Followers

Monday, April 12, 2010

AXIM & KAWAN-KAWAN : TRIP PENANG PART 1

Salam Permulaan Minggu..

Hari ni ada safety week pulak kat stesen..tapi dun worry,i'm not gonna brag more about my work here,aku lagi senang bicara dengan kalian pasal Hujung minggu yang baru sahaja berlalu(10-11 April 2010)..Kali ni aku jadi Tuan Rumah-THEY were here,in Penang for short vacation..(when i mention THEY,i mean Ziana,Nikli,Aida & Liana)..so kat bawah ni aku ada story sikit about what happened on this trip..Part 1 begin here.

LUNCH @ RESTORAN KAPITAN,PENANG

0

Atas sedikit kesulitan,kitorang bergerak lambat di sabtu itu..(lambat sebab aku tak terjaga tidor..maaf la yek..sebab malam sebelum tu duk tidoq lambat..).dalam pukul 1 pm jugak baru aku masuk ke Pulau dan pi ambik Aida ngan Liana kat area Bukit Jambul..maaf atas kelambatan.Kenapa Aida ngan Liana jer?Ziana ada exam kat KL masa ni,akan join di malam hari,Nikli pulak Busy ngan keluarganya..:)

2

First pit stop ialah RESTORAN KAPITAN since kitorang bertiga memang lapar sesangat..mula mula plan nak pi makan kat Nasik kandar LINE CLEAR tapi entah macam mana plan bertukar saat kami ternampak restoran Kapitan..Terus aku parking dan kami menapak lah sepuluh langkah menuju ke pintu masuk Restoran..Kalau tak silpa ni original Kapitan,yang lain tu cawangan mereka,kat QB mall dan di Bandar Perda.

5

Aku ngan Aida makan Briyani Claypot Ayam,Yana pulak order briyani Kambing(tiada gambar,lupa nak snap)..aku bab kambing ni aku memang la tak makan..so pekena Briyani ayam sahajalah.Mula mula ingatkan dalam Claypot betul,rupanya bekas ni macam bekas plastik jer..hantam saja lah,janji dapat makan Briyani tu

4

KUAH DALCA

6

Aku rasa macam banyak la pulak nasik dalam ni..kitorang makan tak habis,semua mampu habiskan separuh sahaja.,ayam tu habis lah..Cuma a bit kering briyani ni.kitorang mintak kuah kari pulak additional.kang tersedak pulak makan takder kuah.Overall sedap lah Briyani ni!harga satu set dlam RM6..i think that's worth since ayam nya pun besar.Alhamdulillah.kenyang!

PASAR CHOWRASTA

Dari Restoran Kapitan tu kami lajak sedikit ke depan untuk singgah sebentar di Pasar Chowrasta.Ada orang pesan suh beli jeruk..sesungguhnya jeruk ialah makanan yang tidak elok untuk kesihatan yer.Sekali sekala takper.nasib aku bukan minat sangat jeruk jeruk ni.

8

Tempat Parking di belakang Pasar Chowrasta..

9

Macam biasa lah,ramai orang membanjiri kawasan ni.kata hujung minggu kan..tambah lagi orang nak ke Mydin dan kawasan sekitar tu yang penuh jer kawasan..Cuaca panas berdenting masa ni..matahari panas terik.

10

Amoi penjual jeruk..macam macam ada..beli jeruk kuning tu sekilo,aida ngan Liana pun ada beli jeruk,then kami beredar untuk ke Destinasi seterusnya..

KENTUCKY FRIED CHICKEN (BANGUNAN KLASIK)

Walaupun aku dah lama ada kat Penang(4 tahun kira lama tak?) tapi aku tak pernah singgah kat KFC ni.bangunan nya sangat unik!!tapi setiap kali lalu setiap kali itu lah hati kecil kata nak singgah tapi tak singgah singgah jugak..kedatangan diorang memberikan peluang untuk aku berhenti juga di sini akhirnya..hehe

14

Tak ada apa yang special pun pasal KFC,cuma bangunan nya mengekalkan ciri ciri klasik zaman British dulu-itu lah keunikan yang sebenar..kalau malam lagi la cantik bangunan ni.dah bertahun lalu tapi kali ni baru nak singgah masuk..apa daaa..

15

Binaan kat dalam nya pun best..beratur membeli Dessert

16

Jelly ice cream sebagai pencuci mulut.

18

Posing jap kat depan bangunan ni,then kami dah bersedia untuk ke destinasi yang seterusnya.Lokasi KFC ni aku tak tahu the real tempat,cuma aku tahu on the way ke Feringghi mesti akan lalu KFC ni.di sebelah kanan..In case korang nak carik dan datang sini.

TROPICAL SPICE GARDEN

19

Perjalanan di teruskan.Kali ni perjalanan sedikit terbantut sebab trafik mulai sesak..depan Plaza Gurney ni memang tak pernah tak jammed.mesti jem sebab jalan sempit dan banyak Trafik light..what to do,tabahkan hati jer lah drive menuju ke TELUK BAHANG..

45

Ini lah tempat yang di tuju-TROPICAL SPICE GARDEN..untuk pengetahuan,2 tahun lepas aku ada masuk sekali jer ngan Lanny ke Spice Garden.Kiranya ni baru kali ke dua lah masuk..entrance fee ialah RM14 per person(adult)..I think that was quite expensive..

21

''Tropical Spice Garden is a commercial landscaped garden located in Teluk Bahang. It covers an area of 8 acres and is planted with about five hundred different types of tropical plants ranging from herbs to garden plants and trees.''

22

''The Tropical Spice Garden was opened on 27 November 2003, with funds from Bertam Consolidated Rubber Co. Ltd., a company managing palm oil estates. It was set up to showcase exotic as well as endemic tropical plants.''

23

Masa nak masuk ada di beri minyak serai,untuk di sapu pada tangan dan leher-the favorite spot bagi nyamuk..habis lah bau perfume yang kitorang pakai,bau minyak serai dah satu badan..tempat ni di buka dari jam 9 pagi hingga 5 petang..kami sampai masa ni dah jam 5 petang..agak rugi lah.dan nyamuk makin banyak sebab petang hari..

25

Ada giant buaian ni..boleh berhayun sambil nyanyi lagu

28

Maka kami pun berjalan lah keliling kawasan tengok apa yang ada kat sini..sedikit hampa sebab tak banyak yang ada ,banyak yang di letak kat sini semuanya dah biasa dan popular di luar sana..signboard yang di tunjuk juga mengelirukan..mana satu pokok nya mana satu buahnya..i think pihak pengurusan Spice Garden ni kena take notes ni testimonial dari pengunjung..

30

Yang ni jer lah kot lain dari yang lain-CILI PADI KALER UNGGU..diorang tak pernah tengok,tapi kat Kampung mak aku ada tanam cili padi ni..siap yang kaler putih pun ada..other than this,semuanya macam indah khabar dari rupa.Mujur landskap kawasan ni menyelamatkan keadaan..

31

khusyuk memerhatikan spesies pokok yang ada..a bit confused though..

33

Serius,Landskap kat sini memang cantik!!

34

Berbicara dengan Alam Sekitar

36

Masa kitorang duk pusing pusing ni ada satu rombongan Indian i guess,duk tengah terang kan satu persatu pada peserta rombongan tentang pokok pokok yang ada.kami curi curi lah dengar..at least dapat gak info daripada tengok signboard yang mengelirukan..ada Tongkat Ali,ada Kacip fatimah tapi konpius yang mana satu pokok nya..takder emarcation yang khusus..hhuhu

37

Rempah ratus serai halia limau nipis

40

Dalam Setengah jam jer kitorang dah habis pusing..kesimpulannya,tempat ni memag korang kena jejak..walaupun tak banyak pokok yang ada,tapi korang tetap akan tertarik dengan landskap yang cantik dan kehijauan alam sekitar yang memukau..Cafe pun ada tapi masa ni under maintenance..i think diorang kena well maintained kan lagi since this place memang akan jadi attraction for any tourist.

42

''Within the grounds of the Tropical Spice Garden is Lone Crag Villa, a colonial-era holiday bungalow, which had been converted into the Visitor Centre. It houses the Spice Museum, which showcases the history of spices in the region, and the Garden Shop, which make available for sale some of the exotic plants of the garden. There is also a cafe and a gift shop.''

44

Untuk Lokasi ke Tropical Spice Garden ni,korang boleh rujuk pada Link ini..ada Peta Lengkap dan sedikit penerangan berkenaan this Garden.Dekat pukul 6 petang-kitorang bergerak ke destinasi seterusnya..kami ke PENANG BUTTERFLY FARM,Nak ke PANTAI BATU FERINGGHI dan jugak diorang nak menyinggah di HARD ROCK HOTEL PENANG..

semua tu dalam episod akan datang.

Salam bertemu lagik!Adios!

21 comments:

nasazfrog... said...

mmg cantik lanskap dia.. zim serius akak nak tanya berapa lama ko ambik masa nak update entry ni.. hehehehe :)

@xiM said...

NASAZ,

akak,nak upload gambor dalam steengah jam..nak taip entri dalam setengah jam lagik..so total dalam sejam lebih macam tu lah nak buat satu entri macam ni..:)

A.R.A.S.H. 910 said...

tropical spice garden tu masuk dlm amazing race mat salleh last week...ngeh3..

Adry said...

Menarik lak bangunan kfc tu...

luth textile said...

teringin nak masuk tropikal spice garden tu.

tapi rasa tak baloi. banyak lg tempat best mcmni gua tak pg lg kt penang nunn..

Cik Z@i Pen@nG said...

woho...cheq pon x penah nyinggah lg kepci tu...asik lalu dpn tu...nk singgah x singgah2 pon...syabas axim...hik3

@xiM said...

ARASH910,

haah..ada tengok..best!

@xiM said...

ADRY,

memang sangat menarik..tu yang try singgah ambik gambar.:)

@xiM said...

LUTH TEXTILE,

lain kali masuk..just for the sake of 'been there done that'

:)

@xiM said...

CIK ZAI,

syabas
syabas..

lain kali Cik Zai pi la singgah..

Cik Wanie said...

uish nampak menarik bangunan KFC tue,
kalau KFC skg semuanya dah moden,
tapo KFC situ,
walawei,
rugi smlm x singgah....
huk huk huk

dimana lokasi "tropikal spice garden" tue....
x pernah tau pun...

tuelah syik trun sana,
dok pi shopping saja kan...
hahahahahaha:)

HEMY said...

pergh...mmg rajin tol la ko nk uplod sume gambar2 ni..huhu

Leez said...

kadang2 bila dah sampai penang tak tau dah nak jelajah mana lagi.
Bagus gak tempat spice garden tu....kena gi satu hari nanti.

Faisal Admar said...

bagus2 tak ajak aku.

@xiM said...

CIK WANIE,

lokasi tropical spice garden tu kat Teluk Bahang..lain kali kalau nak mai sini jom kita pi..ok jer kalau nak masuk lagik..:)

@xiM said...

HEMY,

rajin tak rajin sangat lah..:p

@xiM said...

KAK LEEZ,

banyak lagi tempat leh pergi kak leez,ada tokong ular,ada taman rama rama,ada taman negara,ada toy museum,ada spice garden,macam macam lagi lah..:)

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

ko kan Busy nak exam..so aku tak mau kacau..:p

Ziana said...

thanks ya tuan rumah :)
sgt nice tmp korg nih nih..
x smpt nk join :(

nxttime maybe?
:P

xplorer said...

aik orang penang g holiday kat penang

eLLy said...

Dik cantinye pemangandan kat Tropical spice garden nie.. Balik Penang Harus akak pi singgah ;)

Psst.. Nanti gambar pemandangan nie akak set as background la ye ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails