Followers

Wednesday, October 27, 2010

KOTA KINABALU TRIP DAY 3 - PORING HOT SPRING

Ok jom kita sambung lagi kisah pasal Trip ke Kota Kinabalu.

Dari kinabalu Park,kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Poring Hot spring..Kawasan Poring ni small area sahaja..sering di kunjungi pelawat untuk air panas yang ada kat sini, Bukti suatu masa dulu Gunung Kinabalu merupakan sebuah Gunung yang aktif..Poring tu bahasa Kadazan yang bermaksud Buluh..Kiranya Poring Hot spring maksudnya Buluh air panas..



1
Poring is a small town 19km east of Ranau and 39km east of Mount Kinabalu in the state of Sabah in Malaysia. It is mainly visited for the Poring Hot Spring and Nature Reserve which houses both open-air and private cabin baths whose water contains sulphur that is known for its skin-curative properties. The natural hot spring is perfect to soothe tired and aching muscles after the long climb up Mount Kinabalu.

2
Sampai area ni cuaca mendung mendung jer..mujur tak hujan..terus masuk dalam bilik air dan salin baju untuk berjalan di Canopy walk.kat dalam area aur panas ni ada beberapa attraction place jugak antaranya canopy walk,butterfly farm, Air terjun,tropical garden dan Poring orchid conservation center..

4
Nak masuk ada fee di kenakan.aku dah tak ingat berapa duit kami bayar..tapi tak mahal pun..berbaloi lah kalau bayar..gambar kat atas ni pun suh orang yang jaga kaunter ambik.hehe..mekaseh yer dik!

6

Jambatan ni goyang goyang..hati hati kak non.. 

7
kat bawah tu ada air terjun..tapi tak selamat untuk mandi..

9
WELCOME TO HOT SPRING AREA

11
Kami terus menuju ke Canopy walk..macam jungle treking pulak..tujuan canopy walk kata diorang supaya dapat tengok wildlife..tapi aku tengok takdak apa pun.tapi tak kisah lah since canopy walk ni memang best..ada jambatan gantung jugak.kalau sapa gayat di nasihatkan jangan explore lah canopy walk ni.bawak mudarat nanti untuk diri sendiri dan orang lain.

13
ni ala ala pit stop lah.berpeluh peluh jugak ok!

14
abang shah duk ambik gambar kami..

15
Masa kitorang berjalan dalam satu group ni ada lah sorang kakak dari Johor duk berjalan sorang sorang..kesian pulak aku tengok duk ambik gambar sorang sorang..maybe dia ska jalan sensorang kot.aku offer nak ambik gambar dia and in return, mintak tolong lah ambik gambar kitorang pulak.heheee

17
Yang part ni paling mencabar..aku takder masalah nak lalu jambatan gantung ni..tapi actually tinggi jugak jambatan gantung ni tuan tuan dan puan puan.sapa yang gayat mesti susah nak mengharungi cabaran ni..

19
Jalan nya sempit,muat muat sorang lalu jer

22
Tapi Alhamdulillah semua ok jer..even abang bear yang dulunya gayat dan takut pada ketinggian dah boleh overcome rasa takut dan gayat tuh..mainan minda jer kan.kalau minda kita kata boleh semua kita dapat redah..

24
berjaya melepasi halangan pertama..

25
Goyang goyang pun sakan jer duk ambik gambar.hahaaa

26
See,i told you..Abang Bear sekarang dah tak macam dulu.dulu dia takkan naik lah tempat gayat gayat macam ni.sejak dia pindah duk sabah macam macam halangan dia dah dapat lepas..Congrats to u!!lepas ni boleh panjat everest pulak..

28
satu kejayaan besar ni dapat seberang jambatan gantung..:)

29
Gambar kali ni di rakamkan oleh akak baju merah dari Johor..sian pulak tengok dia duk jalan sensorang..dekat 2km jugak kami berjalan dan mengharung rintangan yang ada dalam canopy walk ni.rasa sihat jer..berpeluh peluh dan satu rekreasi yang menyeronokkan di samping kawan kawan tercinta!!

30
ni dah nak dekat pintu keluar

31
33
 sekarang agenda seterusnya nak mandi air panas pulak

34
Here i am at kawasan mata air panas

35
Kawasan ni ada yang terbuka dan tertutup..kalau nak tertutup kena sewa satu pondok..dalm RM20 rasanya bayaran sewa di kenakan kepada pengunjung yang nak sewa pondok dan ingin menikmati air panas ni secara privasi.kami ambik satu pondok jugak..

36
Pondoknya pun quite ok.well maintained lah.

37
Kelaparan juga di kala ini..aida ada bawak tomato baby nih.beli kat kundasang tadi..makan ratah ratah sampai pening kepala..tak taw lah takut ada bahan kimia kat this buah..

38
Then acara setrusnya kami berendam sikit sorang dalam bath tub berisi air panas..salur darah mengembang kata abang shah,tu yang aku jadi a bit dizzy lepas duk berendam..rasa macam relaks jugak..tapi a bit pening..dalam setengah jam jer kami lepak dalam pondok ni

Poring is known for its hot springs and the popular recreation and tourist complex is known as Poring Hot Springs. The springs are known for their therapeutic properties and the waters with their sulphuric minerals are reputed to ease aching muscles. The baths are favoured by returned climbers of Mount Kinabalu.

 
39
 ini rama rama dari butterfly farm kah?

40
Ok ok jom kita balik lah pulak..dah penat lah..

43
 seronok juga pengalaman kali ini..

44
 kawan kawanku yang di kasihi..

45
saja lah duk melilau kot kot jumpa tumbuhan pelik pelik..

46 
Then kami lalu balik di kawasan sungai mamut ni.ada warning sign kata this sungai tak selamat untuk di minum dan tak boleh mandi kat sini.maybe air sungai ni dah tercemar dari kawasan perindustrian.entah.aku pun tak pasti..

47

Dari kawasan mata air panas Poring ni kami meneruskan perjalanan pulang ke bandar Kota Kinabalu..dalam perjalanan memang semua letih tak terkata..rasanya semua tertidor kot tinggal abang shah bawak kereta sensorang.haha..takpa lah abang shah yek,kami kan tetamu..sampai di Bandar Kota Kinabalu,semua dah kelaparan,makanya abang shah dan abang bear bawa kami makan di sebuah restoran yang terkenal dengan cendol yang sedap..

to be continued..

16 comments:

nasazfrog... said...

wahhh.. yang pegi ni semua otai2 ni.... jambatan gantung tak ngeri ke lalu.. eeee

@xiM said...

nasazfrog,

Agak ngeri lah jugak kak..tapi redah jer..seronok dengan pengalaman ni!!

Anonymous said...

Dental hygiene is vasty vital to complete well being. Most folks don't think of their oral hygiene as a part of their well-being, but quite a few well-being associated problems stem from infections within the mouth. See your dentist twice a year and avoid any unecessary health difficulties that could have been avoided in case you did your 2 yearly check ups.
[url=http://www.houstondentistdds.com/content/houston-dental-sealants.html]houston dental sealants[/url]

@xiM said...

ANON,

apa kau merepek ni syaiton!

Leez said...

Canopy Walk mcm kat national park Pahang...sebijik.
Mmmg bestkan sesekali masuk hutan.

Akak belum teroka hot spring lagi. Dah byk kali gi KK still tak pergi ke sini gak..hehehe.

Benedict Bernard said...

jauhnya nak mandi hotspring. I went for one hotspring at medan. Masuk murah giler dah tu dalam tu mandi u can choose from what kind of heat *panas* u want. Baru baru terasa jugak panasnya tu. Tapi lama lama best sangat. Wish i can go again tapi tak tahu bila.. :)

en_me said...

sakanns bahh..

@xiM said...

KAK LEEZ,

kalau macam tu kena pi KK lagi lah kak..menarik tempat ni..

@xiM said...

BEN,

kat medan pun ada yek..Lake Toba kat Medan best tak?hang pernah sampai kat Lake Toba tuh?

@xiM said...

EN ME,

memang sakan bah!!

mummysyafie said...

berapa jama agaknya untuk akak sampai kat tmpt air panas tu. entah larat ke idak nak join trip camni

Benedict Bernard said...

Lake Toba dah pergi. So the tak up to my expectation. Tido kat Malioboro Hotel.. OH MY BITTERGOURD! Hotel tu berhantu.. Bole? Tidur aircon tapi langsir warna putih tu melayang sana sini mcm ditiup angin. Dah lah hotel tu mengadap lake toba.

I went the one near Santubong *something like that lar* Hotel. Dedekat situ ada hotspring. Tapi air gunung berapi lah. So called air belerang. Tak bole minum air tu.. Warna pun mcm putih putih.. But overall experience was fun. Tu family trip. So my dad have all the final answer. Haha.. Boring kan..

If u want to go lake toba, go with the package, jgn gi sendiri. Dont ever ever sleep at Pulau Samosir or any other pulau kat Kawasan Lake toba tu.. otherwise your night will be damn boring!

Tapi. Medan is a very nice place especially pemandangan kat sana.

Cik Wanie said...

mak ai,
seksinya Enchik Axim,
hihihihi....

bestkan pegi jln2:)

@xiM said...

KAK NOR,

kalau akak sorang ok kot..tapi kalau bawak satu family payah sikit lah.takut abang ngan wawan gayat nak naik jambatan gantung tu..

@xiM said...

BEN,

alamak..
dengar explaianation macam ni rasa rugi sangat hari tu tak beli tiket ke Medan RM45 ringgit return..Air asia promo..takper lah..tunggu next promo..nak jugak pergi LAKE toba tuh..

@xiM said...

CIK WANIE,

tergoda lah tu kan?hahahaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails