Followers

Tuesday, June 16, 2009

Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Bharu

Hari minggu yang lalu saya berkesempatan untuk pulang ke kampung halaman tercinta untuk bersama dengan mereka yang tersayang..dah sebulan lebih tak bersua muka dengan mereka,dan Alhamdulillah syukur semuanya dalam kedaan yang baik-baik sahaja.Mak dan Abah terutamanya.kedua-duanya boleh di katakan dalam keadaan yang baik.Syukur pada Tuhan.

***************************************************

12 JUN 2009

Pagi Jumaat yang tenang.Saya bercuti pada hari ini.Sengaja ambil Cuti sebab nak luangkan lebih masa bersama keluarga tercinta.Dari Penang singgah di Kuala Lumpur untuk ambil Kak Tie di bawa balik bersama.Ada teman berbual barulah perjalanan lebih menyeronokkan dan tak mengantuk..:)

1

Dalam pukul 11 pagi bergerak dari kawasan perumahan Ampang Saujana.Lapar.sebab belum bersarapan.Dalam perjalanan sempat singgah di Kawasan Taman Melati ni untuk bersarapan dan memenuhkan tembolok.Agak Rambang mata dengan Pilihan Restoran yang ada,akhirnya kami berdua memutuskan untuk singgah di Restoran ini.

2

Resoran Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Bharu-Terus terang saya katakan saya bukan peminat Nasi Lemak Kampung Bharu ini..Sampai sekarang masih tertanya-tanya apa yang istimewa pada Nasi Lemak ini hingga ramai orang tergila-gila kan rasanya..Entah..saya tiada jawapan untuk itu.Sambal nya pun bukan lah sesedap sambal nasi lemak makcik Kiah..(kembang bontot makcik kiah mendengar pujian ni..hehe)

3

Kalau tak suka kenapa tetap singgah untuk makan??saya berkeyakinan penuh bahawa ada makanan lain yang di sediakan selain dari Nasi Lemak semata-mata..Lagi pun persekitaran kedai yang selesa dan sejuk mata memandang menjadikan kaki kami berdua ringan sahaja untuk menyinggah makan bersarapan pagi di sini.

4

Let's Give it a Try..

5

Saya dan Kakak sulung-Kak Tie

6

Bila menu tiba,agak pening kepala untuk memilih makanan yang ada..namun kami berjaya membuat pilihan dan ternyata saya tetap memilih untuk makan nasi lemak nya juga,walaupun telah saya katakan tadi saya tahu sambal pedas nya bukan lah kegemaran.

7

Tea'o Ais LimaU

8

Sup Tulang Rawan-RM3.95

9

Sebagai pembuka selera Kak Tie memilih untuk menghirup Sup Tulang Rawan-atau untuk tidak terkeliru lebih baik kita singkatkan namanya sebagai Sup Tulang sahaja.Rasanya??-Not Bad..Ok lah bagi pencinta sup Daging..aku kurang gemar sup berasas daging jadi Pendapat aku tidak boleh di guna pakai untuk menu ini.

10

Nasi Lemak Biasa(RM2.95) + Sambal Kerang(RM4.95) = RM7.90!!!

11

Nasi Lemak Biasa(RM2.95) + Ayam Goreng(RM4.95) = RM7.90!!!

12

Lauk Tambahan-Paru Goreng-RM4.95!

13

Ok saya akui makanan semua tetap licin walau rasanya memang tak seindah Rupa yang di gambarkan..Agak kecewa bilamana Paru Goreng yang di minta berasa Lama dan sedikit masam..(euuuwwww)..Syukur tetap ada tetapi kesal dengan sikap peniaga yang tidak mementingkan kualiti dalam makanan yang di jual..Sungguh saya berasa kesal..

14

Tambah menyedihkan apabila saya berdepan dengan fakta yang agak memeranjatkan-Jumlah keseluruhan untuk sarapan pagi ini ialah RM32.80!!Satu harga yang agak tidak berpatutan dengan mutu dan persembahan makanan yang di tawarkan..Jika di kira semula menjadikan segelas air Tea'o Ais Limau bersamaan dengan RM3 satu gelas!wow..memang agak melampau di situ..

What to do,that's the price i have to pay for this..and most importantly,NO VOTE from me for this Restaurant..big no no from me after this.Nasi Dagang Ulik Mayang would be more reasonable place to eat in this area.

Dont Get me wrong,saya tidak pernah menghalang anda untuk makan di sini.Datang dan rasailah sendiri makanan yang di tawarkan,bukan saya tidak pernah beri amaran..Segala Kesulitan yang timbul selepas itu adalah tanggungjawab anda sendiri.

Selamat Mencuba!!

*Lepas siap makan pagi straight away aku ngan Kak Tie balik Ke Kemasek,Kemaman..sampai di rumah dalam pukul 3 petang hari jumaat tu..Insya Allah ada kesempatan saya ceritakan sedikit aktiviti yang berlaku semasa berada di kampung halaman minggu lalu..Salam selamat malam dari AXIMUD!!:)

**Currently baru habis tengok match Brazil VS Egypt FIFA Confederation South Africa Cup 2009-Full Time Results:Brazil 4-3 Egypt..Congratulations Brazil!!

49 comments:

Nem0 o0h Nem0 said...

mhl kn? lauk jek nak cecah RM5 tiap satu.. kalo sedap sgt tak pe la,ni rasa so-so jek..ermmm

Ziana said...

owh..
nasib baik im not into nasik lemak...

tp mmg pelik.. yg kat Kg Baru tuh pon.. beratur pjg!!
tah ape yg sedap nyer tah!!

sedap lagik sambal MakCik Bomba Hartamas!!! heaven!! mo try??
jom i bawak!!!
:)

Zack ~ 'A said...

my house near to that place..
kte org sefamuly mmg tak penah g makan situ sbb kedai itu mahal dan tak sedap..
beter g leha kelfood ke, ulik mayang ke, old town ke, mamak corner pon lbhhhhh better ok.. hik3.. takpe la kira sedekah je la kan.. baru ati tak ralat sgt.. walauponnn~~ :D

najwa hazirah halmi said...

nmpak mcm sedap....
huhu...
but mmg mahal kowt....
harosla...
tempat tuh kan pemes..
;)

*blogwalking

Wahidah said...
This comment has been removed by the author.
Wahidah said...

alahai..dkt sgt ngan umah i..awat la tk roger2..kalo tk leh jumpaa..

alhaqimi said...

mmg tak suka nasi lemak kg baru nie.. ntah pe y bestnya... every time makan mesti sakit perut. PEDAS!

awat ayat sungguh kanak2 bercerita? hahahahaha.

[yAN!e][pUTraJAya] said...

hadoi...
pepagi dah tgk nasi lemak....
mengidam nyeee.....heheh

@xiM said...

Nemo,

you got that right!!

memang sangat mahal dengan makanan yang di tawarkan..lagi rela pi makan nasi lemak ayam kat OldTown..

@xiM said...

Ziana,

memang sampai sekarang still tertanya tanya apa yang diorang duk letak dalam sambal tuh..musykil sungguh..

nak bawak i makan nasik lemak bomba??JOM!!

@xiM said...

Zack,

ya betul tuh..memang len kali aku takkan jejakkan lagi kaki ke situ..

never..

@xiM said...

Najwa Hazirah Halmi,

amboih cantik nama..hehe

ok sambung komen..

tempat pemes patutnya kena lah sedap se pemes namanya..tapi yang ni-i just dun think so..

erkkkk takper nanti cuba try sedap ker tak..hehe

@xiM said...

Wahidah,

sebab tak plan pun nak makan kat situ,just menyinggah terus jer decide nak benti makan..hehe..

kalau taw baik pi bekpes kat umah wahidah jer,konpem lagi sedap..

:)

@xiM said...

Al-Haqimi,

tu lah kan..awat la ayat sungguh skema bercerita..kakakka..

memang pun,sambal nya memang tak menarik dan tak sedap macam yang mak aku buat..haha

@xiM said...

Yanie,

kalau mengidam nasik lemak lain takper,jangan mengidam nasik lemak kampung bharu yek..hehe..

Dakjaat™ said...

sudu tidak berkilat... takleh digelar sebagai restoran antarabangsa.. :p

aximmmmm!! kalau ko guna 3 kolum kan best? ..

@xiM said...

Dakjaat,

3 kolum tu camana??

tak paham..

:-?

mazddaud said...

next time breakfast la kat McD, confirm sedap!!!

ha ha ha promote gitu....

A.R.A.S.H. 910 said...

yg ni harap jual nama jer..sedapnya idak ler..hahaha..cekik darah plak tuh!! mmg pakej btul!! pakej menghentam customer!! kalo mat salleh dtg..wow..inilah nasi lemak rupanya..pada kita..makcik kiah tepi jalan tu lagi sodap nasi lomaknya..kahkah

CAHAYA said...

I'm not a fan either. Lagi sedap nasi lemak kat bangsar selera. Pernah try?

RM30++ untuk breakfast macam makan kat hotel plak RM15 satu kepala. Hehe. Takpe, lepas geram. Pastu takyah dtg dah. :)

Lily.Lulu said...

woo .. giler mahal
nasib baik i'm not a fan nasi lemak antarabangsa kg baru ni

lebih suka nasi lemak makcik penchala. layan woo !! mantap !!

:D

jerry maguire, jr. said...

Axim - indeed. i am not sure wats the fuss about nasik lemak kg baru tu.. biasak2 sgt - tak de pe2 spesel pun. i dun - but i am agree wit u.. sedap lagik nasik lemak makcik kiah. erk - mak kiah maner eh? ahaha

-cD- said...

ermm da dekat ngan umah cD tu.. Da banyak cawangan Nasi Lemak Antarabangsa Kg Baru nie kan, tapi lagi best makan kat Kg Baru tempat asal usulnya.. tapi dulu laa skang sama je.

Grunge said...

Hahah mahal. Tak sedap ke..erk ok takkan pegi sana. TQ hehe

eZa said...

mmg dh pangkah dah kedai nih. dia bile dh jd francais mmg hampeh. mahal tp x sedap. harap interior design je lawo! :P

Faisal Admar said...

wah. tak tahu pulak nasi lemak antarabangsa ada restoran macam ni. last makan dekat tepi jalan tu. paru dia memang ngancam!

Baby Wify said...

hwaaa...tringin plak dah tengokk..

ni cmne nk bt niii....

naaakkk.....

Daff said...

Axim,

Nampak sedap.. nak kena belanja nie..

Daff said...

Axim,

Nampak sedap.. nak kena belanja nie..

Daff said...

Axim,

Nampak sedap.. nak kena belanja nie..

Daff said...
This comment has been removed by the author.
@xiM said...

MazDdaud,

tu la pasal..next time baik singgah kat drive thru jer..konpem sedap dan menjimatkan masa lagik..:)

promote jangan tak promote bah..

@xiM said...

ARASH910,

couldn't help myself to agreed wif you..more or less..

mat salleh gemar lah rasa nasi lemak international nih.tapi memang terbukti nasi lemak makcik kiah lagi sodap..:)

@xiM said...

CAHAYA,

Tak pernah try makan kat Bangsar tuh..mesti kena cuba since i'm a fan of nasi lemak..:)

makan kat hotel buffet!siap boleh tambah tambah-tapi yang ni??hishhhh..

@xiM said...

Lily,

jangan mai sini len kali k..

mahal nak mampus!mencekik darah namanya..

@xiM said...

Shahe,

makcik kiah tu makcik yang jual nasik lemak dekat masjid jamek gelugor pagi-pagi..taw??hehe

@xiM said...

CD,

tapi tetap lah sambalnya tak sedap mana kan..hehe

@xiM said...

GRUNGE,

yepp..anda di nasihatkan agar tidak ke sana atau anda akan pulang dengan sumpah seranah dan maki makian..

@xiM said...

EZA,

tu la pasal,interior design memang meletup!!tapi tang harga dan rasa-FAIL!!

pangkah habis habisan nih..

:p

@xiM said...

Faisal Admar,

paru yang aku makan ni masam!!tah yang da berapa hari diorang ulang goreng..ugghhh..

@xiM said...

Baby Wify,

jangan makan yang nih!!tak sedap..huhu

@xiM said...

DAFF,

nak kena belanja??ko nak belanja aku yek..mekaseh!!

tapi tak mau restoran nih..kalau kat Ulik Mayang aku settt jer..jom??

syukur said...

rasanya harga dia mahal sebab kos sewa kedai tu...

Wahidah said...

kalo bekfes kat umah wai kan confirm axim dpt mkn cekodok panas jer ngan teh o panas..huhuhhu

:: p R i n c E s S _ N :: said...

x pnah mkn ctu....

Leez said...

saya pun baru aje makan NLA kat melati tu....hehehe...
ok aja bagi saya rasanya....

Izan said...

aduh... aritu balik tak sempat nak makan. huhuhuhuh... tau tak kitorang da balik italy. mirko tak ihat sgt. lg pun tak tahan panas msia. =)

kucingorengemok said...

saya pun tak rasa nasi lemak ni special sgt...

CATZ said...

oh..nama je lah yg antarabangsa yer?..rasa hampeh?? harap pinggan je yg lawo ek..hiks.,..
aku heran kdg..depa ni berniaga mknn, tapi tak kisah pasal rasa dan kualiti makanan..
apa yg depa jual sebenarnya ek??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails