Followers

Wednesday, August 26, 2009

4 RAMADHAN 1430H : NASI KERABU BIRU

Petang tadi di Pasar Ramadhan.

Saya mencuba nasib untuk ke Pasar Ramadhan yang terletak lebih jauh dari kawasan kediaman,mana tahu kalau kalau ada lebih banyak option dan selection makanan yang ada..tapi di Bulan puasa-tengok lah apa saja pasti kau akan tertarik,sebab perut kosong dan perlu di isi..Buat lah pilihan yang bijak ok..

2

Ok berbalik pada kisah Pasar Ramadhan ini,ianya terletak di Kawasan Permatang Pauh,saya pun tidak pasti di mana cuma di banner yang terbentang tertulis PASAR RAMADHAN ANJURAN SURAU KAMPUNG BELAH DUA,PERMATANG PAUH.kalau di kawasan ini memang kebanyakannya student UITM dan student Politeknik yang ramai.Jalan jalan dan membeli lah apa yang patut.

2a

Selesai membeli meneruskan perjalan ke rumah..Waktu berbuka di kawasan aku ni pukul 7.29 pm..hmmm dah tak lama dah nak berbuka ni..

3

Sampai di Rumah terus bersiap-siap untuk berbuka..Sunnah sekiranya kita menyegerakan waktu berbuka dan melewatkan waktu sahur..tapi waktu sahur pagi tadi aku tak terjaga..hampess..tak dapat berkat sahur gara gara aku terlupa untuk kunci jam..hmmmm..sudahnya seharian hari ni tekak kering sebab tak dapat minum air masa sahur..huhu

1

Nasi Kerabu Daging Bakar Telur Asin

4

Hmmmm ada cerita di sebalik rupa NASI KERABU BIRU MATA HITAMKU yang kelihatan sangat enak ini..Nasinya mentah dan daging bakarnya amat liat menyukarkan saya untuk mengunyah..nasinya yang mentah boleh bikin saya sakit perut..sudahnya tak habis nasi tuh..kang kalau makan sakit perut..hmmm kecewa sungguh saya dengan sikap peniaga yang tidak mementingkan rasa makanan,mengambil kesempatan atas kelaparan pelanggan..

5

Nasib baik ada AYAM PERCIK ini menjadi penyelamat..boleh tahan la ayam percik ni daripada mengunyah Daging Bakar yang entah bila akan hancur..kalau masuk perut saya pun mesti lambat nak hadam..hmmmm...Syukur je lah dengan apa yang ada..

6

Soya Cincau gULA hABIS sTOK

7

Dan tak di lupakan Kurma YUSUF TAIYOB..sedap beb kurma nih.

8

Alhamdulillah,walaupun nasi kerabu ni ntah hapa hapa sekurangnya ia menjadi peringatan agar saya tidak lagi ke Pasar Ramadhan tersebut sepanjang Bulan Ramadhan ini..Banyak lagi Pasar Ramadahan lain yang bakal menjanjikan Variety of meal dan Pilihan yang banyak.di Seberang jaya pun ada misalnya.Maaflah,First Impression sangat penting bagi saya..

Selamat Bersahur buat semua jap lagi k..GewdNite!!

*Saya rasa memasak merupakan langkah yang agak bijak juga untuk mengatasi masalah seperti ini..Insya Allah kalau sempat sahur jap lagi nak masak nasi Putih ngan Sardin serta telur dadar..pehhhhh enak tuh!!ok ok nak tidor dulu kang tak bangun pulak..

41 comments:

armouris said...

banyak info tentang puasa kat sini - Puasa @ Info-Kesihatan-Anda

rya said...

ye masak sendiri lagi bagus. sedap ke tak, kurang2 takdela sakit ati sangat. saya masak sendiri pasal malas nak ke param..uhuhu

zai said...

ala..ciannye..

kt Sbrg Jaya ada psr Ramadan nape gi jauh2?

Faisal Admar said...

adoi la.
kesian...
meh la rumah aku berbuka dengan family aku.

gulai daging kat situ sedap tau.
ayah aku beli kat situ... pergh!
meleleh la jugak.

abis tu, takkan makan tu je dah kata nasi mentah?
tak caya aku :P

anne said...

itula pasal saya kurang sikit nak beli nasi/lauk kat pasar ramadan...risiko benda tak elok, tak sedap dsb. Betul tu axim nasi, sadin dgn telur lagi best sebab guarantee sodap :-)

apa pun kita kena bersyukur rezeki yang adakan....

selamat berbuka karang...

zm said...

masuk dlm periuk nasik kerabu tu, tambah air lebih skit jd bubur bole mkn balik @xiM

@xiM said...

Armouris,

thanks for the link given!!:)

@xiM said...

Rya,

betul betul betul..pasal itulah sahur tadi memang masak sendiri ajer..tak la sakit ati sangat..:)

@xiM said...

Zai,

konon konon nak ubah selera sekali tak berjaya..takper kalau takder aral pi Seberang jaya jer lah..cuma nya tak suka sebab jem teruk kat situ..

@xiM said...

FAISAL,

wahhh ada jemputan berbuka kat rumahhang ker..petang ni boleh??haha

wehhh gulai daging kat mana tuh..tak state kan nama tempat pun..

aku makan separyh,then tak lalu dah sebab jelantah..kang sakit perut naya..aku just habiskan ayam baakr tuh..

tak percaya??PERCAYALAH..(*Tetiba lagu Siti Nurhaliza berkumandang..)

@xiM said...

Anne,

betul tu anne,bersyukur dengan apa yang ada itu jalan terbaik..:)

@xiM said...

ZM,

ekkk tak terfikir la pulak..masalahnya dah campur ngan budu ulam segalanya tuh yang dah takleh nak buat apa..takper..harap hari ni akan lebih baik dari semalam..:)

sepul said...

hmm dah mula dah bubuh gambaq makanan!

mazddaud said...

alamak, baru plan nak pi pasar ramadhan tu, dkt dgn my house...camni kalau, kansel terus...hehehe

jom berbuka kat McD...saya belanja...:-)

kucingorengemok said...

terkenang air soya suam... fuhhh

KAKTINY said...

eh eh eh.. tu area kampung tok kaktiny tuh.. kampung kaktiny nama dia "kampung pertama, permatang pauh"... paling best dia punya bubur lambuk (tapi kat sana kaktiny panggei kanji).. kat masjid papan... aduh duh duh.... huhuhu.. rindunya nak balik kampung... mengidam plak nak makan kanji masjid papan.. huhuhu...

TAPI... tak penah hayat kaktiny pi pasar ramadhan kat situ tuh.. hahahhaaa...


sian axim.. itulah setengah manusia ni.. tau nak untung je.. ingat org yg beli ni ayam ker, buleh bagi sembarangan.. bukan amik free, siap berbayar lagik.. tak baik kan..

takperlah.. lepas ni, rezeki axim lagi murah sebab kena aniaya..

enjoy you fasting day and fasting break okeh.. and also.... masa bersahur.. hihihi..

(jgn lupa gi terawikh.. payah nak jumpa nih.. cuma bulan puasa jer yg ada..)

zm said...

hahahaha xpe @xiM ari ni cuba lagi. smlm zm g carik mee goreng ngan kuaetiaw goreng punyalah pusing2 byk kali pasar ramadan tu. sib baik balik buka mee kuaetiaw tu rase sedap byk rencah. kadang2 nasik camtu risiko gak beli. xpe tambah lagi gambar2 @xiM bole bg idea ape nak buka nanti ngeh3x

Faisal Admar said...

haha.
aku tatau le nama kedai sebab ayah aku keja seberang sekolah sains kat sana.
so balik je dia singgah beli la.
ari ni nasi daging plak kot.
kadang2 dia beli di alma.
macam2 ado!

Faisal Admar said...

eh tadi makan sardin ke?

fusarium solani said...

Salam,

Azim, kesian kamu! Itulah aku pun kurang ke pasar ramadhan, peniaganya kadang-kadang bukanlah peniaga yang sebenar..rebut rezeki masa bulan ramadhan aja.

Masak sendiri Azim, kamukan pakar memasak! :)

Selamat berpuasa sahabatku.

LannY LennY LeannY said...

nampak so tempting that blue rice..he he....tak penah aku cuba walaupun kat Kuantan byk ..he he

Mrs.Sheikh said...

axim..... kesiannya berbuka sorang..
haha..nampak sedappppp wpun tak masakkk

Mrs.Sheikh said...

axim..... kesiannya berbuka sorang..
haha..nampak sedappppp wpun tak masakkk

nasazfrog... said...

den tak suko bona makan nasi kalo2 ni,, aneh bona nampak eh,, nasi ambeng best zim,, cubo ko carik garenti konyang punyo..

"mangen samphey wareq"

@xiM said...

Sepul,

yaa..axim kembali dengan gambar makanannya..haha

@xiM said...

Mazddaud,

sungguh??kalau betul malam ni nak sahur pi MCD boleh??maz belanja?

@xiM said...

Incik Kucing,

air soya gula merah suam memang sedappp..pehhh

@xiM said...

Kak Tiny,

wowww panjangnya komen kak tiny..terus saya speechless..huhu

ooo kak tiny asal sini ekk.awat kalau balik penang tak bagitau saya..boleh kita pi minum secawan kopi kat kedai pak mat..(pak mat mana tak taw..haha)

memang kesal ngan sikap peniaga yng mengambil sikap sambil lewa macam ni,asal boleh jual jer..ish ish ish..sabar je la..

selamat berpuasa,bersahur dan bertarawih untuk kak tiny jugak..:)

@xiM said...

ZM,

TU LAH..kalau dah pi PARAM memang rambang mata tak tau nak beli apa..rasa macam nak beli semua makanan yang ada kan..ujian tuh..hehe..ok ok demi ZM nanti aku buh gambar makanan lagi dalam ni..haha

@xiM said...

Faisal ADMAR,

cesss ko pun tak taw nama kedai tu rupanya..haha

haah,pagi tadi aku bangun pukul 5 pagi masak nasi,buat sardin gireng telur dadar..pehhh memang lazat!!(gambar boleh di lihat di FB aku..hehe)

@xiM said...

Fusarium Solani,

itu lah..tadi bersahur pun masak jer..walau[un simple tapi puas hati..

selamat berpuasa juga sahabatku!!

@xiM said...

Lanny,

nampak jer sedap lanny tapi nasi nya jelantah..huhu

@xiM said...

Mrs.Sheikh,

itu lah,ko yang tanak temankan aku..huhu

nampak dalam gambar sedap jer kan..tapi rasanya hanya aku yang tahu..haha

@xiM said...

NASAZFROG,

ah sudah..aku tak berapa paham la pulak bahasa minangkabou nih..huhu

*nasi ambeng tak pernah makan lagi..

~z@z@~ said...

wah, semlm pun saye mkn nasi kerabu jgk..tp yg nie sedap sgt sbb org kelantan yg buat..so mmg nanges la mkn nie..sodap sgt..

~z@z@~ said...

oppsss lupe plak..nie sy beli kt bazar ramadhan putrajaya..presint 2..hehe

@xiM said...

Zaza,

amboih hang saja nak kasi aku jeles nooo sebab dapat makan nasi kerabu sedap..aku takat makan berlinang ayaq mata sebab nasi mentah daging liat..huhu

Leez said...

alahai kesiannya.....
orang bujang mkn sowang2...

@xiM said...

Leez,

takpa..dah biasa..hehe

CATZ said...

axim,
betui tuuuu...
haa..baik ko masak..
sesekali ko masuk dapur..haaa..meletopsss...bukan dapur yg meletop..tapi masakan ko yg meletop...
time ni org jual apaaa pun laku..
agaknya kalau selipar jepun tu bleh makan, ramaii org juallll..hahhaha..
tu lah..nak berniaga, tapi kualiti makanan tak jaga..asal rupa makanan sudah..huh..
masak simple2 lahhh....bersih, sihat dan berkhasiat.

salam ramadhan.

@xiM said...

CATZ,

AKU PUN dah jadi macam kau catz,malas nak pi PARAM dah sebab rasanya tak sedap..

baik masak sendiri kan kan kan kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails