Followers

Monday, July 12, 2010

LET'S COOK-COK THEN WE EAT-EAT..

Entri ini adalah ketidakpuasan hati aku atas ramalam Paul si Octopus yang ramal German kalah ngan Spain masa Worldcup untuk laluan ke Final..kecewa gua..(aku tak percaya pada ramalan..just saja suka suka jer ni..hahaa)

Jadi untuk memuaskan hati aku yang kecewa sebab Germany tak dapat ke Final tapi at least dapat la jugak tempat ketiga(menang ngan Uruguay),so aku nak buat demonstrasi aman di dapur rumah,dengan menggoreng keturunan si Paul Octopus - mari kita memasak SOTONG GORENG KUNYIT..

1

Mula mula pi lah pasar pagi,cari Sotong yang ada..nasib Octopus macam Paul takder kalau tak mesti aku dah beli sebab nak cincang dia sampai lumat..haha..pasal sotong pun nak emo emo kan..apadaaaaa..Dah dapat Sotong sila pulang ke rumah dan ambik chopping board cincang sotonng ni kepada 18 bahagian.

2

Then lepas dah potong sila gaul Sotong ngan Kunyit..kalau tanak kuku jari korang jadi kuning sila gaul pakai sudu atau garpu..eleehhhh mengada sangat kan tanak sentuh pakai tangan.

3

Alamak,part ni malu nak tunjuk sebab orang akan tahu dapur rumah aku takder blender..tapi lantaklah ..tradisional itu lebih sedap kan kan kan..ambik beberapa ulas bawang putih dan tumbuk sampai 80 persen lumat..Conventional way sometimes ok jugak..:)

4

Ambik bawang putih yang dah di tumbuk,tumis then campak lah Sotong yang telah di perap ngan Kunyit selama 3 minit itu tadi..agak agak sotong dah garing sikit baru masukkan sos tiram then campak lah sayuran yang ada..harus di ingatkan takyah pakai garam dah since sos tiram dah masin..gaul sampai rata..jangan lama sangat takut sayur layu.

5

Taraaaaaaaaaa!!maka siap lah Sotong Goreng Kunyit yang simple lagi menyelerakan ini..memang kecut perut lah si Paul kalau tengok menu ni..padan muka ko sapa suh ramal bukan bukan.

6

Mana cukup ngan Sotong Goreng Kunyit jer.kena ada jugak lauk lain.aku masak Tomyam Ayam tapi taruk santan sikit nak kasi lemak dan pekat..sedap la jugak(matilaaaaa duk puji masakan sendiri kan..hahaha)..nak resepi Tomyam ni??pi tanya incik Gugel.

7

last but not least- Telur Dadar minyak sikit

8

Bila lauk dah siap semua apa lagi jemput lah makan buat tetamu yang bertandang ke Rumah aku dua minggu lepas..saja nak masak since aku dah lama tak memasak..almost semua lauk habes so sebagai tukang masak aku amat gembira sesungguhnya..lepas ni time bulan puasa nak masak je lah kat rumah..beli kat Param kadang kadang semua tak sedap..Oh masa,cepat sungguh kau berlalu..dah nak masuk bulan puasa tak lama lagik..

*ada masa nanti aku update pasal trip percutian ke Bangkok/Pattaya last week..stay tune for more with AXIMUD..:)

23 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

fuhh...behnya...sedap nampak...balik ni leh buat ni...
kamu buat saya terliur makan sotong...huwaaa.a...

Ziana said...

ok bln pose nnt tlg masak sotong goreng kunyit tuh ya..

kami dtg berbuka..
tq :)

Cik Wanie said...

sotong goreng kunyit mmg meletops n mantopsssssssss,
mmg melelehlah bila merasainya,
hahahaha.....

tapi sayang seribu kali syg,
lps nie dah x bole mkn lagi sotong,
huk huk huk huk...

sedeyyyy.....

Cik Wanie said...

ops lupa plak pasal tomyam itew,
mmg sedap giler sbb ada santan,
lain dari yg lain,
1st time rasa okeh....

tq:)

ddyana said...

kita datang berbuka kat umah dia je lah memandangkan dia nak masak kan..hehehehe..senang sket ati kita

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

axim.. kirim si paul tuh kat mie.. hehehehehehe sodap kan sotong... eisshh terliur...


// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

kucingorengemok said...

aku memang dah agak sangat ko nak masak sotong, haha

@xiM said...

IZAN,

nanti update kat Blog sotong goreng kunyit your version..leh??

@xiM said...

ZIANA,

ok ok bisa di atur..nanti kita set dae ok..tunggu pakcik miri balik penang..:)

@xiM said...

CIK WANIE,

insya Allah boleh merasa lagi..
:)

@xiM said...

YANA,

ok..nanti u datang rumah i masakkan special untuk u..:)

@xiM said...

MIMIE,

nak makan si paul jugak??wokeh malam karang delivery sampai tapat depan pintu..:p

@xiM said...

KOG,

ayarkk..
macam mana boleh agak??

scrlettfr said...

salam... hahaha... pasal si sotong pun nk emo kan.. but padan muka dia jd habuan perut kita kan... hahhahaha...

Mrs.Sheikh said...

haha.. mana bleh marah [mencurang jap]
suratan atau kebetulan je paul.
tp dia pun makhluk tuhan kan..
keistimewaan dia tu..

kite tak makan sotong la alergik ..so sedara paul ni selamat.. :P

Faisal Admar said...

wah! tp paul tu sotong kurita lah!
buat steam sedap hehe...

wah teringat buka puasa kat rumah hg dengan leanny dan keith..
dah setahun dh pun kan...

mummysyafie said...

tengok sotong terus teringat PAUL. hahahah..world cup punya pasal la ni

Beruang Madu said...

Dendam apa hang dengan sotong tu Azim... lahai... kesian dia.. hang ingat kalau German menang takdak dah orang semelih sotong tu.. ish ish ish... kejam hang nooooo....

@xiM said...

SCARLETTR,

taw takepr..hahaa

@xiM said...

HUSNA,

sotong la sedap..nak nak kalau goreng tepung..:p

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

tahun ni nanti aku buat lagi tapi aku masak..jemput datang lagi ya..:)

@xiM said...

KAK NOR,

tu la pasal..world cup punya penangan cukup hebat kan..

@xiM said...

ABANG BEAR,

memang dendam ngan sotong ni..sebab si Paul tu lah Germany kalaah!!huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails