Followers

Monday, June 14, 2010

RESTORAN SPRING LEAF ALOR SETAR : KAMI TERUS INSAF!!

Di suatu Petang yang indah..

Waktu aku balik dari Langkawi..Sempat menyinggah makan di Alor Setar..sebab nak pass kan Coklat DAIM dari Langkawi kepada seorang kenalan Blogger..Alang alang dah berjumpa dia bawak aku mai makan kat sini-RESTORAN SPRING LEAF nama di beri..Nama gempak kan..makanan tak taw lah macam mana.Mari sahabat rakan dan Taulan kita menjengah Restoran di Alor Setar ni..Kita tengok siapa yang kena..

1

Tengok dar segi Luaran nya Macam dah Ok..dalamnnya macam mana?

2

Tengok Interior dalamannya lagi Ok..memang sedap mata memandang lah..Dekorasinya Ala-ala Inggeris Style..siap ada WiFi kalau tak silap..sekali imbas hati kecil ku terus berkata mesti mahal makanan kat tempat ni..bersesuaian dengan tema Restoran.

3

Gambar atas bahagian Luar,kat dalam Restoran macam ni rupanya..Ok jugak!

4

Jadi aku dan kenalan Blogger bersama ibunya sekali masuk la duduk di meja dalam,dan mula study buku menu..Buku menunya biasa biasa sahaja..dan kami pun mengorder lah apa yang patut..cuma sedikit kecewa pada mulanya sebab ada satu menu yang aku nak order(tak ingat dah apa namanya) takder..dah ada dalam menu patut kena ada lah.aku cukup bengang ngan kedai yang tulis dalam menu ada tapi bila kita mintak takder..what the hell.baik buang jer dari List menu so customer tak terkeliru dan tak sakit hati.

5

Untuk minuman aku order air ni -VANILA MINT BLENDED..memang sedap air ni!!aku suka!!sebab ada cip coklat dalam tu..Kalori konpem mencanak.abaikan yang tu.Cuma gelas ni agak tinggi untuk manusia berleher biasa macam kita.kalau manusia berleher Zirafah mesti sangat suka minum ngan gelas macam ni sebab takyah nak tunduk dah..Straw yang berpintal itu juga menyukarkan perjalanan air..Cantik ker pintal pintal macam tu by the way??

8

ni namanya CEASAR SALAD,wanie yang order this meal.Berangan sangat This Restaurant nak tiru Ceasar Salad macam kat KENNY ROGERS..kot yer pun nak tiru biarlah rasa sama ataupun lebih baik lagi..ni rasanya macam SYAITOOONNNNN..dari segi rupanya korang boleh judge sendirik lah kan..memang tak sedap dan kebanyakan mender yang duk ada dalam pinggan tu rasa macam makanan semalam..Tak fresh!!bukan aku jer yang kata mender ni,tuan punya makanan pun sama..

9

Ini pulak makanan yang aku order..apa ntah namanya..CHICKEN WRAP IN TORTILLA..ni pulak berangan nak tiru KFC..tapi sekali lagi nak ulang rasanya memang syaitooonnnnn jugak..tak baik mencela makanan tapi sesungguhnya rasa Roti tortilla wrap itu ntah hapa hapa..Isinya kat dalam toksah cakap lah..Ayam kat dalam tu macam habuk kayu rasanya..keras semacam..Salad pulak siap boleh kuning kuning..Salad minggu lepas kot.

10

Last but not least,meal ni Mama Wanie yang order -SPAGHETTI CARBONARA..ok,dari segi gambar apa yang korang nampak??tell me tell me!menarik ker???astaga,Spaghetti nya keras lahanat..macam tak masak..tunggu punya lah lama tapi ini yang kami dapat..Kuahnya pun tak cukup Creamy dan paling sedih tang daun parsli atas tu..kedekut sangat kah?atau daun parsli mahal di pasaran.Yang pasti itu bukan alasan untuk tidak menyediakan masakan yang enak..

11

Sedih aku melihat mereka ini yang dah terpaksa makan..dah la tak lunch lagi,tapi terpaksa mengadap plak meal yang ntah apa apa ni..(see,nampak tak gelas aku vanilla mint blended tu,tak ke korang kena berdiri nak minum sebab gelas tinggi sangat..memang tak tercapai dek akalku lah)

12

Sudahnya memang tak habes kitorang makan..Mutu makanan kat sini aku kasi F+++++++..di ulangi ,F++++++++..maksudnya memang FAILED terus!!no kompromi dah..setakat nak minum boleh kot tapi nak makan jangan harap aku datang dah sini.senang cakap tak mai dah la kedai ni..jangan main main,aku memang banned terus kedai yang buat hal.First impression adalah penting untuk penggemar makanan macam aku.sebab banyak lagi pilihan kedai makan yang menarik..tak kesah pun kalau tak datang lagi ke Restoran yang tak menyediakan makanan ikut standard.

Bukan nak kata aku ni standard sangat,(in fact tak pun..aku asal kampung jer)tapi for me kalau nak meniaga makanan buat lah cara nak meniaga makan betul betul..kadang aku tak faham bagaimana pengusaha Restoran still boleh bukak restoran sedangkan makanan nya ntah apa apa..tu lah,orang nak meniaga makan dia pun nak meniaga jugak..patut study dulu,buat testing rasa makanan sebelum sajikan pada orang ramai..Wallhualam.Just sedikit pandangan dari aku yang sering kecewa dengan Restoran sebegini.

*Harga makan kat sini plak mahal nak mampus.ni yang aku teringin nak bukak Restoran sendirik ni..akan aku pastikan makanan aku semua sedap dan menepati citarasa ramai.Datang lah beramai ramai ke RESTORAN AXIMUD nanti yaa!!

41 comments:

sepul said...

ok let's ban this restaurantes.

Cik Wanie said...

wakakakakaka,
tajuk entri yg paling x tahan,
(Kami terus insaf)...
hahahahahhaa..

tapi mmg btul,
nampak dari luaran mmg gampaQ abis lah,
mmg clust lah,
tapi bila bab makanan,
hancus + faileddddddddd gilerrrrr,

terpaksa jugaklah i ngn mama telan sbb lapaQ punya pasal,
kalau tau jadi mcm nie,
baik mkn kat Kenny Rogers,
lagi sedap n mantoppppp....

chicken wrap tue,
KFC punya lagi sedap,
i yg try pun rasa mcm nak ter*****,
adoialh,
mcm mana lah diorg meniaga nie kan,
hurm...
sedeyyyy.....

yg paling kelakar,
daun parsli kat spaghetti mama,
sgt2 hebatttt:)
i pun blh buat,
siap blh campak ke atas bumbung rumah lagik,
kalau nak tau ianya dah masak atau blum....

lps nie,
no more ini rstoran,
spring x spring lah...

nasib baik,
ada coklat DAIM,
pengubat kemarahan,
hihihi:)

KNizam said...

ni mcm ala2 perasan insaf lepas makan kat restoran insaf jalan TAR KL la ni ehhe :)

CATZ said...

kihkihkih,
aku tergelak sorang2 baca review ko.
hahahaha.
mmg kalau aku pun rasa nak mengamuk kot.bukan ban..tapi terus bakar kedai tuh...hiksss.
eh ganas sgt pulak.
aku pun tak paham.pernah gak terkena pi kedai yg sgt lawaaa...lampu lawa..
tapi makanan hampess...dia nak suruh kita menikmati kerusi meja dan lampu dia kot..hhahaha.
org meniaga makanan, food kena sedap lah..
kalau sedap..bawah pokok pun org beratur nak beli/makan.
hiksss...
bg aku nak meniaga food:

1. kena rancang menu - food kena SEDAP.
2. konsep kedai/hiasan.
3.service tip top.
4.kebersihan
5.harga masuk akal.

err..sila ceramah kan tuan kedai itu..hikss

CATZ said...

eh..kenapa ko tak panggil waiter and mintak jumpa owner/boss if hazabs sgt?
aku pernah buat.takyah bayar oke.
:))

CATZ said...

eh...kalau org pendek cam aku..takleh tu minum air yg gelas tinggi straw berlengkar2 tuh.
kena panjangkan leher cam zirafah dulu.
hahhaha

kucingorengemok said...

ya, saya akan menjadi penyokong kuat restoran aximud kelak... jangan lupa bukak satu cawangan kat bangi

rasp said...

gamaknya sbb tu tak ramai org kot kat situ...
tak baik tau serve food yg tak sedap kat org...
ermmmm bila opening 'restoran aximud' ;)

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

lets..kalau ko pi Alor Setar jangan duk menyinggah..kalau nak singgah jugak jangan kata aku tak warning ko..

@xiM said...

CIK WANIE,

takpaa..u pun tak taw sini tak sedap kan..ingat kan nak test ok tak..memang tak ok rupanya..

part lempar spaghetti atas bumbung tak leh tahan tu..hahaaa

@xiM said...

KNIZAM,

lebih kurang lah..tapi restoran INSAF kat KL tu lagi sedap dari ni..

@xiM said...

CATZ,

aku setuju sangat dengan semua yang ko cakap tu..tapi setakat ni aku tak der lah mintak tanak bayar..komen cakap tak sedap tu dah selalu..kadang ada peniaga marah aku balik cakap tekak aku ni lain dari yang lain,dia kata orang lain makan ok jer..ish ish ish..ada jugak yang meniaga macam tu kan..

@xiM said...

KOG,

insya Allah..kalau Restoran tu dah bukak nanti KOG akan tersenarai dalam top of the list tetamu undangan sebagai panel penilai bagi makanan yang akan di jual..

mau??

@xiM said...

RASP,

tu lah..tak patut kan..nak kasi orang makan biar lah berpada pada..jangan lah sampai tak leh nak telan lansung..tu dah kes naya..

Restoran aximud akan buat Grand Opening pada 2039..sesudah saya pencen esok esok..heheheee

Wahidah said...

bile axim nk buka restoran ne..nanti leh wai dtg mkn..hehehe..pastikan makanannya terbaek tau..hehehe

Cik Wanie said...

@xim,

eh kalau u x caya,
nanti bila i buat kenduri spaghetti,
u masuk dapur umah i,
u tgk bumbung umah,
comfirm ada punya melekat-lekat ok,

yg penting i masak x derlah sekeras diorg masak ok...

btw,
pasal restoran AXIMUD tue,
sila pastikan,
~sotong goreng tepung ada
~kerang bakaQ pun ada
~ayam masak lemon ada

dan pastikan ada grand opening ok...
hahahahaha:)

en_me said...

nampak gambar lebih sedap dari rasa rupanya.. uhuhu

scrlettfr said...

salam.. hahahaha.. camaner la leh tetiba pegi kedai macam tu... terpengaruh dengan deko lah tu... hahahaha.... btul cakap Catz, komplen kat manager lah baru ianya membangun... hahahah..

"MULAN" said...

ohhoo.. thanx for d info.. awat lagu tu, ropa kedai chanteq ya amat..

syaf said...

muahahah...memang ngamok giler r kaw time nih,..apsal kaw x pangil manager die suruh test ,makan depan korang jerk...bagi die rase sikit,..''

kelakar tengok bile org hangin bab2 makan nih...aku pon nk ban gak r

Ziana said...

Deco kedai - i loike.. Sejuk mate mandangg
foods - erksss.. Slek tol.. Kedai dh lawo.. Foods lemau sungguh..

Await laaa x balance kn foods n deco tu..
If not sure tiptop kebabooomm kan..? ;)

@xiM said...

WAI,

kalau my restoran nanti konpem makanan sedap sedap da terbaek punya..akan ku jemput kamu di majlis grand opening nya..:)

@xiM said...

CIK WANIE,

ayokkk..atas syiling dapur melekit lekit..??euwww..tak hyiegene..huhu..

of kos akan ada sotong goreng tepung dan segala makanan laut,nak buat RESTORAN SEAFOOD AXIMUD..buat tepi laut..mesti best..nantikan!!

@xiM said...

EN_ME,

yeaaahh..nampak gambar kan main ok..tapi dalam gambar pun nampak bongok lah sebenarnya..

@xiM said...

SCARLETT,

tak taw kedai ni..Cik wanie yang bawak so salahkan dia ok..haha..

@xiM said...

MULAN,

tu lah pasal..kedai dah chanteq sangat..untuk minum minum lepak sesuai kot tapi bukan untuk makan la..

@xiM said...

MULAN,

tu lah pasal..kedai dah chanteq sangat..untuk minum minum lepak sesuai kot tapi bukan untuk makan la..

@xiM said...

SYAF,

ko ban kan jer..aku pun tengah penat masa tu sebab baru balik dari Langkawi,so malas nak bising bising..kutuk dalam hati jer lah time tu.sekarang kutuk kat Blog plak.hahaa

@xiM said...

ZIANA,

tu lah pasal..kesal sungguh..kalau tak mesti lagi laris bisnesnya..orang melayu meniaga ni..camana lah nak maju kan..

Faisal Admar said...

ok, kalau dah syaitonnnnnnnnnnnnnnn.... aku confirm ban juga!

eLLy said...

Dik ko dtg KL makan kat restoran Insaf lagi sedap dikk ;p

CAHAYA said...

aku tgk makanan2 ni terus tak lapar. nampak sangat x sedap.

-FAME- said...

axim ako rse kan kalu ko nie jadi pengkritik makanan terkenalkan abis retaurant tue ttp sbb org tak dtg dah..

mcm cite ratatoille tue kot hahaha.. hem tapi ako tgk pon ako rase bleh rse yg food tue cam SAMPAH.. hahaha..

m.q said...

mana lg sedap if compared dgn carbonara kt piza hat??? huhuuh

@xiM said...

Faisal,

memang syaitonnnnnnn...mari lah kita ban berjemaah!!

@xiM said...

KAK ELLY,

saya pun rasa sebegitu jugak..nanti nak ke KL lah nak makan kat RESTORAN INSAF..

@xiM said...

CAHAYA,

see,i told u..appearance pun dah fail kan apatah lagi kami yang merasanya..ish ish ish..terus bersolat sunat taubat kat situ jugak..

@xiM said...

FAMOQUE,

tu lah..ada sapa sapa tak nak hired aku jadi pengkritik makanan??aku nak lingkupkan bisnes sebegini..tak berbaloi untuk duit kastemer..huahuahua

@xiM said...

MQ,

aku tak makan carbonara..tapi rasanya memang Pizza Hut lah lagi sedap..kalau dah rupanya cenggini..

aInI yUsOff said...

aku mmng sllu mkn kat sini..
tp mkanan yg cuma best kat sini adalah chiken cop + mushroam soup dia je.

yg lain2 mmng aku tak nafikan mmng tak sedap..

♥ zoe ana ♥ said...

dulu this used to be my favorite hangout place, dulu quality makanan dia best and sedapla, not like what u described in your post cuma now i agree yang quality teruk.dulu the carbonara mmg superb but now keras. and service LEMBAB GILA. but drinks dia mmg best. not that bad lah as u described. hurm, just from my personal opinion as a regular here lah. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails