Followers

Sunday, January 17, 2010

MY WEEKEND MEAL

Hujung minggu yang biasa-biasa sahaja.

Tak pergi mana pun,just lepak kat rumah dan menghabiskan masa dengan tengok DVD dan juga cerita bersiri yang dah lama di tinggalkan..Biasa kalau weekend mesti aku takder kat Penang tapi kali ni i need a break.seronok juga menghabiskan waktu sendirian di rumah sebegini.Boring?a little bit by i get used to it.

Nak keluar makan pun malas.Masak sendiri pun ok juga.so here we goes-Menu untuk weekend kali ini-aku nak try buat Sup ayam dengan Jagung Krim,dan juga ada Salmon dalam peti..Buat Salmon Goreng pun sodap nih..

7

For starter-Chicken soup with Creamy Corn.amik bawang putih,tumbuk halus then tumis.masukkan ayam yang dah di potong kiub.Then campurkan air,dan juga Jagung Krim dalam Tin.kemudian masukkan tepung jagung sikit,then kacau perlahan lahan.Pecahkan telur sebijik,masukkan garam dan perasa,sedikit white pepper(masukkan batang celery jika suka)-tadaaaaa!siap!!

6

Cream Corn and Chicken Soup

1

Dalam Peti ada kepingan Salmon Trout beli Kat Jusco-Beza Trout ngan Salmon biasa kelrnya lebih gelap,dan isinya lebih pejal.Salmon yang biasa warnanya pudar sedikit.Harga nya pun berbeza..Trout lebih mahal.sekeping macam ni pun RM13.40..so nak jimat aku kerat dua,masak separuh jer.haha.bukan selalu makan salmon.sekali sekala boleh lah.

2

Ambik bawang putih,hancurkan,lumur pada Ikan salmon.Madu,white pepper,black pepper,sedikit perasa di tambah dan di lumurkan.then letak Ikan atas Pan.semburkan Olive Oil sikit nak kasi ianya sedikit berminyak.

3

Yang ni ikut suka lah nak tambah sendirik.aku amik tomato,Fishball,cendawan dan Batang Celery masuk goreng sekali.Baru meriah appearance meal ni.tak gitu kawan kawan?

4

dan hasilnya--siap!!nampak menarik tak Salmon ni?

5

Makan meal ni depan Rancangan Kegemaran anda.Pasti pengalaman Hujung minggu yang sukar di lupakan..hehe..Selamat mencuba!

*tetiba macam jadi Hos Chef at Home pulak.haha..

23 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

bro..mane blaja msk ni...siyes..msk cm sedap2 lak tu...tabik springg N kt bro..

Miss Ekin said...

uhuu mmg nampak spt menyelerakan.. sungguh kreatip mr.axim ehe :)

bule cuba nie huhu.
tp soup 2 xmuak ke ltak corn hehe

Eyriqazz said...

nyam2...so yummy...pandai masak...

Aura Hanis Zalikha

kucingorengemok said...

eh bagus la... 2-2 boleh ditiru, cam senang je :)

CAHAYA said...

wah nampak sedap!!

PUTUBAMBU said...

aiyoo...nampak menarik sungguh le axim..!

bertuah sungguh le siapa dapat kahwin ngan axim ni..
dah le sweet...pandai masak pulak tu.....

Cik Wanie said...

uish nampak sedap jer nie,
nak kena cuba,
ari tue oat,
kali nie ikan plak,
mmg sesuai...

psttt,
wanie pun suka tgk chef at home kat afc channel tue,
mmg best:)

A.R.A.S.H. 910 said...

nak rasa sikit.. :)

HEO17 said...

chef axim... nanti jemput la aku pi rumah hang ye. hehehehe tak malu sunggoh

@xiM said...

PRINCESS N,

tabik spring macam mana tu Princess N?hehe

@xiM said...

MISS EKIN,

tak muak.sedap letak jagung tuh.

try lah.

@xiM said...

ERRYQAZ,

try and error saja.haha

tak lah terror mana..:p

@xiM said...

KOG,

betul betul betul..

tiru lah.senang sangat menu nih..:)

@xiM said...

CAHAYA,

kalau makan lagi sedap!!yam yam yam..

@xiM said...

PUTU BAMBU,

alamak..akak puji ker ni.hehe

@xiM said...

CIK WANIE,

makan ikan best,sumber protein yang bagus..:)

@xiM said...

ARASH 910,

nak rasa kalu mai la penang..:p

@xiM said...

HEO17,

nak mai umah??sila sila sila..

:)

eLLy said...

hebat hebat.. ala ala mcm anak chef Wan ')

@xiM said...

ELLY,

anak Chef Wan pun tak reti masak kak elly..hehe

aShaBuLz said...

pandai masak. anak sapa la ni...haha

catz said...

axim,
ko rajin masak eh sekarang..
tapi bagus gak mkn di rumah..
lebih sihat..

Faisal Admar said...

asal entry sedap je mesti tak ajak aku!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails