Followers

Monday, July 5, 2010

TRIP HAADYAI PART 5 - JALAN-JALAN @ KIM YONG MARKET

29 MEI 2010

Lepas dah bersarapan pagi dan dah beli tiket balik di Train Stesen,kami akan menuju ke KIM YONG MARKET,sebuah pasar pagi yang terdapat di HaadYai ni.Lokasi sebenar Pasar ni tidak di ketahui nasib baik ada satu Map yang besar tersergam indah kat tengah tengah pekan Haadyai yang tak berapa besar tu..

1

Main agak agak jer kami tengok map ni then ikut direction yang ada..

2

Main agak agak pun akhirnya sampai ok..

3

Tapi dapat sampai sini pun dengan bantuan penduduk tempatan..tanya Kim Yong terus laju jer jari jemari mulus diorang tunjuk ke arah pasar yang agak besar ni..so kami assume betul lah ni Kim Yong Market..

4

5

Macam biasa lah kalau pasar pasar macam ni what do you expect kan..aku tak berminat sangat nak tengok apa ada kat dalam sebab basically mesti sama jer dengan tempat lain pun..baju baju,ada souvenir,barang barang kecik dan makanan makanan ringan..Buah buahan tu biasa lah..so kat dalam ni just jenguk jenguk tak ronda semua pun..

6

Lebih seronok untuk berjalan jalan di kawasan Luar market,tepi tepi jalan ramai peniaga yang jual barang barang makanan..dan yang paling best sebab dapat ambik gambar kat sini.tengok gelagat penduduk setempat pun asyik juga!

7

ni bunga apa ekk??Carnation ker??entah..

8

kat sini ok lagi ada helmet yang approved..tak macam kat Vietnam..

9

Travel mate di khalayak penduduk Haadyai

10

As you all can see above,sungguh busy sekali pasar pagi ni dengan penduduk setempat yang jual barang barang makanan kering dan basah..Rami juga peniaga muslim yang ada so tak perlu risau kalau nak beli kuih kuih yang ada..Insya Allah Halal dan Toyyiba..

11

Geram tengok cili padi dan limau nipis..macam nak tumbuk sambal belacan laa laa tu jugak

12

Udang kering..tak sure murah ke mahal sebab tak tanya.takde intention nak beli

13

14

15

Dah puas jalan jalan dan ronda rasa dahaga la pulak,so benti di tepi makcik yang ganas ni tengah kopek buah kelapa dengan parangnya yang sungguh tajam..mintak dua bungkus kat makcik ni tapi masalah komunikasi berlaku so tunjuk jari jer lah.Time nak bayar pun hulur duit 500 baht dia bagi balik 200 baht maknanya dua bungkus dalam lebih kurang RM3..Ok what.

16

ganas dan gagah perkasa kan makcik ni..

17

18

Ketam ni aku tak sure untuk makan or umpan sebab saiz nya cinonet amat

19

peniaga dan pembeli bergaduh pasal harga.

20

Aku terjumpa lagi ngan jagung mutan ni..menurut teman aku dia kata jagung ni Orang Thailand kacuk dengan apa ntah tu yang jadi kaler macam ni.tapi aku cuba beli sebatang memang rasanya tak sedap..kenyal dan tawaq..so kalau korang nampak jagung kaler macam ni jangan lah beli unless korang ni mementingkan kesihatan nak makan yang tawar tawar jer so silakan lah..

21

Dari Kim Yong market ni kami meneruskan jalan jalan di sekitar pekan Haadyai sementara menunggu masa nak balik..Tiket pukul 2 petang ke Bukit Mertajam so habiskan masa dengan ronda ronda masuk Shopping kompleks dan sebagainya..

To Be Continued..

*Teruja dengan Kemenangan German 4-0 lawan Argentina baru baru ni..Go go Germany!!semi final Germany bakal bertemu Spain..Macam Final EURO2008 la pulak..haha..harap Germany dapat menang.

16 comments:

Masy said...

itu bunga kekwa ler adik axim hehehe

PUTUBAMBU said...

ish..ish..sedapnya tgk buah2an tu..

dah le cantik gambar2 yg axim snap..


cam nak makan skrg jekkk...huhu

@xiM said...

MASY,

owhhh yer ker..saya ni bab bab bunga failed sikit..bunga ros jer tahu.haha

@xiM said...

PUTUBAMBU,

nanti balik kerja pi singgah beli buah buahan tempatan..heheee

Wahidah said...

yg oren tu pisang kaki eik axim??? kt sini pisang kaki gilernya mahal...5 biji mau 20 riyal...nenas pun sebiji kecik gitu je 20 riyal..aiyooo

@xiM said...

WAI,

halamak..tak sure la pulak tu pisang kaki ker pisang tangan wai..hehehe

Cik Wanie said...

pernah jugak terfikir nak berjalan kat tempat org nie,
melihat suasana dan keindahan di sana,
tapi bilalah masanya kan....

gambar2 yg u amik nie,
mmg cantik2 belaka,
suka tgk:)

jagung tue mcm pelik jer?
x pernah plak i tgk warna mcm tue,
hurm....

Faisal Admar said...

tingin lak nak rasa jagung tu haha.
tahniah germany!

geraugebang said...

1. ko sebenornya nak amik gambor petai ke nak amik gambor awek tudung biru yang cun tu? cakap betul-betul

2. jagung tu kak gerau nengoknya cam kulit boya yor...takut den nak makan nyor.

3. mak cik tu memang ganas nampaknya...baik-baik, kalo dilibaskan parangnya...ada yang putus kang...ki ki ki..

Ziana said...

gerun tgk jagong tuh..

@xiM said...

CW,

adsa masa nanti pi lah jenjalan..:)

@xiM said...

FAISAL,

Germany sangat mantap!!takyah rasa jagung tu tak sedap!!

@xiM said...

KAK GERAU,

1--errrr ..kantoi di situ.,.hehehehe

2--Jagung tu kacukan apa ntah..organik kot.tapi tak sedap..

3-->makcik tu memang ganaih!!takot!

@xiM said...

ZIANA,

nanti cari kat BKK..agak agak ada tak??hahahaa

rasp said...

bukan je ada jagung mutant...
ketam mutant pun ada...
ketam tu mmg kaler gitu ke?

mummysyafie said...

jagung tu rupa nya tak menarik perhatian lar..patut pun tak sedap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails