rezeki tak baik membazir kan..

Ok lah,aku dah nak pi bersiap untuk kenduri kahwiN Famoque di DEWAN KOMUNITI di Pulau Pinang.Nanti lah ada kelapangan aku story lagi pasal majlis akad nikah dia semalam ngan majlis arini,plus entri Bukit Bendera petang semalam.

*entri pending berlambak duk ada..ntah bila nak dapat buat semua entri tuh.

42 comments:

CAHAYA said...

best bila kawan sekali sekala dtg kan?

Suka Bebel said...

tragedi aidilfitri la ni eh?hehe...mujur selamat dari petaka.memang driving ni kena tanam rasa berhati hati dan sabar.biar maki hamun sendiri dalam keta tapi tetap sopan masa drive tu.hehe...

selamat ari raya maaf zahir batin bro

luthtextile said...

wah dasyit! drive lg laju - laju masa hujan.. kan dah kena.. adoi seriau!

tehais said...

Kat penang bridge kalau hujan mesti jadik eksiden..huhu

Selamatla tak jadi pape kan.

Waaaa,rindunyaaa aku kat penang!!!!

Tibe2 emo..huhuhu

CaTwOmEnS said...

Alhamdulilah axim tarak apa2...
pegi keje hari tu ada kwn citer jambatan jammed kereta berlanggar..
tak tau la plak rupanya axim ada dalam situasi itu...
apapun jaga diri baik2 ok..
sayangilah WAJA HITAM anda.. he he

anne said...

alhamdulillah takde apa apa. kalau tak leceh la nak settle kalau bumper to bumper punya kes. dgn nak hantar repair lagi...

pearl'E.J said...

uihhh.... nasib baik tak dak apa2 kannn....

axim, meh laa share2 sama resepi ungkep tuhh... :D

Mie said...

Nasib baik Waja hang ada ABS, tu yg penting tambah tambah time hujan nih. Hehehe

Wahidah said...

Alahai ne la die padahnya kalo jarak kete dkt2..once dpn brek mengejut hbs yg len pun sama eksiden...alhamdulillah tk teruk sgt keta axim..

Ad Rifza said...

Fuhh sib baik..Ad pernah sekali membrek sbb org depan..scretttttttttt!...fuhh Ad lega kete blakang ad sempat membrek....yg blakang lagi satu tu langgar blkang yang kete blakang ad..huhu...Yang kete depan plak langgar kete depan lagi satu...kita Ad tgh2 antara yang langgar blkang..syukur...
Jarak mengikuti kan yang penting kalo jalan berderet2...Hati2 di jalanraya..

Leez said...

ALhamdulillah tak ada apa2. Hati-hati memandu. Kuar umah tu baca lah apa2 yang patut semoga perjalanan kita dilindungi dari apa-apa.

scrlettfr said...

salam...
eh tak sangka plak awak terlibat dalam XCdent tu.. nampak gak sebab masa saya tgh on the way ke USM ada game hoki...

8 biji kenderaan cuma 5 buah yang depan tu yang teruk.. nasib baik selamat semuanya... alhamdulilah...

Mrs Shaka said...

ehh naseb baik ko sempat brek. mmg penang ni lately byk sgt eksiden. yg teruk2 pula tu.

@xiM said...

CAHAYA,

memang best sesangat!!dah setahum depa tak mai sini..tu yang teruja tuh..hehe

@xiM said...

SUKA BEBEL,

selamat hai raya maaf zahir batin to you too bro!semoga kita sama sama menjadi pemandu yang berhemah k..
:)

@xiM said...

LUTH TEXTILE,

masa ni baru nak start laju..kalau memang dah laju konpem dah langgar tuh..Alhamdulillah la takder apa apa..ish ish ish..

@xiM said...

TEH AIS,

tu la pasal..kalau hujan mesti eksiden,tu yang problem tuh..hati hati lah semasa memandu k.jadikan pengajaran..

rindu penang??mai la balik sini..hehe

@xiM said...

CATWOMENS,

sayangilah kereta kita kan akak..hati hati drive k,ingatlah yang tersayang

:)

@xiM said...

ANNE,

tu lah,mintak jauh sangat..bukan apa,sebab malas nak terlibat ngan prosedur yang melecehkan ni..

@xiM said...

KKA EJ,

owh,nak resepi ekk..jom kita share:

Bawang putih,bawang merah,ketumbar,bawang besar,kunyit hidup,lengkuas dan cili padi di kisar sampai halus,

then tumis sampai naik bau.

amik serai titik kan.(ikut suka nak banyak mana)

masukkkan dalam bahan tumisan tadi,then masukkan ayam-biar jer dalam periuk sampai ayam masak..

masukkan garam dan asam keping,

pastu SIAP lah ungkep itu..

hehe

selamat mencuba yaa kak..

*anggaran sendiri la banyak mana k bahan bahan tuh..:)

@xiM said...

WAHIDAH,

tu lah,memang kena jaga jarak pas ni..tak maw dekat dekat dah..yang penting time hujan kena berhati heti lebeh sikit..

@xiM said...

AD,

hati hati di jalanraya to you too k ad..sama sama kita beringat..

@xiM said...

LEEZ,

thanks kak leez atas ingatan..:)

@xiM said...

MIE,

aku pun rasa sebegitu juga..kalau takder ABS tak taw lah macam mana..

@xiM said...

SCARLETT,

memang tak sangka akan berada dalam situasi tuh..nasib baik lah takder apa apa.Alhamdulillah..

@xiM said...

MRS SHAKA,

ko pun hati hati drive k..kem salam sama hubby..bila nak pi karaoke lagik??hehe

PUTUBAMBU said...

sib baik kete axim ok..

Dakjaat™ said...

time hujan bro.. please jaga sangat2 distance ..... time2 hujan camni la tak best nak driving.. risau sangat2.. even drive motor sekali pun ... fobia sangat2..

@xiM said...

PUTU BAMBU,

tu lah akak..dah risau dah mula mula..Alhamdulillah takder paper..

@xiM said...

DAKJAAT,

thanks atas ingatan..betul tuh..distance masa hujan lebat kena jaga betul betul..kalau si pemotor lagi la bahaya..

chen said...

luckily u are ok. car also ok.
:-)

mummysyafie said...

salam aidilfitri xim.

sib baik dapat brek..teruk gak tengok keta yang kena tu erkk..

CATZ said...

wahhhh..ayam ungkeppp...
cuba ko bubuh resepinya aximm..
aku nak masakk..
hahhahaha.
sedap rupanya tuuu..

kucingorengemok said...

waaa sib baik kena sikit je... kalau tak spoil mood!

m.q said...

hmm...dkt penang bridge mmg kene extra hati hati kann..

@xiM said...

CHEN,

lucky me..:)

@xiM said...

KAK NOR,

samat ari raya kak nor..

tu lah,teruk sangat kereta yang kena tuh..nasib sempat brek..syukur sangat sangat..

@xiM said...

CATZ,

refer kat komen kat atas,komen untuk KAK EJ..

:)

@xiM said...

incik KUCING,

memang pun!!kalau kena tuh memang bad mood setahun lah aku jawabnya!

@xiM said...

M.Q,

betul betul betul..(baca style upin dan ipin..)

Faisal Admar said...

ya allah... sempat lg ambik pic... mmg ganas lah!

Izan said...

len kali hati2 lebih skit.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails