Followers

Tuesday, June 30, 2009

Selamat Maju Jaya!!

Salam Hari Selasa..

Kisahnya minggu lepas ari jumaat(26 jun 2009) sepatutnya ada satu majlis makan-makan sempena meraikan seorang staff aku yang akan bertukar ke Manjung,Perak.Jadi aku ngan Boss aku pakat-pakat nak buat majlis farewell la konon-kononnya.Dah order dah petang jumaat tu(makanan untuk 10 pax),sekali saat akhir makcik kantin tu kata terpaksa kensel atas sebab yang tak dapat di elakkan.Hangin satu macam aku di saat itu!!

What to do,terpaksa postponed la majlis farewell tu pada 29 jun 2009(semalam).nasib baik semalam hari last staff aku tu kat sini,kalau tak memang takder majlis la jawabnya..dah takder orang nak masak,aku malas nak pikir panjang rasa macam nak buat sendiri jer la makanan untuk majlis tu.Buat Bihun Goreng sudah..simple and easy.

Di pagi yang hening maka bermulalah al-kisah seorang anak bujang trang tang tang duk kat dapur wat bihun goreng untuk 'farewell party' bagi meraikan staff yang telah mendapat promotion untuk kesekian kalinya..

barang basah GIANT mariiii..

Udang-Ayam-Sotong

lepas da tumis bawang putih bawang merah buh cili giling buh sos tiram buh garam sikit masukkan ayam udang sotong ni.

dengan api sederhana tunggu barang mentah masak

Then masukkan bihun(rendam la dulu sejam dua ok..)

Gaul hingga sebati dan Bihun menjadi lembut

masukkan sayuran yang dah di potong-Gaul lagi

SIAPPPPP!!untuk 20 orang makan pun buleh banyak ni


Nasib la tak lambat pi kerja dan secara sederhana majlis kecil-kecilan ini berlansung pada jam 8.30 pagi (tu pun nak kena Rush sebab aku ngan encik Boss ada meeting,audit baru nak bermula nih).Sepatah dua kata Boss aku cakap,then semua staff yang lain turut memberikan sepatah dua kata bersempena kenaikan pangkat seorang daripada mereka.


Staff yang di raikan-En.Shrom Abd.Hadi..sewaktu mula mula aku kerja kat sini dia dah ada..orang lama ni..memang senang nak bekerjasama ngan dia..senang citer memang boleh di harap la..pasni aku pun tak taw camana la gamaknya bila dia dah takder..takper..patah tumbuh hilang pasti berganti.

sessi pemberian cenderamata kenang-kenangan

majlis makan makan pun bermula

Bihun goreng sapa buat ntah..sedap semacam jaaa..hehe

Boss aku ada tanya mana dapat bihun goreng nih..aku kata goreng sendirik dia tak percaya..haha..dia kata mesti Girlfren atau makcik bawah rumah aku yang masak..aku senyum jer lah..takpaa,janji bihun goreng tu orang boleh telan aku dah berpuas hati..No complaining at all..:) Alhamdulillah majlis berjalan lancar.

a
Kepada Abang Shrom,selamat Maju Jaya di tempat baru!!semoga amanah yang Allah beri tidak di sia-sia kan..Saya Doakan kamu berjaya di sana!!rajin rajin lah melawat kami di sini jika ada kelapangan nanti yaa..Insya Allah.
a
*Minggu ni minggu audit di stesen..Dan Petang ni aku akan berangkat ke LANGKAWI lagi untuk kesekian kalinya..ahhhhhhh aku kira aku sudah bosan untuk ke sana..tapi atas sebab kerja kena la pi jugak kan..kan best kalau audit kena pi Sabah kaa..pi Brunei kaa..baru la meriah..takpe,apa apa pun aku kena syukur dengan apa yang ada.Itu jalan terbaik.
a
**Banyak giler giler story tertunggak..story balik kampung,story Hong Kong belum usai,story majlis kawen rakan-rakan,story di Teluk batik dan pantai Teluk Kalong,story makan makan,dan yang terbaru story trip Singapore dan majlis persandingan Sam dan Angah..ntah bila aku akan ada masa nak update sumer tuh..blog korang pun tak sempat nak jejak nih..ada kelapangan aku singgah nanti k..Hari ini hati kembali tenang dan ceria..seolah baru semalam kita berjumpa..:p

15 comments:

Ziana said...

Finally..
si bujang trang tang tang bejaya meraikan staff dgn air tgn sendri!!!

Syabbassss Incik Axim!!
Incik Bos x caye sbb x baca blog.. if not sure dia pon terharu..
ade bukti..
hehehe..

Lgkwi again?? sila laa pergi dgn seikhlas hati.. demi kerja :)
jgn lupe snap2.. leh tambah koleksi entry tertunggak..
hehehe.. xpe.. we all tggu entry2 tuh sume :)

Alhamdulillah u dh tenang...
always pray for u n others..
take care ya!

CAHAYA said...

Baguih btol pandai masak.

GRuNGe said...

Wah, Axim, ajo aku memasak. Ni dah leh tambah point untuk memikat para wanita. Lalalala. Bagus la ko Axim.

Brian Kinney said...

jeles aku sebab aku memang tak pandai masak :(
memang respek!

zamspotte said...

huhu.. nak rasa bihun yg sedap tuh boley?? Untung sapa dapat si Axim ni, takyah masuk dapur... laki dah masakkan... haha

nasazfrog... said...

bro gile terror lah lu masak,, beruntung la hai si dia... nampak sungguh nikmat itu mee hoon..
uhh ada ayam..udang..sotongg.. mewah sungguh bahan2 dalam mee itu.. hehehehe.. :)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

perghhh bro....anak dara pon lom tentu rajen nk wat bihun grg cm bro ok..lengkap..sume ado..

anne said...

wah, well done axim. sedap ke tak tak tau la sebab tak rasa, tapi from gambar tu nampak lulus dgn cemerlang...:-)

p/s - best apa pi Langkawi..sambil kerja makan angin sekali...

sepul said...

aku nak order bihun utk 20 pax boleh? heheheh

Lily.Lulu said...

oke lulus !!
dah boleh kawen dah ni
:D

Miss Nazla said...

huish. bangga kejap tgk anak bujang ni bleh masak. harapkan abang naz? hampeh!!!

busy btol u sejak dua menjak ni. tp takpe la, sementara muda kan. kejar je apa nak dikejar. kang dah tak larat, takot nyesal plak bila tgk masa2 lalu kan?

tapi sesibuk mana pun, jgn lupa jaga kesihatan ye. mental dah kan (shopping treatment kat spore tu) hihihihi

tp physically sihat tak? ;D

Leez said...

bagusnya kamu ni....pandai masak. Masak untuk kawan2 makan plak tu. Cayalah bro!!!

Luth Textile said...

bro, jarang woo dpt tgk laki masak utk jamuan..
wakakak.. bangga lak ada kaum sejenis mcmni hebatnya.. :D

Wahidah said...

wah masak utk opis...kalo sis la kan tk berani la..takut tk cedap..huhuhu..

Langkawi again n again??/ nk cokelat

[yAN!e][pUTraJAya] said...

wahhh..pandai nyer Axim masak...
bila la leh rasa eh....hehehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails