Followers

Saturday, December 13, 2008

Saturday's Cooking:Ketam dan Udang

Apa yang orang bujang macam aku buat kalau dah bosan tahap gaban hari cuti cenggini??

-melepak:buang masa dowh..
-pi tengok wayang:not in da mood of watching movie
-pi rewang kat shopping compleks sambil usha aweks:sat lagi awek plak usha aku..haha
-pi bersukan:rakan sukan sumer balik kampung
-pi keluar cari makanan:aku dah bosan makan kat luar

Untuk memanfaatkan masa yang ada,tambahan pulak aku dah bosan makan kat luar-keputusan tercapai:aku nak memasak!!

Pi pasar basah beli Ketam..ni namanya ketam Nipah..yang biasa aku makan ketam bunga,tapi kali ni nak try lain sikit tu yang beli ketam nipah..takut aku tengok sepit nya yang tebal..kalau sepit orang konpem koma terus.ketam nipah ni mahal sikit dari ketam yang biasa.sekali sekala kan.

Then cari Udang saiz sedang..nak beli udang galah macam mahal sangat..nak makan sendirik takyah la nak beli udang besar gabak tuh..yang sedang sedang ajer macam gini pun dah cukup bagus..tapi awat la harga mahal sikit dari biasa..agaknya lama dah aku tak membeli barang basah tetiba nak beli balik harga dah naik..hmmmm whatever.

Lauk pertama aku:Ketam masak lemak Cili Api..Rebuskan ketam,masukkan kunyit hidup,bawang putih,bawang merah yang dah di tumbuk sekali kedalam air rebusan..pastu buh serai..agak agak ketam dah masak taruk santan dan cili padi..kacau sampai masak..jangan kasi santan berkepala kalau tak buruk rupa masak lemak ni nanti.

Lepas da buh santan letak la semua nenas tomato dan kacang buncis ni.

haaaa kan dah siap satu lauk aku..Simple dan senang..light and easy..Mix Fm..

Lauk kedua sambal Tumis Udang buh Petai..Tumiskan bawang putih dan bawang merah..then masukkan lada giling dan tumis sampai masak...masukkan udang,garam dan asam keping..nak lagi best taruk belacan sikit..then bila udang da masak buh petai..
Taraaaaaa...dah siap lauk kedua-Udang tumis Petai..bau petai menusuk nusuk hidung aju siot...aku bukan peminat petai tapi kali ni duk gatal nak try masak sambal petai..haha..ok lah,not bad..
Dan lauk ketiga mestilah berunsur sayuran..buat sayur paprik-nama aku taruk paprik sebab aku letak daun limau purut yang di potong halus halus..so rasa lah aroma daun limau purut tuh ala ala paprik kan..yang ni pun sonang baitu....campak campak siap..:)

Dah siap hidangkan lah apa lagik...

Tak tau lah kombinasi 3 lauk ni kena ker tidak tapi aku makan ok jer..tambah plak ngan nasik panas panas dengan Jus Oren Sunquick tropika yang tersedia memang best gilasss laa makan tengahari di Hujung minggu ni...Sedap!!(matilaaa duk asyik puji masakan sendirik..janji boleh telan kira sedap la tu kan..)

Tanak try ker masak lauk lauk nih??Selamat mencuba Ya!!

*Hujung minggu jer lah masa aku nak berehat kat Rumah dan boleh nak memasak cenggini..masa lain nak memasak? sori ler..balik kerja badan dah penat..kadang tak makan pun terus tidur jer..senang jadik orang bujang kan..hehe

15 comments:

Josh said...

Fuyoo.... macam best je sambal udang dan petai tu!!!

I like ketam too, but not got for my health, high cholesterol lah.

You can cook well bro!

MiSZuE said...

walaaaaaaaa..
pandai giler masak org bujang ni..
hehee..nampak cm sedap jek..

nape zue sangat pemalas nk masak..termalu sekejap ngn axim hihi

surijez said...

seumur idop tak penah lagi masak2 mcm neh..
hebat la org lelaki zaman skrg..

blurry said...

WALLA!!ketam tu nmpak best sgt...
pndainye masak...terkagum sat nih..

pearlEJ said...

ketammmmmmmmm!!! nak ketammmmmmm!!

izal said...

untung org bujang cam ko pandai masak la bro...

CAHAYA said...

dah confuse dah, sayur tu masak udang ke? Atau udang masak sayur? Hehe. Masak sendiri, seratus ekor udang pun boleh letak. Haha.

p/s: Pandainya masak, boleh ambil hati mak mertua ni. :)

Wahidah said...

bestnay ketam n udang...yumyyy...axim ni pandai masak kan..rajin gk turun dapur masak kann

sepul said...

waaa betul-betul ho liau!!!! ha ha ha

Lily.Lulu said...

omg !!!!!!!!!!!!
*speechless

jahat !
org lapar
:(

LannY said...

sape suruh tak mai rumah aku ...kan kena masak

Syam said...

great..!! orang laki zaman skrg kena pandai masak...

i beg must be yummylicous...!!!

Faisal Admar said...

wah! pandai masak betul ko nih. aku nak belajar memasak sampai sekarang tak boleh² lagi. haiz...

ketam masak lemak cipi api tu memang favorite aku! udang petai juga!

KNizam said...

mak aihhhhhh tetiba aku nak jugak la masak lemak cilipadi ketam neh weekend ni. haha.

tapi rasa malas la plaks. ahaks

sapa2 tau the best ketam masak lemak cili padi in town (kl) eh ?

p/s - apsal x leh comment pakai name/url eh ? hehe

runescape power leveling said...

lol,so nice

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails