Followers

Friday, June 12, 2009

Hong Kong Trip Day 4 - Daylight @ Macau

Salam hari jumaat kawan-kawan sekelian!!

Bertemu lagi kita dalam Rancangan jalan-jalan bersama AXIMUD.Kali ini AXIMUD akan menyambung kembali kisah percutian bulan lalu di Hong Kong dan Macau (dah sebulan berlalu tapi cerita ni tetap tak basi okeh..still nak publish jugak..untuk tatapan bersama dan juga simpanan peribadi..).Ayuh kita sambung kembali perjalanan kami di Hari ke-4 di Bumi Macau..

Terimalah.

******************************************************

14 Mei 2009

Oleh kerana malam tadi(rujuk entri ini) kitorang berjalan jauh dan penat,(tidur pun lepas subuh),maka agak kelewatan lah di situ kami bangun..mana taknya-terjaga jam dah menunjukkan jam 12 tengah hari!!kelam kabut kami dibuatnya sebab untuk hari ni kami harus Check-Out dari Hotel Royal..Terus call receptionist dan minta extend hingga pukul 1 pm..Alhamdulillah sempat la kitorang berkemas dan Check-out.

0


Vasco Da Gama Monument
-Standing in a small park in front of the Royal Hotel, a heroic bust commemorates Vasco da Gama, the Portuguese explorer who discovered the sea route from Europe to India.

1

Tempat pertama kami jejak selepas da Check-Out ialah Jardim De Vasco Da Gama.Taman yang di bina khas beserta monumen kecil bagi tujuan memperingati pengembara portugis itu hanya berhadapan sahaj dengan Hotel Royal Macau..kali last belajar pasal Vasco Da Gama ni pun masa Form 3 dulu..haha..skarang dah lupa daaa..

2

Taman Vasco da Gama kot maksudnya..

3

Landskap yang menarik

4

Ada la beberapa penduduk setempat yang duk lepak kat Taman nih..dari makcik pakcik hinggalah kepada kanak-kanak sumer ada..Tapi masa ni panas terik okeh..tahan la pulak depa ni duk tengah tengah panas kan..

5

Hat ni bukan penduduk setempat tapi duk gagah berlagak tahan panas sebab nak ambik gambar punya pasal..tengok sendirilah muka yang berkerut kerut menahan pancaran sinar sang matahari yang agak terik kala ini..(pehhhh ayat macam siyal kan..haha)

6

Kebersihan tetap di jaga Rapi

7

masa ni da dekat pukul 2 petang..

8

senaman nak menaikkan berat badan..

9

Lepas da lepak-lepak lebih kurang kat Park tuh kitorang terus gerak ke destinasi seterusnya..actually kitorang nak cari Leal Senado Square sebenarnya..tanya pihak hotel diorang kata walking distance dalam 10 minit sahaja..kat Dataran tuh banyak bangunan portugis style kalau mengikut research yang kami dah buat sebelum ni.

10

Jalan punya jalan dah lebih sepuluh minit dah pun..tapi still kami tak jumpa jugak Senado Square tuh..duk pulun tengok peta pun macam dah terkeliru..masa ni navigator mood tak berapa nak elok tu yang terus terkeliru semacam..hehe

11

Adakah kita telah sesat??

12

Orang kata malu bertanya sesat jalan kan..so tak tau nak cari sendiri terus la kitorang tahan mana-mana penduduk Macau yang kebetulan lalu-lalang untuk bertanyakan arah yang sepatutnya kami tuju..sedikit kesukaran untuk berkomunikasi kerana mamat nih tak berapa nak faham bahasa Inggeris..

13

Tapi Alhamdulillah dengan bantuan dan panduan yang diberi akhirnya kami mampu menjumpai tempat nih...

14

Jom kita ke Senado Square!!

15

Ayuh!!Jangan kita berlengah lagi!

16

The Senado Square, or Senate Square (Portuguese: Largo do Senado; traditional Chinese: 議事亭前地), is a paved area in the centre of the former Portuguese colony of Macau (now a Special Administrative Region of the People's Republic of China), enclosed by the buildings of the Leal Senado, the General Post Office, and St. Dominic’s Church. The square is paved in the traditional Portuguese pavement. It is part of the UNESCO World Heritage Site "Historic Centre of Macau".

450px-Senate_Square_Tiles_in_Macau

Portuguese pavement (in Portuguese, Calçada Portuguesa), is the traditional paving used in most pedestrian areas in Portugal and old Portuguese colonies such as Brazil and Macau. Being usually used in sidewalks, it is in plazas and atriums this art finds its deepest expression.One of the most distinctive uses of this paving technique is the image of the Saint Queen Elizabeth of Portugal, in Coimbra, designed with black and white stones of basalt and limestone.

17

''Dataran Senado ni kiranya pusat koloni portugis suatu masa dulu..dengan keunikan bangunan yang dikekalkan sampai sekarang,tempat ini menerima kunjungan dari pelbagai penduduk serata Dunia sebagai destinasi pelancongan...Azim Ashaary melaporkan lansung dari Macau,untuk TV28!''

18

nak pi shopping ker cik adik sekelian??

19

Kat Dataran ni selain daripada bangunan yang cantik portugis style,kebanyakan tempat di sini dibuka ala-ala shopping mall..banyak benda di jual dan yang penting semua barangan yang branded-branded boleh di dapati di sini.Tak percaya??PERCAYALAH..

20

Central Post Office-CTT Correios de Macau (Macau Postal services) is a department under the Macau government responsible for postal services. The acronym CTT comes from the former Portuguese name of the department: Correios, Telégrafos e Telefones (Posts, Telegraphs and Telephones) and is still the same of the Portuguese Postal Services.

21

The Santa Casa da Misericórdia (Holy House of Mercy) is a Portuguese charity founded in Lisbon in 1498 by the Queen Leonor of Portugal.

22

The
Leal Senado building, Portuguese for Loyal Senate, was the seat of Macau's government (Legislative Assembly of Macau) during its time as a Portuguese colony. It is located at one end of the Senado Square. The title was bestowed on Macau's government in 1810 by Portugal's Prince-Regent João, who would later become King John VI of Portugal. This was a reward for Macau's loyalty to Portugal during the Iberian Union, between 1580 and 1640.

23

jom kita jalan-jalan tengok apa yang ada..

24

kami yang kelaparan..

25

Masa kitorang mai ni boleh tahan ramai jugak la orang..tourist yang ada pun tak kurang ramainya..semua nak melihat Dataran Senado ni dengan lebih dekat di samping bershopping barang sepam dua demi kepuasan hati dan diri sendiri.

26

St. Dominic's Church (Portuguese: Igreja de São Domingos; traditional Chinese: 玫瑰堂), situated in the Largo de São Domingos near Leal Senado, is a Catholic church in the former Portuguese colony of Macau, now a special administrative region in China. The church was built in 1587 by three Spanish Dominican priests, and it was where the first Portuguese newspaper, A Abelha da China (The China Bee), was published on Chinese soil in 1822. The church is now part of the UNESCO World Heritage Site Historic Centre of Macau.

26a

Gigih duk setting Tripod neh..

27

Mesti lah kena setting Tripod kalau tak sapa nak amik gambar kitorang bertiga ni..nak suh orang amik macam tak best pulak sebab diorang tak taw kita nak gambaq macam mana..kang di bantainya amik gambaq takda kepala tak ke haghuuuu nanti..alternatifnya amik pakai Tripod lagi senang dan tak menyusahkan insan lain..

28

gambar lagi dan lagi dan lagi..

29

then jalan-jalan sekitar dataran..

30

Hajat di hati nak jugak bershopping kat sini tapi kami simpan kan dulu duit untuk berbelanja di Ladies Market malam karang dan di Temple Street(Kowloon)..kesimpulannya kat sini memang kami duk berwindow shopping ja lah..

31

axim @ Macau!!i'm already here..:)

32

nak jugak kan depa nih..ish ish ish..pantang..

33

Kat tepi-tepi jalan ni banyak jual baju-baju dan barangan ala-ala macam Petaling Street kat KL jugak..tapi kami tak masuk ke dalam..actually kalau ke dalam panjang lagi tuh..nak jimat kan masa sebab masa suntuk lorrr..

34

Lepas kitorang dah habis amik gambar dan menghayati keunikan/keindahan bangunan gaya portugis di Senado Square tadi maka kitorang pun nak berangkat pulang..tapi perut KELAPARAN lahh..huhu..duk plan nak makan McD lagi sehinggalah..

35

Kami melalu tepi kedai kebab nih..terus la masing-masing tersengih sengih sebab ada tanda HALAL kat papan tanda kedai kebab tuh..Untuk pengetahuan ni DONER KEBAB punya cawangan di Macau..

36

Hot Kebab-Halal Middle Eastern Food

37

Tanpa segan silu ditambah pula dengan perut yang berkeroncong minta di isi,terus la kak Non duk order 3 kebab ayam..sumer duk nak amik ayam tak moh amik yang Beef punya..ntah..rasa macam nak makan ayam jek..harga satu Kebab dalam 25 HKD

38

Makcik pembuat Kebab

39

Kebab yang dah siap

40

nampak shedap tak tuan tuan dan puan puan sekelian?

41

Apa lagi kan dah dapat kebabul nih terus masing-masing ngap kat situ jugak..tak nyempat nyempat nak cari tempat duduk okeh..lagi pun takder tempat duduk di kawasan berhampiran yang available..berdiri pun berdiri lah-janji perut kenyang meh..

41a

Aksi manusia Kelaparan Tahap 3

42

Hambik ko sampai terbeliak bijik mata dapat makan KeBab..rasa nya ok lah cuma bila takder sos tak berapa Kick sangat..sos yang aku maksudkan di sini ialah sos cili yek..sebab kat sini memang takder sos cili di sediakan..semuanya tomato semata-mata..huhu..nak sos cili jugak..tapi takpa lah,Alhamdulillah rezeki still ada untuk hari ke-4 ni.

43

Lepas da makan tuh kitorang singgah sebentar di Casa De Arte House untuk membeli sedikit cenderamata kenang-kenangan dari Macau untuk di bawa pulang..apa jer yang kitorang rembat-Fridge Magnet dan Poster Landmark di Macau..yang menariknya tuan punya kedai ni sendiri yang melukis poster hitam putih yang di jual..Cantek!!

44

Kembali ke Vasco Da Gama Park dan aksi lompatan pun bermula..(Taman ni depan Hotel Royal so kami nak balik ke Hotel untuk amik barang barang memang kena lalu depan taman nih..what to do-singgah bergambar la dulu..:)

46

aksi lompat bintang

47

Aksi lompat dan Kangkang sekali harung

48

yang ni dah tak lompat..Penat sudey..:p

49

Aksi santai santai merehatkan badan dan minda

50

Terus bergerak ke Hotel dalam pukul 5 petang untuk ambil barang-barang yang di tibggalkan di Hotel dahulu selepas Check-Out tadi..dan sekarang kitorang tunggu Shuttle Van Percuma yang di sediakan untuk tetamu Hotel sahaja yang akan terus ke Terminal feri.

51

i'm going to miss MACAU so much afta dis!!

52

Posing di dalam Shuttle Van

53

Mamat Bell Boy tu kesian kat aku sebab takder dalam gambar terus la dia offerkan diri untuk amik gambar..ker memang part of his job to entertain all of Hotel Guest sehingga ke titisan terakhir..hehe..wallahualam.

54

Van lalu kat The Fisherman Wharf Theme Park..

55

Sampai di terminal Feri-dan kitorang amik feri pukul 6 petang..

56

wajah keceriaan nak balik Hong Kong semula..

57

Seperti biasa,Feri yang di sediakan memang terbaik..berbaloi dengan harga yang di tawarkan..Bersih,selesa,Seatnya besar dan rasanya lagi best dari seat FireFlyz..HEHE..mana boleh banding macam tu kan..:)

58

Dalam feri apa yang kitorang buat-duk bersembang,nikli duk isi borang health declaration,sambil kitorang duk menghabiskan Kebab yang di beli tadik..(portion besar kitorang mampu habiskan separuh jer tadi..ni sambung makan balik..nyum nyum..)

59

Kami duk berbincang juga tentang ke mana nak pergi bila da sampai Kowloon nanti..takpa,Tempat tinggal dah di booking,jap lagi kami check-in di salah sebuah hotel di Kowloon pula..nantikan entri seterusnya yaa!!:)

60

pembangunan tanpa henti di bandar Hong Kong

61

Dalam pukul 7 petang kitorang selamat menjejakkan kaki di Hong Kong kembali..Ke mana kami selepas itu??Nantikan Entri seterusnya..Stay Tuned with AXIMUD yaa..!!

:)

(To Be Continued..)

Rumusan Hari ke-4-Macau di siang Hari:

''Berjaya melawat beberapa bangunan yang menjadi landmark Macau-dengan keunikan dan keaslian portugis style yang terserlah dalam setiap binaan..dapat mempelajari sedikit sebanyak sejarah pendudukan portugis di Macau China ini..seakan tidak puas berada di Macau selama sehari,tetapi itu sahaja lah masa yang ada di peruntukkan..Insya Allah kami akan kembali lagi ke Macau suatu masa nanti..''

31 comments:

kucingorengemok said...

moral: kalau jln tempat org yg agak "tak sure-tak sure", kena bawak botol sos sendiri, hihi... saya tak tahan tgk gambar org senam tambah berat badan tu! :)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

sedap nye kebab...
hehhe....gambar yg menarik....
(^_^)

Baby Wify said...

huwaaa...ni yg jelesh tahap gaban dah nehhhh...

sepul said...

cantik gak macau ya. bro..barang2 kat sana murah ke mahal? ok tak nak shopping kat sana?

DrSam said...

pengembaraan yang menarik. Ala Explorace!

mazddaud said...

"kebab"...makanan ruji saya masa kat UK ari tu...hehehe

tapi jgn tak tau, kat UK ada restoran Subway yg Halal...tapi tanya dulu la..:D

ps: ehh, bila kita nak pi lunch sama2 ni..;-)

kojah said...

bro, nape xreply email??

muadzlife said...

errr.. lapaq...

Mrs.Sheikh said...

ermm...aku sangat2 la CEMBURU dalam bahasa melayunya. bila la aku berkesempatan ni...

kebab tu pun rasa lapar plakkk

Faisal Admar said...

whoa. bestnye vacation.

aku pula tengah pening nak habiskan hutang kereta dan rumah hahahaha!

Leez said...

cantiknya bangunan2 lama kat Macau ni yea. Nice pic.

Sukalah tgk u all makan kebab tu. Sedap nampak.

Beruang Madu said...

Azim.... abang nak tanya... kamera Azim tu pakai timer ker? yang set lepas tu lari dan pose dan kembali ke kamera?? yang itu ker??

Kalau pakai yang tu ada baiknya Azim gunakan remote sensor dari jauh leh amik gambar... jadi leh amik tenang tenang dan katanya gambar lebih baik sebab tak goyang langsung....

tapi entry ni panjang dan tempat tempat tu memang menarik... syabas

Lily.Lulu said...

rindu la kat korang
bila kita nak jumpa
:)

tengok kebab tu
aduhaiiiii ..
pa, adeq lapo !!
jom mamam jom !!

:D

@xiM said...

Kucing oren Gemok,

tu lah kan..len kali kena bawak botol sos sendirik..baru puas hati..

ekkk nak naik jugak ke atas mesin menaikkan berat badan tuh??jom pi MACAU!!

:)

@xiM said...

yANIE,

At dat particular time Kebab tu menjadi sangat sedap dan lazat..hehe

@xiM said...

Baby Wify,

jangan jeles..ada rezeki nanti pi sana jugak k..:)

@xiM said...

Sepul,

yeap..definitely.Macau probably would be da place for you to shopping..murah dan branded..:)

@xiM said...

Dr.Sam,

memang menarik sangat..duk baca Map sana sini..memang chalenging habis..hehe

@xiM said...

Mazddaud,

owh..ye ker..memang pun kan sana susah nak carik nasik..

*tu lah,jom la lunch skali nanti kalau ada kelapangan..McD tesco?

@xiM said...

Kojah,

reply emel mana nih..tak dapat emel pun..

@xiM said...

Muadzlife,

lapar??sila sila pi makan..hehe

@xiM said...

Mrs Sheikh,

jom pi MACAU lagi nak??

@xiM said...

Faisal Admar,

erkkkkk..jangan cakap camtuh..aku pun pening jugak nih..adusss...

@xiM said...

Leez,

cantik kan..saya pun suka tengok..si Nikli lagi laaa..adore bangat ngan bangunan kat Macau tuh..

@xiM said...

Beruang Madu,

haah la bang,pakai timer then terus lari lari anak amik nafas tahan nafas kempiskan perut then pose cantek...peace!!

hehe..

nanti nak cari jugak lah yang remote tuh..tak la penat sangat nak berlari lari kan..

:)

@xiM said...

Lily,

windu kat adeq n nurman jugak!!

nanti kita jumpa kat KL k..tengok lah kalau wiken ni turun KL ..

:)

WEz Dunno said...
This comment has been removed by the author.
WEz Dunno said...

yea!!
thanx for all the pictures. .lol because i was working to that "hot kebab" before. and my boss his name is ALI and that girl is his mother . .i worked there only 1 month. . cuz i'm fired . .i just want to know when did you took those photos. . .??

WEz Dunno said...
This comment has been removed by the author.
WEz Dunno said...

i worked there this june2009tilljuly15/2009. .ahehehe..^_^

ibnu marzuki al firdaus said...

slack tak google lu olang nya blog. wa makan vegi jer kat taipa. rm20 lak tuh. huhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails