Followers

Sunday, June 20, 2010

MY WEEKEND TRIP : MALACCA THE HISTORICAL CITY

''Malacca is the historical state of Malaysia, rich with heritage buildings, ancient landmarks and colonial structures. It was here that colonial forces first made contact with Malaysia, which eventually shaped the country into its current economic and political system''

Penat.Tapi seronok dengan pengalaman berada di Melaka Bandaraya bersejarah di hujung minggu(19-20 Jun 2010).Unplanned trip macam ni memang best..Just main redah and end up dengan full of suprises and much more fun!!This is some of random pictures for this trip,snippet lah kiranya ni before aku buat actual entry.

Enjoice!!

1A

The Stadhuys Square @ Malacca

1

Persatuan Beca warisan Melaka

2

Inside the A'Famosa Kubu

3

a lot of Tourist Involved

3A

The day My sister turned into 'Penarek Beca'

4

smile to the world and the world will smile to you back

4A

First time try pegang Ular Sawa..Not so geli..excited!haha

4B

Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan

5

Asam Pedas Melaka- a must Try dish here..wallah!!

6

Axim and Parameswara serta Kuncu kuncunya..

7

My sister and i..do we look alike??

8

For some good reason,i love this Picture so much!!

9

finally-already jejak at Jonker Street..

10

once upon a time in China..

11

Menara Taming Sari

11A

View from the Top of Menara Taming Sari-noticed that Maritime Museum??

12

Dataran Pahlawan Melaka at the back

Melaka and George Town, Malaysia, are remarkable examples of historic colonial towns on the Straits of Malacca that demonstrate a succession of historical and cultural influences arising from their former function as trading ports linking East and West.

Overall,the trip was succesfully done!Thanks to my sister and Zie for accompany.Mana terkurang or terlebih kira halal lah yek..Sekarang ada di Kuala Lumpur,malam karang akan bergerak Ke Penang..esok kerja seperti biasa,tapi memori di Melaka akan tetap di Ingatan sampai Bila-bila..

:)

*Selamat Hari Bapa kepada Bapa Kesayangan-Pak Ashaary..Saya doakan semoga Allah akan sentiasa mengurniakan kesihatan yang berpanjangan kepada beliau..Sayangilah Ibu bapa kita sementara mereka masih ada..

31 comments:

xplorer said...

btul tu unplanned trip mcm ni kekadang lebih seronok. aku pun slalu buat mcm ni bila wife aku tanya nak pi mana , aku slalu jawab ikut arah angin jer , tgk2 sampai singapore or kelantan , you will never know where it will bring you

Ziana said...

hope 1 day dpt wat unplanned mcm nih lg..tetau dh ke pantai timur..

ok sesame halal ek..
tq to both of u gak..
kak tie sgt best..
:)

Happy Fathers Day to PA and PD..!!

Cik Wanie said...

Melaka dah byk berubah kan,
dah lama giler x sampai sana,
last pegi pun thn 2001-2002 mcm tue,
mmg menarik lah tempat2 yg dilawatinya itew....

mudah2an,
suatu hari nanti,
akn tercapai jugak utk jejakkan kaki ke sana,
amin....

sepul said...

seluaq kotak kotak tu beli kat vietnam kan?

Liz Duan said...

I like the pic you like tu jugak....hemsem lah konon tu :)

Faisal Admar said...

haha akan ada full entry pula ke?
ni pun dah ok rasanya.

so, tu asam pedas Mah ke?
dah try asam pedas tetel?

syaf said...

best dok...

ayang ati said...

memang best sangat-sangat
lain kali nak gi mana-mana(dlm negeri)cakapla...
mana la tau blh ikut lagi....
yg luar negeri kena tunggu wat pasport dulu... he he he
thanks adinda dan ziana
kalian sangat best!!!!

@xiM said...

XPLORER,

setuju ngan ko..u'll never know where it will bring u.taw taw aku dah sampai melaka..hehe..Melaka sangat best!!

@xiM said...

ZIANA,

aik..dah ada singkatan pulak..PA & PD..i like..hehehe..

lain kai kita ke Kelantan pulak or ke Perak pulak..best gak jenjalan dalam Malaysia ni.banyak lagi tempat menarik:)

thanks to u too..nanti anything koling koling ok..TC

@xiM said...

CIK WANIE,

haah.melaka lagi modern sekarang..tapi masih mengekalan warisan yang ada.Melaka sangat best lah for me!memang u have to set ur foot here one day.

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

haah.ni suar yang beli kat Vietnam.Baju Hard Rock tu pun Vietnam malii..(tetiber..hahah)

@xiM said...

LIZ DUAN,

actually gambar tu suka sebab kaler merah dan putih dinding menara Jam Besar tu..best..:)

Hemy said...

aku ada voucer melawat melaka ni..harap leh pegi seblum 31 julai ni..ekeke

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

asam pedas mah tak try lagik..tu asam pedas selera kampung..dekat dengan menara taming sari..:)

@xiM said...

SYAF,

sangat best!

@xiM said...

AYANG ATI,

orait kandaku!!lain kali kalau pi mana mana kak tie kena ikut lah sebab sporting sangat duk nak jadi model bila bergambar!hehehe..

nanti kalau dah buat passport jom kita ke Beijing pulak..:)

best best!

@xiM said...

HEMY,

dah ada Voucher apa lagik,kena pergi lah..sebulan lagi tu kang tamat tempoh menyesal ..:p

Sofya said...

salam axim...

hmmmmmmmmmmmm...ke melaka ek?

ye la...org tak sudi nak singgah nak wat camne kan kan kan?

@xiM said...

ACIK SOFYA,

alamak..tak semoat nak menyinggah la acik..sebab buat trip sehari jer..hehe..lagi pun takder nombor..:p

rasp said...

eeeeee geli geleman i tgk ular tu...braninye uols ek!

Leez said...

cuti-cuti mesia plak yea...
eee.....ular ...takuttt!!!!

Faisal Admar said...

Mah pun area2 situ. tp ramai nak mampus :D

Wahidah said...

axim u really make me homesick..tears rolling down dh ne..isk3...

btw,mkn asam pedas kt mn??

n like ur pics yg silang kaki tu also la..natural giler..

@xiM said...

RASP,

saya pun tak berani sangat mulanya.tapi lepas pegang ok la pulak..saja nak try pegang..:)

@xiM said...

KAK LEEZ,

cuti cuti malaysia la pulak..dalam Negara kita pun banyak tempat best!!nanti nak buat tour satu malaysia..:p

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

kalau tau boleh jugak pi try.kami pi asam pedas selera kampung ni dua hari berturut turut.tapi memang sedap lah asam pedasnya..slurrrpp..

@xiM said...

WAI,

asam pedas tu makan dekat restoran asam pedas selera kampung..taw tak??dekat ngan menara taming sari..best la restoran tu!

eLLy said...

Hebat Dik ko bersalam dng Parameswara tuu ;)

@xiM said...

KAK ELLY,

bukan calang orang yang boleh bersalam dengan parameswara..yang terpilih sahaja..heheee

Wahidah said...

oh wai tahu kedai tu...asam pedas die mmg terbaek la..sedap kan..wah cravings asam pedas pure dr melaka...yumymyy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails