Followers

Monday, June 15, 2009

Pesan Mak

Pesan Mak,Tuhan sentiasa jadikan sesuatu perkara tu bersebab.pesan Mak lagi,Tuhan tak pernah jadi kan setiap yang DIA izinkan itu Sia-Sia..Pasti telah ada rencana dan rancangan yang khas untuk settiap sesuatu itu..Kadang akal kita tak mampu untu menafsirkan apa sahaja yang berlaku,walaupun ianya lansung jadi depan mata sahaja..itulah kerja DIA.hanya DIA yang tahu segalanya.

Teringat hal itu membuatkan aku merenung jauh.Cuba berpikir sedalam yang mungkin untuk terus cari intipati akan perkara yang mak selalu Pesan..Kata orang-Orang Tua tak boleh di pandang enteng,mereka bicara atas dasar pengalaman hidup yang tak dapat di beli dari mana-mana tempat sekalipun.Hanya pengalamian jadi perbezaan..

Kebelakangan ini aku sering punya banyak persoalan-yang menanti jawapan hadir untuk merungkai segala tiap soalan yang ada..itu pokok pangkal mengapa aku sering berfikir dan terus berfikir tanpa henti-kerna jiwa aku butuhkan satu jawapan..bukan satu-banyak sebenarnya..Tapi apakan daya semua jawapan tetap bukan milik aku-ia milik mereka yang punyainya dan juga sudah tentu ia milik TUHAN..

Untuk kali ini biarlah aku beralah..Beralah bukan bererti aku lemah.Beralah bukan bermaksud aku kalah.Beralah tdak sama sekali menjadikan aku rendah.Tetapi beralah menjadikan aku seorang yang cukup kuat untuk melepaskan semua beban jiwa yang aku tanggung..Biarlah,sebab aku yakin-Beralah tetap membuktikan aku juga punya solusi aku yang tersendiri-moga kau mampu mengerti dan terus berpuas hati dengan segala yang tejadi..

Jarang sekali Tuhan akan memberi apa yang kita mahukan dalam hidup-sebaliknya Dia pasti gantikan ia dengan sesuatu yang tiap daripada kita Perlukan..kadang kita merintih dan mengeluh mengapa Tuhan tidak kabulkan hajat kita-tanpa menyedari Dia telah memberi segala yang kita perlukan untuk terus membawa layar di pentas kehidupan ini.Bukankah frasa Syukur amat berseuaian dengan situasi ini??Bersyukur dengan apa yang Ada,Redha dengan ketentuan dari-Nya,itu tetap merupakan jalan yang terbaik.

Aku bersyukur dengan semua nikmat yang telah Engkau kurniakan ya Alah..semoga aku mampu untuk menjadi Hamba-Mu yang tiada kufur pada semua nikmat yang telah Engkau kurniakan..Sesngguhnya Engkaulah yang Maha Besar dan Maha mengetahui segala perkara seluruh isi alam semesta..

Astaghfirullahal'azim..

35 comments:

jerry maguire, jr. said...

be strong. get a grip. look at the positive sides. and lets learn to rationalize thgs around us.

u'll be fine. trust me.

Baby Wify said...

mmg betul sesuatu yg jdik tu..ada hikmah nya.

things happen..happen 4 a reason.

have faith.

pnh dgr serenity prayer?? :

god, grant me da serenity to accept the things i cannot change,

courage, to change da thing dat can,

and wisdom, to know the difference..

Luth Textile said...

sabar je la bro..
kita manusia ni kerdil sangat..

Anonymous said...

Pesan Mak..
Kuatkan semangat di tempat orang
DIA sentiasa membantu Hamba-Nya..

Pesan Kawan..
Beralah bukan bererti Kalah,
Tapi Kejayaan untuk diri kita sendiri!!BUKAN senang kita nak pujuk diri untuk beralah..

Pesan Sahabat..
U jaga Diri,Hiasi Peribadi..

Pesan Teman..
U jangan banyak pk sangat,
Segala persoalan tu akan terjawap if u know how to manage and handle..

TAKE CARE!!

:)

rya said...

You say you have no faith?
Love - and faith will come.
You say you are sad?
Love - and joy will come.
You say you are alone?
Love - and you will break out of your solitude.
You say you are in hell?
Love - and you will find yourself in heaven.

Faith Will Come
Carlo Carretto

en_me said...

sabar jerr..

kak ja said...

Salam Axim,
Percayalah.. satu hari nnt Axim akan toleh ke belakang dan bersyukur dgn segala ujian dan dugaan yg Tuhan timpakan ke atas Axim pd hari ini..

Sesungguhnya beralah tak bermakna kalah, tp beralah juga membuktikan diri seseorg tu sebenarnya berjiwa besar..

Semoga terus tabah, Axim!!

CAHAYA said...

Apa sahaja yang berlaku di dunia ini adalah dariNya. Redha adalah yang terbaik. InsyaALLAH sesuatu yang lebih baik menanti. Faith, don't loose it. :)

A.R.A.S.H. 910 said...

saya bersetuju..

PakciQue said...

Hidup mesti terus...

Lily.Lulu said...

setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya

kita sebagai hambaNya haruslah redha tapi dalam masa yang sama kita tidak boleh cepat mengaku kalah

berusaha itu tangga kejayaan
smile always
:)

Beruang Madu said...

Cuba pandang setiap perkara dari sudut berbeza.. kalau tengok cerita tu jangan hanya nak jadi Hero saja... padahal crook telah menguasai cerita hampir keseluruhannya dan hanya tewas di hujung.... sometimes it is good to be crook...

abuyusof said...

samalah kita semua..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

y penting kita bsyukur....

Wahidah said...

kdg kala kita perlu beralah..n tk semestinya bile kiter beralah tu kiter kalah...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

insyaAllah Allah akan berikan yg lebih baik dari semlm....
=)

Cik_Iza said...

dalam hidup ini, ujian adalah rencah kehidupan.. yang tidak disangka adalah yg selalu terjadi.. andai insan mampu menentukan.. tidak akan ada keindahan dalam kehidupan... =)


hidup ini tidak seindah mimpi.. realiti yang perlu dilalui tidak semanis impian..

kuatkan semangat dan ingat Allah selalu.. Allah lebih tahu apa yg terbaik bg hambaNya..

dun give up..

@xiM said...

Shahe,

thanks Buddy!!

@xiM said...

Baby wify,

Thanks:)

@xiM said...

Luth,

memang pun..kita ni manusia yang terlalu kerdil kalau nak di bandingkan dengan pencipta..

@xiM said...

Anon,

wow..that's a long list..

thanks anyway..

really appreciate dat..

tq

@xiM said...

Rya,

ni lagu ekk??kalu lagu nak donlod la..

@xiM said...

En_Me,

yer...saya memang sedang bersabar..

:)

@xiM said...

Kak Ja,

mendengar celoteh Kak Ja menjadikan saya kembali bersemangat untuk terus melangkah ke hadapan..betul kata kak ja,suatu masa nanti saya akan toleh ke belakang dan berterima kaseh atas segala apa yang terjadi..

Life is full of suprises..

:)

@xiM said...

CAHAYA,

indeed.

faith.Don't loose it

:)

@xiM said...

ARASH,

Setuju..

jangan tak setuju..

:p

@xiM said...

PakciQue,

yeah..apa yang terjadi life goes on and on and on and on and on...

@xiM said...

Lily,

thanks Adeq!!

Usaha Tangga Kejayaan..

macam motto my sekolah Rendah dulu..hehe

@xiM said...

Beruang Madu,

and definitely i'm the CROOK in da making..

:)

@xiM said...

Abuyusof,

yer..sama sama kita beringat..

@xiM said...

Princess N,

syukur tu tetap patut jadi keutamaan pada semua..

@xiM said...

Wahidah,

bak kata Kak Ja,

Beralah membuktikan kita punya jiwa yang besar..tak gitu kak Ja??

:)

@xiM said...

Yanie,

Insya Allah..mudah mudahan di permudahkan oleh-Nya..

@xiM said...

Cik Iza,

thanks for da oppinion..

:)

Leez said...

Apa yang kamu fikir, sama juga apa yang saya fikirkan. The only way kita jgn lupa untuk sentiasa berdoa padaNya. Kenapa Dia tidak makbulkan hajat kita....sebenarnya Dia menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Insya Allah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails