Followers

Sunday, January 31, 2010

KARI KEPALA IKAN SALMON

Mai-mai Kita masak Kari Kepala Ikan Salmon pulak yek..

1

Kepala Salmon ni beli kat JUSCO,kat situ jer kot yang ada..harga tak ingat tapi murah la dari Isi Ikan Salmon..

2

antara sayur wajib..

3

kari in the making

4

ada kisah di sebalik kari kepala salmon ni..Dulu ada orang janji ngan aku dia nak masak kari salmon ni..tapi sekarang janji tinggal janji.what to do,nak merasa kena la masak sendirik..when it come to an end,you have TO LET GO..:)

5

Aci tak kalau korang amik jer resepi kat Blog ni?hehe..Kak Ijan,kongsi Resepi yek..:)Terima kasih daun keladi,ada resepi lain kita boleh kongsi lagi..

Kari Kepala Ikan Salmon

  • 500 gm ikan salmon (atau ikan lain)
  • 1 biji bawang besar- dikisar
  • 2 ulas bawang putih- dikisar
  • 1 sudu besar halba campur
  • 4 biji bawang merah-dihiris
  • daun kari
  • sedikit air asam jawa
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • garam & gula
  1. Campurkan bahan kisar, santan pekat, serbuk kari ikan dan garam dalam mangkuk.
  2. Tumiskan bawang merah, halba campur dan daun kari sehingga wangi.
  3. Masukkan campuran santan tadi dan tumis lagi. Kacau sekali skala dan tunggu hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ikan, air, air asam jawa dan gula. Kalau kuah agak pekat, boleh tambah air lagi.
  5. Ejas rasa masam, masin dan manis ikut selera masing2.
  6. Masak hingga kuah agak pekat. Siap.
*aku berweekend di Kuala Lumpur

5 comments:

blogresipi.com said...

Wah buat ari ikan. hebat axim kat dapur ye. serba boleh betul. hope you liked the recipe :)

CAHAYA said...

looks yummy!!

m.q said...

shedapnyaaaaaa....

ibusinga said...

asam pedas salmon tak nak try??
sapa2 gi rumah Ijan tu..memang terliur, kan, tgk masakan dia...
:)

Q said...

Ni kalau tak cuber nih menyesal termimpi2 kang...fuhhh kalau kat tmpt depa tang kepala tu depa pakat buang jek..kat sini kepala salmon pon murah sikit jek dari isi but still ade rege kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails