Followers

Friday, August 28, 2009

6 RAMADHAN 1430H : PEN MUTIARA CURRY HOUSE

Salam 7 Ramadhan buat semua umat Islam..

Kat sini,since Ramadhan bermula memang hujan mula turun dengan lebat,dan setiap hari adalah hari yang basah..macam semalam boleh di katakan sehari suntuk hujan dari pagi sampai ke malam..Memang lena sangat aku tidur semalam dengar lagu Hujan..(bukan lagu dari kumpulan Hujan,Ni hujan semula jadi kat luar tu).Rahmat Tuhan Barangkali.

1

Pagi ini pun Hujan bersambung lagi..Pergi kerja tadi pun lebat semacam jaa hujan..nasib baik jambatan penang dah ada 3 lane tak la teruk sangat jammed atas tu..Happy wet Friday ya everyone!!selamat bekerja di hari akhir sebelum Cuti Hujung minggu bermula..tak sabar nak cuti neh..lalala..(gambar atas:pemandangan dari kaca tingkap opis aku..)

2

Sebelum terlambat aku nak cerita pasal berbuka puasa petang semalam(6 Ramadhan 1430H).Bertempat di Restoran Pen Mutiara Curry House Batu Maung..errrr yang kali ni ntah dah ke berapa belas kali dah aku datang sini..tapi tetap lah aku nak buat review jugak sebab kali ni participant nya berbeza pula,Kawan Blogger-Faisal Admar dan Lanny.Faisal bawa kawan dia sekali yang dah pernah jumpa hari tu,Keith.Kiranya ni second time la jumpa depa,si Lanny tu takyah cakap memang selalu jumpa.:)

3

Actually balik kerja petang semalam aku balik rumah dulu kat seberang sana,then tunggu Lanny datang rumah baru gerak masuk ke Pulau balik..Hujan lebat so paham-paham la kan jem macam mana..sudahnya aku ngan Lanny sampai dalam 7.25 pm,lagi 4 minit nak berbuka..Faisal ngan Keith da sampai dulu,siap orderkan air dulu..Lepas da berbuka puasa baru kami mintak makanan.Dan makanan nya ialah:

4

namanya pun dah CURRY HOUSE,kena lah order KARI KEPALA IKAN ni..rasanya??as always-memang tip top lah!sapa sapa yang mai penang memang aku hajat nak bawak korang makan kat sini..marveles!!kena pulak makan ngan nasik panas panas..memang pehhhhhh..

5

Betul sedap wa cakap lu!!tak tipu punya..

6

Menu lain-KANGKUNG GORENG BELACAN-yang ni pun sedap tapi tak sesedap yang last time aku makan ari tu..yang ni belacan nya tak pekat sangat dah..takpa lah,janji still sedap dan menepati selera tempatan..(apa aku merepek nih..)

7

Ulam-ulaman & Sambal Belacan

8

Telur DADAR pen Mutiara Style

9

Dan satu lauk lagi yang best-SOTONG GORENG TEPUNG kruk krak kruk krak..yang ni pun sedap..nak nak cicah ngan sos Thai yang diorang kasi..sedapp sedap sedap...(ntah apa yang tak sedap aku kan??haha..tapi ni betul..bukan cobaan ok..aku tak tipu)slurrrpp..

10

Air yang kitorang order ialah LIMAU ASAMBOI & EPAL ASAMBOI..air standard la kan..takkan nak overrated jugak..haha(pic:courtesy of Mazlenny.blogspot.com)

11

Maka bila semua lauk pauk udah tiba apa lagi-makan lah!!jom kita menjamu selera dengan lauk yang enak enak belaka ini..Bisa bikin perut jadi penuh..Paduan Kari Ikan dengan sambal Belacan tu emang mantap..pastu sulam pulak dengan Ulaman tempatan tadi..memang lah layan!!sangat sedap ok.

12

Lanny baru first time bersua muka dengan Faisal & Keith..Biasa baca Blog sahaja.Alang alang aku nak jumpa ni tu yang aku ajak dia sekali..Ni pun dia baru Habis Photoshoot gambar untuk Raya di Rumah P.Ramlee..(modelkah dia ni??itu hampa pi tanya dia sendiri lah yek..masuk blog dia tengok..:).Kami duk bersembang sambil makan..sembang macam macam laa..tak larat nak taip kat sini..haha

14

Ini pula di namakan sessi menghabiskan isi di Kepala Ikan yang ada..Bersungguh Faisal duk kais isi ikan..aku suh dia pakai tangan tak mau takut bau kari..haaaa kan dah payan nak selak selak kepala ikan tu dengan sudu Garfu..Hantam sajalah labu janji kau bahagia kan. Yang si Keith pulak duk seronok hirup kuah Kari..ekkkk boleh plak macam tu..Cicah ngan Roti Benggala la bro!!hehe

13

Hasil dari kepal Ikan yang siap di lapah..yang tang mata tu aku punya..sedap ok Mata Ikan..kalau korang tak makan Mata ikan bak sini aku Uruskan..:)

15

Alhamdulillah..Licin semuanya yah!

16

Restoran ni menerima tempahan kalau nak booking pun boleh..yang depa duk pegang tuh set Ramadhan yang ada kalau korang nak datang makan kat sini..macam macam set lah yang ada..harganya pun berpatutan dengan apa yang di tawarkan..

17

Depan Restoran Pen Mutiara

18

Jom balik taraweh pulak..

19

Time nak balik ni pun Hujan still tak berhenti..sekarang memang musim nya kan..Berhati hati lah memandu semasa Hujan..Take extra precaution..Yang nak balik kampung pandu cermat Jiwa selamat.Elakkan malapetaka sebelum hari perayaan(ok aku dah merepek sebab dah takder idea)

21

Nice to meet all of you!!ada umur kita jumpa lagi k.Bukan jauh pun satu Penang ni jer..setahun lebih kenal baru nak bersua muka kan..haha..kira ok lah tu.at least this is for real..Not only in the Blogsphere but also in the real world.after all,we are not hiding behind some other guy personality kan??:)

*Maaflah kiranya entri aku kebelakangan ni semuanya berkisar pasal menu berbuka..ntah,takder idea nak cerita apa,bila bercerita pasal makanan it such a fun!!sorry ya kiranya mengganggu sensitiviti semua..Selamat Berpuasa lagi untuk Hari ni!!Salam Jumaat salam Mesra!

22 comments:

Faisal Admar said...

haha bab mata ikan memang ko terer :P
tapi memang pergh! lar.. sangat sedap.
tambahan lapar giler kan.
kena lak nasi panas2 dan hujan yang lebat haha.
nasib aku tak angkat je kuali tu!

lenny best!
senang ngam... friendly.

bila2 senang leh je jumpa lagi.
kita kan ejen makanan di penang! :D

sotong tepung tu macam the best di penang je? kan? :D

dalam opis pun sejuk giler... :(

sepul said...

adoi.. hang ni betul-betul buat aku berbau kari la!

satu lagi setau aku orang utara panggey roti benggali bukan roti benggala. dah nak jadi mcm bangla ja aku dengaq

pearlEJ said...

faisal kalau ambil gambar mesti keras terpacak... hahahahah amponnnnnnnnnnnn faisal... :p

Mrs Shaka said...

axim mmg favvy ko pen mutiara ni kan..oopis aku dekat glwer ngan tpt ni tp tak penah pi pun :P

LannY LennY LeannY said...

bloggers guy are rocks...love it..nice to meet both of you.....

btw azim....bukan roti Benggala....sebenarnya Roti Benggali....kot area Penang ja dok panggey mcm ni....he he

Kari dia tetap mantop...sedap

kucingorengemok said...

ok la kali ni, takde "piring merepek" lagi, hehe... air² asam boi menggoda jiwa!

CAHAYA said...

wah, mamam kat luar je eh? best2.

@xiM said...

Faisal,

bab mata ikan bak mai kat aku biar aku yang uruskan..sedap wehh..ni pun duk teringat balik kari semalam..hummamamaa..sedapnya..

ada masa kita boleh hangout lagi k..Thanks for your time!!

:)

@xiM said...

Sepul,

ok fine..aku silap taip..Roti Benggali laa..haha..aku bukan orang utara so mana nak taw..tu pun dengaq lanny duk sebut tu yang aku main petik jer tuh..:)

selamat berbuka hari ini encik sepul..

@xiM said...

Kak Ej,

haaa yang ni FAISAL sila tampil ke hadapan jawab yek..:)

selamat berbuka kak ej!!

@xiM said...

Ms.Shaka,

boleh kata macam tu lah..dah jadi faveret dah pun sebab selalu sangat pegi..suka lauknya dan juga environmentnya yang best..:)

@xiM said...

Lanny,

yeah..you guy rock!!:)

ok ok aku silap..Roti Benggali bukan Roti benggala..typo error tuh..hahaha

@xiM said...

Incik Kucing,

sebab kali ni bukan buffet,ala carte style tu yang takder dah 'PIRING MEREPEK' haha..kalau tak mau aku campur jer selagi muat apa ap ayang boleh masuk dalam piring..hahaha..

@xiM said...

CAHAYA,

takder bini kat rumah nak tolong masakkan tu yang asyik makan kat luar jer..:)

Wahidah said...

pergh tetiba jd kecur liur...dh beberapa hari tkde perasaan mcm ne tau..nampaknya selera ku sudah ada..hahaha..tq axim..

luthtextile said...

wah, faisal admar?
dulu plan nak jumpa dia lama dah, tapi tak jumpa2.. huhu

asek2 kepala ikan je bro!

@xiM said...

Wahidah,

wahhh baru ada selera makan yaa?bagus bagus..selamat berbuka puasa untuk wahidah yaa!!

@xiM said...

Luth Textile,

nanti ada masa boleh la tu jumpa..

kari kepala ikan ni sedap!!

Anonymous said...

abang nak tanya. saya pon berbukak di pen mutiara semalan. lagu kat background tu lagu apa ye?lagu masyid arab...best musik tapi nak tau nama la

@xiM said...

Anon,

oloh..tak sempat nak dengar la bang..saya pun sampai dah nak dekat berbuka..kalut jalut tak sempat nak dengar lagu..hehe

syukur said...

Ish ish....bukannya nak ngajak ! he he he....

@xiM said...

Syukur,

tanya faisal..dia yang tak kasi hang mai..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails