Followers

Tuesday, January 5, 2010

KOPI LUWAK = CIVET COFFEE

Mari kia berkenalan dengan Kopi Luwak.

Mount Batur (Gunung Batur) is an active volcano located at the center of two concentric calderas north west of Mount Agung, Bali, Indonesia. The south east side of the larger 10×13 km caldera contains a caldera lake.

1

Kat kawasan Kintamani ni terletaknya Gunung Batur,which is ada di Produce Kopi Luwak,ataupun dikenali sebagai Kopi Musang.

2

Kenapa Kopi musang??sebab kopi ni asalnya dari Bijik kopi,then di telan masuk oleh Musang then lepas musang berak,depa pakat pakat ambik taik Musang tu,pecahkan bijik kopi then proses kopi yang dalam sarung.tak paham?aku pun tak berapa paham..haha

3

Ni lah rupanya taik Musang yang dah di keringkan.dalam taik ni lah kena pecahkan then amik kopi kat dalam untuk di proses buat kopi.

4

Bijik kopi yang dah ready

5

Goreng dulu kopi ni biar kering

6

Then kemudian baru tumbuk haluih haluih biar jadik serbuk kopi.kata mereka,dalam usus Musang macam ada penambah perasa yang memberikan keunikan rasa Kopi tersebut.Wallahualam.

7

tersenyum amoi ni noo duk tumbuk kopi

8

then dia masak air

9

Pastu menyediakan kopi luwak ni.actually kopi luwak ni ada macam macam rasa bergantung kepada Bijik kopi mana yang Musang duk telan.aku tak berapa sure,cuma nya rasa dan bau nya still seakan sama antara satu kopi luwak dan kopi luwak yang lain.

10

Kopi Luwak was the most expensive coffee in the world, selling for between $100 and $600 USD per pound, and is sold mainly in Japan and the United States by weight.pehhhhh mahal tu kopi ni..memang orang kaya jer lah duk minum kopi ni.tapi setakat nak rasa boleh jer..(FYI,aku tak sempat pi kintamani ni aritu masa pi Bali,ni cerita lepas abang aku balik dari Bali,saja nak share ngan korang..hehe)

11

Kopi Luwak (pronounced [ˈkopi 'luak]) or Civet coffee is coffee made from coffee berries which have been eaten by and passed through the digestive tract of the Asian Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus) and other related civets. The civets eat the berries, but the beans inside pass through their system undigested. This process takes place on the islands of Sumatra, Java, Bali and Sulawesi in the Indonesian Archipelago, in the Philippines (where the product is called Motit Coffee in the Cordillera, or Kape Alamid in Tagalog areas) and in East Timor (locally called kafé-laku). Local lore in Vietnam has given the name "weasel coffee" to civet coffee, in what is considered the closest recognizable translation to English.

ni serba sedikit info pasal Kopi Luwak dari Wikipedia.Kalu korang ke Bali pi lah area Kintamani,menikmati keenakan Kopi Luwak atau Kopi Musang ni.Aku tak minum sebab dah taw asal-usul nya..haha..ni pun bukan aku yang minum,shuk dan isterinya yang minum..AMACAM?ADA BERANI KAAA??

*Bosan arini..Meeting tak sudah..zzzzzzzz...

28 comments:

HEMY said...

kira cam mkn taik musang gak la ni..ahahaha...

errrr...takpe la..biaq la mahal..tak nak

Faisal Admar said...

wah. mahalnye! kena try ni. maybe next trip ke bali nak try, even though mahal! :)

once in a life time kan.

Faisal Admar said...

whoa! in oprah's show too?

akupunyahal said...

I pernah cuba kopi taik musang ni.. :)

@xiM said...

HEMY,

haaaa busuk jangan disangka tahik,dalam tahik ada kopi ok

sodappp kata mereka yang dah try..

aku tak try..haha

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

once in a life time.

betul.

like dat!memang kena try lah.lagi pun kajian dah membuktikan takder orang sakit apa pun duk minum kopi musang nih..:)

wahhhh nak pi BALI yek?bila tu?

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

wahhhh..i just noticed actually.gambar tu kan.mantap la mata ko.boleh jadi edward cullen.

hehe

@xiM said...

AKU PUNYA HAL,

then how does it taste?

u like it?

Sofya said...

salam axim..

tu dia!!..harus tak lalu nak telan..hehehe

kat muo fofular ngan kopi 434...rasa2nya kopi tu tak ditelan dahulu oleh mana2 haiwan..hiks

@xiM said...

SOFYA,

salam acik..

tu lah,memang tak lalu na telan..hehe

kat muo kopi 434 tu memang sangat glemer kan!tapi tak pernah rasa lagi..

bak mai secawan!

kucingorengemok said...

memang boleh minum ye? bukan dalam kategori najis?

ᵀᴴᴱ ᴼᴿᴵᴳᴵᴻᴬᴸ DAKJAAT™ ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ said...

kan betul aku cakap ko ni kuat makan dan kuat minum .... hahaha!

tapi menarik gak info ko ni .. boleh dapat kat malaysia ke kopi luwak ni?

xplorer said...

awat hang tak beli sepeket untuk aku . aku pun ada letak entry psal kopi luwak.mungkin lepas ni ada kopi lembu n kopi kambing.tapi aku rasa kopi kambing lagi best kot sebab walaupun dia tak makan biji kopi tapi taik dia mcm biji kopi.boleh proses terus minum , ha ha ha

http://jelajah-xplorer.blogspot.com/2009/06/kopi-luwak-coffee-luwakcivet-coffee-or.html

eLLy said...

kopi luwak? taik musang.. ish ish ish mcmmana la rasa nye kan ..


Dik kindly go to my blog & update your details pls ..

alhaqimi said...

buah kopi dimakan musang...
lalu najisnya diambil?

ayokksss...exotic sungguh kopi nie...

ibusinga said...

why...
why??????
wondering...dulu2 sapa yang mula2 terpikir nak buat dan minum benda ni...

blogresipi.com said...

Hah? kunayh chewing gum sambil tumbuk bawang? buh budu dalam sup? usih, tidak pernah ku dengar ini petua. Mungkin buleh dicube.hehehe (dolu2 pakai spek mate itam lagi kalao kupas bawang time kenduri.paham2 la berbukit yuuu bawang nak kena kupas) :D

@xiM said...

KOG,

setakat dalam pemerhatian,ramai jer yang minum..rasanya bukan dalam kategori najis sebab bijik kopinya lansung takder direct contact ngan najis..peca kan layer bean tu baru dapat bijik kopi kat dalam..

@xiM said...

DAKJAAT,

siot jer ko kan..huhu

kopi luwak ni takder kat Malaysia..ada kat Indonesia dan jugak beberapa negara lain.jap aku gugel.ehehe

@xiM said...

XLORER,

hang komersialkan lah kopi kambing tuh.mesti meletup..haha

nak beli sepeket?mahl la bro.aku pun tak try minum.tak lalu.haha

ok aku dah baca entri ko tu.interesting kan..:p

@xiM said...

ELLY,

nak tau rasanya kena try minum la kak..depa kata sedap.hmmm ntahlah.

ok kak,dah kasi detail yang akak nak tu through emel.tq ya!

@xiM said...

QIMI,
yer betul....kopi ini sungguh lah exotic..

ada berani kaa nak try??

@xiM said...

IBUSINGA,

haaa asal usulnya pun saya tidak ketahui.

manusia ni kan pelik pelik.Musang tu la kot yang duk makan bijik kopi alih alih jadik komersial.bijak bijak..

mahal pulak tu.kadang boleh sampai seratus hengget secawan.gila kan!

@xiM said...

BLOGRESIPI,

pasal tumbuk bawang sambil kunya chewing gum tu,try lah..dijamin keberkesanannya!hehe

time kenduri pakai spek itam..mesti vogue habes..:)

Faisal Admar said...

plan lepas april, sebab april aku ada final exam.

edward? yuck. aku jacob.

@xiM said...

faisal admar,

ok ok
aku panggil ko JACOB ADMAR ok..

ok ker?

haha

LOL

:: p R i n c E s S _ N :: said...

alamk....cm geli jekk..tp x to r rs cane kn..xpe r..N amek oldtown whte coffe je laa...hihiih

@xiM said...

PRINCESS N,

haha
taw takper..
amik oldtown white coffee jer lah..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails