Followers

Thursday, May 19, 2011

JALAN-JALAN SINGAPORE PART 2 : ARAB STREET (RESTORAN ZAM-ZAM & MASJID SULTAN)

Sambungan dari entri sebelum ni..

Dari Merlion Park dan kawasan sekitarnya kami bergerak ke Kawasan ARAB STREET..dah lama aku teringin nak ke kawasan ni sebab this is the Muslim area..Boleh cari makanan Halal kat sini.

.

Pakai GPS jer..konpem tak sesat kan.
.

Arab Street (Chinese: 阿拉伯街) is the name of a road and neighbourhood in Singapore. There are two explanations behind the name. The first one is that the area was owned by an Arab merchant, Syed Ali bin Mohamed Al Junied and that it was the site of an Arab kampong, hence the name Arab Street. The Chinese referred the street as jiau a koi (Javanese street), in the view of the Javanese who used to be the majority inhabitants of the area. Spices, textiles, basketry items and Sonkoks are sold along this row of shophouses with five-foot way at Arab Street. In Tamil, Arab Street is known as pukadai sadkku (flower shops street), because of shops selling homegrown flowers, lime and other goods sold by Javanese women. In 1889, a huge fire occurred.
.
First tempat yang di tuju ialah Restoran ZAM ZAM..sebab perut masing masing semua dah lapar.This restaurant betul betul depan dengan masjid Sultan..memang nampak terus la senang cakap..lebih kurang macam Restoran mamak kat Malaysia ambien nya.
.

Menurut kata Orang singapore,Restoran Zam zam ni merupakan Restoran yang terkenal dengan Murtabak dan Roti Canainya..seleksi makanan kat sini macam macam ada..nak order order pun boleh,Beriyani pun ada.Beriyani pulak macam macam jenis lagik duk ada.
.

Aku order Nasi Beriyani Ikan.Sajalah nak rasa.
.

Set Beriyani..ada dalca dan Timun
.

Aida order Murtabak Special..15 Sing Dolar.by the words special this Murtabak memang besar dan berlapis lapis..memang jenuh nak makan..tapi aku akui memang sedap!tengok kat sign board kedai diorang tengah promo Murtabak Rusa..ekk.tak try lah pulak..ni Murtabak Daging biasa jer.
.

Nak habiskan besar ni pun tak larat.maklum lah dah makan nasik
.

Overall this Restaurant is nice.Cuma masa kami sampai Tempat tak ada sebab penuh..kena tunggu giliran sampai kitorang naik ke atas baru ada tempat.memang packed lah..means to say tempat ni memang orang cari kalau datang singapore.In terms of food,definitely Murtabaknya sedap.Nasi beriyani nya kurang sikit.aku tak suka sangat.
.

Perut dah kenyang jom jalan jalan pulak..
.
Textile boutiques selling all kinds of fabrics imaginable (Thai silk, Chinese silk, organza silk, Indian saris etc) stand at almost every corner of Arab Street. These boutiques are often crowded just before Ramadhan and Aidilfitri when Muslim shoppers engage the tailoring services provided for their baju kurungs (national costumes of the Malays). It is at this time, too, that the prices of the fabrics are discounted.
.

Diorang jalan jalan tengok kain.aku memang tak berminat nak beli apa pun..along the arab street ni boleh kata semua kedai jual kain..dan ada yang jual karpet..harga aku tak sure murah or mahal,tapi yang aku sure kainnya cantik cantik..banyak yang nice.
.

Dalam diorang duk jalan jalan tengok kain aku mintak diri kejap nak pi solat kat MASJID SUltan.masjid ni merupakan masjid terbesar di Singapore.dibina pada tahun 1928.ia merupakan antara tarikan yang ada di ARAB STREET ni.
.

Ruang dalam masjid..
.

Dari Arab Street,dalam pukul 5 petang kitorang gerak keluar dari Singapore..My flight ke Kuala Lumpur malam nanti pukul 9..so baik gerak awal kang jem ker apa ker ada yang kena tyinggal Flight..Alhamdulillah tercapai hajat aku nak pergi Arab Street..Thanks a lot Aida sebab bawak aku datang sini!tu yang best bila out station ke PASIR GUDANG,alang alang ada di JB boleh masuk Singapore skali.sambil menyelam sambil minum air.
.

Sampai di Airport Senai ngam ngam..nasib baik keluar awal sebab jalan quite Jammed tanpa ada sebab yang kukuh.nak kata ada eksiden takder la pulak..lepas Aida ngan kakak dia hantar aku rasa lapar singgah makan KFC dulu..Airpot Senai sekarang pun dah cantik.Banyak kedai nak ada..diorang nak buat ala ala airport Subang la tu.Ok la.Tak la bosan orang tunggu.
.

Kebetulan naik Flight yang sama dengan Wea,kawan Aida..malaysia ni kecik jer kan.at least ada lah teman berborak sampai ke KL walaupun seat tak dekat dekat..Thanks again to Aida anyway,i really had a great time masuk Singapore..kalau ada outstation ke Pasir Gudang lagi boleh jalan jalan ke kawasan lain pulak dalam Singapore yang tak berapa besar tu..Insya Allah.
.
Sekian.

11 comments:

Redbloodsnow said...

suke aku tgk ko snap gambo, xim. kalaulah ko dok sini..mmg aku upah ko jd wedding photog aku taw :D

SizZLing SuZai said...

a'ah cam mapley bese kat kl ni je..but murtabak die mmg nmpak special..huhu leleh air liur i! neway, xsmpi sngapore lg hopefully afte keje i smpilah yerr... (^^)

Azueriena Norash said...

ehh..kat kl pun dah ader branch rest. zam2 nie tau...rega murtabak special pun rm15...

betul2..beriani dier agak kurengg skett ler...

@xiM said...

ZIE,

lorr kalau camtu aku nak pindah duk sana lah..leh jadi OP ko nanti..by the way,sapa OP ko??tanak share ker??

@xiM said...

SUZAI,

yup.kedai ni biasa jer..keistimewaannya pada Murtabak tu.Tu jer...

@xiM said...

AZURIENA,

oh ye ker..cess penat pi cari sampai Singapore..kat area mana di KL?

Nieda said...

syoknye , masuk dari prai nak masuk gelugor kut no.

mummysyafie said...

kalau sampai sana, nak kena singgah kat restoran ni. tapi sepinggan kena share dua orang..macam banyak plak nasik tu

cek chun said...

tengok acar briyani tu, terus teringat hamidiah.. hehehe

salam kenal :)

aNoY said...

yes...murtabak nye sedap. nasi beriani biasa2 je. ade satu kedai nasi kandar dkt kallang SGD 4.50. not bad gak. bukan pinggan lagi dah...mkn atas dulang terus.

MonizaM said...

minggu dpn nak pergi singapore. nak singgah singapore zam zam. sebab nama aku tu ! huhuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails