Followers

Tuesday, February 2, 2010

VIETNAM TRIP - PART 1

Mari mari mari saya mau cerita pasal trip saya ke vietnam minggu lepas.

23 JANUARI 2010

Thanks to Liana dan Aida sebab tolong hantar aku,zie dan Nikli ke LCCT lepas duk melepak kat Pappa Rich Bukit Bintang(Klik untuk cerita lalu..)..Masing masing dah mengantuk tapi sebab nak kejar flight pukul 7 pagi(asal tujuh pagi tapi ditunda ke jam 9 pagi..),so kami sampai awal kat sini.

1

Parking kat tepi ni siap kena halau ngan Polis..haha..anyway,thanks again to both of you yang sanggup bersengkang mata hantar kami..Lepas diorang balik,kami pi solat subuh dan mandi mandi siap siap nak check in bag.

2

da siap Check in Bag

3

sembang ngan marka dulu sebelum fly

4

Saigon Here we come..flight AK880

5

Kami dapat naik flight ddalam pukul 8.50 pagi..Cuaca sungguh baik sekali ya pada masa ini..sungguh terang dan segar.ntah apa aku merepek ni kan.takdak idea ni.

6

muka excited nak naik flight

7

Perjalanan dari KUL-SGN mengambil masa selama 1 jam 55 minit..takder lah laama sangat..tapi yang tak bestnya aku duk asing ngan diorang berdua..seat dah ada number.patut kami pi 6 orang,last last tinggal kami bertiga jer.Anies pun patut fly skali tapi skarang dia dah lain direction.we are different people now.

8

wajah wajah kemengantukan terserlah

10

Macam biasalah,dalam flight mesti kami duk order makan punya..kafe di atas udara..

11

Punya lah lama aku teringin nak makan Spaghetti meatball,last ada spaghetti meatball ni masa pi HK..tapi kali ni bukan beef tapi chicken meatball.so rasanya tak berapa mengancam lah.aku ngan Zie order yang ni.

12

Nikli Nodin memang tak sesudah la ngan Nasik Goreng satay ni kan..memang faveret dia dulu kini dan selamanya..satay tu aku suka..nasik goreng tak taw rasa camana,dia tak kasi,kedekut.

13

mai mai jemput makan..

14

kenyang perut suka hati..

15

Tepat jam 11 pagi kami dah nak sampai ke Bumi Vietnam ni..dari atas aku tengok kawasan perumahannya yang amat rapat dan padat..kalau malam mesti cantik ngan lampu lampu..

16

FYI,waktu di VIETNAM sejam lebih awal dari kita..maksudnya kalau kita pukul 11 pagi,kat sini baru 10 pagi.perbezaan masa nya macam tu lah.so waktu ni kalau ikut waktu Malaysia dah pukul 11 pagi tapi kat sini baru pukul 10 pagi.

17

di balai ketibaan..

18

Welcome..Welcome..Welcome..

19

Airport kat sini baru,bak kata abang Zul(dia kerja lat sini..)plan memang nak jumpa abang zul nak minta tolong dia bawak bawak round bandar HO CHI MINH CITY tapi waktu ni dia kena Fly ke KL pulak,ada kursus..so what to do,dapat jumpa sepuluh minit pun jadi lah.

20

Aku pun tak faham mengapa begitu ramai sekali orang di luar airport ini.menunggu orang balik haji kah??tapi memang ramai sangat..kepadatan penduduk Vietnam kan 9 juta orang..

21

Akhirnya aku bertemu muka dengan Abang Zul a.k.a Orang Rawa..Zie dan Nikli dah jumpa dia dulu masa trip ke Phuket in 2008..so ni my veri first time..Very friendly and helpful person..Nice to meet you abang zul!!senyum jaaa dia ni kan.memang bagus untuk elakkan stress.

22

lain kali kita jumpa minum minum k..

23

Abang Zul siap tolong arrangekan taxi untuk kitorang..dia kata harga taxi dari epot ke Hotel yang kitorang nak duduk ni dalam 100 ribu Vietnam Dong sahaja..kalau lebeh tu alamat kena tipu lah dengan derbar teksi..100 ribu VD sama dengan RM17.83 sen +++ macam tu lah..kira lah sendirik.pastikan teksi pakai meter.

24

Welcome To HO CHI MINH CITY!!!

25

Sepanjang perjalanan dari epot tuh,one thing yang aku duk notis diorang punya wayar berselirat barat..memang tak jumpa dah la kat Malaysia macam ni..TNB are so gonna do something about this..bagus ni plan untuk TNB mengembangkan sayap ke peringkat Global..(Apa kes tetiba macam nak promote TNB pulak??hahahaha)

26

Satu benda lagi,Motorsikal masya Allah punyalah banyak kat sini..boleh kata macam pengangkutan wajib lah..sana sini orang bermotor.yang naik motor satu motor 4 orang pun ada..dsahyat ekk.


27

on the way to our hotel..

28

Drebar teksi ni macam dwarf kan.haha.rupanya dia pun tak taw Asian Ruby 2 Hotel kat mana..duk benti tanya orang siap..last last kitorang just kata nak ke BENH TANH MARKET..baru dia faham..sebab Hotel yang kami akan duduki nanti dah dekat ngan Ben tanh Market..jalan kaki jer lah cari..

29

bayar harga Taxi 100 ribu Vietnam Dong.dalam RM17.80 macam tu.ok lah kan divie by three.baru 6 hengget sorang dari airport ke sini.

30

inilah rupanya Ben tanh Market yang menjadi kebanggan penduduk Ho Chi Minh City nih..aku rasa kalau macam kat terengganu terkenal ngan pasar payang,kakau kat KB terkenal ngan Pasar Siti Khadijah,kat KL ada Petaling street so kat sini famous ngan Ben Tanh Market nya..memandai jer kan analogi aku tuh.haha

31

Dari Ben Tanh Market ni satu hal pulak kami nak kena Cari hotel..siap tanya penduduk kat sini.Komunikasi sangat susah sebab kebanyakan vietnamese ini tak reti cakap omputih..kebetulan kami lalu tepi sorang mamat ni yang duk bagi direction kat mat salleh,so ambil kesempatan lah tanya..

32

Ramai betul wanita wanita Vietnam yang pakai Topi macam ni..lambang diorang kan.

33

Akhirnya pusing punya pusing kami jumpa lah dengan Hotel Datin Ruby nih..bila dah jumpa takder lah jauh mana pun..yang jadi jauhnya sebab tak tahu.First impression of this hotel-ok lah.not so bad.

34

Harga Bilik hotel ni satu malam campur TAX ialah 53 USD..Tapi sebab nak stay more than 3 days so diorang kasi diskaun dapat lah 48 USD satu malam..ambik dua bilik so harga untuk penginapan 96 USD bahagi tiga = 32 USD sorang untuk satu malam.Fair and square kan.Untuk keterangan lanjut boleh layari www.asianrubyhotel.com.

35

Ini lah bilik kami.Cantik yang amat.menarik dan selesa

36


37

Bilik airnya pun best..ada Hair Dryer dan bath tub.

38

Da dapat bilik apa lagi kami melepak jap melepaskan penat..rehat rehat mandi solat dan sebagainya baru kami siap siap nak keluar..keluar nak carik makan..tadi makan last dalam flight jer.waktu ni dah pukul 3 petang..

39

Dalam pukul 3 lebih macam tu kami keluar..berjalan jalan di sekitar kawasan Town.melihat gelagat penduduk setempat..

40

Tapi sebelum nak pergi beli barang kat sini kena cari money changer dulu..nak tukar Duit ke Vietnam Dong.satu tips yang boleh di pelajari:kalau nak beli barang kat sini jangan pakai USD dollar walaupun boleh sebab korang akan rugi...pakai vIETNAM dONG dan Insya ALLah ada jimat sikit..

41

Tukar 100 USD dulu..sebagai permulaan..

42

tak cukup nanti baru kita tukar lagik..

43

Ni Opera House..dalam perjalanan kami ke PARKSON jumpa Opera House ni.rasanya kalau ada Theater mesti diorang wat kat sini.Abang Zul kata tiap petang ahad mesti ada street performer buat show.for free jer..

44

akhirnya kami Jumpa PARKSON..

45

Tujuan datang PARKSON ni bukan nak membeli belah..tapi nak mencari makanan kat sini..ni kes baca review montelkarung.blogspot.com lah ni..hehe..thanks anyway for the info pasal HCMC ni.memang sangat berguna..kami jumpa D'ANJUNG kat sini.,makanan Malaysia katanya.

46

aku ngan Zie order makan kat Arab Food ni

47

Nikli makan kat D'ANJUNG tu.Nasik campur.

48

Ayam masak merah yang sedap.Nili lah kata.aku tak taw sebab tak rasa.

49

Aku makan yang ni-Chicken Masala..sodappppp..

50

Cicah ngan Roti Naan.memang lah layan

51

Kari Ayam Zie punya.pun cicah ngan Roti Naan

52

Da setel makan kami berjalan jalan di Pusat Bandar HCMC ni..

53

Kat belakang kami tu Bangunan Kerajaan Vietnam.tapi dalam proses renovate kot.time malam mesti cantik ngan lampu lampu.

54

ni mintak tolong mat salleh amik kan gambar

55

aku tak sure arca yang besar tu gambar apa..Ho Chi Minh kan?

56

janji gambar kena ada..

57

Bersih kawasan ni..

58

Masa ni kami semua duk ambil peluang skodeng apa yang patut..ambik gambar dan jalan jalan jer lah.takder tentatif Khusus.

59

:)

60

Suka tengok reka bentuk bangunan kerajaan nya..memang halus dan berseni.

61

Macam gotham city tak?haha..memang petang ni kami round round HCMC ni sahaja..malam nanti nak tengok Puppet Show dan ambik gambar kat sini di wakatu malam..ok lah nanti aku sambung lagi di Part 2..dah tak larat nak upload gambar dan taip panjang panjang..

Salam ketemu lagi di PART 2..:)

12 comments:

tunbegia said...

naik teksi RM6 sorang, ingatkan ada yang sponsor,

salamm,

@xiM said...

TUN BEGIA,

Sharing is caring so kena lah kongsi kongsi..:)

jengjengjengg said...

wicked holiday bro!

@xiM said...

jengjengjeng,

indeed!!

:)

jengjengjengg said...

:))

CAHAYA said...

cantiknya bangunan last tu. amazed sekejap.

sepul said...

sejuk tak HCMC?

aShaBuLz said...

wow......penang yg dekat pun tak rajin jejak. camna la aku nak g vietnam ni...haha

anyway good for u. cheers~

Kniedaz said...

bestnye g melancong....

PUTUBAMBU said...

pasal tu lah akak suka masuk blog ni..
suka tgk axim ngan kawan2 berjalan2..
adaaaaaaaaa je tempat korang nak berjalan2..
syok tgk gambor2 menarik dlm ni..
rasa cam nak pegi pulak..

lenkali..axim buat le trip ngan blogger2 pulak..
axim kan ramai keneksion.. mesti boleh handle punya..

* jeles sebenarnya ni..wakakaka

:: p R i n c E s S _ N :: said...

menariks....bdr die nmpk clean jekk...

Eisya said...

salam..boleh bagi tau macam mana nak contact En. ZUL ni.. tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails