Followers

Tuesday, May 3, 2011

P.R.O.C.R.A.S.T.I.N.A.T.I.O.N



In psychology, procrastination refers to the act of replacing high-priority actions with tasks of low-priority, and thus putting off important tasks to a later time. Psychologists often cite such behavior as a mechanism for coping with the anxiety associated with starting or completing any task or decision.Schraw, Pinard, Wadkins, and Olafson have proposed three criteria for a behavior to be classified as procrastination: it must be counterproductive, needless, and delaying.
.
Aku rasa aku hadapi masalah ni.
.
Procrastination- Melambat lambatkan kerja yang penting,dan buat kerja yang tak berapa penting dahulu..i think this is my biggest problem now..which is i'm really failed to do my job regarding the priority..aku selalu buat kerja yang tak berapa penting dulu,then bila sampai deadline untuk important Job mulalah kelam kabut menggelabah dan rasa sangat pressure.Stress.and i know,Stress is really not good to our health.But the question still remain - How do i handle this problem?
.
Procrastination may result in stress, a sense of guilt and crisis, severe loss of personal productivity, as well as social disapproval for not meeting responsibilities or commitments. These feelings combined may promote further procrastination. While it is regarded as normal for people to procrastinate to some degree, it becomes a problem when it impedes normal functioning. Chronic procrastination may be a sign of an underlying psychological disorder.
.
Yeap.It's true.Procrastination will lead to the stress..Bila sampai satu tahap aku rasa sangat stress dan rasa macam just nak walk away from all of the thing that i've been working for.Bukan aku nak kata kerja aku banyak sangat.semua orang pun ada their own difficulties,tapi the way kita manage sesuatu perkara tu yang berbeza.Bila duk bertangguh kerja tu yang masalah timbul macam macam..itu tak siap ini tak siap..dan aku agak kebingungan sekarang.
.
Aku tahu aku boleh buat.Bukan aku tak boleh perform untuk buat kerja dengan baik.Cuma macam aku dah cakap tadi,aku ada masalah untuk meletakkan sesuatu perkara yang penting di hadapan..selalu sangat kepentingan peribadi melebihi tuntutan dan tanggungjawab kerja..itu yang menjadi pokok pangkal nya.(contohnya sekarang-aku di opis dan kalau aku buat kerja yang tertangguh dah boleh siap dah daripada aku duk tulis blog ni.hehehe)
.
Bertangguh kerja adalah pencuri masa..really true..aku perlu berubah untuk menjadi seorang yang cemerlang..tapi as usual,Action will always speak louder than words.Cakap saja pun tak guna andai tidak di susuli dengan perbuatan.Aku nak buktikan pada diri sendiri yang aku mampu untuk menjadi orang yang cemerlang..bukan saja dari sudut tempat kerja malah dalam semua sudut kehidupan.banyak cabaran yang perlu di tempuh.Semua pengalaman dan cabaran tu lah yang akan makin mematangkan aku.
.
Doakan aku ya kawan-kawan!
.
Aku mahu jadi insan Cemerlang.
.


*korang ada idea tak camana nak jadi RAJIN??

3 comments:

Azueriena Norash said...

hmm nak rajin ehhh....cuber gaji kena potong...sebab kojer lmbat buat...kompom rajin....hahahhaaha...

aper pun...we dont need to work hard...but we need to work smart...
yg penting kejer beresss....

mummysyafie said...

akak pernah gak jadi macam azim ni, selalu buat last minute walhal benda tu boleh siap dalam sehari je. nak gak tunggu sampai datelines..

tapi tak kemana perangai tu jim..menyusahkan pun ada taw.

nak tahu tips?? owh..akak nak buat diri bersemangat buat kerja...akak akan pakai baju baru ke pejabat aritu. beli pen tak kira murah or mahal..pen tu tuk conteng2 repot ke..pastu sebelum jejak kaki kat opis..nekad dalam hati mmg nak concentrate wat benda tu sampai habis sebab once dah settle baru bleh goyang kaki joli sakan.

Afir said...

klu la ade org genius leh cipta pil rajin kan best

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails