Followers

Thursday, February 4, 2010

VIETNAM TRIP - PART 2

Kisah kami di Vietnam pada hari pertama bersambung lagi..Dari Petang menginjak ke malam..Petang tu memang kami pusing pusing bandar Ho Chi Minh City ni..Seronok tengok bandar orang dan gelagat penduduk setempat..

00000

Tengok tu..Motorsikal bukan main ramai kan..time nak ambik gambar ni sempat lagi penunggang motorsikal tu duk wat peace la duk pose macam macam sebab tengah duk amik gambar dia kan..haha..macam macam.Nampak tak kedai LABELLA kat belakang tuh?kata orang Vietnam,kat situ ramai orang Malaysia duk beli baju..Murah katanya.

PAINTING GALLERY

Sempat juga aku dan Zie menyinggah kat Painting Galerry kat celah celah bandar ni.seronok tengok art art macam ni..dulu masa pi Bali pun kami ada menyinggah jugak.Seni itu Indah..

0000

Banyak lukisan yang nice..

000

Yang bestnya boleh duk tengok pelukis nya lukis depan kedai ni jer..mantap lah.nampak macam bebudak ni tonyoh tonyoh jer kanvas tuh tapi hasilnya eletup:cantik yang amat..kalau dah ada bakat semula jadi kan.kalau aku lukis mesti jadi abstrak.hehe

00

ni dia duk tiru gambar kecik tu

0

satu benda yang sempat di observe at sini,lukisannya memang sangat HIDUP!!tak taw lah takut ni dari gambar yang betul tapi bila tanya tokey kedai depa kata lukisan ni diorang yang lukis..kalau diorang yang lukis memang salute sangat lah sebab lukisannya nampak sangat alive!!kalau kat BALI dulu lukisannya banyak yang abstrak,kat sini banyak lukisan orang dan sangat lah timbul..nak beli tapi mahal sangat..paling murah duk ada 40 USD..tunggu kawen ngan orang kaya dulu lah baru mai balik kat vietnam ni.

NIGHT MARKET

Berdekatan ngan Hotel kami ni bila dekat time nak malam mula lah diorang sibuk buka kedai masing masing..memang ada nite market setiap hari kat sini..sumber penduduk setempat mencari rezeki..kalau nak cari souvenir ker baju ker boleh la.ada banyak di jual kat sini..

1

ni pulut apa tak taw..kalerful.cantek!

2

masa ni diorang tengah duk sibuk tolak gerai cari tapak masing masing..nak start meniaga.one thing aku notice diorag buat kerja sangat lah laju..berlari lari tolak gerai tuh.then pasang segala semua uh sat jaaa siap.memang dah biasa buat hari hari tu yang cekang semacam.

3

Tak sempat nak merasa buah kat sini..orang kata buah kat Vietnam ni memang best sedap dan manis manis..

4

ni iklan sat.tak masuk dalam Nite market punya agenda.masa duk berjalan dalam shopping kompleks ntah yang mana tadi terjumpa satu gerai jual DVD..teringat abang Zul kata DVD kat sini memang murah..so kami belek belek hasilnya adalah seperti di atas.rembat DVD tak hengat sebab Box Set nya menarik.harganya pun berpatutan.memang lagi murah lah dari Malaysia.tapi still lah yang pireate.kalau original tak dapat lah harga macam tuh.puas memborong DVD kat sini..heheheeeee

5

suasana Nite Market.sebelah Hotel kami jer.

6

pelancong asing ramai membanjiri..

7

Kat sini kalau nak cari souvenir kecik kecik macam fridge magnet dan Keychain untuk wat balik kasi kawan kawan memang lah banyak..jumpa kedai ni terus jer la singgah,malas nak tengok kedai lain dah..lagipun kesuntukan waktu,nak kejar tengok Water Puppet Show pulak jap lagik..

8

Nikli dan Tuan punya kedai.memang kami bargain gila gila punya..kesian minah ni duk layan kami yang banyak cengkadak.haha..nasib lah kan.tawar menawar tak hengat pas ni dia dah tak ingat dah..

9

inilah rupanya Fridge magnet yang kami rembat..cantik!couple punya set..lambang Vietnam sangat.selain dari tu kami beli Keychain dan juga beberapa Fridge magnet bentuk lain.overall kira puas hati lah ngan harga.memang murah dan berbaloi baloi.janji tawar kena separuh harga.:)

WATER PUPPET SHOW

Dari Nite market kami balik ke Hotel kejap sebab nak berurusan dengan Receptionist hotel,nak suh diorang book kan tiket untuk ke Water Puppet Show..harga tiket booking masa ni dalam RM13 duit kita..murah jer nak tengok show ni.

10

sedang berurusan dengan Mei Hua

11


12

rupa tiket yang di beli..

13

Show start pukul 8 malam..so kami menapak jer dari Hotel ke tempat Water Puppet Show.satu mender yang best pasal HCMC ni semua tempat boleh berjalan kaki jer.senang.takyah nak sibuk sibuk sewa cab atau kenderaan lain.kalau tak konpem lagi lambat sampai ke destinasi sebab kesesakan lalu lintasa adalah perkara biasa di sini..(gambar atas:iklan Konsom di Vietnam kot..nak suh amalkan safe sex..)

14

Mula mula kami pun keliru dengan peta,duk tanya lah jugak penduduk setempat..last last akhirnya kami jumpa..dekat jer rupanya..tak lah jauh mana.

15

us in front of the theatre Show

16

bergambar dengan penyambut tetamu

17

Ingatkan ramai orang yang tengok,tapi masa kami datang ni tak berapa ramai orang..so bebas lah korang nak memilih seat mana yang selesa walaupun dalam tiket ada tulis seat..kami pilih nak duk atas skali,senang nak zoom amik gambar dari atas.but no flash please..:)

18

Water puppetry (Vietnamese: Múa rối nước, lit. "puppets that dance on water") is a tradition that dates back as far as the 11th century CE when it originated in the villages of the Red River Delta area of northern Vietnam. Today's Vietnamese water puppetry is a unique variation on the ancient Asian puppet tradition

19

The puppets are made out of wood and then lacquered. The shows are performed in a waist-deep pool. A large rod supports the puppet under the water and is used by the puppeteers, who are normally hidden behind a screen, to control them. Thus the puppets appear to be moving over the water. When the rice fields would flood, the villagers would entertain each other using this form of puppet play.

20

Dan bila show berakhir,ni lah cast cast di sebalik boneka yang diorag mainkan tadi..masa tengok show ni 30 minit pertama kami enjoy..lagi 20 minit dah mula rasa mengantuk.The Show is Great,cuma mungkin sebab kitorang letih kot..tapi memang kalau sapa mai HCMC kena tengok show ni,lambang sejarah Vietnam..

NIGHT SCENERY

Dari tempat water Puppet Show tadi kami berjalan jalan di sekitar bandar HCMC ni.saja nak tengok bandar Ho Chi Minh di malam hari.ada satu dataran ramai gila orang duk melepak.,then ada makcik makcik jual makanan tepi tepi jalan adalah perkara biasa di sini.Berniaga selagi boleh..

22

ambik gambar Notre Dame Chatedral ni

23

Ni pulak Shopping Kompleks nya,Diamond Square i think..(correct me if i'm wrong..)..seronok amik gambar malam.banyakjugak shot yang kami amik,tapi aku publish mana yang paling best jer lah.

HARD ROCK CAFE SAIGON

Sebenarnya kami duk berjalan pusing town sebab nak cari Hard Rock Cafe Saigon ni lah..Punya lah kecik sign boardnya..kalau tak tengok betul betul tak perasan kat selekoh masuknya ada signboard kata ni HRC..tapi kami gumbira bila dah berjumpa kedai batu keras ini..

24

Nikli pakai baju Hard Rock Hong Kong,aku pakai Baju Hard Rock Bali,and now here we are at Hard Rock Cafe Saigon..

25

kak nona nak luku kepala nikli..

26

Kat sini macam biasalah,nak cari T-Shirt dan Gelas kaca..try sana try sini then kami beli lah apa yang patut..aku beli T-Shirt yang aku duk pegang tu.n aku jugak beli Gelas Margarita..shooter glass lupa lak nak beli..aisehhh..takpaa..len kali boleh mai lagi.hehe

27

very nice la kawasan ni..

28

Dah siap membeli,blah la kan..tapi sebelum blah amik gambar dulu..

29

us @ HRC Saigon..

30

Terlompat lompat depan HRC ni.lantak lah orang nak kata apa kan..janji kami hepi walaupun penat dan keetihan duk berjalan kaki saja dari tadi.janji hati puas..Dan dari HRC ni kami semua berasa dahaga dan kelaparan..dah dekat pukul 11 masa ni..worried jugak takut kedai semua dah tutup..kena makan biskut lah nampak gayanya.

RESTORAN HALAL @ SAIGON

Alhamdulillah..masa kami sampai area restoran ni,lampu kedai pun dah tutup tapi still nampak ada pekerjanya..Zie tawakkal jer lah masuk dan tanya kot kot still boleh accept kami bertiga sebagai Customer terakhir.Thank God memang boleh,dan kebetulan tokey kedainya pun ada skali..

31

Ada terbaca Review pasal Restoran ni dalam Blog Orang Rawa,tu yang kami menyinggah jugak.

32

nampak tak kat hujung tu sapa yang duduk?tu lah Dr.Shimi,owner of the restaurant..memang cantik lah Interior dalaman restoran..yang paling best kami jer yang duk ada dalam ni.takdak prang lain dah.kata pelanggan terakhir kan.

33

aku order Jus Tembikai,sama ngan Zie,Nikli Tea O Ais

34

Sebab penat aku tak rasa nak makan sangat..Order yang ni satu jer Kongsi makan ngan Zie..SU-UN GORENG NGAN ISI KETAM..macam tu lah nama menu ni.sedap!suka lah jugak..

35

cicah makan su-un goreng tu ngan Sambal ni lagi best

36

Nikli macam biasa lah-tetap setia ngan nasik goreng nya walau di mana jua beliau berada..NASIK GORENG KAMPUNG ni dia kata sedap..wallahualam sebab tak try dan tak rasa pun.tapi memang nampak menarik..

37

Close-Up and Personal..

38

Masa tengah makan,owner dia mai dekat kami,ternampak kertas yang Nikli duk baca..dia ambik kertas tu then baca pasal review restoran ni dari Orang Rawa punya Blog..rupanya dia kenal Abang Zul tuh..siap kami bagitau kat dia abang zul lah yang duk promote kedai da ni..very the peramah.seronok bersembang..dan tak lupa juga bergambar.yang pasti kenyang perut suka hati..:)

HCMC MUNICIPAL THEATRE (OPERA HOUSE)

On the way balik dari Restoran,lalu lagi dekat bangunan yang cantik di HCMC ini.

39

kak nona baru sudah shopping kat LV

40

The Saigon Opera House (Vietnamese: Nhà hát lớn Thành phố Hồ Chí Minh), an opera house in Ho Chi Minh City, Vietnam, is an example of French Colonial architecture in Vietnam.
Built in 1897 by French architect
Ferret Eugene, the 800 seat building was used as the home of the Lower House assembly of South Vietnam after 1956. It was not until 1975 that it was again used as a theatre, and restored in 1995.

41

KAMI di depan OPERA HOUSE

42

Saigon Opera House is a smaller counterpart of the Hanoi Opera House (built from 1901 to 1911, and shaped like the Opéra Garnier in Paris). The Saigon Opera House owes its specific characteristics to the work of architect Félix Olivier, while construction was under supervision of architects Ernest Guichard and Eugène Ferret in 1900.

HO CHI MINH CITY HALL

Kat kawasan ni pun kami lalu jugak..dah ambik gambar di kawasan ni pada siang hari,tapi sebelah malamnya lagi cantik..dah macam entrance DISNEYLAND la pulak..very nice.

43

welcome to the magical world..

44

Ho Chi Minh City Hall or Hôtel de Ville de Saigon (Ho Chi Minh City People's Committee Head office - Trụ sở Ủy ban Nhân Thành phố Hồ Chí Minh) was built in 1902-1908 in a French colonial style for the then city of Saigon. It was renamed after 1975 as Ho Chi Minh City People's Committee. Illuminated at night, the building is not opened to the public or for tourists. A statute of the namesake is found in park next to the building.

45

thanks enchek tripod ambik gambar kami..

46

aksi melompat mesti ada kan.haha

47

lompat sampai ke langit

48

orang pun dah tak berapa nak ada..dah lewat..

49

statue kat belakang kami tu naanya UNCLE HO..hehe..tapi aku tak sure dia duk pegang budak pompuan kaa apa tuh..tak jelas..

BEN THANH MARKET

Ben Thanh Market (from Vietnamese Ben meaning "wharf", and Quy Thanh meaning "turtle citadel") is a big marketplace in the downtown area of Ho Chi Minh City, Vietnam, in District 1. The market is one of the earliest surviving structures in Saigon and today is considered one of symbols of Ho Chi Minh City, popular with tourists seeking local handicrafts, textiles, áo dài, and souvenirs, as well as local cuisine.

50

Kat market ni banyak la duk ada baju baju dan Souvenir..makanan tempatan pun ada.tapi mesti tak HALAL.hehe..ni gambar masa malam,dah tutup.kalau time siang kawasan ni sibuk sesangat..

51

tempat kami melepak ni tempat last untuk ronda ronda HCMC malam ni..berhadapan jer dengan BEN THANH market tu..masa ni memang kami dah penat sesangat dan rasa macam nak ketiduran kat situ jugak..tapi nasib baik la hotel dah dekat kan..walaupun penat tapi seronok dapat jalan jalan kat tempat orang malam malam macam ni..best!

52

ada kuda kat atas tu..statue kuda

53

Dan begitulah berakhirnya hari pertama kami di Bumi HO CHI MINH ini..orang kata jauh berjalan luas pandangan,memang tepat sangat.banyak budaya orang yang tak sama dengan budaya kita yang boleh di terokai di luar sana..for me,bila berjalan di tempat orang satu benda yang paling menarik ialah kebudayaannya..apa lagi kawan-kawan,jom pi melancong ke negara orang..

*next entri:Ho Chi Minh City hari kedua..kami pi ke CUCHI TUNNEL..terowong yang orang Vietnam buat masa zaman perang dulu..nak belajar sejarah kena tunggu entri seterusnya ok..hehe..chiaow..

28 comments:

tunbegia said...

sungguh sakan,

salamm,

eLLy said...

dik ko mane mane perji mesti masuk hard rock kan.. boleh jadi duta nie ;)

Cik Z@i Pen@nG said...

posing sakan... ;P

:: p R i n c E s S _ N :: said...

bro..dsbbkn bro sll mlancong..nti N nk mntk tips & opinion place y bes tuk honeymoon..ley??

bro ade link gn agent mane2 ke??

anne said...

tak dapat pegi bercuti mana2, baca blog axim pun jadilah hehehe.

nasib kastam tak check DVD pirate tu ye.

Leez said...

Saya pun akan ke sana bulan 7 ni. Insya Allah. Ddah beli ticket dah...

aldyst said...

water puppet best!

@xiM said...

TUN BEGIA,

sangat sakan sekali..:)

@xiM said...

KAK ELLY,

ziana lagi sesuai jadi Duta..dia kan ketageh ngan HRC ni..hehe

@xiM said...

CIK ZAI PENANG,

memang memang memang..kami memang suka berposing.hehe

@xiM said...

PRINCESS N,

nak mintak tips dan suggestion,ok jer..emal me k..

takder kenal travel agent pun..semua main redah sendirik jer..:)

@xiM said...

ANNE,

dengan berbesar hatinya saya mempersilakan kak anne baca blog saya yang tak seberapa ini..

tu lah,nasib kastam tak kenakan cukai.hehe

Wahidah said...

vitenam mmg terkenal ngan painting nya kan...

mesti besh sbb p jenjalan ngan kwn2 kamceng yea..:P

@xiM said...

KAK LEEZ,

selamat ke HCMC ya kak leez!nanti boleh la amik info serba sedikit dari AXIMUD ni..

:)

@xiM said...

ALDYST,

stil kat sana ker??water puppet tu best..tapi macam panjang sangat..hehe

@xiM said...

WAI,

memang best..painting kat sana memang menarik dan cantik..tapi tak beli.haha

Kniedaz said...

^_^
dah abis baca n3 nih...
best gak g vietnam ek...
nanti nk mai lg blaja sejarah plak

Faisal Admar said...

bro, mana fridge magnet gua? eh, ziana usung tripod ke?

@xiM said...

KNIEDAZ,

nak belajar sejarah tunggu yek..duk edit gambar tak habis lagi nih.hehe
thanks kerana sudi menghabiskan pembacaan.

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

nak fridge magnet mai rumah gua.
hehe,kami dera Ziana bawak Tripod sebab kitorang kena bawak barang dia yang banyak,duk sakan sangat shopping kat LV..

xplorer said...

MASA KAT SANA AKU MISS WATER PUPPET SEBAB TAK CUKUP MASA. RASANYA KENA PEGI LAGI VIETNAM

Ziana said...

HCMC Hall tuh mmg nmpk mcm Disney kan..?
nice bile mlm..
:)

p/s- cant wait to enter Universal Studio..!! ;)

haaa laa faisal..
kene usung tripod..
x cukup ngan bawak tripod..
depa dok beli tripod lagik.. sbb murah..
tp mmg murah laa tripod tuh..
beso.. strong n murah..
berbaloi2..
:)

@xiM said...

XPLORER,

aku pun ingat macam nak pi lagi.nak pi borong kain pulak..

@xiM said...

ZIANA,

memang macam Disneyland..i like!!

*jom u..nanti kita pi Universal Studio tuh.WAJIB!!

AMBOI..mengadu kat Faisal nampak..hehe...tapi memang murah kan TRIPOD kat sana..ntah sapa lah kan tak bawak tapak..hasilnya aku ada tripod baru.yeayyy..

Ziana said...

u..
tgh buat paperwork nih..
hope u guys agree n approve..
nk nk yg jauh kat Borneo tuh..
kene details :P
mmg WAJIP okeh..
:)

eh xde laa ngadu...
mengiya kan statement faisal..
u.. tiap kali travel dok beli tripod..
ape kes? :P
haaa laa.. org tuh x bawak tapak kan..!! mmg org tuh..
nk kene..!!

Anonymous said...

May I know how much you bought the fridge magnet?

Sher T

@xiM said...

anon,

i bought that fridge magnet for 20000 vietnam dong for 6 pieces..
quite reasonable,isn't it?

rynna said...

brp total u pegi smua 2... sbb tgh dok budget2 nie... sbb 1st nak pegi.. hee heee.. tour package u amik dimana? hotel ke?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails