Followers

Thursday, June 3, 2010

RESTORAN PEN MUTIARA : TIDAK BERBALOI UNTUK WANG ANDA

Lupakan sebentar Kisah percutian aku ke HAADYAI minggu lepas.

Kali ni aku nak meluahkan sedikit ketidak puasan hati aku ketika menikmati makan malam di sebuah Restoran di Batu Maung,Pulau Pinang-Restoran yang boleh di katakan terkenal di sini : RESTORAN PEN MUTIARA.Dalam Blog aku ni pun dah banyak kali ada entri pasal aku makan di Restoran ni..Tapi biasanya waktu tengahari jer yang aku datang makan.

Berbeza sedikit kali ni sebab aku datang malam.Waktu malam biasanya ada ikan bakar dan juga masakan panas yang lain..jadinya tujuan datang of kos lah nak makan sebab lapar.Dengan hati yang berbunga-bunga (sebab deko Restoran ni sangat mantap) maka aku dan seorang rakan lagi rasa teruja untuk menikmati makan malam.

1

Maka waiter pun datanglah membawakan buku menu untuk kami order makanan..Kebiasaanya kalau datang sini menu biasa yang akan diorder ialah Kari Kepala Ikan(which is memang sedap!dan aku sangat suka..)..Untuk malam ni apa yang di order??teruskan pembacaan anda..

2

Ini ialah Jus Tembikai..dan juga air suam

3

Nasi Putih beserta sedikit bawang goreng di atasnya

4

Menu yang selalu diorder kalau datang- KANGKUNG GORENG BELACAN..macam biasa ,rasanya pasti menghiburkan..cuma aku notis kali ni dah takder sotong..biasa kangkung goreng belacan ni diorang buh sotong.Sotong habis kot malam tu.wallahualam.

5

Pertama kali nak cuba makan BUTTER PRAWN kat sini..tapi sangat kecewa sebab Butter pran nya sungguh tak sedap..korang tengok gambar pun dah boleh agak la kan rasanya macam mana..Rupa pun berbeza dari Butter prawn yang aku biasa makan,which is normally kalau masak mentega macam kuih karas,ada kerak kerak yang sedap..yang ni takder..Rasa Udang nya pulak macam Udang lama..Saiz pulak Cinonet jer..tak padan ngan Harga.nak taw berapa harganya??sat lag kita cerita pasal harga..

6

Ini pulak KERAPU STIM LEMON..yang ni aku rasa silap kami kot sebab order Kerapu Stim..maybe Ikan kerapu tak sesuai masak Stim..siakap stim will do atau jenahak stim will do tapi Bukan Kerapu sebab isinya lerai..Kerapu Tiga rasa mesti sedap..Rasa Stim Lemon no ok lah..Boleh tahan lah..tapi not that great..Harga?ok sat lagi aku habaq naa.

7

Memang sengaja Order tiga lauk tu sebab tak nak banyak sangat makan..sudahnya aku makan pun tak habis..sebab a bit frustrated ngan Udang dan Ikan kerapu tu..but what to do,dah order kalau tak habiskan lauk rugi lah..nak tak nak ratah jer lah udang yang tak sedap itu..Ikan tak berapa nak habis..

8

Licin jer ni kan..sedap ker?heheheee..

9

Ok now we talk about Price..actually aku tak kisah sangat pasal harga makanan biasanya,as long as ianya berbaloi dan kita sebagai pelanggan puas dengan apa yang di makan.Yang jadi Problem bila harganya tinggi dan macam tak berpatutan dengan kualiti dan kuantiti makanan yang di sediakan..so lets take a look:

NASI PUTIH 2 PINGGAN = RM3.00 (nasik sampai 1.50 sepinggan)

KERAPU STIM LEMON = RM63 (ni maybe ikut harga pasaran)

UDANG BUTTER = RM28 (what!!!!Udang besar kuku 7 ringgit sekor???)

KANGKUNG BELACAN = RM7 (ni takper..)

TEMBIKAI JUS = RM 5 (pehhhhh melampau.air dah la sikit)

AIR SUAM = RM0.40(ni standard)

yang paling aku tak tahan ada servis caj RM10.64 sen..total semua sekali RM117.05..!!which is aku rasa sangat tak berbaloi dengan makanan yang di sediakan..terutamanya Udang Butter Prawn tu sebab Udang sangat kecil dicaj nya sampai 7 ringgit seekor..Tak kisah lah kalau korang nak kata aku ni asyik komplen ker apa ker..Bukan takder duit nak bayar,Cuma aku rasa lepas ni tak datang dah makan kat sini..Banyak lagi tempat makan yang lagi murah dan berbaloi baloi..yang penting kepuasan ada walau bayar mahal..

Sekian saja ketidakpuasan hati aku.

Terima kasih kerana sudi membaca.

Pilihan di tangan anda..Buatlah pilihan yang bijak..

24 comments:

Cik Wanie said...

mak ai mahal giler
(wpun dah tahu FB kan),
br saja nak feel2 mkn kat situ,
nampaknya tidak jadilah nak makan kat situ,
huk huk huk huk...

udang butter kat situ ngn OASIS mana lebey sedap?
jeng jeng jeng:)

yg penting air tembikai sgt2 mahal ok:P
itu sekali teguk dah abishhhhhh

Cik Z@i Pen@nG said...

mmg nmpk x sedap pong...

pasni p mkn bangkok tomyam & pak husin tomyam je la...

ian yusof said...

it doesn't look good at all. the buttered prawns macam udang masak telur .... better stick to the chinese restaurant. I highly recommend Carey Island's buttered prawns. gimme a call once u r in KL (drop me an email), we can go to Carey Island for the seafoood. I do blog abt food once in a while too. alright azim, keep the food coming :)

Kniedaz said...

kalau g sana makan kari dia je..yg tu memang sedap..hahaha..xyah mintak benda merapu..kami suka mkn kat Queensbay tu..apa namanya ek yg tepi kondo tu?..suka sotong grg tepung kedai ujung..hehe

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam axim.. giler mahal tak puas hati....

bukan udang butter selalu butter dia dah macam kekuningan n keras keras cam sedap je..
yang nie awat nampak cam udang goreng telur.. mmg la udang butter nie dia taruk telur tapi idak la sampai nampak buruk cam nieh.. huhu sadiss...

memang tak berbaloi la mahal...


psst mungkin malam tuh tukang masak sedikit emo sebab bini / gf dia tanak belikan dia tiket wayang citer prince of persia @ lagenda budak setan... .. hehehehhe

moon said...

axim, hang pi bagan ajam beli udang pun berlambak2 dapat dengan harga RM100++ yang hang makan tu...

braderboroi said...

ala copekla hapdet cito kek hadyai tu. x saba brader nk tau kesudahannyo.

fendifid said...

Harga melampau...baik makan kat william. lagi berbaloi.

sepul said...

uwekkkk puiihhhhhhhhhh. jom kita makan nasik goreng ikan masin lagi sedap

BLOG PUTERA YUSOFF said...

kat besut ada chef restoren. makan 8 orang baru rm140. ok la. makan pun sedap. hehe

@xiM said...

CIK WANIE,

memang sangat mahal..kalau nak makan kari nya sedap..boleh la kalau nak try..tapi untuk menu macam ni jangan lah..menyesal tak sudah nanti..

OASIS udang butter terbaik!!

@xiM said...

CIK ZAI PENANG,

yess..i think da same way too..

@xiM said...

IAN YUSOFF,

sounds good!!ok i've already updated another makan makan entry..enjoice!

@xiM said...

KNIEDAZ,

tu kat HAMMER BAY kan..sedap gak restoran tepi tuh..pasni kalau pi pen mutiara pun oder kari jer.yang lain banned.

@xiM said...

MIMIE AZIMASK,

tu la pasal..i was expecting Udang Butter yang macam kuih karas tu,bukan lunyai macam ni..ish ish ish..

takder rezeki kan nak buat macam mana.

@xiM said...

MOON,

taw takper.lepas ni belajar buat Udang butter sendirik lah.lagi puas kan boleh makan..

@xiM said...

BRADER BOROI,

alamak..tunggu ker..sabaq naa..tak abes lagi edit gambar..:p

@xiM said...

FENDIFID,

taw takper.William mahal jugak tapi tengok la portion nya macam mana kan..

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

taw takper..jom jom

@xiM said...

BLOG YUSOF,'

140 8 orang makan??memang berbaloi lah..ni dua orang dekat RM120..ish ish ish

m.q said...

mahalnya...tak sedap pulak tu
iskiskisk

Faisal Admar said...

aku dah jarang pi sana....

Cik Wanie said...

pssstttt,
bila nak berSEAFOOD lagi nie,
rindu ar nak mkn seafood ngn korang lagik,
huk huk huk huk....

psssttt Faisal,
jom ar sesama ok:)

\""/ nikli said...

hari tuh pi sana makan kari..
kangkung belacan pon ok..

yg lain2 xpasti laa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails