Followers

Tuesday, August 10, 2010

ANOTHER KISAH DI KAMPUNG HALAMAN TERCINTA

Meh nak citer pasal peristiwa yang berlaku masa balik kampung minggu lepas.

1

Dari KL aku ngan Kak Tie drive balik ke Kemaman..Sampai di Kemaman singgah di Hospital Besar sebab ayah tengah buat Hemodialisis treatment kat situ..setiap sabtu memang dia kena buat.Jumpa mak dan ayah sembang kejap then ayah suh kami pi keluar bekpes..Alhamdulillah ayah kelihatan sihat walaupun sedang menjalani rawatan Buah pinggang.

2

Anak sedara-Mimi dan Ika pun ada sekali..

3

Aku,kak tie Mak dan anak sedara ke Pasar Kemaman tak jauh dari Hospital Besar..Meriah kat sini pagi hari minggu dengan banyak gerai duk ada..macam macam pilihan makanan..satay ada,ketupat ada,nasi dagang ada,nasi kerabu,nasi lemak dan nasi minyak pun ada..Pilih jer mana korang suka.

4

Terjumpa kedai paling Hujung,nampak mee Goreng ni sangat sedap!kitorang duduk makan kat sini..Paling best tang Keropok goreng celup tepung.

5

Keropok Lekor Celup Tepung

6

Nasik minyak di pagi Hari

7

Ayam Goreng berempah

8

Mari menikmati hidangan sarapan pagi

9

Ni lah kucing kucing yang berkeliaran dan mengganggu gugat proses aku bersarapan pagi..Terkejut tengah duk makan tetiba kucing ni panjat atas peha..

10

Selesai makan kami jalan jalan di sekitar pasar..ada jual rempah ratus ada Madu Lebah ada jual jamu dan macam macam lagi lah.standard pasar kat tempat korang lah kan..

11

Penyu telur pun ada.5 bijik RM10

12

Ayah duk pesan suh beli kuih sikit untuk dia.so lepas da beli kuih balik semula ke Hospital then aku,Kak tie dan anak anak dia balik Rumah dulu berehat dan tidur kejap sebelum mak dan ayah balik pukul 12 tengahari..plan arini nak ke Terengganu rumah my lil sis..dia tengah sarat mengandung so kami pay a visit since dia tak larat nak ke sana dan ke mari..

13

Dalam perjalanan ke Terengganu singgah Dungun jap ambik anak Kak Ina bawak pi sekali..Nadiah yang dah makin petah bercakap..Lawak lah dia ni seronok duk buat usik..:p

14

anak kak ina VS anak abang jalee..

15

Sampai rumah adik dah dalam pukul 4 petang..terus di hidangnya kami makan tengahari..macam macam lauk yang ada..tapi memang lapar since last makan bekpes tadi tu jer lah.

16

nampak tempting tak lauk lauk ni??

17

mari makan makan dan makan lagi..

18

Durian Kampung yang sangat sedap..

19

Tengok telatah si Nurul ni buat kami terhibur..masa ni dia duk ikut mak semayang kat Ruang tamu..Comel jer pakai tudung telekung semayang tu..

20

tea time pulak..kami duk sampai pukul 7 pm..

21

and now it's time to say Goodbye..Perut dah memboyot adik aku yang sorang ni..tunggu masa jer nak beranak..Time bulan puasa ni lah jawabnya kelahiran anak saudara baru..Take care adik!semoga dapat lahirkan bayi yang sihat..Insya Allah aku akan balik ke kampung kalau dia beranak nanti..:)

22

Dari Kuala Terengganu sampai Rumah pukul 10 malam..Kak Ina pulak sampai dekat pukul 11 pm bawak KFC dari Dungun..Makan lewat malam tak bagus tapi takpe lah..rezeki jangan di tolak..so lepas dah makan makan sembang sembang baru beransur tidor..

23

Seronok dapat balik kampung dan bertemu muka dengan mak,ayah,adik beradik dan anak sedara yang makin membesar..Tak lama lagi bertambah lagi dua orang anak sedara baru..Insya Allah time bulan Puasa dan time Bulan Raya.

*Esok Insya Allah kita semua akan berpuasa..sudahkah anda bersedia?


30 comments:

Wahidah said...

seronok kan dp kumpul satu family..

persiapan ramadhan..hurm,rsnya bese2 je..lg pun 1st time smbut ramdadhan jauh nun di rantauan..so tk expect too much..:)

Cik Wanie said...

sgt2 seronok bila berkumpul satu keluarga kan,
mmg best....

keropok lekor celup tepung??
x pernah plak dgr,
tapi kalau sotong celup tepung pernah lah dgr,
sedap x???
kalau cicah ngn budu sedap x???
(tetap kan ngn budu)
hihihi...

Selamat berpuasa utk hari esk,
saya disini 70% sudah bersedia,
mudah2an....

Beruang Madu said...

Alahai... cemana lah boleh terselit gambor derian tu satu... hmmm... wat sayu hati jer ingatkan durian kat KK ni yang sedih sedih baik harganya atau pun rasanya... hmmmm

sepul said...

insyallah... marilah kita semua mempersiapkan diri bagi menghadapi puasa ini

rasp said...

mmg sronots dapat balik kampung...
jumpa famili...
makan ramai2...
sembang2....
mmg one of the best moments in life!

berdebar rasanya nak sambut ramadhan :)

Syeeda Sobbihi said...

dah bersedia! selamat berpuasa buat kwnku ajim! semoga dpt menjalani ibadah puasa dengan tenang. :)

my-niezzareena said...

axim... bila nak follow blog kite. huhuhu...

@xiM said...

WAI,

Alhamdulillah..kami sekeluarga masih boleh bersatu sebagai satu keluarga..

selamat menyambut Ramadhan untuk wai di Perantauan yaa..:)

@xiM said...

CIK WANIE,

Keropok celup tepung sangat sedap okeh!kalau pi kemaman wajib beli makan..

selamat berpuasa ya wanie!take care!

@xiM said...

ABANG BEAR,

tu tandanya nak su abang bear balik semenanjung ni la pulak..tapi kan time abang bear balik sini musim durian mesti dah habis..so postponed niat tu tahun depan lah yer..:p

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

Selamat berpuasa kali pertama sebagai suami untuk hang..:)

@xiM said...

RASP,

memang pun..sangat seronok..:)
uikss berdebar debar tu tandanya suka lah kan Ramadhan menjelma..selamat berpuasa!

@xiM said...

SHYAD,

thanks shyad!aku doakan ko dapat berpuasa penuh bulan ni..:o

@xiM said...

NIZAREENA,

ok nanti i will follow you..(bak iklan DIGI..:P)

bard. said...

Hope the beauty of Ramadhan brings you good way, bright sparkles of
contentment,that stay with you through the days ahead. Insyaallah.Salam Ramadhan 1431 H

@xiM said...

BARD,

thanks!!

selamat menyambut Ramadhan to u too..

mummysyafie said...

zim..akak mengidam taw telur penyu tu.

bila jumpa family ni of coz best kan. meriah je tengok pic yang azim amik

semoga ayah azim cepat sembuh..

@xiM said...

KAK NOR,

kak nor,lain kali kalau saya balik kemaman lagi saya pi cari kan untuk akak.ok..tapi bukan dalam waktu terdekat ni..Insya Allah..

Thanks akak!!selamat menyambut ramadhan ya..:)

Josh said...

Erk.... ada telur penyu. :-P

Leez said...

Akak pun baru balik dari Terengganu.
Best makan-makan dan jalan-jalan di sana.

Ziana said...

esok puasa..!!
jgn publish gambo makanan plss..!!
hehehe..

Selamat Puasa u..
:)

hemy said...

aku tiap 2 minggu ke kemaman lawat wife..tak penah nampak plak hospital tu

kak ijan said...

Wah meriahnye!!!
Salam Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa dari kami sekeluarga ya Axim :)

@xiM said...

JOSH,

telur penyu sangat sedap okeh!!

@xiM said...

KAK LEEZ,

terengganu best kaa KL best??haha

@xiM said...

ZIANA,

setakat ni tak publish lagi..malam karang nak publish gambar makanan..heheheee

@xiM said...

HEMY,

unit hemodialisis ni kat belakang belakang sikit..

@xiM said...

KAK IJAN,

thanks kak Ijan!selamat berpuasa untuk kak Ijan sekeluarga jugak..

♥cutebabygirl♥ said...

anak sedara nama ika n mimi??
sama laaaaa!!!!!!!
anak kakak sy ika n mimi gak..
hahahaha
kebetulan sungguh kan~

@xiM said...

Cute,

HAAH..sama la pulak..kebetulan tu..selamat berpuasa to u ari ni ya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails