Followers

Sunday, August 15, 2010

SALAM 5 RAMADHAN : KISAH BALIK KAMPUNG 2

Hujung minggu ini hanya berada di Penang.

Aku statik kali ini.Tidak bergerak ke mana mana negeri lain..mencuri masa yang ada dan kesempatan ini untuk berehat menenangkan fikiran..Ramadhan sudah mula masuk hari ke 5..moga-moga amal Ibadah kita di terima oleh Allah s.w.t..Setakat ini tiada rancangan untuk berbuka puasa bersama sahabat handai dan rakan taulan,mungkin minggu ndepan,Insya Allah..

Kalau ikutkan hati nak juga aku balik lagi ke kampung halaman kali ini,tapi takper lah dulu..Insya Allah kagi dua minggu boleh balik kampung dan berbuka puasa bersama keluarga,di samping nak tengok anak saudara baru yang dah masuk hari ke-4 usia nya..sekarang khabarnya nur syifa' di masukkan ke Hospital kerana ada simptom penyakit Kuning..Harap keadaan semuanya sihat sejahter.Doakan yang terbaik untuk mereka.

8 OGOS 2010

Ini kisah balik kampung minggu lepas..Hari ahad pagi,baru aku tahu yang rumah aku di kampung kali ini setiap pagi ahad akan ada ustaz datang mengajar membentuk majlis ilmu dan ramai lah jugak rakan mak dan ayah yang datang bertandang..aku pun tak terlepas peluang untuk ikut sekali majlis ilmu..semuanya berkisar pasal Bulan Ramadhan yang bakal tiba.

1

Untuk para tetamu yang datang pagi tu mak buat Nasi lemak..ada macam macam lauk,Paru Goreng,Sambal Sotong dan Sambal Bilis..kitorang makan dulu sementara tunggu ketibaan tetamu..tengah tengah makan Ustaz Mie sampai,ayah tak sempat nak makan..hehehe..kitorang la yang duk pulun makan dulu..

2

Nasi Lemak Ibu

3

Ada orang belakang rumah sumbangkan kuih..tiga jenis kuih ada-Karipap,Donat dan Kuih Kasturi..sedap sedap belaka kuih ni..Majlis ilmu berlansung sampai jam 11 pagi..Then semua bersurai jadi tibalah masa untuk kami skeluarga pula untuk bersama..Hari ni aku ngan Kak Tie akan balik ke Kuala Lumpur..

4

Dalam duk sembang sembang ayah suh aku pi bukak durian yang duk ada belakang dapur..ok jugak,lama aku tak pekena makan durian..kalau kat Penang ni jangan harap lah aku beli buah durian sebab tak berapa gemar..so kesempatan yang ada ni balun lah makan sekali..dalam kami pulun duk makan durian tetiba si Hitam ni pun nak join sama..First time okeh aku tengok Kucing makan Durian!!hahahaa..

5

Mok Elly pun ada balik kampung jugak..dia cuti.Msa ni kak ina pulak duk sibuk siap siap nak balik ke Dungun dah,hari Ahad kan belah terengganu kerja..nasib kak Ina buat Bisnes sendiri so tak lah terikat dengan Komitmen begitu ketat..maksudnya boleh la kalau nak lari lari sekejap balik kampung bila kitorang ada..

6

itik Duck duck Nuyul Tebombom..

7

Seronok dah sekarang nak bergurau dengan budak tecik ni..Nuyul dah petah berkata kata..tak lama lagi balik raya mesti meriah dengan kerenah budak ni..hehe..comel jer aku tengok dia duk bertudung macam ni..kena ajar dari kecik..baru besar nanti bakal jadi Muslimah Solehah.

8

Kasih sayang wan terhadap cucunya..

9

Lepas kak Ina balik kitorang sambung lagi sembang sembang kat Dapur..kali ni kak Tie pi Rebus Telur Penyu yang beli dekat pasar Pagi Kemaman semalam..best TELUR PENYU ni..korang pernah makan??kalau tak pernah try pi la Terengganu cari..aktivis alam sekitar mesti marah kalau tahu aku duk makan telur penyu sebab penyu kan spesies haiwan terancam..nak buat macam mana dah ada duk jual kat pasar.

10

Mak pulak duk sibuk masak lauk tengahari..ada Kobis masak Putih,Ikan Jebon Bakar(gambar di atas),ada Sotong Goreng kunyit..tapi sebab kenyang lagi makan nasi lemak pagi tadi so ambik lah jugak sikit nasik makan ngan Ikan bakar cicah air asam..then mak dah sibuk bungkuskan apa yang patut untuk aku ngan kak tie wat balik..Terima kasih mak!

11

Ni sebelum beransur balik..jam dah pukul 2pm lebih..ingat kan nak bertolak pukul 1 pm..tak per lah since kami pun drive dan takder mender nak rushing pun..duk lah kat ruang tamu ni main main ngan anak abang jalee sambil duk sembang ngan ayah..ayah tak berapa sihat jugak masa ni..dia duk berehat di ruang tamu jer..Insya Allah kami balik lagi 28-31 Ogos ni.

12

garangnya muka mak..heheheheee

13

Dalam pukul 3 pm aku ngan kak tie pun bertolak pulang ke Kuala Lumpur naik kereta Shuk..Shuk dan wife dia takder,ke Sabah berbulan madu sebelum anak pertama lahir..berhenti kat Kemaman beli keropok lekor dan satar..berenti kat Kijal jugak beli Lemang..alih alih kami keluar darti Kemaman ni pukul 5 pm jugak..sampai di KL dalam pukul 8 malam..

14

Sampai di Kuala lumpur terus pi Rumah Ziana sebab nak bagi keropok lekor..diorang pulak pi goreng hidang untuk aku ngan Kak tie..haha..Buruk siku lah kami jadinya..

15

Keropok Lekor berenjut,Kemaman

16

Ada jugak aku bagi buah buah tempatan kat diorang..Durian jer tak leh bawak kang berbau satu kereta..Then dari Rumah Ziana kak tie hantar aku ke Hentian Duta nak ambik bas balik ke Penang..masa ni hangin jugak sebab beli tiket bas konsortium pukul 11 malam tapi pukul 12 baru bas sampai..Drebar bas bawak bas laju gile..pukul 3.25 am aku dah sampai penang..Alhamdulillah selamat sampai.

Tidor kejap then terus pi Kerja pagi tu macam biasa.

Begitulah adanya.Sekian.

*Boring duk ruma jer hujung minggu ni tapi takper..bawak bawak lah berehat pulak..Bulan Ramadhan ni tak boleh aktif aktif sangat.tengah pikir menu apa nak makan berbuka puasa karang..

21 comments:

Cik Z@i Pen@nG said...

sedapnya paru goreng tu...adessss...

Faisal Admar said...

setuju dengan zai, paru goreng tu memang favorite! lagi satu, telur penyu! last trip ke KT kena rm32 :) mahal betul sekarang. baru aku tahu ada sabah and ganu punya telur.

Ziana said...

x penah mkn telo penyu..
mcm exotic sgt rase nye..
:)

Wahidah said...

wai pun tk pernah mkn telur penyu ne..mcm tk smpai hati je nak mkan..hehehe

rapunzel cikilolo said...

banyaknye buah.... sedap2... :))

rapunzel cikilolo said...

banyaknye buah.... sedap2... :))

sepul said...

unik nya kucing keluarga anda.

@xiM said...

CIK ZAI,

tapi paru kena goreng garing..kalau lembek tak sedap..

@xiM said...

FAISAL ADMAR,

telur penyu aku beli kat Kemaman tu 5 bijik RM10..sebijik 2 hengget jer..

@xiM said...

ZIANA,

u nak try?nanti i beli wat balik umah u okeh..nanti u ngan kakak leh try.jangan bagi mama..bahaya..:p

@xiM said...

WAI,

kalau tak sampai hati takyah makan..telur ayam pun sodap..:)

Beruang Madu said...

pernah makan telo penyu tapi tak suka sebab dia cairkan...walau dah rebus...

lagipun penyu tu kawan abg bear...

banyak dah kena bunuh... uwwaaaaaa!!!! ginilah nasib kalau bukan binatang korban... pupus...

@xiM said...

RAPUNZEL,

sedap jugak buah tempatan..

@xiM said...

ENCIK SEPUL,

memang keluarga umah aku unik..ada sekor kucing betina namanya OSMAN..hahaha..

@xiM said...

ABANG BEAR,

sedap kan telur penyu!!

lorrr penyu tu kawan abang bear ker..patut abang kena kempen pelihara Penyu yang dah makin nak pupus ni..

Faisal Admar said...

maybe masa aku pi tu musim cuti sekolah kot.

mummysyafie said...

kalau kat kuching ,telur penyu senang nak dapat kat serikin je lah. RM10 tuk 7-8 bijik..balik raya ni nak rasa lah gak..

@xiM said...

KAK NOR,

wahhh murahnyerrrrrrr!!
kalau camtu kak nor lah kena belikan untuk saya..hehehheeeeee

hani said...

wahhh..nasik lemak plakkk....adessss...hahaha....

penah gak try telur penyu, tapi kurang berminat..huhu...

nikli said...

telur penyu x makan..
saya salah seorang aktivis pencinta haiwan.
blog anda telah diupdate dalam senarai list2 yg kami banned..


aku lebih prefer sambal paru.(paru lembik)

~Am said...

nasi lemak ibu,....terbaek!
selamat berpuasa AA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails