Followers

Sunday, July 4, 2010

MAKANAN LAZAT DARI KAMPUNG HALAMAN

Setiap kali balik kampung makanan mesti banyak yang mak sedia..well,maybe bukan mak yang sedia semuanya tapi kami semua mesti dapat makan besar ramai ramai..actually bila makan ramai ramai tu yang paling syok..tak lah macam aku duk di Penang asyik makan sorang sorang jer..i miss the old day.the old days when aku just stay kat rumah dan sempat makan pagi,tengahari dan malam with my family.But i have to do what i have to do now..Everything changing..but i'll make sure i'm not change that much..because i still want to be an obedient son.Ok cukup pasal tu.

Lets layan lauk pauk yang ada di kampung..

1

Ini namanya BUDU yer tuan tuan dan puan puan..Kalau kat Kampung Budu ni kami buat kuah..biasa orang makan buat cicah cicah ikan bakar tapi kami main curah jer dalam nasik..haha..Obses ngan Budu punya pasal.ni pati bilis..korang nak try buat budu try lah.peram bilis setahun konpem jadi Budu..hehehe

2

ni biasa lah,Ulam Timun dan Ulam salad..orang kata timun lelaki tak elok makan.pasal apa ekk?

3

IKAN KERISI GORENG ni pun lazat..kena goreng garing garing..

4

KAILAN IKAN MASIN..

5

IKAN KELI SAMBAL - Ikan keli ambik dari kolam mak..mak bela ikan keli ni..so bila ramai ramai balik kampung ambik lah barang sepuluh ekor buat goreng sambal macam ni..memang fresh!!

6

Lauk yang duduki carta paling atas kalau di Kampung - IKAN AYA SINGGANG..ikan aya tu ikan tongkol lah..yang biasa buat kuah nasi dagang tu..Memang sempoi lauk Ikan singgang ni makan ngan nasik n budu n Ulaman..bertambah tambah la jawabnya makan nasik..ni lauk kegemaran mak..all time faveret.

7

Keropok Keping pun sodap kalau buat ulam..hehe

8

Keropok Lekor..mana boleh tinggal..kata Orang ganu kan..

9

Lauk lauk lain ada lagi tapi malas aku nak tempek kat sini..cukup lah lauk lauk wajib jer..Bila dah kumpul ramai ramai then makan berjemaah memang bahagia sangat..maybe sebab ajaran dari kecik lagi macam ni.Ayah memang pantang kalau tak makan sama-sama..konpem kami kena marah kalau time makan duk sibuk buat mender lain..Alhamdulillah..Terima kasih Tuhan atas kurniaan keluarga yang hebat ini..

*Pesan Mak:''ISTERI yang baik di ciptakan untuk SUAMI yang baik..maka axim harus cantikkan diri dalam persiapan mencari Isteri yang baik.''.Terima kasih mak atas ingatan itu..Insya Allah aku akan cuba perbaiki diri aku dari masa ke semasa..Insya ALLAH..

21 comments:

Wahidah said...

budu tu dh cmapur2 ngan mangga sumer mcm best jer..nak try la..hehehe

pesanan yg sgt bermakna..n wai semat dlm diri wai gk la..tk slh kan..:)

Cik Wanie said...

Budu yg sentiasa terpahat dihati CW,
dulu,kini dan selamanya....

hahahaha....

Pesanan yg begitu mendalam maksudnya,
hurm...

Faisal Admar said...

sedapnye! aku sgt suka lauk pauk kg!
bila nak bawa aku lepak2 ganu?

sepul said...

orang kata timun tu sejuk. lelaki makan nanti ada effect kat sperm. ntah orang la cakap. aku dengar je. kesohihannya entoh laaaa

@xiM said...

WAI,

haah.memang tempting budu campur mangga tu..sedappp!!nak nak makan ngan nasik panas panas..

takper..mana yang baik kita jadikan teladan..:)

@xiM said...

WANIE,

memang mendalam..pesan orang tua tak boleh di pandang rendah..

@xiM said...

FAISAL,

bukan aritu time mencandat sotong dah round round ganu ker??heheee

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

oooo itu macam kaa..tapi aku suka sangat makan timun ni..nak kena kurang kan lah..tak produktif nanti.

kucingorengemok said...

makan keropok lekor dengan nasi ye?

@xiM said...

KOG,

ok jugak buat keropok lekor as ulam..nyam nyam..:p

che'Burn@che'Qis said...

perghh..mmg layan lah lauk tu sumer!! kalao ko wat gathering bdk2 blogger..pastu soh omak ko masak camtuh..konferm ramai nk join! haha..

syaf said...

semua makanan kat atas adelah kegemaran aku walaupon budu sebab aku budak kampung n9...


masakan kampung memang terbaik!!!!!!!

Wahidah said...

mmg tempting eik..mmg kena try..tp sumer budu tu rs nya sedap ke..ke yg homemade dr axim's house jer...hehehe...budu cmpur mangga..menarik2...akan wai cuba setibanya di tanahair...hehehe

Faisal Admar said...

mmg le. tp mana sempat round2...

geraugebang said...

adoiiii...seronoknya ek makan ramai-ramai..

@xiM said...

CHE BURN,

ajak blogger datang??mesti lagi meriah!!yeaayyyyy...

@xiM said...

SYAF,

ko makan gak ekk budu??

@xiM said...

WAHIDAH,

cuba jangan tak cuba..

@xiM said...

FAISAL,

takper..nak suh ko pi wat trip lagi ke Melaka tu..heheheee

@xiM said...

KAK GERAU,

itu nikmat terindah..:)

nazri hatsof said...

Erm sedapnya...
Bg peminat mee

http://nazrihatsof.sharethisstory.net/my-852876-5932

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails