Followers

Wednesday, August 18, 2010

TRIP BANGKOK/PATTAYA DAY 3 - JOURNEY TO PATTAYA BEGIN!!

Baru balik dari Solat Taraweh..

Seronok tinggal dekat kawasan perumahan aku ni..dekat dengan Balai islam..tiap tiap malam sepanjang Ramadhan akan ada Ustaz duk bertazkirah lepas solat taraweh..at least ada lah makanan rohani untuk santapan Jiwa..Allah berfirman 'fazakkir innafa'atirzikroo..' berilah peringatan,sesungguhnya dalam peringatan itu ada manfaatnya..

Kali ni nak sambung lagi kisah percutian ke Bangkok/Pattaya Bulan Julai lalu..memang dah macam rojak sangat entri aku..Rojak pun rojak lah..janji sedap di makan.

Enjoice!

9 JULAI 2010

Hari ketiga kami di rantau asing.

Untuk hari ketiga,kami akan menjelajah ke Pattaya pula dari bangkok..seawal pagi kami dah bangun untuk bersarapan pagi yang ada di sediakan pleh pihak hotel..kami menginap di TAKE A NAP..(Sila klik cerita lalu ini untuk refresher)

1

Ruang makan Take A Nap Hostel

2

Masing masing ceria jer pagi ni..excited nak ke Pattaya kot..

3

Insya Allah Makanan yang di sediakan adalah HALAL..sebab ada logo halal tertera atas tempat makan tu..harap harap begitu lah..ada bijirin ngan susu,ada Roti,telur mata lembu,ada nasi Goreng tapi rasanya just so so lah..what do you expect kan low budget hotel macam ni.ada bekpes dah kira baik dah..

4

me and my partner in Crime,Yana

5

Actually tempat makan ni sekali dengan tempat ruang menonton Tv..malam sebelumnya ada game Germany lawan apa ntah(masa ni kan bising pasal world Cup..)..so lepak depan ruang tv ni lah..quite cool what.

6

Sempat lagi Nikli duk online sementara kaum wanita duk sibuk uruskan hal Checkout..cari info pasal Pttaya katan beliau.Percaturannya begini,di Take A nap kami ada dua bilik..so kali ni just let go satu bilik,satu bilik lagi simpan barang dan kami ke Pattaya bawak barang minimum..pergi hari ni esok nak kembali ke Bangkok semula dah..so tak la payah nak usung barang ke hulu dan ke hilir.

7

Lepas da setel kami berjalan kaki ke MRT terdekat

8

next MRT station tak jauh pun dari Hotel..10 minit jer berjalan

9

ni lah MRT yang terdekat-SAM YAN..pemeriksaan sekuriti kat sini ketat betul..kami kena geledah isi beg segala..mesti diorang takut orang duk bawak bom ker apa ker yang boleh membahayakan keselamatan awam..

11

di Stesen MRT..lebih kurang macam kita punya jugak.

12

Hard Rock MAKATI VS Hard Rock BANGKOK

13

Kami belum sampai lagi di area bus stop..kami on the way mencari stesen Bas sebenarnya sebab nak ke Pattaya selama dua jam boleh sampai naik bas..

14

Pertukaran MRT berlaku di ASOK dan kami meneruskan perjalan ke Ekkamai..BNus stop ada dekat area area sini..kat mana kawasan tu kena lah cari jap lag..duk stadi peta pun aku tak paham paham jugak so ikut jer lah mereka yang arif ni.

15

here we are @ Ekkamai

16

Dalam perjalanan boleh pulak kami terserempak dengan para pelakon citer Twilight..diorang yang ajak kami bergambar bukan kami yang nak bergambar dengan diorang..cuma aku pelik diorang ni kaku semacam..kayu kaaa?hahaa

17

ECLIPSE heboh di perkatakan sana sini..

18

dah jumpa signborad yang akan lead us to Bus Terminal

19

Turun dari MRT kami semua macam lost tak taw nak pi ke arah timur kaa barat kaa selatan kaa utara kaaa..last last jumpa penduduk setempat then tanyalah diorang..tapi minah yang kami jumpa ni pun macam blur blur..dia pun tak taw baru sibuk nak tengok Peta..takpaa..yang penting markah penuh untuk Ikhtiar di situ..

20

Masa ni cuaca panas berdenting..masing masing dahaga yang amat so pi lah singgah di 7E berdekatan..beli air apa yang patut.masuk 7Eleven kami duk tanya lagi peniaga kat situ macam mana nak ke Bas terminal..Rupa rupanya stesen bas tu betul betul sebelah 7Eleven tu..terus kami menapak pergi..

21

Belum sempat kitorang sampai stesen bas,bas ni lalu depan kami..attendan bas tu turun tanya kami nak ke mana..then cakaplah nak ke Pattaya terus dia suh naik bas ni..kami ikut jer lah,yang penting takyah dah nak tunggu tunggu bas..

22

Yang bestnya dalam Bas tu kami jer ada..pada permulaannya sahaja lah sebab sepanjang jalan ke PATTAYA bas ni akan berenti tepi tepi jalan all the way long ambik penumpang..tak kesah la janji kami sampai..harga Tiket ke Pttaya ni 100 baht..10 hengget macam tu lah..sepanjang perjalanan aku banyak duk tidoq jer..nak tengok pemandangan luar pun macam takder apa yang menarik pun.

23

Sampai sudah di Pttaya tapi kami tak berenti kat stesen bas nya pun..berenti tepi jalan tempat yang nampak happening kot kot la area situ central atau macam mana..so menapak lagi lah sementara Nikli proses Peta which way direction yang patut kitprang ambik..aku macam biasa lah sibuk duk s snap sana snap sini..First Clue Nikli suh kami cari Carrefour Pattaya dulu..

24

bangunan yang ada di PATTAYA

25

Akhirnya kami jumpa CARREFOUR ni..dari Carrefour ni sebenarnya jadi mercu tanda untuk kami semua cari satu Restoran Halal..nak makan..sebab masa ni dah dekat pukul 2 Petang..last makan masa bekpes tadi jer..

26

yo yo wazup..mana kita nak pergi ni..

27

Berkat kesabaran dan kesungguhan mencari,akhirnya kami jumpa kedai ni yang ada signboard number 11..kami duk cari kedai lain tapi jumpa jugak kedai ada Logo Halal ni..kira ok lah.tak banyak pikir kami terus masuk sebab masa ni hujan dah rintik rintik..kang hujan lagi naya..baik jamu perut dulu.

28

Insya Allah ni Muslim yang meniaga..

29

Kedai ni macam warung jer sebenarnya..kami tak kisah janji menyediakan makanan Halal since kat Thailand ni susah jugak nak cari makanan Halala(atau sebab kami tak buat research yang secukupnya..)..so apa yang kami order?

30

Aku,Liana dan Ziana order NASI AYAM ni..ok lah..lebih kurang macam nasi ayam kita jugak..sekelip mata jer Nasi Ayam hilang dari Pandangan..Lapar punya Pasal.

31

Nikli ngan Aida pulak order NASI GORENG SEAFOOD ni...besar jugak Portionnya..aku macam tak puas makan nasi ayam order satu pinggan lagi Nasi Goreng..tapi kongsi kongsi lah dengan Liana dan Ziana..sedap nasi Goreng ni!

32

DAGING BLACKPEPPER

33

Ni TOMYAM PUTIH..aku suka sangat Tomyam ni!memang careee lah..isi dalam banyyyyaakkk giler..tak kedekut lansung.tapi pedassss..tu yang aku suka tu..

34

tak buh sambal lada ni..dah pedas dah Tomyam tu

35

Telur Dadar(Hiasan atas tu di exxagerate kan oleh Nikli & Liana)

36

Masa makan ni memang rasa seronok sebab memang masing masing kelaparan..jauh berjalan tu yang rasa dahaga dan lapar..lagi pun adatlah berjalan ke tempat orang.aturan makan memang tak berapa nak betul..main bedal jer kalau ada peluang macam ni..Alhamdulillah semua masakan sangat best!!

37

yess..Licin lagi untuk kesekian kalinya..

38

Masa nak bayar masing masing buat tekaan..based apa yang kami makan..aku teka dalam 70 hengget..yang lain ada teka sampai 80,90 hengget..nasib baik bil sebenar 50 ringgit jer which is 10 lah sorang..Ok lah tu..sangat Reasonable dengan makanan yang kaim dah makan..In fact macam terasa murah walaupun maybe harga tu dah standard..

39

Dari Restoran HALAL tu kami meneruskan perjalan untuk ke HARD ROCK HOTEL PATTAYA..nak jalan kaki jauh lagi so naik lah pikap ni..bayar dalam 2 ringgit seorang..ok lah tu..kami di bawa menyusuri pantai Pattaya ni..dan akhirnya kami sampai lah tempat persinggahan di HARD ROCK HOTEL..

to be continued..

20 comments:

bspotgurl said...

Bestnye jalan-jalan lagi :)

Wahidah said...

agak2 la axim..brp dh koleksi gambar2 hang eik?? :)

nikli said...


Salam Ramadhan..

Actually, masa kat pattaya tuh mmg kita cari kedai tuh sebenarnya.. Sbb masa google ada jmp blog bgtau ada kedai makan halal kat situ..

So, mmg tgh cari Soi 11, Pattaya-Klang Rd. Akhirnya, alhamdulillah, jumpa jugak.. And berbaloi dok cari sebab makanan not bad. Kena dengan selera aku.. Aku kasik 4.139 bintang out of 5.. mungkin sebab lapar, tp aku rasa klu xsedap, mmg makan pon xabis klu lapar..

And harga pon murah..
Btw, daging tuh masak oyster, bukan blackpepper..

And those yg nak pegi ke Pattaya, ada jugak tmpt makan halal lain tp kene google lah.. One of them, seafood punya BBQ buffet kat A-One Hotel.. Masa kita lalu kawasan tuh RM35 per head.. Nice place and nice food nampak kat situ.. Udang ketam segala tok nenek ada.. Cuma xda kesempatan nak singgah, huhuu..


Terlebih rajin aku komen..

sepul said...

hmmm it's quite a journey jugak eh nak pi pattaya nih. ada alternatif selain bas tak kalau nak ke pattaya dari bangkok? mcm tren ke?

@xiM said...

BSPOTGURL,

Jauh berjalan luas pandangan..

@xiM said...

WAHIDAH,

tak terkira banyaknya Wai..:)

@xiM said...

NIKLI,

terima kasih atas pembetulan..
tolong jawab soalan Encik sepul bleh?mekaseh..

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

rasanya takder tren..tapi tak sure..nanti Nikli Nodin mai tolong Jawb.

hazila said...

Tom yum tu looks so tempting. Ahhhh dugaan betul.

Nem0 o0h Nem0 said...

jalan2 lagi? best betul..
azim,leh tak kalo ko dah abeh entry berjalan ke ko wat total kos bp..
nti senang kalau nak pergi,leh refer kt blog ko je..hahaha

mummysyafie said...

jalan² uols ni mmg luas pemandangan. untung ada kekawan yang punyai hobi yang sama

Ziana said...

encik sepul..

if stay kat Take A Nape..
depa aku transport utk sewa direct ke pattaya..
charge dia x hengat laa plak..
(nikli.. tlg u.. bape ek price ari tuh..)

so maknanye mcm naik kete/mpv trus ke sane.. lg senang n jimat masa..

Beruang Madu said...

Masa korang kat MRT nak gi stesen bas tu nampak semua orang keletihan kecuali Aida jer.... Azim masa ni diambang kekurusan yg kritikal nampaknya... tu kurus sebab penat ker kurus sebab badan dikuruskan... tapi dah start nampak tulang muka dah... and look so tired also...

Makanan mana lebih sedap ngan asam pedas melaka kat umah Ziana tu??

eLLy said...

Nampak telor + roti bakar dah tak nampak gambar lain dah

@xiM said...

HAZILA,

nampak tempting,bila masuk mulut pun sangat yummy!!slurpp..

@xiM said...

NEMO,

ok nemo..nanti aku buat satu entry pasal bajet nak ke sana..untuk rujukan korang.Insya Allah.

@xiM said...

KAK NOR,

kak nor nak join sekaki??mai la ajak abang ngan wawan sekali

@xiM said...

ZIANA,

haah..lupa lak..time balik dari Pattaya pun kita naik vAN yang cantekk tu kan..heheee

@xiM said...

ABANG BEAR,

di ambang kekurusan sebab berjalan banyak kot..bulan puasa ni harap boleh kurus lagi..hahaha..ntah apa apa..:p

makanan kat sini lagi sedap kot..maybe sebab lapar yang amat..

@xiM said...

KAK ELLY,

pose kak pose..hehehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails