Followers

Thursday, June 25, 2009

Hong Kong Day 5 - Disneyland Hollywood Hotel

Astaghfirullahalazim...

Tadi aku balik kerja rasa macam penat sangat..sampai umah dalam pukul 7 petang tadi sedar sedar balik da pukul 12 tengah malam!!maghrib ke mana apa ke mana..ish ish ish..what happen aku pun tak taw...terjaga dengan pakaian kerja elok melekat kat badan lagi..siap tie in tak tahan tuh..agak agak kalau aku terjaga esok pagi terus pi kerja terus la jawabnya..hmmmm..bukan selalu jadi macam nih..Rasa macam rugi pulak 3-4 jam yang terbazir sebab tertidur tadi..apakan daya kita tak leh nak undur waktu kan..

Sudahnya aku da tak ngantuk nih..lepas da mandi solat makan kemas mana yang patut aku da tak taw nak buat apa..jadinya meh aku nak sambung lagi kisah percutian di Hong Kong bulan lalu..ada lagi 3 entri kot sebelum kisah percutian ni tamat..bukan apa,aku wat detail senang nak buat rujukan di kemudian hari..untuk simpanan peribadi dan juga untuk tatapan anda semua..

**************************************************

15 MEI 2009

Sedar tak sedar dah masuk hari ke-5 kami berada di Hong Kong..masih ada agenda yang perlu di teruskan.Pagi hari dalam pukul 10 pagi kami Check-Out dari west Hotel Kowloon dan mengambil Teksi(bayaran 32HKD dikenakan) untuk sampai ke Kowloon MTR Station.

1

Yang lawak nya masa nih barang sangat banyak okeh!!tak taw nak sumbat kat mana dah..masing-masing ada dua beg campur ngan barangan yang di beli kat temple street ngan Ladies market malam tadi..,menjadikan barangan overload..hmmm kami akan fikirkan sesuatu untuk mengatasi masalah ini..

2

Tu yang kena bertroli nih..kalau nak angkat mana larat..suka aku tengok MTR station nih..da macam airport la pulak kan..

3

us @ Kowloon Station

4

Dari Ground Floor kena turun ke L4 untuk ke Tung Chung Line-Disneyland Resort Line..Line skarang ialah Island Line..kat sini banyak Line nya..macam macam ada..sampai terkeliru di buatnya.Harga tiket MTR dari Kowloon Station ke Disneyland Resort ialah HKD18..Perjalanan akan mengambil masa selama 37 minit.

5

sementara menanti tren

6

Barang banyak meh berehat dulu..

7

Tak perlu untuk menunggu lama sebelum tren tiba..Alhamdulillah..dapatla berehat dalam tren.:)

8

awat semua duk wat muka ketat nih..

9

Dari Kowloon Station kitorang kena transit ke Sunny Bay station-untuk pertukaran ke Tung Chung line yang akan membawa kami ke Disneyland Resort Station.

10

Masa kitorang sampai dah ada tren yang tiba untuk ke Disneyland Resort tapi kitorang memilih untuk tak naik dulu..nak lepak lepak amik gambar dulu..

11

terminal 3 ke Disneyland Resort

13

Masa ni duk buat rakaman video..ada satu moment yang tak boleh blah ok masa nak wat video nih..mula-mula masing masing petah bercakap..bila aku tala jer handycam masing-masing terus kelu dan bungkam..malu ker nak beraksi depan live kamera..haha..lawak la korang..tiap kali aku teringat mesti macam nak gelak jer..

15

tak lama kemudian sampai lah Tren yang akan menuju ke Disneyland Resort ni..Masya Allah Tren nya sangat menarik sebab dia buat lambang Mickey Mouse kat tingkap tuh..haha..Ikon legenda Disney-Mickey Mouse..Dulu Kini dan Selamanya.

16

sampaikan pemegang kat dalam tren tuh untuk mereka yang berdiri bentuk mickey mouse..haha..Unik okeh.mana nak cari.Only at Disneyland Resort Line.dalam tren nya pun kerusi cantek,baldu dan selesa..kat sudut sudut tepi ada patung-patung karakter disney terpilih dalam balang kaca macam gambar di bawah:

18

Donald Duck*Jimminy Cricket*Snow White

19

Minnie Mouse*Mickey Mouse*Pluto

17

Dari Sunny Bay station tuh ada la dalam 10 minit perjalanan untuk sampai ke Disneyland Station.Boleh tahan ramai jugak orang dalam tren masa nih..semua nak menghayati keindahan dunia magik di Disneyland..(apa yang magiknya aku pun tak taw..hehe)

20a

Sekali imbas bila sampai kat sini terus aku teringat cerita Harry Potter masa diorang nak naik keretapi nak balik ke magic school..tak taw naper..maybe sebab nampak macam magis jer..

21

here we are @ Disneyland Resort Station

22

Pose dulu kat sini

23

belum masuk lagi nih..baru kat station

24

Kalau kat station pun pose macam macam..

25

sat lagi dalam Disneyland tak taw la pulak macam mana kan..

25a

Dari stesen tu kitorang jalan kaki menuju ke Shuttle bas untuk pi Check-In Hotel..Actually kitorang dah book dua hari satu malam di Disneyland Hollywood Hotel.Untuk ke sana ada shuttle bas di sediakan setiap 10 minit.bagus kan.tak payah la nak tunggu lama-lama.

26

Shuttle bas ke Hotel

27

dalam bas menuju hotel

28

dahaga kaaa tuh duk minum sakan..

29

Kat Disneyland Resort ada dua buah hotel di sediakan-satu Disneyland hotel and another one Disney Hollywood Hotel..Beza dari segi dekorasi dan konsep..Dalam hal ini,kitorang memilih untuk stay kat Disneyland Hollywood Hotel.

30

Disney's Hollywood Hotel one of two hotels at Hong Kong Disneyland Resort in Penny's Bay, Lantau Island, Hong Kong. It opened in 2005 along with the rest of the resort. It is themed to 1930s Hollywood. The hotel has 600 guestrooms which offer different views; the garden view, the sea view and the park view which overlook the Hong Kong Disneyland park. Rumor says that there is a suite located somewhere inside the hotel.

31

Sampai dah ada bell boy nak amik beg..ok lah tuh..dah tak larat nak kendong beg yang berat ke sana sini..dah pass sumer kat dia rasa lega sikit dan kitorang nak uruskan hal Check-In pulak.

31a

Interior Deco @ Lobby Hotel

32

Masa Register Check-In kitorang beli tiket untuk masuk Disneyland sekali..Harga tiket untuk satu individu dalam 350HKD untuk sehari..sebab kami menginap di hotel so dapat free satu hari lagi extra..maknanya hari ni ngan esok kami boleh masuk Disneyland ThemePark..Save dah kat situ..:)

33

selesai sudah urusan Check-In

34

Jom kita masuk tengok bilik

35

Nice Room!!

36

Interior Bilik

37

Mini bar yang di sediakan

38

The bathRoom and Toilet

39

nak wat balik selipar ngan beg laundry nih..

40

aksi gila kembali:p

42

Dari bilik n ampak swimming pool..alang alang dah sampai aku ngan Nikli nak swimming dulu..Kak Non tanak swimming,nak duk kat bilik nak makan dan berehat-rehat..tengah tengah panas ni swimming pun best..masa ni dah pukul 3 petang.

43

Jom kita swimming!!

44

Pool ni agak besar la jugak..paling dalam aku tak pasti berapa meter tapi still tenggelam jugak la kepala..2 meter kalau tak silap..nasib boleh apungkan badan..tak ramai yang duk mandi-ada satu family omputih ngan anak anak dia ni jer duk berenang skali..

45

Da siap berenang balik ke bilik kembali..bahang kelaparan mula terasa..tak makan apa lagi dari pagi tadi..(lawa lah karpet kat sini..rasa macam nak ambik wat balik letak kat umah aku)

46

jatuhnya inilah makanan kami-Mee Maggi Cepat di masak sedap di makan!!5 minit siap..masak ayaq panas tuang dalam gelas tungguuuuu sampai mee lembut..baru makan..aku tak tunggu sampai mee lembut pun..dalam dua minit terus aku makan,keras pun belasah jer..lapar maa..

46a

Rebus Hotdog skali..Malaysia Maliii

47

Kerat-kerat HotDog campur skali ngan Maggi pehhh memang nikmat..Nikli makan hot Dog jer..maggi rendam macam ni dia tak makan,kembang tekak katanya..aku ngan kak non jer lah yang duk belasah meggi..lepas makan taw tak apa jadi??terus kitorang terlelap sampai kul 6 petang!!hahaha..korang datang nak berjalan ker nak ytidoq nih??heeehehe..(cakap orang padahal aku yang paling liat nak bangun)

48

Bangun tidur mandi solat bersiap-siap nak pi masuk Disneyland..takpaa lah,kalau tak sempat hari ni esok boleh masuk lagi Disneyland..No hal punya..(gambar atas:dalam lif..lif nya pun cantik..pendek kata semua dekorasi kat sini menepati selera dan citarasa ramai lah)

49

gambar kat depan Disneyland Hollywood Hotel

50

Dari Hotel kami menaiki shuttle Bus yang akan direct bawak kami ke Hong Kong Disneyland Resort Theme Park..Lawa tak tiket masuk ke Disneyland tuh??cuba teka mana satu tiket kitorang..hehe..we just left another one step before nak masuk Hong Kong Disneyland..

(to be continued...)

*Tak larat dah nak edit gambor..nantikan entri seterusnya k..lagipun hari dah lewat ni..esok kerja maa..mau sambung ketiduran..salam ketemu lagi k!!stay tune with AXIMUD!!Take Care!

40 comments:

Miss Nazla said...

nikli tu lambai mcm tak ikhlas je kat depan Disneyland Hollywood Hotel tu. Hampeh!!


tp bilik dia besa eh. cantik sgt. bawak tak balik siper dlm otel tu? :D


btw, u look good in red. i mean VERY good. ;D

@xiM said...

Miss Nazla,

dia lambai ikhlas tapi tak terzahir dalam gambar..hehe..timing tak kena tuh..:p

bukan setakat siper,laundry bag,shampoo Hotel dia sumer angkut bawak balik..:)

errrkkkk ok,i'll take dat as a compliment!!tq!

:)

Ziana said...

red shirt!!!
Mickey Red Shirt!!
match ngan axim nye suar putih kan kan.. nice sesgt!
:)


axim..
x terkata psl Disney nih..
sgt sgt sgt sgt best n nice place!!!
thanks to u n nikli!!
:)

jom repeat!
:)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

wah....best nyer pi disneyland.....
yg gambaQ meggie tu tak tahan nak tgk
hahhahaa...sedap wooo...

(^_^) selamat hari Khamis @xim..

=)

alhaqimi said...

srunuk2! waaa

bozzobattousai said...

apsal tak amik gambar ngan amoi kat sana? mesti putih melepak....tapi sepet...

@xiM said...

Ziana,

memang best sesangat!!

thanks to both of you!!

nak repeat??hehe..pengsan kejap..

@xiM said...

Yanie,

gambar magie pulak yek yang menjadi tumpuan..hehe

selamat hari khamis to you too!!

@xiM said...

Al-Haqimi,

srunuk tak serunuk sangat lah..:)

@xiM said...

Bozzo,

ada amik gambar ngan amoi sepet tapi takleh nak tunjuk kat sini..18SX..hehe

HEMY said...

pergh...ko nye entri mmg rajin betul letak sume gambar yg menarik..siap susun..hehehe..hebak

jeles ah leh gi sana..damn

kojah said...

jelessssssss gle tgk!!

Faisal Admar said...

wah. kerap gak ek ko berjalan... mahal tak tix?
btw, ada bath tub tak?

rudy bluehikari said...

penginapan untuk berapa malam di HK Disneyland..berapa rate dia?

@xiM said...

HEMY,

Ni pun dah tak larat nak edit..gambar banyak sangat..kata 3 DSLR kan..:)

Leez said...

jelesnya tgk u all gi disneyland.
hollywood hotel tu berapa rate?

dlm2 byk gambar tu...i paling suka tgk ur kasut crocs...hehehe..cantik....sesuai dengan empunya diri. Very the match dgn baju.

@xiM said...

Kojah,

jangan jeles jeles..sifat mazmumah tu..:)

Miss Nazla said...

cik ziana,

nak repeat tu jgn lupa saya okeh?
hehehehehe

Anonymous said...

lawa siot hotel ni..brp smlm xim?

Lily.Lulu said...

makan hati nokkkkk !!
aaaaaaaaaa
tidakkk !!!
:D

Mrs.Sheikh said...

jeles ok..sangat jeles... betul kata lily..makan ati nengok korang ni :P

zamspotte said...

wargh... best nyer, dapat gi disneyland HK... ada rasa tak cam watak2 katon disney tu hidup balik?? hehe (nak tau jer), btw, thanks. you just promote the nice place for vacation, and the way to save...

(takder lauk ketam ker kat sana??)

xplorer said...

hi azim, been to disneyland hk in 2007 but sadly all the pic is lost as i had accidently erased it.If you noticed at one of the restaurant inside disneyland there is LAKSA PENANG and NASI GORENG as one of the menu.Bangga pulak ada gak makanan malaysia kat disneyland dan di eja dlm bahasa malaysia plak tu.

kucingorengemok said...

kisah² hk ni mcm jadi pudar skit lps baca ada org tertidor siap dengan tie sekali, hihihi, tu penat abis tu!

Wahidah said...

penat sgt kot axim tu yg tk sedar tu..happy weekend axim

fusarium solani said...

Salam,
Azim,haritu kau kata nak kirimkan butir perbelanjaan percutian ni kat yg berminat. Takda pun?

mungkin emelku tak lengkap kot. ini alamatnya :- afzalluqman@hotmail.com

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

wahhh...bestnyer bejalan g Hong Kong...

nak ikuttttt!!! ;)

@xiM said...

Faisal Admar,

tiket masuk disneyland agak mahal kot..dalam rm120 sehari,dari pagi ke malam..

hotel yang kami duduk ni satu malam rm620..

jangan risau.bilik mandinya ada bath tub ok..

@xiM said...

Rudy,

kami duduk satu malam saja..harga hotel hollywood disneyland tu satu malam RM 620..

@xiM said...

Leez,

gambar CROC tu jugak yang dia nampak yek..hehe

harga satu malam hotel tu RM620..

@xiM said...

mISS nAZLA,

nak join yek kalau kami nak repeat lagi skali??jom!!

@xiM said...

Anon,

harga satu malam RM620..

@xiM said...

Lily,

tu lah..orang ajak pi tak mau..

@xiM said...

Mrs Sheikh,

jangan makan hati..nanti husna pi lah ok..:)

@xiM said...

Zamspotte,

ketam takder kat sana..haha

@xiM said...

XPLORER,

oloh sayangnya gambar sumer hilang!!kenangan tu beb!

@xiM said...

Incik KUCING,

lorrr macam tu pula..tapi memang pun..penat semacam jaaa sampai tertidur ngan baju kerja tak tahan tu..huhuu

@xiM said...

happy weekend to you too wahidah!!:)

@xiM said...

Aliff,

da send emel tu..:)ko dah terima kan..:)

@xiM said...

Alif Dal Mim,

nak ikut??tak boleh!!

hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails