Followers

Tuesday, July 20, 2010

TRIP BANGKOK/PATTAYA DAY 2 - DAMNOEN SADUAK FLOATING MARKET,ELEPHANT VILLAGE & COBRA SHOW THAILAND

Minggu yang amat sibuk.

Sibuk dengan audit tak sudah.but what to do.kerja kena buat.Tanggungjawab kena di laksanakan.Bekerja lah kito sekueknyo..Malas nak story pasal kerja jom dengar ini cerita..Hari kedua kami di Bumi Bangkok.

8 JULAI 2010

Pagi-pagi kami dah bangun.

Selesai solat subuh then terus bersiap siap untuk turun bersarapn pagi pada jam 7 pagi..Sebab apa awal?sebab tujuan perjalanan hari kedua ni telah di aturkan oleh pihak hotel.Kami dah book satu Van untuk ke Damnoensaduak Floating Market,Elephant Village dan Cobra Show.Ini merupakan Trip setengah hari dan kami bayar sorang 550 Baht.

1

Mari kita mulakan hari dengan senyuman..:)

2

Makanan di Hotel ni Di jamin Halal.Ada Logo halal lagi tertera di kafe..Makanan yang di sediakan pun ok lah.what do you expect kan dengan Hotel Bajet macam ni..Ada Nasi Goreng,Telur mata dan Sosej..Roti Bakar pun ada..Yogurt pun ada.Pilih lah mana yang anda suka.Rasanya biasa jer..Ok lah.

3

Mari bersarapan pagi..ada Pool Table lagi okeh.

4

Turun awal pagi so takder lah terkejar kejar..

5

Orang Thai memang menepati waktu.Dari segi punctuality memang aku salute lah diorang.so takder lah kami kena tunggu..diorang yang kena tunggu kitorang.well,customer always right what..Dalam pukul 7.30 am kami memulakan perjalanan ke The Damnoen Saduak Floating Market, situated 110 kms west of Bangkok..Dalam dua jam perjalanan lah jugak.

DAMNOENSADUAK FLOATING MARKET

6

Dalam perjalanan kami merentasi CHAO PHRAYA RIVER. Tourist guide kami namanya Nancy..nama Thai dia lain tapi dia duk reka buh nama english dia Nancy sebab senang omputih mai nak sebut.kami pun panggil dia Nancy sajalah.Very friendly and talkative..tanya soalan apa apa pun dia ok jer jawab..

7

Sampai dah di area sebelum Floating Market(tak taw ni area mana)..kat sini kami akan naik Bot menuju ke Damnoensaduak Floating Market.kat tepi tepi ni ada gerai jual jajan dan air dan semestinya ada jual Topi..kami tak beli apa pun.nak jimat duit lah katakan sebab nak bershopping kat kawasan Floating market sat lagi.

8

Bot yang kami naik..

9

Dalam trip ni ada lagi satu kapel dari India dan juga satu pasangan ayah dan anak lelaki yang turut sama dengan kitorang..Tak kisah pun sebab takder effect apa pun.The more the merrier what..maka kami pun di bawalah menyusuri sungai(longkang??) menuju ke Floating market tuh..

10

Maka dengan ini di umumkan sah lah ni kawasan rumah orang..di tepi titian nampak ada penduduk tempatan duk basuh baju so aku rasa mesti diorang kencing berak pun dalam air ni jugak..so terpaksalah mengelak ngelak kalau air terpercik masuk bot..Bukan nak kata penggeli ker apa tapi korang pikir sendiri lah..Aku tak kisah sebab for experience wise,this gonna be something precious.at least aku dapat menghargai nikmat hidup yang aku ada sekarang..tak perlu nak bersusah payah macam mereka..

11

Dalam 20 minit kami di bawa menyusuri perkampungan air..dan finally we already arrived at kawasan Damnoensaduak Floating Market..Nampak lah ada kelibat pakcik makcik kat sini duk mengayuh sampan sambil bawak barang makan or barang hiasan untuk mencari sesuap nasik..itu gaya hidup mereka di sini.

12

Actually nak datang kawasan ni melalui jalan darat pun boleh.tapi sebab dah masuk dalam pakej naik bot dulu so kami layan kan ajer lah.our travel agent Nancy ni dah sampai dulu dengan Van kat sini..so jumpa dia dulu then dia bagi masa lebih satu jam untuk berjalan jalan..10.20 pagi kena kumpul kat kawasan ni semula.Naik Paddle Boat 15 ringgit satu kepala.

13

ini bot kami sahaja yang punya..orang lain takleh kacau.

14

Maka bermulalah pengembaraan lima sekawan di dalam Floating market..Kat Floating market ni a bit different dari yang aku pergi kat Haadyai Mei lalu.Kat Hadyai takde naik sampan macam ni..just lalu tepi tepi beli makanan..ni kami naik paddle boat then ada peniaga akan kais kami punya sampan suh singgah tengok barang..macam biasalah kami tengok jer..tak beli pun.

15

Barang yang di jual-Buah,souvenir dan barang Hiasan,.Makanan pun ada

16

Antara souvenir yang ada

17

Naik paddle boat ni lebih kurang setengah jam..dari hujung ke Hujung..nak beli makanan macam tak lalu atas ni sebab mengenangkan air yang kami lalu ni air apa ntah..hahaaaa..But i think everybody should try this..New experience and new thing..something different lah kan.

18

Nak cerita pasal harga barang dalam Floating Market ni.Aku duk berkenan kat gambar macam atas ni..ada tiga keping tapi kena susun dekat dekat..memang nice..tanya harga depa buh 1200 Baht which is = RM120..kami duk tawar nak 300 Baht jer konpem lah tak dapat kan..so malas nak layan kami turun dari sampan tanpa beli apa apa..tup tup jumpa kat kedai atas(bukan kedai dalam air) depa duk jual 400 baht sahaja.tu pun boleh tawar lagi..TIPS: JANGAN SESEKALI BELI BARANG DALAM AIR..nak beli souvenir pun beli jer kat kedai atas..diorang mark up harga gila gila..

19

Kami dah sampai sini.Anda bila lagi??

20

Naik dari sampan tu kitorang rasa Haus yang amat.Cuaca memang lah panas giler..so singgah lah sebentar di kedai minum tepi Floating market.Minum air kelapa harga 3 ringgit sebijik.Reasonable lah kan.makan mangga dan makan buah rambutan.Nak makan mender lain tak konfiden kehalalannya..

21

Boat service banyak kat sini..pilih jer mana korang nak.

22

Sebelum masa dah time,(pukul 10.20 janji nak kumpul balik kat checkpoint first) kami beli lah apa yang patut..Yana beli beg mengkuang,aku Nikli aida duk beli lukisan,Ziana duk beli apa aku tak ingat tapi masing masing ada lah beli something kat sini..tapi bukan di dalam air yer.diulangi:bukan di dalam air..

23

Dari Floating market ni kami bergerak ke another place seterusnya yang include dalam Tour yang kami booked..Seronok juga merasa pengalaman di Floating market ni..memang dah lama teringin nak merasai pengalaman ni akhirnya tercapai jua..:)

ELEPHANT VILLAGE

25

Next visited place-ELEPHANT VILLAGE..kat sini korang boleh naik Gajah masuk hutan.Kalau nak rasa experience naik gajah ni lah peluang yang ada.Tapi kami semua choose not to naik sebab harga nya quite mahal..Tak worth.tak ingat berapa.Plus,bau nya sangat lah menusuk hidung..heheheeee

24

Orang Putih duk seronok naik Gajah..

26

Dapat bergambar dengan gajah jauh jauh pun jadi lah.takut nak pi dekat kang di sondolnya tak balik malaysia nanti..haha..Ada pondok kat situ so sementara menunggu orang lain naik Gajah kami lepak sembang sembang bawah pondok yang selesa..spend masa dekat setengah jam kat sini.

COBRA SHOW THAILAND

27

Dari Elephant Village kami beranjak ke COBRA SHOW..pertunjukan Ular.Fee masuk dalam 200 Baht..Mulanya tak mau masuk tapi Nancy pujuk dia kata show ni best..siap ada orang gigit ular pakai mulut..so kami masuk jer lah..20 pun 20 hengget lah..

28

This show quite ok lah..diorang bagi semua penonton pegang ular..aku pegang jer ular tu..yang lain geli kata nya..haha..show ni mula mula ada Ular lawan tupai dalam sangkar..then ada ular sawa besar lawan sorang lelaki..pastu last sekali ada 3 ekor ular lawan sorang lelaki then dia sambar Ular tu ngan Mulut..ishhhh ngeriii aku tengok tapi menarik lah jugak..show dalam setengah jam sahaja.

THAILAND CARVING CENTER

29

Last but not least,sebelum tour setengah hari ni berakhir diorang drop kami di pusat mengukir ni..kagum jugak lah tengok ketekunan diorag mengukir ikut macam dalam lukisan..gigih dan tekun.kalau aku tak sanggup nak mengadap mender kayu tu lama lama..dah tu kerja diorang kan..Tak beli apa pun kat sini coz pricey.nak cari kat pasar pasar jer nanti.

30

ini bukan gajah hidup..gajah di ukir

31

Kap kun kappp..Sawadeeekaapppp!!

32

Halus dan berseni buatan mereka kan..

33

Memang menarik tengok hasil kerja yang halus ni..tapi tak beli lah.Mahal sangat sesuai lah dengan kerumitan nak menghasilkan kraftangan macam kat atas..Lebih kurang pukul 12 tengahari kami bertolak pulang ke center of Bangkok again..Kitorang minta drebar Van drop kami di THE GRAND PALACE BANGKOK,kompleks bangunan yang mempamerkan struktur struktur unik dan berseni,amat terkenal di Bangkok..(Ikuti sambungannya dalam entri akan datang..)

*to be continued..

28 comments:

syaf said...

weh best r bersuti jerk kije ko,...jeles dok...fuhh banyk duit kaw...aku pon nk p r...ko sponser r weyh...gagaga

rasp said...

syiok tgk floating market tu...
terasa cam dok tgk crite2 dlm tv tu kan...
nie plak best dpt experience dgn live nye..
eeeee dlm byk2 cobra show tu i tak akan pergi...
takuuutttt & geli geleman akan itu ularssssss...

m.q said...

bestnya jalan jalan

Leez said...

Kak Leez dah sampai floating market tu masa tahun 2001. Sama ajer tak berubah pun. Tak tahan mcm bau air longkang. Geli!
Cukuplah sekali kan...tak nak naik lagi. Lepas ni kena try kat Venice plak. Tapi tetap baunya busuk jugak...hehehe.

Biasalah tempat mcm ni mmg mahal sebab tourist attraction. Dorang kerat habis-habisan.

CAHAYA said...

Wah, jalan2 je. Jeles!

geraugebang said...

Xim...syioknya pi bengkok...hang, kenapa lah tak belikan kak gerau tudung saji tu satu...boleh ahkak tutup lauk ahkak yang selalu lalat ngendeng tu...
errrr, kawang hang yang hard rock tu...adik hang isaccc ke? hehh

mummysyafie said...

sawadikap...

floating market tu best lar..

\""/ nikli said...

kak gerau: hahaaa..

Ziana said...
This comment has been removed by the author.
Ziana said...

kak gerau: hahaaa..

Wahidah said...

2-3 hari ne dok tgk airasia website..byk gile promo...mcm nk p gk la bangkok pr haadyai ne..tp ngah cr kwn2...hehehe

@xiM said...

SYAF,

mana ada aku selalu bercuti..ada kesempatan aku pi lah tapi takder lah selalu..

@xiM said...

RASP,

tapi air kat situ baunya busuk..hehehee

@xiM said...

M.Q,

jom jalan jalan!

@xiM said...

KAK LEEZ,

tu lah pasal..sekali try cukup lah.tak mau try dah lepas ni.haha..kat Venice pun diorang kata busuk jugak..

memang pun.sebab tourist nyer pasal bukan main diorang kerat.

@xiM said...

KAK LEEZ,

tu lah pasal..sekali try cukup lah.tak mau try dah lepas ni.haha..kat Venice pun diorang kata busuk jugak..

memang pun.sebab tourist nyer pasal bukan main diorang kerat.

@xiM said...

CAHAYA,

jeles??heheheeeeee

@xiM said...

KAK GERAU,

lor..naper akak tak pesan kalau tak konpem saya belikan..bukan setakat lalat jer kak,lebih dari lalat lagi boleh ngendeng..

haah..tu adik HANS ISAAC lah tu..lain mak lain bapak.

@xiM said...

KAK NOR,

best jugak lah sebab dapat pengalaman baru.tapi tak best sebab ayaq kotoq..

@xiM said...

NIKLI,

motipp duk gelak?

@xiM said...

ZIANA,

aik..duk gelak jugak??

@xiM said...

WAI,

apa lagi..sila lah terbang..dengan AIR ASIA,now everybody can FLY!

~Am said...

lawa t-shirt si NN kat sini.... ;P

@xiM said...

AM,

tengok lah sapa yang beli kan.ahahahahaaa

Faisal Admar said...

waaa sedap nye manga tu!

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

kalau makan ngan Pulut lagi shedap!!

Beruang Madu said...

Nice trip Azim... bagus bagi tips tips macam tu... nanti kalau kami ke sana, ke entry ni lah rujukan kami...thanks

@xiM said...

ABANG BEAR,

hope tips ni dapat membantu mereka yang memerlukan..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails